Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Toisen maailmansodan Aasian rintama saapuu Suomen kirjallisuuteen – J. Pekka Mäkelän romaani ammentaa kiinalaisia käännyttäneen isotädin päiväkirjoista

Japanilaiset miehittivät joulukuussa 1937 Kiinan silloinen pääkaupungin Nankingin. Satojatuhansia kuoli joukkoteloituksissa.

Romaani

J. Pekka Mäkelä: Hunan. Like. 552 s.

Kirjailija J. Pekka Mäkelä avaa toisen maailmansodan kuvauksiimme Aasian rintaman. Moniääninen historiallinen romaani venyy dokumentaarisuudesta maagiseen realismiin.

Kirjallisuutemme toinen maailmansota on niin itsestään selvästi Suomen ja Euroopan sotaa, ettei eurosentrisyyttä huomaa edes ihmetellä.

Vastustamaton vyöry kohti suursotaa alkoi Aasiassa kuitenkin jo vähän ennen Eurooppaa, Mantšurian Japani-mielisen nukkehallinnon sekä Tokion, Berliinin ja Rooman välisen Antikomintern-sopimuksen myötä.

Heinäkuussa 1937 oli täysi sota päällä. Saman vuoden joulukuussa Kiinan tasavallan silloinen pääkaupunki Nanking sortui japanilaismiehittäjien edessä. Satojatuhansia kuoli joukkoteloituksissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mäkelän (s. 1962) seitsemäs romaani Hunan vie lukijansa vuosituhantisen kiinalaisen sivistyksen raunioille. Kesäpukuiset eurooppalaiset ovat vetäytyneet toimilupakaupunkeihinsa polttelemaan oopiumia ja potemaan tukahduttavaa odottelua. Japanin keisarilliset asevoimat jyräävät kuin höyrylaiva, suoraan kalastusdžonkkien ja -samppaanien läpi.

Hunanin maakunnan suuret joet kantavat romua ja ruumiita. Silti valkokenraali Tšiang Kai-šek säästelee joukkojaan kommunisteja vastaan.

Missä monen rintaman sotaa ja siviilien kärsimyksiä, siellä on ennen pitkää myös suomalaisia näkijöinä ja kokijoina. Yksi heistä on Helvi Söderman (1902–86), Mäkelän isotäti, kummitäti ja ”Kiinan-täti”. Viipurilaissyntyinen maisterisnainen hylkää turvatun opettajan elämänsä levittääkseen Jumalan sanaa kiinalaisten sieluihin.

Kutsumus merkitsee uhrauksia ja kieltäymyksiä, mutta myös uuden aasialaisen todellisuuden avartumista silmien edessä. Helvi taltioi lähetysaseman jokapäiväisiä rutiineja. Rauhallinen sivullisen ja tarkkailijan positio tuo kaivattua kontrastia elämiselle huhujen, hysterian ja nälän pyörteissä. Mukana on Albert Camus’n Ruton (1947) mieleen tuovaa ihmisyyden puntarointia ja kurjuuden meressä kahlaamista.

Isotädin kirjeiden ja päiväkirjaotteiden osalta Hunan lähestyy dokumenttiromaania. Näkökulmatekniikka ja toisiaan sivuavien elämäntarinoiden mosaiikki tuo mukaan paljon muutakin.

Jopa maagista realismia: Nankingissa brutaalisti raiskattu ja orvoksi jäänyt Liu Chin-Chih luovuttaa oman ruumiinsa kodittomien sielujen kodiksi. Oppinut virkamies, kahden vaimon välissä taiteileva Lung Po-shan konsultoi esi-isiensä henkiä.

Mäkelä käyttää aavefantasiaa samaan tapaan kuin Toni Morrison ja Margaret Atwood 1800-luvulle sijoittuvissa romaaneissaan: kuvaamaan niin äärimmäisiä sieluntiloja ja piilotajunnassa riehuvia voimia, ettei realismi enää riitä.

Sisäinen jaakobinpaini leimaa myös romaanin eurooppalaisia. Sveitsiläisen Johann Caspar Wolffin ja porvarisneito Anneliese Burkhalterin liitto on aluksi molemmille turvasatama houreen ja hurmeen keskellä. Johann tekee matkakirjaa, ­Anneliese valokuvaa ja piirtää.

Mutta Johannin mielenterveys rakoilee kauheuksien painosta. Lasten kanssa yksin jäänyt Anneliese ryhtyy pyörittämään ”maanalaista rautatietä”, auttamaan diplomaattiperheitä turvaan japanilaisten internointileireiltä.

Kirjallisuudessamme vähemmän käsiteltyihin aiheisiin kuuluu Kiinan 1930-luvun ohella Suomi lähetystyön suurvaltana. Ambomaan, nykyisen Namibian, lapset saivat pitkään Martin, Toivon, Esterin ja Selman kaltaisia nimiä. Vuonna 1859 perustetun Suomen Lähetysseuran toiminta laajeni Hunaniin 1900-luvun alussa.

Lähetyssaarnaajiin liitetään nykyisin helposti miekkalähetys, kolonialismi ja valkoisen miehen taakka. Mäkelän kirja on toista maata: yhteiskunnallinen ja sodanvastainen teos ilman helppoja yleistyksiä.

Tsingshin lähetysaseman väki on yhtä lailla auttamassa, kuuntelemassa ja oppimassa kuin käännyttämässä. Erityisesti tämä pätee Arvi Mäkilään, puurtajaan, joka potee torjutun rakkauden haamusärkyä. Arvi pelastuu japanilaisen hävittäjäkoneen tulitukselta arvoituksellisesti hymyilevän Buddha-patsaan avulla. Hän ottaa elämäntehtäväkseen kaikkien uskontojen tuolla puolen piilevän Suuren totuuden etsinnän.

Eikä rasismi jää valkoisen miehen yksinoikeudeksi. 1930-luvun Kiina on täynnä vihanpitoa valtaväestön eli han-kiinalaisten, provinssien itsenäisyysliikkeiden ja slummikansaksi tuomittujen mongolialais- tai korealaisperäisten välillä. Japanilaisten maahantunkeutujien rotukäsitykset muistuttavat heidän eurooppalaisista liittolaisistaan.

Mäkelä tunnetaan musiikkimiehenä ja Philip K. Dickin hovisuomentajana. Hänen varhaiset romaaninsa, kuten Alshain (2006) edustavat Suomessa harvinaista avaruusmatkailuscifiä, mutta omalla kierteellään: näkökulma on tulevaisuuden antisankareissa, pätkätyöläisissä ja toisten jälkien siivoojissa. Mäkelän kynästä on myös itähelsinkiläinen lähiöromaani Muurahaispuu (2012).

Hunan on tekijälleen uusi aluevaltaus, 2000-luvun politiikan ja talouden suurvallan synnytystuskia luotaava magnum opus. Siitä on luettavissa waltarilaista perushumanismia, tavallisten ihmisten sinnittelyä sodan ja valtapelien keskellä. Mutta Sinuhe Egyptiläinen (1945) varoitti uskonnoista ja ideologioista.

Mäkelän etsijät ja hairahtujat löytävät maailmankatsomuksista itselleen sopivia sirpaleita, henkilökohtaisen moraalin ja arvokkuuden säilyttämisen välikappaleita. Oli kyse kungfutselaisuudesta, buddhalaisuudesta, kristinuskosta tai kommunismista.

Itä-Aasian voitonpäivä koitti 11.8. 1945: keisarillinen Japani antautui Hiroshiman ja Nagasakin sienipilvien varjossa. Kiinalaisille se merkitsi vapautusta ja valtavan maan jälleenrakennusta.

Mutta voitot ovat suhteellisia ja kumoukset syövät usein lapsensa. Hunan tunnetaan puhemies Maon, ”Suuren ruorimiehen” synnyinpaikkana ja kulttuurivallankumouksen kiihkomielisenä tukialueena.

Kirjoittaja on kirjailija ja kriitikko.

Kuka?

J. Pekka Mäkelä


 Helsinkiläinen kirjailija, s. 1962, julkaissut aiemmin kuusi tieteisromaania.

 Myös suomentaja ja musiikintekijä, julkaissut kotistudio-oppaan (2002).

 Opiskellut fysiikkaa, matematiikkaa, tähtitiedettä, filosofiaa, Itä-Aasian tutkimusta ja kulttuuriantropologiaa.

 Kuuluu reaalifantastikoiksi itseään kutsuvaan kirjailijaryhmään.

 Mäkelän isotäti Helvi Söderman (1902–86) muutti ennen sotia Kiinaan levittämään Jumalan sanaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romaani
 • Kirjallisuus
 • Kirja-arvostelut
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  2. 2

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Kauris tuijotti kahvilan asiakkaita ja karisti sen jälkeen poliisit kannoiltaan Katajanokalla – ”Se oli siinä ehkä minuutin verran”

  5. 5

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  6. 6

   Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin

  7. 7

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  8. 8

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  9. 9

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  10. 10

   Maauimalat ovat yksi merkki kaupungistumis­trendistä – Tällainen tulee Tampereen ensimmäisestä uimalasta, jossa vettä puhdistetaan Särkänniemen delfinaarion vanhoilla suodattimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  5. 5

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  6. 6

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  7. 7

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja
  3. Venäjän näyteikkuna kehuttuna kisajärjestäjänä sulkeutuu – ennen seuraavia kisoja on selvitettävä dopingsotkut: ”Siinä on selvästi kahdet kasvot”
  4. Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla
  5. Toimittajan lukusuositus: Tunnetaitokirjat kannustavat lapsia rohkeuteen
  6. Sammutustyöt jatkuvat Varsinais-Suomessa: Maasto kytee jopa kymmenien senttien syvyydessä, ja uusia paloja voi vielä syttyä
  7. Europeleissään hävinneet suomalaisjoukkueet palaavat sunnuntaina arkeen – käteen euroseikkailusta jäi pettymys ja 240 000 euroa kullekin
  8. Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin
  9. Oliver Helander tähtää jo finaalipaikkaan EM-kisojen keihäsfinaalissa – sitä ennen hän ottaa ensimmäisen Suomen mestaruutensa
  10. Tunti sitten
  11. Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, ukkosten pelätään pahentavan tilannetta – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa
  12. Edes Ranskan maailman­mestaruus ei nostanut Macronia epäsuosion alhosta – ehkä hänenkin olisi pitänyt turvautua jalkapallopaitaan
  13. Näytä lisää