Kulttuuri

Venäjän keisarinna pilkkasi oopperalibretossaan Ruotsin kuningasta – nyt 1700-luvun lopulla sävelletyn teoksen musiikkia kuullaan Helsingissä

Valistusajan festivaali Les Lumières esittää oopperaharvinaisuuksia Pietarista ja paneutuu Katariina Suuren ystävän Jekaterina Daškovan kulttuuripiiriin.

”Miten kiehtova hahmo Jekaterina Daškova olikaan!” sanoo Marja Rumpunen.

Rumpunen on Helsingissä järjestettävän, valistuksen aikaan keskittyvän Les Lumières -festivaalin ideoija ja taiteellinen johtaja, ja tämän vuoden festivaalin teemahenkilöksi hän on valinnut pietarilaisen kulttuurihahmon, ruhtinatar Jekaterina Daškovan (1744–1810).

”Daškova oli Katariina Suuren ystävä ja oli mukana Katariinan tekemässä vallankaappauksessa vuonna 1762”, Rumpunen kertoo.

Varakkuus ja lahjakkuus osuivat vuonna 1744 kerrankin samaan osoitteeseen, kun Jekaterina Daškova (o.s. Vorontsova) syntyi. Hän kasvoi setänsä Mihail Vorontsovin kodissa – tämä oli vaikutusvaltainen valtiomies keisarinna Elisabetin ­aikaan, joten rahaa ja vaikutusvaltaa riitti.

Aatelisena naisena Jekaterina Vorontsovalla oli aikaa ja rahaa itsensä sivistämiselle, ja hän keräsikin jo nuorena vaikuttavan kirjaston eurooppalaista valistuksen ajan kirjallisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Avioliitossa hän sai sukunimen Daškova. Hän kuitenkin jäi jo nuorena leskeksi ja teki sen jälkeen kaksi pitkää matkaa ­Eurooppaan. Niissä oli kyse ­aatelisten tuohon aikaan harrastamista, vuosikausia kestävistä Grand Toureista.

Niiden aikana ruhtinatar Daškova tutustui laajasti eurooppalaiseen älymystöön. Hän tunsi Voltairen ja Denis Diderot’n, ja tapasi Euroopassa vierailleen Benjamin Franklinin.

”Daškova oli selvästi poikkeuksellisen lahjakas nainen. Hän oli säveltäjä ja näytelmäkirjailija, ja toimi Pietarin tiede- ja taideakatemian johtajana”, Marja Rumpunen kertoo.

Festivaalilla pureudutaan Daškovan toimiin ja häntä ympäröivään kulttuurihistoriaan monesta näkökulmasta. Les Lumièresin tapahtumissa on perinteisesti uppouduttu kulloiseenkin teemaan eri keinoin, ja nytkin luvassa on dramatisoituja konsertteja ja oopperaa.

Daškovaa näyttelee lauantain ja sunnuntain konserteissa Alina Tomnikov.

Myös muita aikalaishahmoja nähdään festivaalin konserteissa. Daškovan tunteman turkulaisen astronomin Anders Lexellin (1740–84) roolissa lauantain konsertissa on tutkija Johan Stén, joka valmistelee parhaillaan kirjaa Lexellin kirjeistä.

”Lexell oli aikanaan hyvin tunnettu astronomi. Daškova houkutteli hänet Uppsalan yli­opistosta Pietarin tiedeakate­mian professoriksi”, Marja Rumpunen sanoo.

Grand Tourillaan ruhtinatar Daškova muun muassa asui kuuden vuoden ajan Edinburghissa Holyroodin palatsissa. Festivaalille saapuukin esiintymään skotlantilainen kamari­yhtye Concerto Caledonia.

Pietarista puolestaan saapuu Katariina Suuren solistit -kamariyhtye, joka esittää 1700-luvun lopun Pietarissa esitettyä musiikkia.

Sitä ohjelmistoa ei ole mahdollista kuulla kovinkaan usein.

Esimerkiksi Giovanni Paisiellon La serva padrona -pienois­ooppera kuullaan nyt Suomessa ensimmäistä kertaa. Samasta libretosta sävelsi paljon tunnetumman oopperan Giovanni Battista Pergolesi jo vuonna 1733, mutta Pietariin asettunut Paisiello sävelsi oman versionsa Katariina Suuren pyynnöstä vuonna 1781.

La serva padrona ilmentää hallitsijoiden oopperaharrastusta, josta on olemassa muitakin näyttäviä esimerkkejä.

Vasta tänä keväänä Helsingin barokkiorkesteri esitti Helsingissä Leopold Koželuchin oopperan Kustaa Vaasa. Sen libreton ideoi Kustaa III, joka oli Ruotsin kuninkaana vuosina 1771–92.

Kustaa III:n tarinaa on sitäkin ikuistettu oopperaan, sillä Giuseppe Verdi ikuisti hänen salamurhansa Naamiohuvit-oopperaan 1800-luvun puolivälissä. Mutta sitäkin ennen Kustaa III:sta teki oopperahahmon hänen serkkunsa Katariina Suuri, joka kirjoitti libreton Gore-Bogatyr Kosometovich -oopperaan (1789).

Siinä Katariina pilkkaa Kustaan turhamaisuutta ja surkeaa sotamenestystä. Kustaa III aloitti sodan Venäjää vastaan vuonna 1788, mutta siitä ei koitunut merkittävää hyötyä kummallekaan puolelle.

Oopperan sävelsi Pietariin asettunut espanjalaissäveltäjä Vicente Martin y Soler ja siitä tuli hyvin suosittu Pietarissa. Oopperasta kuullaan Katariina Suuren solistit -yhtyeen esittämiä otteita festivaalin viimeisessä konsertissa sunnuntai-iltana.

Les Lumières -festivaali Helsingissä ja Suomenlinnassa 14.–17.6.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Festivaalit
 • Venäjä
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  3. 3

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  4. 4

   Kiistelty laki määrittää Israelin juutalaisten kansallis­valtioksi – EU huolestui, Turkilta jyrkkä lausunto

  5. 5

   Facebookin Zuckerberg joutui holokaustikommenttinsa takia arvosteluryöpyn kohteeksi ja päätyi selittämään lausuntoaan

  6. 6

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  7. 7

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Me tarvitsemme hyvää pornoa

  9. 9

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  10. 10

   Kerrostaloasunto tuhoutui tulipalossa Espoon Kivenlahdessa, syttymissyy epäselvä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  7. 7

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  8. 8

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  9. 9

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää