Kulttuuri

Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

Aalto-yliopiston opiskelijat esittelivät kovatasoiset mallistonsa, joissa oli älyä ja huumoria. Yksi oli tehnyt röyhelöitä Balkanilta keräämistään jätepusseista, toiset takkeja käyttämättä jääneestä huonekalunahasta.

Portugalilainen Felipe Oliveira Baptista istuu perjantai-iltana Aalto-yliopiston muotinäytöksen katsomossa.

Kaapelitehtaan suuri halli on loppuunmyyty, mutta Baptistalla on paikka eturivissä, sillä hän on mukana näytöksen pääpalkinnon tuomaristossa.

Viimeiset kahdeksan vuotta Baptista on toiminut ranskalaisen Lacosten luovana johtajana. Sellainen työ on monen nuoren unelma: globaali yritys, isot resurssit, tuhti palkka, suuri näkyvyys.

Baptistan työ Lacostella päättyi kuitenkin äskettäin, yllättäen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meistä suunnittelijoista on tullut kuin jalkapalloilijoita: sopimuksemme kestävät kolme vuotta, ja sitten meidät vaihdetaan taas uuteen paikkaan. Ja oikeasti kestää viisi vuotta ennen kuin saa brändin edes käyntiin”, hän sanoo.

Mutta sellaiseksi on muotimaailma mennyt. Muotitalot haluavat hälyä ja huomiota, ja suunnittelijat ovat joutuneet niiden pyörittämään linkoon, tai oikeastaan tuolileikkiin, jossa pallia vaihdetaan yhä nopeammalla tahdilla.

Niistä tuoleista lähtee kilpailemaan taas uusi joukko suunnittelijoita, kun Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muodin koulutusohjelman opiskelijat valmistuvat.

Aallon kevätnäytöksen Baptista näkee ensi kerran, mutta suomalaiseen suunnitteluun hän on jo tutustunut.

Baptista itse voitti arvostetun Hyéresin muotikilpailun, ja kilpailun päätuomarina hän toimi vuonna 2013. Tuona vuonna suomalainen Satu Maaranen voitti kisan, ja nyt Maaranen – Marimekon uusi pääsuunnittelija – istuu näytöslavan vastapäisellä puolella.

Kun valot sammuvat ja näytös alkaa, Baptista kääntää katseensa lavalle nähdäkseen, mitä suomalaisyliopistossa on saatu aikaan.

Ja kyllä siellä on saatu aikaan. Opiskelijat ovat roiskineet vaatteisiinsa vimmaisia värejä ja yhdistelleet muotoja ja materiaaleja uskomattomilla tavoilla.

He myös ottavat kantaa. Tulevat muodinluojat näyttävät miettivän esimerkiksi kierrätystä ja kestävää kehitystä.

Tuuli-Tytti Koivula malliston muusa on hänen edesmennyt mummonsa, jolla oli aina huivi päässään ja kumisaappaat jaloissaan.

Viime kesänä Koivula matkusti Balkanilla. Häntä korpesi, että kaikkialla lojui muovipusseja. Hän alkoi kerätä pusseja reppuunsa, josta piti loppuvaiheessa heittää makuupussi menemään, jotta roskapussit mahtuivat mukaan.

Nyt mintunvihreistä ja punaisista roskapusseista on syntynyt huiveja ja kahisevia röyhelöitä vaatteisiin, jotka ovat kuin yhdistelmä mökinmummojen ja Versaillesin hovin tyyliä.

Koskettavan kauniita ovat Henna Lampisen maanläheisistä väreistä ja tuhdeista villakankaista tehdyt ronskit naistenvaatteet. Hän on parsinut vaatteensa vanhoista jakuista ja sukista.

Mallisto kertoo naisen elämän muutoksesta: karuus ja kierrätys ovat muistoja sodan ajalta, jolloin naiset tarvittiin töihin tehtaisiin. Vaatteiden elegantit muodot taas ovat 1950-luvulta, jolloin naiset työnnettiin takaisin hellan ääreen.

On kuin Lampinen olisi kursinut ja kutonut feminismin historian uuteen muotoon.

Jotain puhdasta ja pyhää on valkoisessa miestenvaatemallistossa, jonka Idaliina Friman, Eerika Yli-Rahko ja Erika Hirsimäki ovat valmistaneet Iskun huonekalutehtaalta saamastaan ylijäämänahkasta. Siitä on aiemmin tehty sohvia ja nojatuoleja, nyt vaatteita.

Ville Pölhö on puolestaan kierrättänyt taidetta. Uuden suomalaisen tähtimallin Zakarie Alin yllä olevaan samettipusakkaan on painettu 1600-luvun flaamilaisia muotokuvia. Pölhön vaatteet ovat kuin tauluja, joita voi katsoa ja joista joku katsoo takaisin.

Aalto-yliopiston lahjakkaat opiskelijat rakentavat kilpailuvoitoillaan ja finaalipaikoillaan kuvaa Suomesta muodin maana. Sana leviää ja viesti vahvistuu. Tänä vuonna Helsinkiin on saapunut sisäänostajia monista tärkeistä muotikaupoista, kuten nettijätti Farfetchistä, Lontoon Dover Street Marketilta ja Pariisin Leclaireurista.

Opiskelijat ovat ottaneet heille suodun hetken ja näytönpaikan tosissaan. He ovat ahkeroineet, innovoineet ja ilotelleet. Lehtori Tuomas Laitisen ohjauksessa he ovat mankeloineet muodin perinteet omaksi tyylikseen. Voiko Suomessa tosiaan syntyä tällaista värikkyyttä?


Fanni Lyytikäisen hullu karkkiväripaletti ja helmeilevä huumori saavat Kiasmassa näyttelyään pitävän ja dragista taidetta ammentavan Grayson Perryn vaikuttamaan harmaavarpuselta. Niin kuin monen muunkin Aallon opiskelijan myös Lyytikäisen kankaat ovat itsessäänkin taidetta – mestarillisesti suunniteltu ja toteutettu.

Juha Vehmaanperä on peittänyt miesmallinsa urheilumateriaaleilla ja virkatuilla verkoilla. Herrat ovat kimaltelevissa neuloksissaan kuin käveleviä joulukuusia. Hämmentävää, häikäisevää! Tällä catwalkilla on joulu ainainen.

Kudosten ja kankaiden käsittely on nerokasta.

Christine Valtosen neulemallisto on yksi illan tyylikkäimmistä: suunnittelija on pidättäytynyt yhdessä värissä, harmaassa, mutta mallisto ei ole tylsä ollenkaan. Valtosen luomasta ja maalaamasta rippineuloksesta on syntynyt miesten takkeja.

Eetu Kemppainen on pliseerannut nahasta, silkistä ja urheiluvaatteisiin käytetyistä materiaaleista vetäviä haalareita, takkeja ja mekkoja, jotka yllään mallit ovat kuin ihania paratiisilintuja.

Sitten ovat Ervin Latimerin seksikkäät nahkachapsit, joilla hän lassoaa yleisön huomion.

Kun luomukset syöksähtelevät lavalle vauhdilla ja voimalla, tulee selväksi, etteivät monet opiskelijat näytä välittävän, ovatko vaatteet naisille tai miehille. Uusi polvi on vapaa sukupuolten erottelusta ja luokittelusta.

Kunnes tykitys ja ilotulitus loppuvat. Tänä vuonna taso on tasaisempi ja korkeampi kuin koskaan. Huippuhienoja mallistoja toisensa perään, vaikka suurin osa opiskelijoista on koulussa vasta toista tai kolmatta vuotta.

”Taso on tosiaan erinomainen, omaa luokkaansa”, Felipe Baptista sanoo.


Hänen johtamansa kansainvälisistä muotiammattilaisista koostunut tuomaristo antaa näytöksen lopussa palkintonsa Anni Saloselle, jonka vaatteissa on oivaltavia neuloksia, ovelia rypytyksiä ja venäläismummojen huiveista työstettyjä humoristisia pintoja.

”Voittajan mallisto oli yhdistelmä hyvää värisilmää, rosoa ja taidokasta materiaalien käsittelyä”, Baptista sanoo.

Hän seuraa työkseen tärkeimpien muotikoulujen lahjakkuuksia ja näytöksiä. Ihan vastaavaa hän ei ole nähnyt.

”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali, ei yksittäisen muotikoulun näytös.”

”Aallon opiskelijoiden taso on todella korkea. Kaikki ovat niin luovia. Ja se ammattitaito, millä vaatteet on tehty.”

Koulussa suunnittelijat ovat tosiaankin saaneet siivet.

”Näytös tuntui hyvin vapaalta. Ja sitä muotimaailma tarvitsee nyt.”

Oikaisu 26.5. klo 16.23: Tarkennettu otsikkoon, että Felipe Oliveira Baptista on Lacosten entinen luova johtaja. Oikaisu 26.5. klo 20.47: Eerika Yli-Rahkon sukunimeksi mainittiin jutussa virheellisesti Ylä-Rahko. Oikaisu 26.5. klo 23.24: Tuuli-Tytti Koivulan sukunimeksi kerrottiin virheellisesti Toivola.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muoti
 • vaatesuunnittelu
 • Aalto-yliopisto
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  4. 4

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  5. 5

   Australialainen miljardööri jätti lähes yhdellä kertaa hallitustehtävänsä kymmenissä yhtiöissä – taustalla mielenterveyssyyt

  6. 6

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  7. 7

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  8. 8

   Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”

  9. 9

   Nuorta miestä lyönyt ja tallonut avustaja saa potkut – Presidentti Macron taipui koko Ranskaa kuohuttavassa väkivallanteossa

  10. 10

   Nick Cave oli lähellä taantua tylsäksi rockreliikiksi, mutta pitkäaikaisen bändikaverin lähtö pelasti hänen yhtyeensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  5. 5

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  6. 6

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  10. 10

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”
  3. Australialainen miljardööri jätti lähes yhdellä kertaa hallitustehtävänsä kymmenissä yhtiöissä – taustalla mielenterveyssyyt
  4. Helsinkiläisillä on Suomen pisin matka kotoaan viheralueelle – silti neljäsosa uudiskodeista rakentui Helsingissä metsiin ja ulkoilualueille
  5. Drone etsii nyt kyteviä pesäkkeitä jättipalon sammutustöissä – Rankka urakka Varsinais-Suomessa jatkuu jo toista vuorokautta
  6. Nuorta miestä lyönyt ja tallonut avustaja saa potkut – Presidentti Macron taipui koko Ranskaa kuohuttavassa väkivallanteossa
  7. Jatkosopimuksen solmineen Bottaksen vauhti, työmoraali ja luonne vakuuttivat Mercedes-pomon: ”Ilman virheitämme ja epäonnea hän voisi johtaa kuljettajien MM-sarjaa”
  8. Stora Enson osake vajoaa voimakkaasti pörssissä – ongelmina tuotannon kangertelu ja puupula
  9. Trump haluaa tavata Putinin Washingtonissa – Suurlähettilään mukaan Venäjä on valmis keskustelemaan tapaamisesta
  10. Trumpin hallinto haluaa heikentää uhanalaisten lajien suojelua
  11. Nick Cave oli lähellä taantua tylsäksi rockreliikiksi, mutta pitkäaikaisen bändikaverin lähtö pelasti hänen yhtyeensä
  12. Näytä lisää