Kulttuuri

Työmarkkinoita pitkään tutkinut Tapio Bergholm tekee seuraavaksi Mauno Koiviston elämäkerran: ”Olen saanut luvan perehtyä kaikkiin hänen arkistoihinsa”

Erikoistutkijan pitkä pesti SAK:ssa on päättymäisillään.

Ensimmäisistä lukuelämyksistä voi koitua kohtalokkaita seurauksia. Helsinkiläispojalle Tapio Bergholmille kävi juuri niin, kun hän poimi kodin kirjahyllystä jonkun niteen Carl Grimbergin jättimäisestä Kansojen historia -sarjasta, kansantajuisesta bestselleristä.

”Se oli ensimmäinen juonellinen kirja, jota muistan lukeneeni”, Bergholm mainitsee.

”Olin kahdeksanvuotias ja siitä syttyi kipinä historiaa kohtaan.”

Ruotsalaista hyvin tuotteliasta Grimbergiä, eräänlaista histo­riankirjoituksen Pekka Tiilikaista, voi siis kiittää tai syyttää asiasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bergholmistakin tuli tuottelias historioitsija.

Hän on julkaissut painavan pinon tutkimuksia. Ja mikä parhainta, hän jaksaa hyödyntää erittäin laajoja aineistoja – ja usein sen kaltaisia yllätyksellisiä lähteitä, joista monikaan ei ­oivaltaisi ammentaa.

Liki neljä vuosikymmentä Bergholm on setvinyt etenkin ay-liikkeen käänteitä, työväenpuolueiden keskinäisiä mittelöitä ja Suomen omintakeista työmarkkinamallia. Tänä keväänä hänen SAK:n historiasarjansa täydentyi neljännellä, lähes nykypäivään yltävällä osalla.

”Suomalainen työmarkkinamalli sai muotonsa sodan jälkeen. Oikeastaan silloin Suomi päätti täysimääräisesti ryhtyä pohjoismaaksi, tehtiin vuoden 1945 palkkapäätös, joka avasi ja vauhditti kehityspolkua”, Bergholm taustoittaa.

”Silloin vasta työnantajarintama alkoi vähä vähältä omaksua tes-käytäntöjä. Oli ollut luja patruunavalta ja vuoden 1918 perintökin oli ruokkinut vasta-asennetta, mutta vihdoin tes-politiikka hyväksyttiin tärkeäksi elementiksi yhteiskuntarauhan ostamisessa.”

Suomen-mallin erityispiirteeksi Bergholm nimeää sen, että valtio on aina istunut osapuolena läsnä työmarkkinapöydissä. Hallitus alkujaan ohjasi ja säänteli hinta- ja palkkakysymyksiä, ja 1960-luvun lopussa alkaneella pitkällä tulopolitiikan kaudella valtiovallan painoarvo vain tiheni.

Tyypillistä on niin ikään se, että yksipuolisten tuotantorakenteiden häiriöt heijastuvat herkästi työmarkkinoille.

”Erilaiset šokit ovat iskeneet kovalla voimalla ja jyrkät suhdannevaihtelut luoneet epävarmuutta tuon tuosta.”

Tupo-aikakauden hyötynä Bergholm näkee, että suomalainen työelämä on kehittynyt monta astetta tasapainoisemmaksi ja dynaamisemmaksi. Kilpailukykyä on tehostettu osapuolten yhteisvoimin, ja toisaalta minimipalkka on vähentänyt tehottoman alipalkatun työn teettämistä. Työstä on tullut laadukkaampaa.

”Koitui jännitteitäkin, kun samanmittaiset palkankorotukset lankesivat kaikille aloille, ja siitä tuli usein kitkaa kiinteä- ja liukumapalkkaisten alojen kesken.”

Nyt työmarkkinahistorioitsijan pitkä pesti on päättymäisillään. Bergholm heittäytyy SAK:sta vapaaksi tutkijaksi ja paljastaa hyppäävänsä kovin uudenlaiseen tutkimustehtävään: presidentti Mauno Koiviston elämäkerran kirjoittajaksi.

”Syksyllä aloitan. Päähenkilönähän Mauno Koivisto on valtavan monitahoinen”, hän toteaa. ”Olen saanut luvan perehtyä kaikkiin hänen arkistoihinsa.”

Bergholm ottaa erilaiset työnsä pragmaattisesti. ”Olen keikkatyöläinen ja historiantutkimuksen käsityöläinen.”

Historia sinänsä on niin puoleensa vetävää, että hänen mielestään sitä voi tutkia melkein mistä näkövinkkelistä hyvänsä.

”Kiehtovinta on aina muutoksen ja pysyvyyden suhde, yksilön ja rakenteen jännitteet. Ikuisena voi pitää ongelmaa, miten valta muuttaa ihmistä ja organisaatiota”, hän määrittelee.

Huumori ja komiikka ovat nekin elementtejä, joista hän mainitsee viehättyvänsä työssään.

”Kun Mauno Koivisto tokaisee, että ’loppupäivän vietimme verkkaisesti’, niin on hauska tajuta, että sitten alettiin juopotella”, hän sanoo remakasti nau­raen.

Bergholm on ollut sikäli poikkeus, että paitsi tutkijana hän on viihtynyt myös politiikassa. Demariksi hän rupesi koulupoikana, ja lukeutui 1990-luvulla tiukimmin argumentoiviin EU:n vastustajiin.

”Historian pohjalta totesin silloin, että Suomi tekee strategisen valintansa aina kerran 30–50 vuodessa. Vuonna 1994 se oli Euroopan unioni.”

Yhteisvaluutta euroon hän ei suhtaudu yhtä tyynesti.

”Se merkitsi kohtuuttoman suurta riskiä pienelle Suomelle. Eräänlainen ihmiskoe kävi toteen vuoden 2009 kriisissä – vaikkapa Ruotsiin verrattuna.”

”Siinä menetettiin yksi vuosikymmen, ja nyt ollaan nihkeästi saavutettu vuoden 2008 taso”, Bergholm sanoo.

Kuka?

Tapio Bergholm


 Syntynyt Helsingissä. Asuu Helsingissä, aviossa, kolme aikuista lasta.

 Ylioppilas 1977, Helsingin suomenkielinen Norssi.

 Filosofian maisteri 1985, lisensiaatti 1988 ja tohtori 1997, Helsingin yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tohtori 2015, Itä-Suomen yliopisto.

 Dosentti, HY ja ISY.

 AKT:n historiankirjoittaja 1984–2000. SAK:n historiankirjoittaja 2000–10 ja erikoistutkija 2008 alkaen.

 Tasa-arvoneuvottelukunnan jäsen 2011 alkaen. SAK:n tasa-arvovastaava 2011–16.

 Kirjoittanut useita järjestöhistorioita.

 Tieteellisten seurojen luottamustehtäviä.

 Sos.dem. opiskelijoiden järjestösihteeri 1979.

 Järvenpään valtuutettu (Sdp) 1997–2016 ja valtuuston pj. 2009–12.

 Täyttää torstaina 14. kesäkuuta 60 vuotta. Viettää merkkipäiväänsä matkoilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  3. 3

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  4. 4

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  5. 5

   Digitan antenni-tv-verkossa on häiriöitä koko maassa – syynä on tietoliikennevika

  6. 6

   IL: Mies saattoi olla kuolleena jopa 1,5 vuotta invalidiyhdistyksen asunnossa Helsingissä

  7. 7

   Muotitalo Burberry hämmästytti polttamalla vaatteitaan miljoonien edestä – ”Luksustuotteiden ei haluta päätyvän väärille kuluttajille”, arvioi muotioikeuden asiantuntija

  8. 8

   Sateet saattavat kiertää pääkaupunkiseudun – ”Helteisiin saa nyt tottua”

  9. 9

   Ainakin 14 loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  10. 10

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  4. 4

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  8. 8

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää