Jotta sama ei toistuisi

Asko Argillanderin isä löi perhettään nyrkillä vuodesta toiseen. Kukaan ei auttanut. Lopulta Askon mummo tappoi Askon isän. Haapajärven tragediasta kertova kirja ilmestyy perjantaina.

Asko Argillanderin mummo tappoi Argillanderin isän, kun Asko oli 13-vuotias.

Se muutti Argillanderin elämän, mutta ei sillä tavalla kuin voisi kuvitella.

”Vaikka tämä on rumasti sanottu, niin kyllähän se helpotti meidän elämää huomattavasti, kun näin kävi. Todennäköisesti me olisimme äitin kanssa kuolleet, jos tällaista ei olisi tapahtunut”, Argillander sanoo.

Perjantaina ilmestyy kirja Erään tapon tarina.

Siinä haapajärveläinen Argillander kertoo, mitä hänen perheessään tapahtui 1980-luvun alusta 90-luvun puoleenväliin.

Siihen iltaan saakka, kun hänen äitinsä äiti asteli sininen kassi mukanaan Kieppi-ravintolaan ja kohtasi vävynsä viimeisen kerran.

Erään tapon tarinan on kirjoittanut oululainen kirjailija Katariina Vuori, ja Like-kustantamo markkinoi kirjaa veriroiskeineen true crime -tyylisenä.

Onhan se rikoskirjakin, mutta ennen kaikkea kyllä jotain aivan muuta – järisyttävä dokumentti perheväkivallasta ja sen täysin poikkeuksellisesta päätepisteestä.

Argillader istuu kustantamon neuvotteluhuoneessa ja keskeyttää puheensa vain hörpätäkseen pahvikupista kahvia. Hänellä on yllään musta t-paita, ja Elvis-tyylistä kampausta lukuun ottamatta hän näyttää aivan tavalliselta 35-vuotiaalta mieheltä.

Argillander kertoo halunneensa tarinansa kirjan kansien väliin selvästä syystä.

”Että siitä olisi mahdollisesti apua muille, jotka kokevat perhe­väki­valtaa. Kun näistä yhä vaie­taan­kin. Apua pitää hakea ajoissa”, hän sanoo.

Kirjan tekstissä kertojana toimii Asko Argillander, leikki-ikäisestä teiniksi. Katariina Vuori on luonut kertojanäänen haastattelujen pohjalta. Hän siteeraa myös poliisin pöytäkirjoja ja lehtijuttuja.

Esko-isä hakkasi Askon äitiä Ullaa nyrkillä.

Esko oli työtön, juoppo ja pikkurikollinen. Hänen vietti aikuisen elämänsä joko vankiloissa eri puolella Suomea tai kotipaikassaan Pohjois-Pohjanmaan Haapajärvellä, jossa asuivat myös Ulla, Asko ja Ullan äiti Helvi.

Ullan ja Askon pieni kerrostaloasunto ei ollut virallisesti Eskon koti, mutta sinne hän vankilasta päästyään työntyi. Usein humalassa ryyppyremminsä kanssa. Söi vatsansa täyteen ja varasti Ullalta rahaa.

Ulla oli kouluja käymätön kotiäiti ja teki palkkatöitä vain satunnaisesti.

Esko oli pienikokoinen, mutta erittäin lyhytpinnainen ja arvaamaton. Hän löi tuuttaavan auton konepellistä läpi veitsen ja naulasi puufirman pomon kravatin pöytään naulapyssyllä, kun menetti hermonsa johtajaan lyhyen työpestinsä aikana.

Kirjassa Asko kuvailee, miten isän tuoksu muuttui ”äyriäismäiseksi”, kun tämä hermostui.

Silloin oli viisainta paeta. Asko piiloutui peloissaan vaatekomeroon ja laittoi kasetin soimaan. Elviksen musiikki peitti nyrkin osumien äänet.

”Sitä äidin kurmoottamista oli aivan hirveä seurata. Ja se armoton pelko, mikä oli koko ajan. Puristava tunne rinnassa. Se oli jotain aivan järkyttävää”, Argillander muistelee Liken neuvotteluhuoneessa.

Äidistä ei ollut miehelle vastusta. Eräänä talvena Ulla pakeni Eskoa hyppäämällä kolmannen kerroksen parvekkeelta maahan. Hän selvisi vammoitta, koska lumipeite ilmeisesti vaimensi iskua.

Isän väkivalta jatkui koko Askon lapsuuden ajan. Kun lapsi tuli teini-ikään, isä löi häntäkin. Isä pahoinpiteli myös muita ihmisiä, mistä hän sai tuomioitakin. Samoin varkauksista ja ryöstöistä.

Kaikki tiesivät, mitä Askon lapsuudenkodissa tapahtui. Naapurit ja poliisikin. Välillä poliisi haki Eskon putkaan, mutta hän palasi aina. Askon mukaan poliisi myös syytti äitiä isän käytöksestä.

Ei siis ehkä yllättävää, että jo esikouluikäisenä Asko alkoi haaveilla isänsä tappamisesta. Hän mainitsi ajatuksistaan mummolleen. Isoäiti kielsi poikaa puhumasta moisia.

Ketään ei saa tappaa, hän sanoi.


Asko Argillanderin ääneen tulee erityistä painoa, kun hän puhuu mummostaan.

”Olen elämäni mummolle velkaa. En muuten istuisi tässä.”

1990-luvun puolivälissä Helvi-mummo oli vasta viisikymppinen. Isoäiti hänestä oli tullut 38-vuotiaana, kun Ulla ja Esko saivat Askon.

Mummo työskenteli liukuhihnalla ikkunafirmassa ja asui parin kilometrin päässä Askon lapsuudenkodista. Asko kutsuu mummolaa ”pakopirtiksi”, koska sinne hän usein pakeni isää äitinsä kanssa.

Asko suunnitteli erilaisia karkureittejä. Ne kulkivat pusikoiden läpi, piilossa isältä ja hänen ryyppykavereiltaan. Silti häntä pelotti.

Me jäädään makaamaan äänettöminä ja hengästyneinä junaradalle ja katsotaan maalilastuja hilseilevän aidan alta tuleeko se sittenkin meidän perässä. Pitää olla aivan hiljaa. Ei saa edes hengittää.

Mummo oli Eskoa päätä lyhyempi, mutta kuului niihin harvoihin, jotka uskalsivat laittaa tälle kampoihin. Ei niinkään fyysisesti, mutta sanoin ja katsein.

1990-luvun puolivälissä mummo oli seurannut tyttärensä ja lapsenlapsensa piinaa toistakymmentä vuotta. Vävymies oli potkinut jo häntäkin.

Esko oli uhannut tappaa Helvin, Ullan ja Askon. Vuosien mittaan useita kertoja.

Ja sitten koitti syyskuun 15. vuonna 1995. Helvi sai tyttäreltään puhelun: En jaksa enää. Aion lopettaa elämäni.

Helvi meni tolaltaan. Hän löysi tyttärensä kodistaan fyysisesti vahingoittumattomana, mutta täysin hysteerisenä.

Asko huusi mummolleen: Mää lähen ja tapan isän.

Helvi kielsi Askoa pilaamasta elämäänsä isänsä takia. Sitten hän kolisteli keittiön laatikoista keittiöveitsen. Hän laittoi sen siniseen kassiinsa ja sanoi: Minä oon joutilas menemään.

Perjantai-ilta oli täyttänyt ravintola Kieppiä. Helvi löysi Eskon baaritiskiltä kello 20 aikoihin. Kieppi oli ainoa haapajärveläiskapakka, johon Eskolla ei ollut porttikieltoa. Baarissa olivat myös Eskon ryyppyremmiin kuuluva Matti-veli ja porukan muita jäseniä.

Helvi ei tuntenut pelkoa tuona hetkenä. Niin hän kertoi myöhemmin poliiseille. Hän toimi ”kuin unessa” eikä ollut tarkemmin miettinyt, mitä tekisi, jos kohtaisi Eskon. Hän itki.

Syystä, joka kuulustelupöytäkirjasta ei ilmene, Helvi sanoi Eskolle, että Ulla oli kuollut ja että Asko joutuisi nyt kärsimään isänsä takia. Esko hätääntyi tiedosta ja aikoi lähteä etsimään Ullaa.

Silloin Helvi, 51, veti kassistaan keittiöveitsen, jossa oli 15-senttinen terä. Enempiä tähtäämättä hän löi kerran.

En voi sanoa, että olisin tuolla hetkellä ajatellut oikein mitään.

Terä oli käynyt Eskon rinnassa. Hän istui lattialle eikä sanonut mitään. Silloin Helvi havahtui ”horteestaan” ja tunsi taas pelon. Veri värjäsi kokolattiamattoa, ja tarjoilija ryhtyi soittamaan ambulanssia. Helvi kielsi huutamalla.

Et helvetissä soita. Sen pitää kuolla, ei se tarvitse apua.

Pian Asko ja Ulla saapuivat ravintolaan. Ihmisiä oli paljon, sekasorto vallitsi, ja Asko näki isänsä ruumiin. Se järkytti häntä. Seuraavaksi heräsi huoli mummosta. Missä hän oli? Oliko hengissä?

Yhtäkkiä Asko näki mummon. Poliisi talutti häntä ravintolan keittiöstä, ja Asko tajusi mitä oli tapahtunut.

Kuin olisi katsonut unta ja luullut että se on hyvä uni, ja sitten tajuaa, että se onkin painajainen.

Ette saa viedä mummoa, Asko huusi.

Seuraavana keväänä Helvi joutui tekonsa vuoksi vankilaan.


35-vuotias Asko Argillander hörppää kahvia kustantajan neuvotteluhuoneessa.

Hän on saapunut Helsinkiin paitsi antamaan haastatteluja, myös osallistumaan Elvis-konserttiin, jossa legendavainaa laulaa videokuvana, kun liveorkesteri soittaa. Lentokoneella Argillander on juuri matkustanut ensimmäistä kertaa elämässään.

”Tappaminen on aina väärin”, hän sanoo.

”Se on rangaistava teko, siitä pitää tuomio saada. Mutta pitää muistaa, että katsotaan, mikä siihen on ajanut. Mikä siellä on taustalla. Mutta väärin se on joka tapauksessa.”

Argillanderin mielestä hänen perheensä koettelemusta on vaikea ymmärtää, jos sellaista ei ole itse kokenut.

”Kova pala se oli. Se oli oma isä, ja mummo pantiin vankilaan. Ristiriitaisia tunteita”, hän sanoo.

Argillanderilla on nyt kaksi teini-ikäistä lasta. Jos oma lapsi joutuisi väkivallan kohteeksi vuodesta toiseen, eivätkä poliisi ja yhteiskunta auttaisi, mitä vaihtoehtoja jäisi, hän kysyy.

Argillander on naimisissa toista kertaa. Avioliitto solmittiin kaksi vuotta sitten.

Hän asuu yhä Haapajärvellä, jossa hänet tunnetaan ”Elviksenä”. Hän on keikkaillut laulamalla Elviksen kappaleita taustanauhan päälle. Lisäksi hän on tehnyt pätkätöitä myyjänä ja talonmiehenä sekä ajanut bussia.

Nykyisin hän on työtön.

Ulla meni Eskon kuoleman jälkeen koulun penkille. Hän toimii Haapajärvellä koulunkäyntiavustajana.

Tarinassa on jäljellä vielä yksi hämmästyttävä käänne. Se liittyy Helvin vankilatuomioon.

Vuonna 1995 uudistettiin rikoslakia. Se lyhensi Helvin tuomiota merkittävästi. Pituus oli vain kolme vuotta ja kolme kuukautta. Rikosnimike oli uusi: ”surma”. Sellaisesta voidaan tuomita tapon tehnyt poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Lainkohdan soveltaminen käytäntöön on erittäin harvinaista, kertoo Erään tapon tarinassa Helvin puolustusasianajaja.

Haapajärveläisten mielestä kolmekin vuotta oli liikaa. Paikkakunnalla ryhdyttiin keräämään nimiä adressiin, joka vaati Helvin armahtamista. Vetoomukseen kertyi parissa päivässä kuusisataa nimeä.

Adressin allekirjoittivat myös Eskon veli Matti, ryyppyremmi, kirkkoherra ja poliisit.

Mahdollisuudet olivat pienet. Presidenttien armahtamat vangit ovat istuneet keskimäärin 13 vuotta. Ja kuinkas kävi: eräänä aamuna vanginvartija avasi Helvin sellin oven ja kysyi, mitäs jos lähtisit kotiin.

Helvi luuli sitä ensin pilaksi, mutta totta se oli. Hän oli saanut Martti Ahtisaarelta armahduksen. Helvi oli kärsinyt tuomiostaan vuoden ja kolme kuukautta.

Nyt Helvi on 74-vuotias haapajärveläinen eläkeläinen. Ja isomummo.

Haastatteluhuoneessa Asko Argillander esittää toiveen.

”Kun pääsisi puristamaan Ahtisaaren kättä. Se olisi mahtava homma.”

Katariina Vuori: Erään tapon tarina (Like). 250 sivua. Helvin ja Ullan nimet on muutettu. Jutussa on samat muutetut nimet kuin kirjassa. Kursivoitu teksti on lainausta kirjasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Lakimies Michael Cohen oli Donald Trumpille vuosia kuin perheen­jäsen – Nyt välit rakoilevat, ja se saattaa tietää presidentille huonoja uutisia

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  6. 6

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Alanis Morissette keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  8. 8

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  9. 9

   Kesällä Suomi on täynnä persoonallisia kahviloita – listasimme mukavia taukopaikkoja kesäreittien varsilta

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  6. 6

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  8. 8

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  9. 9

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  10. 10

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää