Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Entistäkin setäytyneemmän The Nationalin laulaja heitti oluttuopin yleisöön – sunnuntai oli Sidewaysin kiinnostavin päivä

Ruusut oli Sideways-festivaalin sunnuntain vakuuttavin esiintyjä.

Jos Sidewaysin lauantai noudatteli perinteisten rockfestivaalien kaavaa ollen se koko kansan “kovien kotimaisten päivä”, niin musiikillisesti kiinnostavin anti oli ladattu sunnuntaihin. Jopa liiaksi, sillä jos aiempina päivinä sai vaellella kaikessa rauhassa, nyt joutui kiirehtimään kiinnostavalta keikalta toiselle heti iltapäivästä alkaen.

Sitä paitsi sunnuntaina esiintyivät kiinnostavien ulkomaisten nimien lisäksi myös ne tämän hetken oikeasti kovimmat kotimaiset.

Vielä vajaa 10 vuotta sitten kotimaiset indiebändit tekivät musiikkia pääasiassa englanniksi, etsivät myös kansainvälistä läpimurtoa ja usein epäonnistuivat siinä. Viime vuodet on kuitenkin luotettu suomen kieleen.

Hieno esimerkki tästä on Karina. Muun muassa Grizzly Bearin ja Sufjan Stevensin mieleentuova heleä indie folk hengittää kevyesti, mutta äityy myös säröiseen meluun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtye malttaa luoda jännitettä hiljalleen ja kasvattaa minimalistiset kappaleensa ylevään kliimaksiin. Bambi ja Täällä sinua juhlitaan ovat vuoden hienoimpien kotimaisten popkappaleiden joukossa.

Harmi, että viimeksi mainittua häiritsi viereiseltä esiintymislavalta kuulunut soundcheck. Se rikkoi hauraan ja intiimin tunnelman Black Boxissa, joka on koko festivaalin paras lava.

Karinaa suuremmin kotimaista popkenttää on järisyttänyt Ruusut, jonka loppukesästä julkaistava levy tulee Sideways-keikan perusteella olemaan vuosikymmenen keskeisimpiä ja omaperäisimpiä teoksia kotimaisessa popmusiikissa.

Yhtyeen muusikot ovat tuttuja monista indiebändeistä. Laulaja Ringa Manner tunnetaan myös artistinimellä The Hearing, ja hän on soittanut Pintandwefallissa. Keikalla muumiohahmoksi pukeutunut Miikka Koivisto on tuttu Disco Ensemblestä ja Alpo Nummelin Citymanista. Joku kai kutsuisi tällaista kokoonpanoa “superbändiksi”.

Kymmenen vuotta sitten kotimaisessa indiessä luotettiin kitaroihin, mutta Ruusujen estetiikka nojaa ”kunnon syntikoita eikä mitään rokkia” -ajatukseen. Yhtye ammentaa konemusiikista ja analogisyntetisaattoreiden pörinästä ja lisää siihen päälle häpeilemätöntä, surrealistista ja täysin omaperäistä poplyriikkaa.

Käärmeen sisällä kutsuu avaamaan lyyrisen minän mahan ja kurkistamaan, mitä sisältä löytyy. Siamilaiset puolestaan sanallistaa kouriintuntuvan kaipuun kahden ihmisen välillä: ”Suutelin itseäni suulle / kun oli niin ikävä sua.” Jokaisen laulun viimeistelee perustana oleva koukuttava melodia.

Yhtyeen mestariteos on Glitchit, häiriintynyt tanssikappale, joka sai myös alkuillan innostuneimman vastaanoton. Olisi ihme, jos kappale ei keikkuisi vuoden parhaimpien joukossa.

Soundien puolesta päälava ei ole koko viikonlopun aikana kuulunut parhaimpiin. Ruusutkin olisi päässyt vielä paremmin oikeuksiinsa Black Boxin hämärässä jäähallin sisällä.

Paremmin sisätiloissa olisi toiminut myös Cigarettes After Sex, joka on pystyttänyt ympärilleen esteettiset raamit varhaisesta The Xx:stä ja The Jesus & Mary Chainin Just Like Honey -kappaleesta.

Tämän kehikon sisällä yhtye turvallisesti pysyttelee, eikä kappaleissa ole juuri variaatiota. Koko bändin staattinen nelikymppisten äijien rockkukkopresenssi on kuin suoraan Saturday Night Live -sketsistä, jossa parodioidaan trendikästä aurinkolasit päässä soittavaa indiebändiä.

Parhaimmillaan yhtyeen unelias sointi on Affectionin kaltaisissa kappaleissa, jolloin kuuntelija kääritään pateettiseen lämpimään peittoon. Kun sitä ei tapahdu, tuntee olevansa keskellä sketsiä, joskin sympaattista sellaista.

Viikonlopun odotetuin ulkomainen esiintyjä oli tietysti The National. Kun yhtye esiintyi kymmenen vuotta sitten Suomessa ensimmäisen kerran Ruisrockissa Boxer-levyn (2007) vastikään löytäneelle innostuneelle yleisölle, se täytti pienen teltallisen ihmisiä ihmettelemään tummanpuhuvaa rockia, jolle laulaja Matt Berningerin punaviininhuuruinen olemus antoi kasvot.

Sittemmin yhtyeen musiikista on tullut täydellinen pari faijalle, jolla on nahkaiseen suojakoteloon paketoitu iPhone. Yhtye on myös kasvanut koko ajan suuremmaksi ja nousee oikeutetusti festivaalien päälavoille faijakarismansa ansiosta. Tähän pöhnäiseen faijakarismaan kuuluu olennaisena osana sellaisten asioiden harmittelu lavalla, kuin miksi heillä ei ole niin coolia käsimerkkiä kuin rapduo Run The Jewelsilla.

Sitä mukaa, kun yhtye on kasvanut suuremmaksi, myös sen esiintyminen on vapautunut. Vielä aiemmin Berningerin tarvitsi juoda pullollinen punaviiniä keikan aikana päästäkseen irti sisäänpäin kääntyneestä passiivisaggressiivisesta olemuksestaan, mutta nyt hän riehaantuu jo keikan toisessa biisissä ja heittää oluttuopin yleisöön.

Tai ehkä hän on vain ottanut tällä kertaa tavallista paremmat pohjat.

The Nationalin viimeisin levy Sleep Well Beast hyödynsi aiempaa enemmän elektronisia elementtejä, ja Sideways-keikasta kolmasosa nojasi odotetusti levyn materiaaliin. Levy on yhtyeen vapautunein, mutta myös pöhöttynein.

Räikeimmin setäytyminen kuuluu Day I Dien möhistelyssä. Eduksi se kääntyy keikallakin kuullussa kappaleessa Carin at the Liquor Store, joka on uuden levyn hienoin ja kekseliäin balladi nousten yhtyeen tuotannon parhaimmistoon.

Mutta aiemmin The Nationalin juttu oli se, että yhtye oli juhlien jäykkä ja vaivaannuttava setä. Nykyään se on juhlien vitsaileva ja vaivaannuttava setä, joka kertoo juttuja festivaalialueen yllä lentävistä kauko-ohjattavista lokeista.

Tietyt asiat bändin keikoissa eivät kuitenkaan koskaan tunnu muuttuvan.

Fake Empire kuulostaa yhtyeen setissä nykyään vain välttämättömyydeltä vailla intoa. The Nationalin setin rakenne perustuu popmusiikin säännönmukaisuuksia noudattaen kuitenkin turvallisuuteen ja tuttuuteen.

Ja entä lähteekö Matt Berninger yleisön sekaan keikan loppupuolella? No totta kai lähtee.

Barack Obaman presidenttikampanjaan olennaisesti kuuluneen Mr. Novemberin aikana Berningerin tavaramerkiksi on muodostunut, että hän syöksyy punaviinipäissään yleisön sekaan laulamaan. Eikä hän tuota pettymystä tälläkään kertaa.

Sama show on nähty jo monta kertaa. Temppu pyörii vaivaannuttavan sekä sympaattisen kokemuksen molemmin puolin. Juuri niin kuin olisi faijan kanssa juhlissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

  4. 4

   Britannian poliisin kerrotaan tunnistaneen Skripalien myrkyttämisestä epäiltyjä – CNN: Ei tunnettuja vakoojia

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Pori on nyt ihmismäärällä mitattuna Suomen toiseksi suurin kaupunki, ja äkkilähtö sinne voi maksaa 800 euroa yöltä – ”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra”

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  8. 8

   Varsinais-Suomen jättipaloa yritetään saada hallintaan porottavassa helteessä ja vaikeissa oloissa – palavasta metsästä kävelee tuhkan peitossa olevia pelastajia

  9. 9

   Tennistähteydestä haaveillut eteläkorealainen paljasti maansa urheilijoiden karmean kohtelun – raiskaukset ja lyömiset arkipäivää

  10. 10

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  3. 3

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  6. 6

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  7. 7

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  8. 8

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  9. 9

   Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

  10. 10

   Trump sanoo nyt Putinin olevan vastuussa Venäjän vaali­vaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää