Kulttuuri

Waldemar Wallenius oli rockista niin innoissaan, että päätyi perustamaan Soundin ja neljä muuta musiikkilehteä

Musiikkitoimittajan työt lukiolaisena aloittanut Waldemar Wallenius oli perustamassa viittä musiikkilehteä, joista vanhin, Blues News, täyttää heinäkuussa 50 vuotta.

”Älä unoha WUMmia!” tekstaa musiikkitoimittaja Waldemar Wallenius tervehdykseksi uuden ja uransa ensimmäisen kirjoituskokoelman kansilehdelle. Siinä on neljäsataa sivua hänen vanhimpia lehtijuttujaan.

Huutomerkkiin päättyvä pyyntö on paikallaan, sillä edelleen ilmestyvät Blues News ja Soundi eivät ole ainoat hänen perustamansa ja ensi alkuun päätoimittamansa musiikkilehdet.

Walleniuksen viides ja viimeisin oli todellakin WUM eli Wanha & Uusi Musa, hänen laaja-alaisin hankkeensa. Seitsemän vuotta sinnitelleeseen maailmanmusiikilliseen julkaisuun tiivistyivät myös hänen journalistiset ja taloudelliset saavutuksensa – hänen itsensä mukaan.

”Sehän oli jälleen helvetin työläs ja tuotti jälleen tappiota”, perustelee Waldemar Wallenius tamperelaisen kulttuuriravintolan terassilla ja säestää juohevaa muistelua itselleen tyypillisellä, itseään vähän vähättelevällä hörähdyksellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Naurua selittää, että legendaarisuuden saavuttanut Wallenius ei suostu tekemään itsestään vieläkään numeroa. Mutta hänen tavoittamansa harrastajien polvet tietävät, että 1965 alkaneen työn vähättelyyn ei ole syytä.

Wallenius on suomalaisen rockjournalismin tai pikemminkin rytmimusiikkijournalismin edelläkävijöitä – sauhuaja, jota ilman tulevaisuus olisi saattanut olla toisenlainen. Hänen ja hänen aikalaistensa ansiota on se, että rockista ryhdyttiin kirjoittamaan ja keskustelemaan vakavammin tai ainakin asiantuntevammin.

Tiistaina 70 vuotta täyttävä Wallenius kuittaa laajemmat vaikutukset vain satunnaisiksi, onnekkaiksi sivutuotteiksi.

”Me yksinkertaisesti tehtiin mitä tykättiin ja mistä tykättiin, sen suurempia suunnittelematta”, hän sanoo.

Vilpitön tykkääminen onkin ohjannut Walleniuksen kirjoittelua aivan alusta ja lyönyt siihen oman, lukijalleen kaverillisesti jutustelevan diggarin leiman. Monenlaisen rytmimusiikin rakastajana hänen lähtökohtansa oli ennen kaikkea oma innostus sekä sen varjolla muiden innostaminen. Kriitikoksi hän ei ole itseään koskaan kutsunut.

”Tiedon välittäminen ja levittäminen on ollut aina ykkösasia, ja arvostan sitä edelleen.”

Valkeakoskella teinivuotensa viettäneen Walleniuksen nuoruudessa tiedon välittäminen ja levittäminen ei ollut kuitenkaan helppoa, sillä sen hankinta oli hankalaa – ja vain oman toime­liaisuuden varassa.

Aivan: joskus on tosiaan ollut aika, jolloin ei ollut paikallis­radioita, musiikkitelevisiota eikä juuri minkäänlaisia muitakaan musiikkiohjelmia. Tai edes kunnollisia kotimaisia musiikkilehtiä, puhumattakaan maailman musiikit näppäimille tuovasta internetistä.

Siksi Wallenius muistaakin yhä elävästi ensimmäisen kioskilta ostamansa englantilaisen musiikkilehden Melody Makerin – kaikkine kerrannaisvaikutuksineen.

”Luin sen alusta loppuun ja ajattelin, että onpas hienoa kun on tietoa.”

Hän tilasi Melody Makerin kotiin ja ryhtyi sen kannustamana Valkeakosken Sanomien pop-palstan pitäjäksi – lehden toimitussihteerinä työskennelleen isän myötävaikutuksella.

Wallenius sai ensimmäisen musiikkikirjoituksensa julki tammikuussa 1965, lukiolaisena. Nimimerkki oli Wal de Mar, joka oli yhdistelmä ranskankielen merisairaudesta – mal de mer – sekä kahdesta pakinoitsijanimimerkistä eli Kar de Mummasta ja Kai de Puusta.

Pop-palstan pitäjästä ei ollut pitkä matka Blues Newsiin, jonka Tampereella opiskellut Wallenius perusti kahden opiskelu­kaverin kanssa. Sen ykkösnumero ilmestyi heinäkuussa 1968 ja kannessa lehden tyylilajeiksi listattiin blues, r&b, rock, soul, ska ja gospel.

Walleniuksen vuodet Blues Newsissa jäivät lopulta kahteen. Kesällä 1971 hän teki koenumeron Suosikin vaihtoehdoksi viritetystä Musasta, josta syntyi vuonna 1975 edelleen julkaistava Soundi.

Soundi onkin se, josta vanha kaarti muistaa parhaiten perusteellisia tekstejä kirjoittaneen ”Ison mustan”, vaikka hän ei ole kirjoittanut lehteen 1980-luvun jälkeen. Viiteentoista vuoteen hän ei ole kirjoittanut muuallekaan.

”Vanhaa ja uudempaa musaa kuuntelen päivittäin, mutta kirjoittaminen ei enää innosta. Olen tehnyt jo tunnit sisään.”

Oikaisu 11.6.2018 klo 14.40: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että pakinoitsija Kar de Mumma olisi suomalainen pakinoitsijanimimerkki. Nimimerkkiä käytti ruotsalainen Erik Harald Zetterström.

Kuka?

Jukka ”Waldemar” Wallenius


 Syntyi Hämeenlinnassa 1948, muutti Valkeakoskelle 1963.

 Ylioppilas, opiskeli lehdistö­oppia Tampereen yliopistossa.

 Aloitti musiikkikirjoittelun vuonna 1965 Valkeakosken Sanomissa nimimerkillä Wal de Mar.

 Kuului Blues Newsin perustajiin 1968.

 Vuonna 1972 Tampereella perustetun Musa-lehden ensimmäinen päätoimittaja. Lehti muutti nimen 1975 Soundiksi.

 Perusti 1980 lyhytaikaiseksi jäänen Fanzinen. Oma viimeinen lehti oli 1991–98 julkaistu WUM.

 Kansanedustaja Pertti "Veltto" Virtasen eduskuntaryhmän sihteeri 1996–99. Kirjavan puolueen eurovaaliehdokas 1999, SKP:n eduskuntavaaliehdokas 2007.

 Asui pitkään Tampereella, palasi Valkeakoskelle 1996.

 Kirjoituskokoelma Musaa ja Soundia (2018) sisältää tekstejä 1970-luvulta.

 Täyttää 70 vuotta tiistaina 12. kesäkuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • 70-vuotias
 • Henkilö
 • Musiikki
 • Media
 • Kulttuuri
 • Harri Uusitorppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  3. 3

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  6. 6

   Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

   Tilaajille
  7. 7

   Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”

  8. 8

   Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella

  9. 9

   Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella

  10. 10

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Märkäpuvut kiellettiin Joroisten SM-triathlonin juhlakisassa – Darby Thomas ja Minna Koistinen kirivät mestareiksi: ”Uinnissa keskeytyksiä tuli normaalia vähemmän”
  3. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  4. Tunti sitten
  5. Honka saa kovan luokan paluumuuttajan – Demba Savage palaa Espooseen: ”Yksi kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista”
  6. Sadekaan ei sammuttanut Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin toista ilmestymistä – Pianisti Iro Haarla kirkasti Lokkilavalla rooliaan omaäänisenä säveltäjänä
  7. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  8. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  11. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  12. Honka nollasi TPS:n, Macoumba Kandji pyssytti jo kauden yhdeksännen maalinsa – ”Kun miettii kaikkia tapahtumia, Honka ansaitsi voiton”
  13. Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”
  14. Näytä lisää