Kulttuuri

”Naisen pitää saada olla edes kerran prinsessa” – Päivi Istala ja Suomen muu taideväki huhki askartelutalkoissa laakeriseppeleitä ja valmistautui Taideyliopiston ensimmäiseen promootioon

Sibelius-Akatemian maistereiden huilun suukappale vaihtui perinteiseen akateemiseen seppeleeseen, kun Taideyliopistossa yhdistettiin kolmen oppilaitoksen promootioperinteitä.

”Veri valuu jo nyt”, Anni Elonen parkaisee ja näyttää verta tihkuvaa etusormeaan.

Vieressä istuva Maria Fomin tuskailee mukana, mutta sentään ilman fyysisiä vammoja.

Tätä se on, kun muusikko ja näyttelijä ottavat neulan ja lankaa käteensä ja alkavat ommella arkisesta lihakeitostakin tuttuja laakerinlehtiä karkaasi-nimiseen kehikkoon.

”Kyllä tässä huomaa, miksi tarvitaan yliopistotason koulutus”, vitsailee musiikin tohtori Vesa Norilo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuohuviinipullojen poksahtelu ja iloinen puheensorina täyttävät torstai-iltana Teatterikorkeakoulun studiotilaa, kun Taideyliopiston promootion promovendit ja heidän seuralaisensa askartelevat seppeleitä lauantain ”promootioaktia” varten.

Siellä täällä näkyy tuttuja kasvoja Suomen taidekentältä: tuolla on näyttelijä Katja Kiuru, tuolla kuvataiteilija Katja Tukiainen.


Osaamisessa löytyy: on dramaturgia, oopperalaulajaa, kansanmuusikkoa, taideopettajaa. Ja täällä he nyt askartelevat sulassa sovussa kuin päiväkoti-ikäiset.

”Kuvataideakatemialaisilla on kyllä etulyöntiasema näissä kädentaidoissa”, valittaa joku leikillään.

Jos joku kuvitteli, että akateemiset promootiot ovat pönäköitä tapahtumia, hän taisi olla väärässä.

Seppeleensitominen ennakoi viikonlopun odotettua suurtapahtumaa. Tänä viikonloppuna Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun yhteenliittymä eli vuonna 2013 perustettu Taideyliopisto juhlii historiansa ensimmäistä yhteistä promootiotaan eli tapahtumaa, jossa tuoreet maisterit ja tohtorit liitetään mukaan akateemiseen yhteisöön.

Oikein olan takaa yliopisto juhliikin. Tänään perjantaina aloitetaan juhlakonsertilla Musiikkitalossa, lauantaina jatketaan promootioaktilla ja juhlakulkueella, joka päättyy promovendin valinnan mukaan joko Temppeliaukion kirkon jumalanpalvelukseen tai Taidehallin tunnustuksettomaan tilaisuuteen. Ilta huipentuu Finlandia-talon päivällisiin ja tansseihin.

Sunnuntaina ylioppilaskunta vie maisterit ja tohtorit vielä risteilylle Helsingin edustalle sekä brunssille Lonnan saareen.

Maistereita on juhlimassa 73, tohtoreita 63. Kunniatohtoreita on 13, heidän joukossaan muun muassa säveltäjä Kaija Saariaho, näyttelijä Seela Sella ja ohjaaja Ralf Långbacka.

Promootioperinteet ulottuvat Suomessa aina 1600-luvulle, mutta taiteilijoille perinne on huomattavasti uudempi. Kuvataideakatemialla on ollut historiansa aikana yksi oma promootio vuonna 2006, Sibelius-Akatemialla niitä on ollut kolme, viimeksi 2012. Teatterikorkeakoulussa ei ole maistereita promovoitu vielä koskaan, vain tohtoreita vuonna 2009.

Silti oppilaitoksille on ehtinyt muodostua jo omia perinteitä. Toimikunta onkin jo pari vuotta miettinyt, miten ne yhdistettäisiin.

Yksi yhdistävä tekijä on juuri laakeriseppele. Seppeleen sijaan Sibelius-Akatemian maisterit ovat saaneet aina huilun hopeisen suukappaleen, mutta ainakin tämän promootion ajaksi niistä luovuttiin.


Seppeleensitojaisia varten Italiasta tilattiin kaikkiaan viisi kiloa laakerinlehtiä. Satsiin oli pakko yhdistää kahden eri sadon lehdykäisiä.

”Tänä vuonna oli tullut huono sato, koska on ollut niin sateista”, kertoo tiedottaja Mirva Niemi.

Taiteilijat ovat uuden asian edessä, mutta onneksi apuna on ”entinen yleinen seppeleensitojatar” – tai niissä piireissä tutummin ”YSS – Maria Nuottokari Helsingin yliopiston filosofisesta tiedekunnasta.

”Anoppi on lastenvahtina. Ei hätää, kaikki saadaan kyllä tehtyä”, Nuottokari rauhoittelee askartelijoita.

Nuottokarilla on kokemusta arvokkaasta, loppuelämäksi tarkoitetusta tehtävästään vuodesta 2003 lähtien. Tänä vuonna mukana on myös uusi kollega, tämän vuoden yleinen seppeleensitojatar Suvi Honkanen. Molemmat ovat professoreiden lapsia, kuten promootioperinteeseen kuuluu.

Mutta koska nyt on kyse luovista ja kekseliäistä taiteilijoista, seppeleperinnettä on jo ehditty pistää uusiksi.

Perinteen mukaan seppeleen sitoo aina promovendin seuralainen. Tai jos ei ole seuralaista, niin yleinen seppeleensitojatar. Mutta Taideyliopistossa lähes kaikki promovendit ovat päättäneet askarrella itse.

”Älyttömän hyvä, ettei se aviomies lähtenyt tekemään tätä, kun minullakin on näin vaikeaa”, nauraa Anni Elonen. Suostuttelutaitoa häneltä näköjään silti löytyy: puoliso on luvannut tanssia juhlissa frakki päällä cicapoa ja muita vanhojen tansseja.


Maria Nuottokari kuitenkin kertoo, että seuralaiset ovat aina hyvinkin hyviä seppeleensitojia. He kun haluavat tehdä seppeleen ”rakkaudella ja lämmöllä” tärkeälle ihmiselle.

”Olen opastanut paljon varsinkin insinöörimiehiä. He ovat tyypillisesti säntillisiä sitojia. Seppeleet suorastaan hipovat täydellisyyttä.”

Promootion projektipäällikkö Susann Vainisalo kertoo, että jonkin verran taideväestä on ilmaantunut promootion kritisoijiakin. Miksi mennään näin traditionaalisesti, on kysytty.

Mutta promootio on aina hyvin tarkkaan määritelty tapahtuma: siellä on tietyt pukukoodinsa ja muut perinteet. Ikiaikaisista, arvokkaista perinteistä haluttiin pitää kiinni.

”Mikäänhän ei estä meitä tekemästä vähän eri tavalla”, Vainisalo sanoo.

Erityistä Taideyliopiston promootiossa on tietenkin taide. Sitä on luvassa jo perjantain juhlakonsertissa, ja promootioaktikin on taatusti erilainen kuin millään muulla yliopistolla.

”Tilaisuus alkaa kysymyksillä, joihin primusmaisterit ja -tohtorit vastaavat. Yksi kysymys kysytään fortepianolla, vastaus tulee flyygelillä. Teatterikorkeakoulun puolelta vastaus tulee osittain liikkeenä, kuvataiteen primustohtori maalaa tai piirtää vastauksensa”, kertoo Vainisalo.


Yleisökin pääsee ihastelemaan promootiota. Se onnistuu lauantaina kello 13.30, kun promovendit lähtevät liikkumaan kulkueena Musiikkitalolta Kiasman ohi Kansallismuseoon eteen ja siitä Eduskuntatalon ohi päätyen Taidehallille tai Temppeliaukion kirkkoon.

Musiikkitalon screenillä on nähtävissä Kuvataideakatemian opiskelijoiden videotöitä. Lisäksi tanssija ja koreografi Pia Lindy sekä ryhmä opiskelijoita ovat työstäneet eri ryhmien kanssa esityksellisiä tervehdyksiä kulkueelle.

Tervehdykset on tehty yhteistyössä reitin varrella olevien kulttuurilaitosten ja instituutioiden kanssa.

Kiasma on tarjonnut käyttöön parvekkeen, josta soittaa jazztrio. Kansallismuseon edessä nähdään liikkuva ja soiva tervehdys

Eduskuntatalon portailla taas toteutuu ”Tervehdys taiteelle”, jossa mukana on Zodiakin nuorten tanssiryhmä Z-nuoret, Hämäläis-Osakunnan laulajia sekä kansanedustajista Pilvi Torsti (sd). Kansanedustajien kirjallisia tervehdyksiä julkaistaan myös Taideyliopiston promootion nettisivuilla. Soitin Lainekin osallistuu kulkueen tervehtimiseen.

Pia Lindy suosittelee yleisölle lähtöpaikaksi vaikkapa Musiikkitalon edustan nurmirappusia, joista on hyvät näkymät joka suuntaan.

”Promovoitavat juhla-asuissaan ja kaikki ne esitykselliset tapahtumat – siitä tulee varmasti hyvin monikerroksinen tapahtuma.”

Mutta palataan vielä laakerinlehtien kanssa huhkiviin seppeleensitojiin. Sieltä alkaa jo hahmottua olympialaisistakin tuttu pyhä seppelmuoto.

Eikä yhdelläkään pöydällä näy edes multaa tai matoja, kuten Maria Nuottokari kertoo joskus tapahtuneen.

”Olin toivoton käsitöissä. Käsityömaikka piti minua ylimääräisillä tunneilla vielä toukokuussakin. Mutta päätin, että pakko minun on tämä nyt itse tehdä”, nauraa toimittaja ja teatteriohjaaja Päivi Istala.


Istala kertoo valmistuneensa dramaturgiksi Teatterikoulun korkeakouluosastolta vuonna 1971. Maisterin tutkinnon, gradut ja kaikki, hän taisteli kasaan vuonna 2008.

Promootioon ei teatterikoululaisilla ole ollut tätä ennen mahdollisuutta. Mutta nyt kun se tuli, Istala päätti olla mukana juhlinnassa.

Edes osittain. Koko paketti olisi maksanut promovendille yli 400 euroa, ja siihen vielä valkoiset puvut ja frakit päälle. Mutta kun jättää päivälliset väliin, pääsee jo hieman kivuttomammin mukaan.

”Naisihmisen pitää saada olla elämässään edes yhden päivän prinsessana. Mä olen nyt 71. Onhan se aika kiva, että nyt pääsee”, Istala sanoo.

Nykyään prinsessavajetta saa paikata vaikkapa häissä, mutta Istalan mukaan hänen sukupolvelleen se oli mahdottomuus.

”Silloin kun me menimme naimisiin, naurismaan aidatkin olisivat nauraneet, jos olisimme panneet huntuja tai muuta valkoista päälle. Kaikki menivät naimisiin marimekoissa ja paljain varpain sandaaleissa.”

Vesa Norilo saa seppeleensä valmiiksi ensimmäisenä.

”Ehkä sen on tämä luontainen kärsimättömyys, joka johtaa nopeasti hyviin lopputuloksiin”, hän miettii vaatimattomana.

Seppele näyttää siistiltä ja istuu ilahduttavan hyvin päähän. Mutta ei sen tarvitsisi istua, se kun ei ole tarkoitettu Norilolle itselleen vaan hänen puolisolleen.

Norilo itse saa lauantaina päähänsä tohtorin hatun, alanaan musiikkiteknologia.

Musiikin tohtori ojentaa valmiin tuotoksensa promootiojärjestäjille. Sen päälle suhistellaan vielä vettä, päälle taitellaan hellästi kangastaitoksia.

Sitten lehvät jäävät odottamaan viikonlopun bileitä. Ne päässä on hyvä viilettää ja juhlistaa akateemisen maailman suurinta juhlaa. Ja melkoista opiskelurupeamaa.

Taideyliopisto välittää promootioaktin suorana la 9.6. kello 10 lähtien. Lähetystä voi seurata täältä. Yleisö voi tulla seuraamaan juhlakulkuetta paikan päälle. Kulkue lähtee Musiikkitalon edestä Kansalaistorin puolelta la klo 13.30.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   Kuiva ja kuuma kesä paljasti arkeologeille ennennäkemättömiä merkkejä Britannian esihistoriasta – ilmakuvista löytyi myös roomalaisten maatila

  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  6. 6

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  7. 7

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  8. 8

   Poliisi varoittaa Imatralla liikkuvista villikoirista – seitsemän koiran lauma on todennäköisesti tullut Venäjältä

  9. 9

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  10. 10

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  5. 5

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää