Kulttuuri

Pori Jazzin toimitusjohtaja Aki Ruotsala saa potkut, syynä kommentit homoseksuaalisuudesta

Aki Ruotsala sanoi Satakunnan Kansassa muun muassa, ettei usko homoja olevan olemassa, ainoastaan homoutta. ”Tällaiset asiat eivät ole meidän arvojemme mukaisia”, Pori Jazzin hallituksen puheenjohtaja Hannu Jaakkola kommentoi HS:lle. Ruotsala kommentoi keskiviikkoiltana omassa tiedotteessaan, että on aina kohdellut kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti.

Pori Jazzin hallitus purkaa viime viikolla Pori Jazzin toimitusjohtajaksi nimitetyn Aki Ruotsalan työsuhteen. Taustalla ovat hänen julkisuudessa antamansa kommentit homoseksuaalisuudesta.

Ruotsala kertoi keskiviikkona ilmestyneessä Satakunnan Kansa -lehden haastattelussa muun muassa, ettei usko homoja olevan olemassa, ainoastaan homoutta. Haastattelu herätti paljon kritiikkiä, ja esimerkiksi useat muusikot ja kansanedustajat ilmoittivat boikotoivansa Pori Jazzia Ruotsalan näkemysten vuoksi.

”Pori Jazz 66 ry:n hallitus on päättänyt purkaa tulevaksi toimitusjohtajaksi valitun Aki Ruotsalan nimittämisen tänään julkisuuteen tulleiden festivaalin arvojen vastaisten lausuntojen vuoksi”, Pori Jazzin keskiviikkoiltana ilmestyneessä tiedotteessa kerrotaan.

”Nämä arvot ovat yhteiset Pori Jazzin hallitukselle ja koko henkilökunnalle. Pyydämme anteeksi kaikilta, joita asia on koskettanut ja loukannut”, hallituksen puheenjohtaja Hannu Jaakkola kommentoi tiedotteen mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa Pori Jazz ”irtisanoutuu täysin ja ehdottomasti kaikesta syrjinnästä”.

Ruotsala nimitettiin Pori Jazzin toimitusjohtajaksi kesäkuun alussa. Hänen oli määrä aloittaa tehtävässä elokuussa.

Satakunnan Kansan haastattelussa Ruotsala rinnasti homoseksuaalisuuden huumeidenkäyttöön.

”Minulla on muutamia ystäviä, joilla on vahva huumetausta. Heille on sitten ollut tällainen vahva uskoontulon kokemus. Heidän elämänsä on saanut ison käännöksen”, Ruotsala sanoo SK:n haastattelussa.

Satakunnan Kansan haastattelun ilmestyttyä Ruotsala lähetti tiedotusvälineille tiedotteen, jossa hän kiistää rinnastaneensa huumeiden käytön ja homoseksuaalisuuden.

Ruotsala alkoi puhua huumeiden käyttäjistä, kun häneltä kysyttiin, voiko homoseksuaali muuttua heteroseksuaaliksi kristinuskon avulla. Huumeiden käyttäjistä puhuessaan hän väisti alkuperäisen kysymyksen. ”Ajattelin rinnastaa elämänmuutokseen”, hän kommentoi toimittajan jatkokysymystä.

”Kaikki ihmiset tulee hyväksyä seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta ja heillä tulee olla vapaus määritellä oma identiteettinsä. Vuonna 2011 edustamani järjestö KD Nuoret on osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun ja ainoastaan puolustanut suvaitsevaisuutta ja yksilöiden oikeutta ilmaista mielipiteitään”, Ruotsala kirjoittaa tiedotteessa, joka julkaistiin myös hänen Facebook-sivullaan.

”Omalta osaltani päätän keskustelun tähän.”

Helsingin Sanomat tavoitti keskiviikkona Pori Jazzin hallituksen puheenjohtajan Hannu Jaakkolan työmatkalta Latviasta.

”Tällaiset asiat eivät ole meidän arvojemme mukaisia”, Jaakkola sanoi HS:lle myöhään iltapäivällä ennen hallituksen päätöstä.

”Emme voi tietysti keneltäkään kieltää mielipiteenvapautta, mutta voimme miettiä, millaisella mielipiteellä varustettuja ihmisiä meillä on palveluksessamme”, hän kertoi. ”Emme voi siunata minkäänlaista syrjintää tai ihmisarvoa loukkaavaa käyttäytymistä organisaation näkyvässä tehtävässä olevalta henkilöltä.”

Jaakkola on sanojensa mukaan lukenut haastattelun, mutta ei keskiviikkona ehtinyt perehtyä tapauksen kaikkiin käänteisiin. Hän keskusteli asiasta myös Ruotsalan kanssa ennen hallituksen illalla pitämää hätäkokousta.

”[Ruotsalan] vastaus oli se, ettei hän ole sanomallaan tarkoittanut mitään sellaista, mikä tämä tulkinta siellä on ollut. Mutta en voi toisen puolesta mennä sanomaan, mitä hän on tarkoittanut”, Jaakkola kertoi.

”Se, mitä [mediassa] on kirjoitettu, on se kuva mikä julkisuuteen on tullut, ja sen kanssa eletään”, hän lisäsi myöhemmin illalla.

HS ei tavoittanut Aki Ruotsalaa puhelimitse, mutta hän kommentoi potkuja tiedotteessa. Ruotsalan mukaan tärkeintä on se, että Pori Jazz kasvaa ja menestyy.

”Yksityishenkilönä tämä tuntuu rajulta, mutta tosiasiat on kohdattava leuka pystyssä”, Ruotsala kirjoittaa.

”Olen aina suhtautunut kaikkiin ihmisiin tasapuolisesti ja kohdellut jokaista yhdenvertaisesti, riippumatta heidän taustastaan. Minulle jokainen ihminen on yhtä tärkeä ja yhtä arvokas. Ajatus siitä, että sanani olisivat satuttaneet ketään, on sietämätön.”

Ruotsala kirjoittaa saaneensa sekä kritiikkiä että positiivista palautetta.

”Olen oppinut paljon. Uskon, että Pori Jazz on kohun jälkeen entistä vahvempi, mistä voi tuntea vain kiitollisuutta.”

Ruotsala on aiemmin ottanut vahvasti kantaa ”eheyttämisestä” kertovan Älä alistu -kampanjan puolesta.

Eheyttäminen-termillä viitataan homoseksuaalisen henkilön muuttamista heteroseksuaaliksi uskonnollisen opetuksen keinoin. Kristillisen Nuotta-median vuonna 2011 aloittamassa Älä alistu -kampanjassa kerrottiin biseksuaalisen ”Annin” muuttaneen suuntautumisensa heteroseksuaaliseksi eli ”eheytyneen”.

Ruotsala oli Kristillisdemokraattisen puolueen ehdokkaana viime kuntavaaleissa, ja Älä alistu -kampanjan aikoihin hän toimi KD-nuorten puheenjohtajana. Siinä roolissa hän lähetti myös Rauhan Tervehdys -seurakuntalehteen mielipidekirjoituksen, jossa puolustettiin kampanjaa ja pahoiteltiin sen kohtaamaa kritiikkiä. ”KD Nuoret uskovat Annin tarinan olevan ote oikeasta nuoren tytön elämästä”, Ruotsala kirjoitti.

Keskiviikkona ilmestyneessä tiedotteessaan Ruotsala kiisti tukeneensa kampanjaa ja katsoi, että KD-nuoret puolusti suvaitsevaisuutta ja mielipiteenvapautta.

Hannu Jaakkola huomauttaa, että närkästystä herättänyt, keskiviikkona uudelleen julkisuuteen noussut mielipidekirjoitus julkaistiin vuosia sitten.

”Ei tuollaisia tullut mieleen kysyä valintaa tehdessä. Rohkenen epäillä, että tuollaista ei Suomen lainsäädännön mukaan saa kysyäkään”, hän sanoi HS:lle keskiviikkoiltana.

”Ei muistakaan [toimitusjohtajaksi hakeneista] ole tehty mitään vahvaa taustaselvitystä. Ehkä tästä kannattaa nyt ottaa opikseen.”

Älä alistu -kampanja kohtasi runsaasti vastustusta, ja esimerkiksi Suomen evankelisluterilainen kirkko sanoutui siitä irti arkkipiispa Kari Mäkisen johdolla.

Myös Seta ry:ssä suhtaudutaan ”eheyttämiseen” hyvin kriittisesti.

”Niin sanottu eheyttäminen on hyvin vahingollista”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo Helsingin Sanomille. ”Ihmisten pitää kyllä saada mahdollisuus pohtia seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoli-identiteettiään rauhassa, mutta siihen ei saa liittyä minkäänlaista manipulaatiota.”

Pirkanmaan Setan ylläpitämän Sinuiksi-neuvontapalvelun toiminnanjohtajan Mikko Väisäsen mukaan tarvittaisiin välittömästi lainsäädännön päivittämistä niin, että myös maallikoiden tekemä eheyttäminen saataisiin kriminalisoitua.

”Jos lääkäri tai psykiatri erehtyisi työssään eheyttämään potilastaan, kyseessä olisi hoitovirhe, mutta maallikoiden kohdalla näin ei tällä hetkellä ole”, Väisänen sanoo.

Ruotsalan haastattelu herätti keskiviikkona vahvoja reaktioita kulttuurin tekijöissä. Muun muassa jazzpianisti Iiro Rantala ilmoitti pikaviestipalvelu Twitterissä boikotoivansa festivaalia: ”Pori Jazzeilla on muutenkin aina ihan paska meininki. En tule soittamaan siellä koskaan”, Rantala kirjoittaa.

Monet muusikot ja kansanedustajat ilmoittivat ennen potku-uutista boikotoivansa Pori Jazzia Ruotsalan kommenttien vuoksi. Esimerkiksi Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig kertoi jättävänsä festivaalin väliin tänä kesänä Ruotsalan kommenttien vuoksi.

Ruotsalan kommentit saivat osakseen myös ymmärrystä. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi Twitterissä olevan kummallista, jos henkilön subjektiivisesti kokemaan elämänmuutokseen ja siitä kertomiseen ei voi ottaa kantaa. Puolueen kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen kirjoitti tiedotteessaan Ruotsalan kohtelun osoittavan, että uskonnon- ja vakaumuksenvapauden tila on ”huolestuttavasti kaventunut”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pori Jazz
 • Homoseksuaalisuus
 • Kulttuuri
 • Samuli Tiikkaja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  2. 2

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  3. 3

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  4. 4

   S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”

  5. 5

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  6. 6

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  7. 7

   Vältä tänään bussia, raitiovaunua ja omaa autoa Helsingin keskustassa –Trumpit lähtevät Mäntyniemeen kello 9.25, kertaa aikataulut ja liikennejärjestelyt tästä

  8. 8

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  5. 5

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Miksi mä en saa kun noi muutkin tekee noin” on aina ollut huono perustelu millekään – ja etenkin siksi Scarlett Johanssonin ympärille nousi kohu
  3. Kritiikistä huolimatta musiikki voittaa Pori Jazzeilla
  4. Minihuuhkajat pelaavat isännän elkein jalkapallon EM-kisoissa – ”Tyhmintä, mitä voi tehdä, on pelätä”
  5. Vältä tänään bussia, raitiovaunua ja omaa autoa Helsingin keskustassa –Trumpit lähtevät Mäntyniemeen kello 9.25, kertaa aikataulut ja liikennejärjestelyt tästä
  6. Ranska repesi liitoksistaan riemuun ja verhoutui sinivalkopunaiseen: soihtuja, savua ja suudelmia – katso kuvakooste railakkaista MM-kultajuhlista
  7. Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä
  8. S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”
  9. Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää Tilaajille
  10. Kansallispuistot tarvitsevat rahaa Tilaajille
  11. Galleriat Huuto ja Rankka avaavat Eerikinkadulla syksyllä – Jätkäsaaresta häädön saaneille löytyi tila Kampista, kun Metropolia muutti pois
  12. Näytä lisää