Kulttuuri

Vihreän puolueen syntyyn tarvittiin yksi ratkaiseva luonteenpiirre, ja se löytyi lähes kaikilta perustajilta – Uusi kirja kertoo miten puolue kohosi siivilleen

Sari Aallon kirjoittaman kirjan luettuaan voi uskoa, että näin Suomeen syntyi vihreä puolue. Mukana on paljon myös yhden sukupolven nostalgiaa.

Vihreät eivät ole päiväperho vaan määrätietoinen liike, tuore Espoon kaupunginvaltuutettu Paavo Nikula rohkeni sanoa syksyn 1984 kuntavaalien jälkeen.

Vihreät saivat Helsingissä 8,2 ja Uudellamaalla 5,3 prosenttia äänistä. Se oli loistotulos ensikertalaiselle. Kaikki olivat ällikällä lyötyjä, myös vihreät itse.

Nikula osoittautui oraakkeliksi. Viime vuoden kuntavaaleissa vihreät saivat 12,5 prosenttia koko maan äänistä, ja puolueella on vankka asema varsinkin kaupungeissa.

Eduskunnassa liike on ollut 35 vuotta, sillä Ville Komsi ja Kalle Könkkölä valittiin talvella 1983 kansanedustajiksi. Nykyisessä eduskunnassa vihreitä on 15.


Sari Aallon tuore kirja Vaihtoehtopuolue. Vihreän liikkeen tie puolueeksi on äärimmäisen yksityiskohtainen ja hyvin dokumentoitu tutkimus siitä, millaista politiikka oli 1980-luvulla ja miten vaivaisista ja harottavista versoista vihreä puolue sai alkunsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vihreät on ainoa eduskuntapuolue, joka on aidosti moderni tuote, syntynyt ilman vanhaa aateperintöä ja kasvanut tänä aikana nykyiseen kokoonsa.

Muilla puolueilla on kytkös 1900-luvun alun suuriin kansanliikkeisiin, joista Sdp, keskusta, kokoomus ja Rkp sekä niistä myöhemmin erkaantuneet puolueet, kuten vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja siniset, ovat kotoisin.

Poliittisella kartalla vihreät on täyttänyt vanhan aatepuolueen paikan, joka jäi tyhjäksi, kun liberaalinen kansanpuolue kuihtui 1980-luvun alussa pois.

”Suomessa ei ollut tilaa vasemmalla vaan keskellä. Sieltä vihreät etsivät paikkansa liberaalien tavoin, avoimena molempiin suuntiin, vaikka aatteelliset yhtymäkohdat vasemmistoon olivat ilmeiset”, Aalto arvioi.

Alussa mukaan lähti vahvoja persoonia kuten Pentti Linkola, jonka rooli herättäjänä oli merkittävä. Hän auttoi vihreitä, mutta pian oli pakko tehdä pesäero Linkolaan.


Hankalia, joskaan ei yhtä hankalia kuin Linkola, herättäjäpersoonia olivat myös Eero Paloheimo ja Erkki Pulliainen. Oli hilkulla, ettei liike hajonnut omapäisen tohtorikaksikon takia.


Vihreän liikkeen menestyksen arkkitehdeiksi Sari Aalto nostaa tutut nimet: Ville Komsin, Kalle Könkkölän, Pekka Haaviston, Heidi Hautalan, Pekka Saurin, Osmo Soininvaaran sekä Paavo Nikulan, jonka merkitys liikkeen sisäisenä sovittelijana ja rakentajana saa kirjassa arvoisensa tunnustuksen.


Komsilla, Nikulalla ja Soininvaaralla oli kokemusta liberaaleista, joten he taisivat myös politiikkaan kuuluvan pelin. Nikula ja Soininvaara oivalsivat jo varhaisessa vaiheessa, että liikkeestä pitää tehdä puolue, mutta he malttoivat antaa vaihtoehtoväen rauhassa kypsyä ajatukseen. Puolue perustettiin vasta 1988.

Könkkölä, Haavisto, Hautala ja Sauri olivat vailla poliittista pelikokemusta, mutta heillä oli ote erilaisiin vihreiden ydinporukoihin. He osasivat myös vaistonvaraisesti kehitellä oikeita lääkkeitä liikettä vaivanneisiin lastentauteihin.

Puolueen syntyprosessi vaati satoja kokouksia ja palavereja. Onneksi vihreiden perustajat olivat tarkkoja ihmisiä. Lähes jokainen paperi pantiin talteen, vaikka meno oli muuten epämuodollista. Sari Aallolle on ollut arkistoista suuri apu.

Kirjan luettuaan voi uskoa, että näin Suomeen syntyi vihreä puolue. Mukana on paljon myös yhden sukupolven nostalgiaa. Nyt keski-ikäiset naiset ja miehet voivat – hyvästä syystä – napauttaa rintaansa: Me teimme aikanamme poliittista historiaa!

Silti kirjaa rohkenee suositella myös vihreiden ulkopuolisille ja jopa sellaisille vanhoille konkareille kuin Harry Harkimolle ja Paavo Väyryselle. Uuden puolueen perustaminen ja pitäminen hengissä on vielä vaikeampi urakka kuin jäähallin rakentaminen Pasilaan tai matkailukeskuksen Keminmaalle.

Sari Aalto: Vaihtoehtopuolue. Vihreän liikkeen tie puolueeksi. Into. 485 s.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Kirjallisuus
 • Historia
 • Kirja-arvostelut
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää