Kulttuuri    |   Näkökulma

Asia Argento kertoi Cannesin elokuva­juhlien palkinto­gaalassa yleisölle, kuinka Harvey Weinstein raiskasi hänet festivaalilla 20 vuotta sitten – ja sitä muistutusta tarvittiin

Ohjaaja-näyttelijä Asia Argento kohdisti sanansa Cannesin elokuvajuhlien palkintogaalassa suoraan paikallaolijoille: ”Tänä iltanakin teidän joukossanne istuu niitä, jotka täytyy saada vastuuseen teoistaan naisia kohtaan.”

”Harvey Weinstein raiskasi minut täällä vuonna 1997. Olin silloin 21-vuotias. Tämä festivaali oli hänen metsästysmaataan.”

Näin aloitti ohjaaja-näyttelijä Asia Argento puheensa Cannesin elokuvajuhlien päätöstilaisuudessa lauantai-iltana. Argento oli paikalla jakamassa parhaan naisnäyttelijän palkintoa. Ennen sitä hän piti puheenvuoron, jossa muistutti kaikkia paikalla olijoita elokuva-alan seksuaalisista ahdistelijoista.

Hän osoitti sanansa suoraan salin yleisölle, jossa istui runsaasti elokuvamaailman isoja nimiä.

”Tänä iltanakin teidän joukossanne istuu niitä, jotka täytyy saada vastuuseen teoistaan naisia kohtaan. Te tiedätte keitä olette. Mutta mikä tärkeintä, me tiedämme keitä te olette.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muistutus oli aiheellinen.

Tämän vuoden Cannesin elokuvajuhla ei ollut ensimmäinen Weinstein-paljastusten ja #metoon jälkeinen suuri elokuva-alan tapahtuma. Mutta Cannes on niissä omassa luokassaan, käytännössä maailman tärkein elokuvafestivaali.

Cannesissa tuottajaguru Weinstein vuosikymmenestä toiseen pyöri, haisteli elokuvamaailman uusia tuulia, hankki talliinsa eurooppalaisia taide-elokuvia ja teki niistä kansainvälisiä hittejä ”kuningas Midaksen” kosketuksellaan. Sekä toteutti pimeää puoltaan.

Argento on ollut yksi seksuaalista ahdistelua esilletuovan #metoo-liikkeen näkyvimmistä hahmoista sen alusta asti. Weinsteinin uhriksi joutumisestaan hän oli syksyllä kertomassa ensimmäisten joukossa.

The Hollywood Reporterille Argento sanoi, ettei seremoniassa kuultu puhe kuulunut festivaalin puolelta saatuun käsikirjoitukseen. Siitä poikkeaminen herätti Argenton mukaan myös vastustusta, mutta hänelle vaihtoehtoja ei ollut.

”Meidän täytyy muistuttaa siitä ihmiskaupasta, mitä täällä on käyty”, Argento sanoi.


Kaikkien elokuvagaalojen johdossa on tänä vuonna kipuiltu Weinsteinin ja #metoon kanssa. On mietitty, kuinka asia huomioitaisiin korrektisti, muttei kuitenkaan annettaisi ikävien juttujen ”pilata” elokuva-alan iloista juhlintaa. Mutta asia on valitettavasti sellainen, jota ei voi tuoda esille kivasti.

Ei sillä, että #metoo tai elokuva-alaa niin ikään riivaavat tasa-arvo-ongelmat olisi Cannesissa sivuutettu. Elokuvajuhlien johtaja Thierry Fremaux nosti Weinsteinin teot esille tapahtuman avajaispuheessa, ja festivaali avasi auttavan puhelimen seksuaalisesta häirinnästä raportointia varten.

Ruotsin elokuvasäätiö järjesti festivaalin tuella Cannesissa seminaarin, jossa pohdittiin keinoja elokuva-alan seksuaalisen häirinnän poistamiseksi ja tasa-arvon parantamiseksi. Seminaaria johtivat Ruotsin kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke, Ranskan kulttuuriministeri Françoise Nyssen sekä Ruotsin elokuvasäätiön johtaja Anna Serner. Samanlainen paneelikeskustelu järjestettiin alkuvuodesta myös Berliinin elokuvajuhlilla.

Viikko sitten lauantaina 82 naispuolista elokuvantekijää myös marssi Cannesin festivaalipalatsin punaista mattoa pitkin tasa-arvon puolesta. Koko festivaalin historian aikana 82 naispuolisen ohjaajan elokuvaa on päässyt kilpailemaan siellä jaetuista palkinnoista, siinä missä miesohjaajien elokuvia on ollut mukana kaikkiaan 1 465.

Festivaalin pääpalkinto Kultainen palmu taas on myönnetty naisen ohjaamalle elokuvalle tasan kerran, Jane Campionin Pianolle vuonna 1993. Silloinkin palkinto itse asiassa jaettiin kahden elokuvan kesken. Vuoden toinen Kultainen palmu –voittaja oli Chen Kaigen Jäähyväiset jalkavaimolle.

Muiden kuin miesten ohjaamien elokuvien vähyys festivaalin pääkilpasarjassa herätti kritiikkiä tänäkin vuonna. Sarjan 18 elokuvasta kolme vain oli naisten ohjaamia. Ehkä tilanne jatkossa paranee – epätasa-arvoiset rakenteet eivät korjaannu hetkessä.

(Tänäkään vuonna Kultaista palmua ei voittanut naisohjaajan elokuva. Voittajafilmi Manbiki Kazokua (Shoplifters) näkemättä luotan Cate Blanchettin johtaman naisvaltaisen juryn tehneen silti oikean päätöksen. Itse näkemistäni kilpasarjan elokuvista esimerkiksi Nadine Labakin köyhyyskuvaus Capharnaüm, jota monet veikkasivat voittajaksi, oli vaikuttavuudestaan huolimatta epätasainen. ”Pronssimitalin” eli juryn erikoispalkinnon Capharnaüm voitti kyllä ansaitusti.)

Mutta vaikka mentäisiinkin parempaa kohti, vakava vallan väärinkäyttö on edelleen osa alaa.

Samana päivänä kun Kultainen palmu ja muut Cannesin pääpalkinnot jaettiin, uutisoitiin myös Ranskan kuuluisimpiin ja menestyneimpiin elokuvantekijöihin kuuluvaa Luc Bessonia koskevasta rikostutkinnasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan naisnäyttelijä syyttää Bessonia Pariisissa torstai-iltana tapahtuneesta raiskauksesta.

Voi vain toivoa, että sanat, jotka Asia Argento kaikille elokuva-alan ahdistelijoille esitti – ja joihin hän puheensa päätti – käyvät jatkossakin toteen:

”Me emme enää anna teidän päästä pälkähästä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  3. 3

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  6. 6

   Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

   Tilaajille
  7. 7

   Märkäpuvut kiellettiin Joroisten SM-triathlonin juhlakisassa – Darby Thomas ja Minna Koistinen kirivät mestareiksi: ”Uinnissa keskeytyksiä tuli normaalia vähemmän”

  8. 8

   Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”

  9. 9

   Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella

  10. 10

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Märkäpuvut kiellettiin Joroisten SM-triathlonin juhlakisassa – Darby Thomas ja Minna Koistinen kirivät mestareiksi: ”Uinnissa keskeytyksiä tuli normaalia vähemmän”
  3. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  4. Tunti sitten
  5. Honka saa kovan luokan paluumuuttajan – Demba Savage palaa Espooseen: ”Yksi kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista”
  6. Sadekaan ei sammuttanut Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin toista ilmestymistä – Pianisti Iro Haarla kirkasti Lokkilavalla rooliaan omaäänisenä säveltäjänä
  7. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  8. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  11. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  12. Honka nollasi TPS:n, Macoumba Kandji pyssytti jo kauden yhdeksännen maalinsa – ”Kun miettii kaikkia tapahtumia, Honka ansaitsi voiton”
  13. Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”
  14. Näytä lisää