Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Rolling Stones palasi kotiyleisön eteen Lontoossa ja näytti siltä, ettei aio lopettaa keikkailua vielä pitkään aikaan

Rocklegenda oli nyt paremmassa kunnossa kuin 11 vuotta sitten Helsingissä. Mahdotonta ei ole sekään, että yhtye nähtäisiin vielä Suomessa.

Rock

The Rolling Stonesin No Filter -kiertueen konsertti Lontoon olympiastadionilla tiistaina.

Parempi lopettaa veikkailu: eihän tästä näytä koskaan tulevan loppua. Kun The Rolling Stones nousee Lontoon olympiastadionin lavalle, mikään ei viittaa siihen, että 56 vuotta sitten perustetulla yhtyeellä olisi kiire eläkkeelle.

Laulaja Mick Jaggerin, 74, juoksuaskel ei ole yhtä lennokas kuin ennen vanhaan, mutta hän tepastelee pitkin lavaa taukoamatta. Rumpali Charlie Watts, 76, on kauluspaidassaan kuin golf-klubilta repäisty, mutta hänen kulmikkaan keinuva komppinsa on yhtä tunnistettava kuin aina.

Kauempaa katsottuna kitaristi Ronnie Wood, 70, näyttää parikymppiseltä pojankoltiaiselta tennareissaan, mustaksi värjätyssä tukassaan ja pitkin naamaa levittäytyvässä ilkikurisessa virneessään.

Ilahduttavinta on kitaristi Keith Richardsin, 74, nykykunto. Kun hänet nähtiin edellisen kerran Helsingissä yksitoista vuotta sitten, vanha konkari kompuroi Satisfactionin riffin aivan miten sattuu ja kompasteli itsensä takapuolelleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimeisiä vedellään, veikkasi moni silloin.

Nyt Richards pysyy tolpillaan ja suoriutuu myös Satisfactionin alkuriffistä tuhansien soittokertojen tuomalla varmuudella. Rockin paha poika ei soita enää suu uhmakkaasti mutrussa, vaan hymyilee läpi keikan, aivan kuin olisi itsekin ymmällään siitä onnenpotkusta, että saa yhä edelleen esiintyä 80 000 hengen yleisölle. Tai että hän ylipäätään on yhä hengissä.

Yhtyeen molemmat kitaristit liikuttavat sormiaan otelaudalla yhä säästeliäämmin, mutta juuri riittävästi. Mikä alkukantaisessa vimmassa menetetään, sitä paikkaillaan vähäeleiselle svengillä.

Ikä kuuluu setin nopeammissa kappaleissa kuten Paint It Black tai Gimme Shelter, joissa ei ole samanlaista uhmakkuutta kuin parhaimmillaan. Sen sijaan The Rolling Stones osoittaa olevansa ihan oikea blues-yhtye, joka se aivan alun perin halusi olla.

Nyt käynnissä olevan kiertueen tekosyynä on kaksi vuotta sitten ilmestynyt blues-levy Blue & Lonesome, jolta kuullaan näön vuoksi yksi kappale, Jimmy Reediltä lainattu Ride ‘Em on Down. Se paljastaa, että Richards ja Wood taitavat autenttisen suistomaiden soinnin, mutta vielä vakuuttavampaa jälkeä yhtye tekee oman materiaalinsa parissa.

Midnight Rambler ei ole The Rolling Stonesin suurimpia hittejä, mutta tänään se on illan kohokohtia. Toistakymmentä minuuttia kestävä versio kasvaa arvaamattomaksi jamitteluksi, jonka aikana yhtye pääsee osoittamaan, minkälaisen telepaattisen yhteyden yli 50 vuotta kestänyt ura voi soittajien välille luoda.

Muuten yllätykset ovat harvassa. No Filter -kiertueen lavarakennelma on The Rolling Stonesin mittapuulla riisuttu, sillä tukena on vain neljä valotaulua ja yleisön keskelle sukeltava catwalk.

Pääpiirteissään myös setti on sama kuin jo vuosikymmenien ajan, aivan kuin yhtyeen luova ura olisi päättynyt 1980-luvun alkuun. Näitä hittejä — Street Fighting Man avausnumerona, Brown Sugar setin päätteeksi ja Satisfaction illan viimeisenä ylimääräisenä — yhtye ei tietysti voi jättää soittamatta, mutta samalla se aliarvioi itseään.

Myös viime vuosikymmenien levyiltä voisi poimia useamman unohtumattoman kappaleen, jotka ansaitsisivat paikkansa setissä: Mixed Emotions (1989), Love is Strong (1994), Anybody Seen My Baby (1997), Rough Justice (2005) tai vaikka Doom and Gloom (2012).

Nyt niistä ei kuulla ensimmäistäkään, mikä vain alleviivaa yhtyeen tyytyvän puhtaaseen nostalgiaan. Edellisestä omaa materiaalia sisältäneestä levystä on jo 13 vuotta, joten The Rolling Stonesille tuntuu riittävän vanhojen muistojen verestäminen elävän yleisön edessä.

Stadioneista The Rolling Stones ei ole valmis luopumaan.

Viime vuonna käynnistynyttä No Filter -kiertuetta uumoiltiin yhtyeen viimeiseksi, mutta sille oli odotettavissa jatkoa, koska yhtye jätti kotimaansa Britannian kokonaan väliin. Tiistain konsertti oli yhtyeen ensimmäinen Lontoossa viiteen vuoteen, mikä ei jäänyt huomiotta.

”Rouvat ja herrat, toivottakaa heidät tervetulleiksi kotiin: The Rolling Stones”, kuulutettiin jo konsertin alkujuonnossa.

Kevään ja kesän aikana yhtye soittaa vielä kaksi keikkaa kotikaupungissaan sekä toistakymmentä konserttia muualla. Jos yhtyeen ikä jossain todella näkyy, niin kiertuepäivien määrässä: ne ovat harvassa ja etäällä toisistaan. Jopa kahden Lontoon olympiastadionilla soittavan keikan väliin on jätetty kaksi päivää toipumisaikaa.

Levolle on todennäköisesti tarkoituksensa. Ainakin Mick Jaggerin ääni oli suorastaan uskomattoman hyvässä vireessä, kuten hän Fool to Cryn falsetoissa pääsi osoittamaan.

Siinä ei ole mitään uutta, että The Rolling Stonesin kiertuetta epäillään viimeiseksi. Meille 1970-luvulla syntyneille niin on ollut aina: kun yhtye oli 28 vuotta sitten tulossa tarpeeksi lähelle Göteborgiin, muistan metsästäneeni lippuja kolikkopuhelimella lähes paniikinomaisesti.

Tämä oli meille ensimmäinen tilaisuus nähdä rockin suurin legenda. Ja todennäköisesti myös viimeinen, uskoimme. Tuolloin yksikään rockyhtye ei ollut kestänyt kasassa yhtä kauan, joten vetäytyminen näytti todennäköiseltä.

Huvittavaa tässä on tietysti se, että nyt katsottuna The Rolling Stonesin ura oli tuolloin vasta lähestymässä puoliväliä.

Nyt yhtye ei näytä pysähtyvän ennen kuin inhimillinen tragedia tulee väliin. ”Mehän olemme vasta pääsemässä vauhtiin”, Keith Richards vitsaili kesän keikkojen alla.

”On yksi juttu, jota emme ole vielä saavuttaneet”, hän jatkoi, ”meidän on selvitettävä, kuinka pitkään tätä voi tehdä.”

Mahdollista on siis, että harvalukuisista kiertuepäivistä vielä yksi osuu myös Suomeen. Ruotsi ja Tanska saivat osansa jo viime kesänä, joten Suomen vuoro voisi olla seuraavana.

Fakta

The Rolling Stones esitti Lontoossa nämä kappaleet


1. Street Fighting Man (1968)

2. It’s Only Rock'n'roll (But I Like It) (1974)

3. Tumbling Dice (1972)

4. Paint It, Black (1966)

5. Ride 'Em on Down (2016. Jimmy Reed -laina)

6. Under My Thumb (1966)

7. Fool to Cry (1976)

8. You Can't Always Get What You Want (1969)

9. Honky Tonk Women (1969)

10. Before They Make Me Run (1978)

11. Slipping Away (1989)

12. Sympathy for the Devil (1968)

13. Miss You (1978)

14. Midnight Rambler (1969)

15. Start Me Up (1981)

16. Jumpin’ Jack Flash (1968)

17. Brown Sugar (1971)

Encore:

18. Gimme Shelter (1969)

19. (I Can't Get No) Satisfaction (1965)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  3. 3

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  4. 4

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  5. 5

   Digitan antenni-tv-verkossa on häiriöitä koko maassa – syynä on tietoliikennevika

  6. 6

   IL: Mies saattoi olla kuolleena jopa 1,5 vuotta invalidiyhdistyksen asunnossa Helsingissä

  7. 7

   Muotitalo Burberry hämmästytti polttamalla vaatteitaan miljoonien edestä – ”Luksustuotteiden ei haluta päätyvän väärille kuluttajille”, arvioi muotioikeuden asiantuntija

  8. 8

   Sateet saattavat kiertää pääkaupunkiseudun – ”Helteisiin saa nyt tottua”

  9. 9

   Ainakin 14 loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  10. 10

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  4. 4

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  8. 8

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää