Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Presidentti Bill Clinton ja yli 350 miljoonaa kirjaa myynyt trillerikuningas James Patterson kirjoittivat yhdessä romaanin – syntyi yskivä teos, joka on tukehtua isänmaalliseen paatokseensa

Presidentti Bill Clinton ja jännityskirjailija James Patterson kirjoittivat romaanin, joka on tukehtua loputtomaan isänmaallisuuteensa.

Trilleri

Bill Clinton & James Patterson: Kadonnut presidentti (The Missing President). Suom. Ilkka Rekiaro. Otava. 493 s.

Kun piirit ovat pienet, voi syntyä vaikka tällaista.

Useita julkkiksia edustavan Williams & Connolly -lakitoimiston Robert B. Barnett sai pari vuotta sitten älynväläyksen.

Yksi hänen asiakkaistaan, presidentti Bill Clinton, piti tunnetusti jännäreistä. Barnett kysyi, kiinnostaisiko häntä kirjoittaa sellainen.

Kuulemma joo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hieno homma. Seuraavaksi Barnett lähestyi toista asiakastaan, yli 356 miljoonaa kirjaa myynyttä trilleristi James Pattersonia, että meillä on presidentin kanssa tämmöinen idea.

Entinen mainostoimiston johtaja Patterson tunnetaan tolkuttomien myyntilukujensa lisäksi ahkeruudesta (noin parisataa julkaistua kirjaa), korkeakirjallisen kikkailun vieroksumisesta (”Kirjoita vain se hiton tarina”, hän neuvoo oppilaitaan), ja ennen kaikkea siitä, että hän laatii romaaninsa mielellään yhteistyössä jonkun toisen kirjoittajan kanssa.

”Niinhän tv-sarjatkin tehdään”, Patterson perustelee.

Herrat tapasivat ja löysivät yhteisen sävelen. Titaanien liitto lupaili heidän kustantajilleen, keskenään kilpaileville Knopf Doubledaylle ja Hachettelle, niin ihanaa myyntipotentiaalia, että firmat tekivät poikkeuksellisen ratkaisun.

Kadonnut presidentti lanseerataan kahden kustantamon yhteisponnistuksena tällä päivämäärällä ympäri maapalloa.

Mitä trilleristi ja presidentti saivat aikaan?

Keskinkertaisen jännärin, joka on tukehtua isänmaalliseen paatokseensa. Tarinassa terroristi uhkaa laukaista viruksen, joka lamauttaisi Yhdysvaltojen tietojärjestelmät ja syöksisi internetistä riippuvaisen supervallan täyteen anarkiaan.

Tilanne on niin kiperä, että Yhdysvaltain presidentti Jonathan Lincoln Duncan keksii vain yhden keinon. Hänen on jätettävä lähipiirinsä, Valkoinen talo ja itse asiassa koko kansakunta uutispimentoon ja syöksyttävä toiminnan ytimeen.

Jollekin Trumpille saattaisi tulla hiki kaahata autolla pakoon tappajia, mutta onneksi Duncan on vasta viisikymppinen, Irakin sodan kokenut erikoisjoukkojen ex-sotilas. Hänellä on taistelun tuoksinassa hyvin aikaa pohdiskella Glock- ja Beretta-pistoolien käsituntumaa.

Duncan on yhdistelmä prinssi Harrya ja Kapteeni Amerikkaa: pitkä ja punapartainen, vaimonsa syövälle menettänyt Raamattua lukeva leski, joka on ihan oikeasti pahoillaan siitä, että poliisit mukiloivat afroamerikkalaisia.

Hän on kansan mies (”Pienpanimoiden oluet voi unohtaa. Baseball-ottelussa ei ole hienompaa juomaa kuin jääkylmä Bud”); filosofi (”Joskus me–he-ajattelu vain ruokkii meissä kaikissa asuvaa petoa”); ja suuri valtiomies (”Hitto soikoon, Lester, pankaa isänmaanne etusijalle!”)

Vaikka tietokonepöpöä taltuttamaan kootaan kaikkien mantereiden terävimmät atk-kyvyt, juuri presidentti keksii osoittaa sormella näyttöä ja sanoa, että mitä jos raahataan nuo ikonit tuonne, toimisiko se. (”Jess! Pysäytimme viruksen!”)

Teoksen kenties koomisin hahmo on sankarin kannoilla juokseva, klassista musiikkia diggaileva katkeroitunut älykkö-salamurhaaja.

Tyyppi on ahdettu niin täyteen pahisten perusominaisuuksia, että hän herättää pelon sijasta myötätuntoa eri suuntiin törröttäviin kliseisiinsä kompastellessaan.

Ennakkotietojen mukaan James Patterson on ollut vastuussa tarinasta, sen käänteistä ja kielestä. Siitä, että ihminen voi kuvitella katsovansa päänsä sisällä pyörivää elo­kuvaa vaivalloisen romaanin lukemisen sijasta.

Bill Clintonin osa on ollut tarjota sisäpiiritietoa presidentin toiminnasta kriisitilanteessa.

Miten tämä näkyy romaanissa?

Sillä tavoin, että kun jännäreiden ikiaikaisten lainalaisuuksien mukaan päähenkilön pitäisi rynnätä kiipelistä toiseen, sankarimme pysähtelee puntaroimaan sisäpolitiikkaa, tapaamaan avustajia ja diplomaatteja, puhumaan puhelimessa, kokoamaan johtoryhmiä, neuvottelemaan, murehtimaan.

Tarinan rakettimoottori yskähtelee, mutta sanoma tulee selväksi. Että pikavoittojen sijaan poliitikkojen tulisi tavoitella pitkän aikavälin ratkaisuja puoluerajoista piittaamatta.

Kadonneen presidentin asetelma heijastelee maailmanpolitiikkaa. Yhdysvalloissa on tutkittu uutterasti Venäjän mahdollisuuksia vaikuttaa liittoval­tion asioihin, kuten vaaleihin, ja romaanin näkemys on synkkä: idän suurvallan lihakset kybersodankäynnissä ovat maailman isoimmat.

Vaikka tarinan roisto on turkkilainen terroristi, lankoja vetävät venäläiset. Tältä osin romaanin maailmankuva on lohduttoman mustavalkoinen ja tuo mieleen Tom Clancyn kylmän sodan aikaiset, överipat­rioottiset maailmanlopun skenaariot.

Kadonnut presidentti kutsuu amerikkalaisia yhteisen tähtilipun alle. Paatos, jolla se tehdään, tuntuu eurooppalaisesta lukijasta – tai ainakin minusta – kovin vieraalta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  2. 2

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  3. 3

   Trump heräsi nöyryytykseksi kuvaillun päivän jälkeen ja alkoi twiitata: ”Putinin kanssa oli mahtava kokous, mutta valeuutiset menivät siitä aivan sekaisin”

  4. 4

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  5. 5

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  6. 6

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  7. 7

   Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä

  8. 8

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  9. 9

   Sdp:n kannatus jatkaa kasvuaan, keskustan suosio yhä laskussa – Sipilä: Kannatuksen lasku on vain kestettävä

  10. 10

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  8. 8

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  9. 9

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  9. 9

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta
  3. Myrskyn merkit näkyivät, kun sote-valiokunta kohtasi kesken kesän – ministeri varoittaa syksyllä tulossa olevasta lakisumasta
  4. Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä
  5. HS seuraa: Mestarienliigan karsinta-ottelussa maali-iloittelu jo ensimmäisellä puoliajalla – HJK johtaa 3–1
  6. ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon
  7. Tunti sitten
  8. Sylikoira talutus­nuorassa – nämä kolme asiaa jäivät ulkomaisten tiedotus­välineiden mieleen Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä
  9. Rinne ja Orpo sanailivat ensi vaalikauden menoista, ensimmäinen tentti ennen huhtikuun vaaleja sujui rauhallisesti – HS seurasi hetki hetkeltä
  10. Kaksi nuorta miestä vangittu epäiltynä Joensuun Ilona-yökerhossa tapahtuneesta puukotuksesta – epäillään iskeneen kolmea puukolla
  11. EU:lta lisää miljardisakkoja Googlelle, kertovat lähteet – pakotti valmistajat asentamaan yhtiön sovelluksia puhelimiin
  12. IS: Putin lipsautti Helsingissä Venäjän järjestäneen Krimin kansan­äänestyksen – Kreml sensuroi puheen virallisen version
  13. Näytä lisää