Kulttuuri

Maapallo on arkkitehdin asiakas, joten suunnittelijan on katsottava tulevaisuuteen – Venetsian arkkitehtuuribiennaali lisäsi yleisölle myös levähdyspaikkoja ja avasi saleihin uusia ikkunoita

Venetsian biennaalin irlantilaiset kuraattorit painottavat suunnittelijoiden vastuuta ihmisten elinpiirin laadusta. Jokainen toimeksianto pakottaa kuvittelemaan tulevien vuosien maailmaa.

Arkkitehtuurin biennaaleja on järjestetty Venetsiassa 1980-luvun alusta saakka, vuorotellen taidebiennaalin kanssa. Nyt meneillään on jo 16. biennaali – ja vasta toista kertaa ohjelman ovat koonneet naiskuraattorit, irlantilaiset Yvonne Farrell ja Shelley McNamara. Heitä ennen ainoa biennaalia kuratoinut nainen on japanilainen Kazuyo Sejima vuonna 2010.

Pääkuraattoriksi kutsutaan aina joku maailman keskeisistä arkkitehdeistä. Viimeksi kuraattorina toimi chileläinen Alejandro Aravena, häntä ennen hollantilainen Rem Koolhaas, molemmat Pritzker-palkittuja.

Farrellin ja McNamaran oma toimisto, 1978 perustettu Crafton Architects on suunnitellut eri puolille maailmaa erityisesti yliopistorakennuksia ja kouluja.

Pääkuraattori valitsee biennaalin kulloisenkin teeman. Kuraattori myös kutsuu päänäyttelyihin Arsenaleen ja Giardinin pääpaviljonkiin kaikista maailman arkkitehdeistä teemaan sopivat toimistot sekä suunnittelee nämä näyttelyt.

Nyt sekä Arsenaleen että Giardiniin on kuraattorien toiveesta tehty väljyyttä avaamalla ikkunoita, laskemalla luonnonvaloa sisälle ja lisäämällä levähdyspaikkoja. Tämä sai The Guardianin kriitikon Oliver Wainwrightin huomauttamaan happamasti, että tämänkertainen on oikea ”penkkien biennaali”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valon ja istuimien lisäämisen kaltaiset uudistukset ovat kuitenkin juuri niitä pieniä pieniä parannuksia, joita kuraattorit etsivät katsojien kokemuksen parantamiseksi.

Tämänkertainen teema Freespace on niin yleisluontoinen, että sen nimissä voi esittää melkein mitä tahansa. Ja esitetäänkin. Yksittäisiä hankkeita on kokonaisuudessa suhteellisen vähän, tosin sitäkin antoisampia kuten David Chipperfieldin uusi näyttelytilasuunnitelma James Simon -galleria Berliinin museosaarelle. Tanskan maailmantähti Bjarke Ingels ehdottaa dramaattisella osastollaan tulvasuojavalleja viherkasvillisuudesta Manhattanille.

Ärsyttävän paljon biennaalissa on esillä erilaisia yleisluontoisia ja yleviä julistuksia siitä, mitä on arkkitehtuuri on. Esimerkkinä tästä on vaikkapa Espanjan paviljonki Giardinissa. Wainwright huomauttaa myös liiallisesta yhdentekevien installaatioiden määrästä. Tämänkin huomautuksen voi allekirjoittaa.

Asuntosuunnittelua biennaalissa on hämmästyttävän vähän, ja siinä mielessä Pia Ilosen toteutettu loft-asuntokonsepti on sitäkin merkittävämpi nosto. Se on konkreettinen, helposti hahmotettava ehdotus vapaan tilan teemaan.

Myös ranskalaisten Anne Lacatonin ja Jean Philippe Vassalin sosiaaliseen asuntotuotantoon tekemät korjaavat uudistukset ovat esillä. He ovat parantaneet köyhien asuinalueiden pieniä vuokra-asuntoja hyvin konkreettisesti, esimerkiksi muuntamalla parvekkeita kunnollisiksi oleskelutiloiksi. Ajattelutavasta on paljon opittavaa.

Biennaalissa pohditaan paljon myös julkista tilaa kuten katutasoa, toreja ja viheralueita, samaten restaurointikohteita, julkisia rakennuksia kuten kouluja ja päiväkoteja ja uuden suhdetta vanhaan ympäristöön.

Arsenaleen tultaessa heti alussa on aivan ihastuttava pyöreän lastentarhan pienoismalli. Japanilaisten Tezuka-arkkitehtien tarhan alakerrassa lapset syövät ja oleskelevat, ja tarhan katto on rakennettu leikkien ja pelien paikaksi.

Arkkitehdit lähtevät ideoimaan muillakin tavoin kuin tietokoneen avulla: he luonnostelevat piirtämällä, vääntävät rautalankaa tai kasaavat palikoita. Britti David Chipperfield on hienostuneen arkkitehtuurinsa lisäksi tunnettu myös taitavana piirtäjänä. Hänen uutta näyttelytilaansa Berliinin museosaarelle esitellään piirrosääriviivoista työstetyssä animaatiossa, jossa katsoja kuvitteellisesti vaeltaa tiloissa.

Kuraattorit kiistävät ehdottomasti, että olisivat suosineet valinnoissaan naisarkkitehtejä.

”Ainoa kriteeri valinnoillemme on laatu, tekijöiden sukupuolesta riippumatta”, sanoo Farrell erittäin painokkaasti.

Manifestissaan kuraattorit kertovat haluavansa kohdistaa katseen tilan laatuun, arkkitehtuurin humanistiseen luonteeseen ja tilallisiin lahjoihin, joita luovat arkkitehdit voivat antaa tilojen käyttäjille.

Kaikkialla biennaalissa esillä olevan englanninkielisen generosity-sanan suomennos ”anteliaisuus” tai ”jalomielisyys” tuntuu turhan pateettiselta ja ylevältä. Kaunis ajatus muistuttaa siitä, että arkkitehtien työ sekä yksittäisten rakennusten että julkisten tilojen suunnittelussa ja jäsentämisessä vaikuttaa kaikkien elämään, tiedostimme sitä tai ei.

Ja että arkkitehdin työ ei ole vain yksittäisten rakennusten suunnittelua, vaan paljon monipuolisempaa.

Biennaalin näytteilleasettajat jatkavatkin nyt luontevasti edellisessä biennaalissa esiin nostettuja yleisen hyödyn, ekologisten tarpeiden ja humanismin teemoja. Venetsiassa ei myöskään arastella poliittisuutta, koska julkinen ja ilmainen, vapaa tila on sidoksissa kunkin maan tilanteeseen – vaurauteen, luonnonvaroihin ja niiden käyttöön, sosiaalisen vastuun mieltämiseen, kehitysvaiheeseen tai akuuteimpiin yhteiskunnallisiin ongelmiin kuten suurkaupunkien ongelmalähiöiden tilanteen helpottamiseen.

”Freespace rohkaisee etsimään uusia ratkaisuja ja näkökulmia maailman hahmottamiseen ja arkkitehtuurin mahdollisuuksiin parantaa hyvinvointia ja elinolosuhteita tässä rikkinäisessä maailmassa”, julistavat kuraattorit manifestissaan. Molemmista vaistoaa myös huolen maailmantilanteesta, mutta Farrell painottaa tulevaisuudenuskoa:

”Arkkitehti joutuu toimeksiannon saatuaan suuntamaan katseensa usean vuoden päähän tulevaisuuteen: millainen maailma on, kun rakennus valmistuu. Meillä ei ole työssämme mitään muuta mahdollisuutta kuin olla optimisteja,” hän sanoo.

”Arkkitehtuuri on teko, se on antamista. Asiakkaamme on maapallo. Arkkitehtien on joka työssään löydettävä tämä aspekti,” lisää McNamara.

Kuraattorit kertovat olleensa yhteydessä noin sataan arkkitehtiin biennaalia kootessaan. Heillä oli apunaan työryhmä, joka etsi teemaan sopivia hankkeita maailmalta. Kovin paljon ei matkustelu biennaalia varten, mutta Suomessa McNamara kävi opiskelijoidensa kanssa ja tutustui henkilökohtaisesti myös Pia Ilosen loft-asuntoihin Arabiassa. Kuraattorit kuvaavat eri puolilla maailmaa näkemäänsä arkkitehtien intohimoa työhönsä ”valtavan energisoivaksi”.

He painottavat myös, ettei arkkitehtuuri ole lineaarista eli vanhaa ja uutta, vaan osat limittyvät toisiinsa. Niinpä tätä havainnollistavat esimerkiksi Sigurd Lewerenzin kirkon, Kaija ja Heikki Sirénin Otaniemen kappelin ja Eero Saarisen työn tarkastelu ja monet uudishankkeet vanhan rakennuskannan keskellä.

Ulkopuolinen on huomaavinaan Irlannin ja Britannian arkkitehtien välillä vähän Ruotsi–Suomi-maaotteluhenkeä, ja näin tulkitsee helposti myös Wainwrightin piruiluja penkeistä ja arkkitehtien taiteilijuuskuvitelmista.

Kuraattorit ovat valinneet mukaan poikkeuksellisen paljon brittiarkkitehtejä. Britannian paviljonki Giardinin puutarhassa on typötyhjä.Sen vieressä on vain monikerroksinen rakennusteline, joka ei johda mihinkään. Tietysti tyhjä tila on kaikista vapain, mutta silti ele tuntuu typerältä ja lapselliselta demonstraatiolta. Tuntuu käsittämättömältä, että paviljonki sai palkinnon.

Ennemmin paviljonkipalkinnon olisi ansainnut vaikkapa lähistöllä sijaitseva Venäjän paviljonki, joka huolella ja huippuammattitaitoisesti toteutetussa kokonaisuudessa kertoo rautatieasemien yli satavuotisesta historiasta.

Venetsian biennaali on monipuolinen ja antoisa, mutta kunnolliseen tutustumiseen on varattava tarpeeksi aikaa, mieluusti useita päiviä.

Venetsian 16. Arkkitehtuuribiennaali. Arsenalessa, Giardinissa ja eri puolilla kaupunkia 25.11. asti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Venetsian biennaali
 • Kulttuuri
 • Paula Holmila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  4. 4

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  5. 5

   Australialainen miljardööri jätti lähes yhdellä kertaa hallitustehtävänsä kymmenissä yhtiöissä – taustalla mielenterveyssyyt

  6. 6

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  7. 7

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  8. 8

   Nuorta miestä lyönyt ja tallonut avustaja saa potkut – Presidentti Macron taipui koko Ranskaa kuohuttavassa väkivallanteossa

  9. 9

   Mäntyharjun kuolonkolarissa kuoli keskisuomalainen pariskunta ja epäilty rattijuoppo – poliisia paennut kuljettaja oli menettänyt ajokortin aiemman rattijuopumuksen vuoksi

  10. 10

   Nick Cave oli lähellä taantua tylsäksi rockreliikiksi, mutta pitkäaikaisen bändikaverin lähtö pelasti hänen yhtyeensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  5. 5

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  6. 6

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  10. 10

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”
  3. Australialainen miljardööri jätti lähes yhdellä kertaa hallitustehtävänsä kymmenissä yhtiöissä – taustalla mielenterveyssyyt
  4. Helsinkiläisillä on Suomen pisin matka kotoaan viheralueelle – silti neljäsosa uudiskodeista rakentui Helsingissä metsiin ja ulkoilualueille
  5. Drone etsii nyt kyteviä pesäkkeitä jättipalon sammutustöissä – Rankka urakka Varsinais-Suomessa jatkuu jo toista vuorokautta
  6. Nuorta miestä lyönyt ja tallonut avustaja saa potkut – Presidentti Macron taipui koko Ranskaa kuohuttavassa väkivallanteossa
  7. Jatkosopimuksen solmineen Bottaksen vauhti, työmoraali ja luonne vakuuttivat Mercedes-pomon: ”Ilman virheitämme ja epäonnea hän voisi johtaa kuljettajien MM-sarjaa”
  8. Stora Enson osake vajoaa voimakkaasti pörssissä – ongelmina tuotannon kangertelu ja puupula
  9. Trump haluaa tavata Putinin Washingtonissa – Suurlähettilään mukaan Venäjä on valmis keskustelemaan tapaamisesta
  10. Trumpin hallinto haluaa heikentää uhanalaisten lajien suojelua
  11. Nick Cave oli lähellä taantua tylsäksi rockreliikiksi, mutta pitkäaikaisen bändikaverin lähtö pelasti hänen yhtyeensä
  12. Näytä lisää