Kulttuuri

Hipstereille valmistellaan juhlia Venäjän vastarannalla – konsertit, festivaalit ja teatteri virkistävät Narvan seisahtanutta tunnelmaa, HS opastaa parhaisiin kohteisiin

Huonomaineinen rajakaupunki Narva vetää nyt kulttuuriväkeä.

Narva

Juna pysähtyy neljästi päivässä jykevän kiviaseman edessä.

Stalinismin aikainen asemahalli on sopiva tapa saapua Narvaan, joka on Neuvostoliiton tuhoama ja tyhjentämä, uudelleen rakentama ja asuttama raja­kaupunki.

Maineeltaan Narva on surullisenkuuluisa. Historiallista rintamakaupunkia on kuvattu seuraavaksi mahdolliseksi kriisipesäkkeeksi Itä-Ukrainan jälkeen, valtaosin venäjänkielisen väestön ja työttömyyden vuoksi. Nyt sinne on kuitenkin alkanut tulla väkeä, joka näkee siinä mahdollisuuden pohjolan uudeksi hipsteri­keskukseksi.

”Narvan voisivat löytää samankaltaiset ihmiset, jotka muurin murtumisen jälkeen menivät Berliiniin”, sanoo toimittaja Maris Hellrand, joka kampanjoi Narvaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2024.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapahtumia järjestävät jo ­ainakin kaupunginarkkitehti Ivan Sergejev, jazz-muusikko Oleg Pissarenko, Teatteri Vaba Lava, Tarton Uus teater ja Tallinn Music Weekin johtaja Helen Sildna. Kulttuurivaltuuskunnat Pietarista kyläilevät kaupungintalolla. Presidentti Kersti Kaljulaid on päättänyt työskennellä Narvassa jaksoittain elokuun lopusta alkaen.

Lähdemme katsomaan, mitä erityistä Narvasta löytyy kulttuurimatkailijalle. Etenemme kartan numeroiden mukaan.


Asemalta poistuessa kannattaa vilkaista taakseen.

1 Korkeiden pylväiden reunustama julkisivu vuodelta 1952 on niin eheä esimerkki diktaattori Stalinin kauden uusklassisesta arkkitehtuurista, että Viron kulttuuriministeriö julisti sen viime vuonna suojelu­kohteeksi.


Neuvostoajasta kertovat jo pääkatujen nimet kartalla: Puškinin katu, Sankareiden prospekti, Voiton prospekti, mutta joen rannassa näkyy merkkejä aiemmasta loistosta.

Suorin kävelyreitti asemalta keskustaan vie talojen välistä ohi 1884 valmistuneen Aleksanterin suurkirkon, joka tuli pari vuotta sitten tunnetuksi evankelis-luterilaisen seurakuntansa konkurssista.

2 Baltiansaksalainen arkkitehti Otto Pius von Hippius suunnitteli kirkon 4000:lle, mutta nyt seurakuntalaisia on noin sata. Hyvällä tuurilla kulmikasta, juhlavaa salia pääsee kurkistamaan. Rakennus kuuluu sisäministeriölle, mutta jumalanpalvelukset jatkuvat venäjäksi, viroksi ja suomeksi.


3 Ruotsi palautti vuonna 2000 näköalapaikalle leijonapatsaansa muistoksi kuningas Kaarle XII:n voitosta Venäjää vastaan Narvan taistelussa kolmesataa vuotta aiemmin.


Narvan päänähtävyyksiä on Venäjä. Rajajoen vastarantojen kaksi puolustuslinnoitusta symboloivat ikiaikaista jännitettä Venäjän ja Euroopan välillä.

4 Tanskalaiset aloittivat Hermannin linnoituksen rakennuksen 1200-luvulla. Nyt tornissa liehuu Viron lippu.


Narvassa syntynyt jazz-muusikko Oleg Pissarenko järjestää kesän suurimman kulttuuri­tapahtuman, Baltic Sun -festivaalin 18.– 21. heinäkuuta. Hän tuo linnoituksen pihalle eri musiikkityylien kansainvälisiä kuuluisuuksia kapellimestari Kristjan Järven johtamasta Itämeren sinfoniaorkesterista Norjan euroviisutähti Alexander Rybakiin. Festivaali kuuluu Viro100-juhlavuoden ohjelmaan.

5 Ruotsin suurvaltakautena 1600-luvulla Narvaan tuotiin suomalaisia ja inkerin­suomalaisia rakentamaan bastioneja kaupungin puolustukseksi. Victorian bastionien käytävät on kunnostettu vieraille alkuperäisen näköisiksi. Vesi tippuu kivien raoista, ja taskulampun valossa seinämässä erottuu nukkuva lepakko.


Maan päällä kunnostetaan puistoa nimeltä Pimeaed. Näköalaa on joen rantaa kilometrikaupalla. Kunnostetulla ranta­promenadilla kulkee seurueita, jotka keskustelevat hiljaisella ­äänellä.


Kaupungin keskuspaikka on Pietarin aukio, josta autot siirtyvät rajatarkastusten kautta Ystävyyden sillalle. Aukion reunalla tulee töistä kaupunginarkkitehti Ivan Sergejev, joka on palannut synnyinkaupunkiinsa opiskelu- ja työvuosien jälkeen Yhdysvalloista ja Hollannista.


”Kaupungissa on uutta asennetta: me pärjäämme”, hän sanoo. Sergejev näkee merkityksiä sielläkin, missä tavallinen ihminen näkee vain harmaita tiiliseiniä tasaisine ikkunariveineen. Suuri osa narvalaisista asuu neuvostojohtaja Nikita Hruštševin kauden tyyppitalossa, Hruštšovkassa. Narvassa ne ovat yhä alkuperäisen harmaita.

Hruštšovkassa yhdistyvät 1900-luvun saksalaisen Bauhausin koulukunnan ja neuvostokonstruktivismin käytännöllisyys, Sergejev sanoo.

Vain pääty on pääkadulle päin, jolloin talojen väliin jää suojaisia viheralueita. Asunnot tunnetaan keittiökomeroista, jotka vievät tilaa vain sen verran kuin on välttämätöntä ruuan laittoon.

Narvan maamerkki on yhdeksänkerroksinen kerrostalo katollaan pienen mökin kokoinen kuutio. Se on tyhjä vesisäiliö, jota ei ikinä otettu käyttöön.


Sergejev maalailee katolle EU:n itäisintä yökerhoa, josta näkyy kauas Venäjälle.

Toistaiseksi venäläisen diskon tunnelma löytyy keskeltä lähiötä Club Avenuesta, suositun narvalaisbändin AveNuen laulajan Vladimir Tšerdakovin ravintolasta.

6 Club Avenuen neuvostotyyli on leikillistä retroa paksuine verhoineen ja pylväskuvioisine tapetteineen.


Valkoiseen kauluspaitaan pukeutunut tarjoilija tuo pöytiin 3,8 euron aterian: keiton, leikkeleen perunan kera, jälkiruuaksi kakkupalan ja teetä. Taustalla soi disko.

Taksien hinnat on Narvassa tiukkaan säädelty: kaikki välimatkat maksavat 2,5 euroa. Taksilla on helppo poiketa esimerkiksi Kulguun, jota sanotaan Narvan Venetsiaksi.

7 Kulgussa sähkövoimalan vesivarastosta muodostuu kanaaliverkosto, jonka rannalla on tasaisissa riveissä satoja venevajoja.


8 Uudeksi päänähtävyydeksi on noussut Kreenholmin autio tehdasalue kaupungin reunalla. Sisäpihoja erottavien lukuisten porttikäytävien läpi avautuu näkymä tehdaslinnakkeeseen. Nyt tehdastyöläisiä voi nähdä enää näyttelyissä, joita vierailevat taiteilijat kierrättävät halleissa.


Yksi maailman suurimmista 1800–1900-lukujen vaihteen tekstiilitehtaista lopetti toimintansa kymmenen vuotta sitten.

Alueelle pääsee Narvan mu­seon opastetulla kävelykierroksella, ja tänä kesänä tehdas­alueella järjestetään ensimmäistä kertaa konsertteja.

Tartu uus teater tuo Kreen­holmiin Neuvostoliiton virolaisista viihdetähdistä kertovan musikaalin Kremlin satakielet (Kremli ööbikud) 10.–22. elokuuta.

Syyskuussa alueelle tulee kaupunkifestivaali Station Narva. Järjestäjä on Helen Sildna, joka on jo tehnyt Tallinn Music Festivalista suositun kansainvälisen vetonaulan.

Paikkaansa Narvaan petaa myös Teater Vaba Lava, joka laajenee Tallinnan hipsterikeskuksesta Telliskivestä.

9 Baltijetsin tehtaalla valmistettiin Neuvostoliiton sotateollisuuden tuotteita salaisessa osoitteessa Postilaatikko 22. Joulukuussa siellä aloittaa teatteri.


”Itä-Virunmaa on ollut aika lohduttomassa kunnossa. Kulttuuri on hyvä sopeuttamisen väline ja mahdollisuus sitoa Itä-Virumaata enemmän Viron ja ­Euroopan kulttuuripiiriin”, sanoo Kristiina Reidolv Teater Vaba Lavan johtokunnasta.

10 Rannalla Art club Ro-Rossa sekoittuvat englannin-, venäjän- ja vironkielinen puheensorina. Bulgarialaiset ja espanjalaiset Erasmus-vaihdon opiskelijat ovat juuri tilanneet oluet pöytään.


Rannalla konserttihallissa soittaa kanadalainen hevi­metallibändi Monstera, joka on pysähtynyt Narva-joen rantaan matkalla Pietarista Euroopan kier­tueelle.

Joku konsertoi täällä joka viikonloppu matkallaan.

Siksi Ro-Ro on uusille yrittäjille elävä todiste siitä, että Narva voi toimia kulttuurisiltana EU:n ja Venäjän välillä.

Korjaus 15.6 klo 11.23: Kaupunginarkkitehdin nimi korjattu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro
 • Narva
 • Turismi
 • Kaja Kunnas
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  3. 3

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  4. 4

   Kiistelty laki määrittää Israelin juutalaisten kansallis­valtioksi – EU huolestui, Turkilta jyrkkä lausunto

  5. 5

   Facebookin Zuckerberg joutui holokaustikommenttinsa takia arvosteluryöpyn kohteeksi ja päätyi selittämään lausuntoaan

  6. 6

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  7. 7

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Me tarvitsemme hyvää pornoa

  9. 9

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  10. 10

   Kerrostaloasunto tuhoutui tulipalossa Espoon Kivenlahdessa, syttymissyy epäselvä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  7. 7

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  8. 8

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  9. 9

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää