Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Kirjailija Veikko Huovinen oli takametsien modernisti ja mielensäpahoittaja, jota”etelän kriitikot” eivät ymmärtäneet, ja Kekkonenkin hyökkäsi häntä vastaan

Eero Marttisen elämäkerta Veikko Huovisesta kasaa peräkkäin haastatteluja. Viimeisenä tulee presidentti Sauli Niinistön haastattelu – melko turhaan.

Elämäkerta

Eero Marttinen: Hiljaisen hymyn mies. Veikko Huovisen elämä. Into. 342 s.

Veikko Huovinen (1927–2009) on Suomen kirjallisuuden omalaatuisimpia klassikoita. Hänen romaanissaan Havukka-ahon ajattelija (1952) ällistellään outoa ristisiitosta, pyymetsoa. Huovisen tuotanto vilisee pyymetsomaisia yllätyksiä. Häntä on nimitetty ”kainuistiksi” mutta modernisti hän oli omalla tavallaan.

Eero Marttisen Huovis-elämäkerta Hiljaisen hymyn mies perustuu paljolti hänen Kainuun Sanomien lehtijuttuihinsa Huovisen syntymäpäivistä, patsaanpaljastuksista ja kirjoista. Kirjailijan kirjeitä on myös mukana. Marttinen kirjoittaa minä-muodossa tyyliin minä ja Veikko.

Huovisesta on tehty kolme kirjaa aikaisemmin, Arto Seppälän (1975) ja Tero Liukkosen (1997) Marttinen mainitsee, muttei Panu Rajalan kirjaa (2012).

Marttinen tukeutuu Kainuuseen, kuten sopiikin, sillä Huovinen tähdensi pohjoista erikoisasemaansa. Hän muistutti, että ”arvostelu iskee täällä purevammin kuin siellä” eivätkä ”etelän kriitikot” ymmärrä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Havukka-ahon filmauksessa Kuhmossa 1968 hän haukkuu ”Helsingin sivistymättömät vandaalit”, jotka panevat Konsta Pylkkäsen soudettavaksi ”moottoriveneen tapaisen purtilon”.

Metsä on Huovisen elementti kuten Volter Kilvellä meri, ja metsän keskeltä hän loi sekä Lentsun (1978) hurjaa satiiria että herkkää eläytymistä Koirankynnen leikkaajan (1980) tapaan. Kaksi kertaa hän olisi ansainnut Finlandia-palkinnon (Puukansan tarina 1984, Konsta Pylkkänen etsii kortteeria 2004), muttei saanut.

Vastakohtana metsälle Huovinen on riippuvainen juuri siitä modernista televisio-, kerska­kulutus- ja ajanvietemuotimaailmasta, jota vierastaa. Havukka-ahon Konsta Pylkkänen on huumoripitoinen henkilö, mutta Huovisessa itsessään kyti myös lahjakas mielensäpahoittaja.

Marttinen on ottanut kirjaan melko turhaakin juttua. Huovinen antaa sotakirjailija Onni Palasteelle neuvon, että ”käsikirjoitusta pitäisi tiivistää, siinä on paljon liikaa eivätkä asiat ole vielä järjestyksessä”. Ohje pätee Marttisenkin kirjaan.

Kaiken seasta Huovisen harrastajat löytävät myös kirjailijan omintakeisia tokaisuja maailman menosta.

Kun Huovisen Veitikka-kirja Hitleristä (1971) kohautti, kirjailija ehdotti, että ”Suomeen pitäisi perustaa fasismia tutkiva tuomioistuin”, joka ilmiantojen perusteella paljastaisi fasistit.

Marttinen siteeraa Tero Liukkosta, joka totesi kirjassaan Huovisen toimineen 1970-luvulla politisoitumisen ja taistolaisuuden vastavoimana.

Harmittomaksi humoristiksi ja metsäläiseksi luokiteltu Huovinen onnistui hermostuttamaan erilaisia aatesuuntia villeillä kirjoituksillaan. Presidentti Urho Kekkonen hyökkäsi nimimerkki Liimataisena Suomen Kuvalehdessä häntä vastaan. Syynä olivat Rasvamaksan (1973) ihmissyöntiä ja kehitysmaaidealismia satirisoivat lyhyet erikoiset.

Kekkosta Huovinen kritisoi, mutta sanoi myös pelkäävänsä. Kun Panu Rajala Huovis-savotassa 1979 kuvaili Kainuun miesten, Kekkosen ja Huovisen vastakohtaisuuksia, kirjailija huolestui.

Näitä asioita Marttinen selostaa, muttei täsmennä Huovisen panosta suomalaisessa toisinajattelussa.

Poleemista kieltä Marttinen kyllä käyttää. Veitikan takia kirjailija joutui ”suurikenkäisten silmälläpidon kohteeksi”. Keiden? Se ei selviä.

Lentsun (1978) ilmestyessä oli muka etukäteen ”päätetty oikein miehissä” näyttää Huoviselle. Vainoharhaiselta vaikuttaa.

Yhdeksi vainoojaksi Marttinen nimeää Helsingin Sanomien Pekka Tarkan. Vääristelyksi menee, kun hän siteeraa Tarkan Pentti Saarikoski -elämäkerrasta lauseen, jota siellä ei ole.

Alkaa tuntua, että Marttisen mielestä Huoviseen ei saa suhtautua kriittisesti. Hän ei pohdi Huovisen ristiriitaisuuksia. Esimerkiksi Hannu Salaman joutumista oikeuteen Juhannustanssien (1964) jumalanpilkasta Huovinen piti vain kirjan myyntiä edistävänä harmittomana kohuna, mutta hänen omiin kirjoihinsa kohdistunut kritiikki oli jopa ”kirjavihaa”.

Kulttuurivaikuttaja, professori Matti Kuusi luonnehti Huovista kansalliskirjailijaksi, jossa on ”haanpääläistä korpi­pirua ja muuta takametsien mytologiaa”. Nerokas pilapiirtäjä Kari Suomalainen ja yltiöpäinen musiikkikriitikko Seppo Heikinheimo olivat Huovisen faneja.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön haastattelu kirjan lopulla on Marttiselta liiallinen tempaus. Niinistö ei ole lukenut kaikkea Huovisen tuotantoa, vaikka kyllä arvostaa tätä. Erikseen hän mainitsee Viinankätkijä-tarinan (Mikäpä tässä, 1969).

Haastattelussa nimetään presidentin poikavuosien mielikirjaksi ”Stevensonin Robinson Crusoe”. Daniel Defoe kirjoitti Robinson Crusoen, R. L. Stevenson puolestaan Aarresaaren.

Käsikirjoitus olisi vaatinut myös kustannustoimittajan työtä, johon ei näytä intoa olleen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämäkerta
 • Kirjallisuus
 • Kirja-arvostelut
 • Kulttuuri
 • Vesa Karonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  2. 2

   ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon

  3. 3

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  6. 6

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  9. 9

   Sinilevä lilluu nyt rannoilla ”poikkeuksellisen laajoina” lauttoina, mutta se ei näytä estävän uimareita – Onko levävedessä todella turvallista uida?

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Huippukokous sähköisti Helsingin – Laaja kuvakooste presidenttien kohtaamisesta ja kaupungin kuhinasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  9. 9

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Karoliina Kangasniemi ja Reetta Haapasalo tekevät häihinsä kynttilätkin itse – Näin järjestät juhlat ympäristöystävällisesti Tilaajille
  3. Sinilevä lilluu nyt rannoilla ”poikkeuksellisen laajoina” lauttoina, mutta se ei näytä estävän uimareita – Onko levävedessä todella turvallista uida?
  4. Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää Tilaajille
  5. ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon
  6. Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan
  7. Helsingin kaupungin virkamiehellä on ”henkilökohtainen missio”: tupakanpolton on loputtava uimarannoilla
  8. Timo Soini HS:lle: ”Kovin on tuskaista” – Tunnetuin sininen ei ole vieläkään päättänyt jatkostaan politiikassa
  9. Hyvän ravintolakokemuksen perässä ei tarvitse matkata Helsingin keskustaan asti – Torpparinmäen Kulmassa on hyvä palvelu ja harkittuja annoksia
  10. Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet
  11. HS kysyi: Uskotko Suomen mahdollisuuksiin selvitä seuraaviin jalkapallon MM-kisoihin? Kansan vastaus oli tyly
  12. Näytä lisää