Kulttuuri

Leonard Cohen antoi siunauksensa kanadalaisteokselle, mutta ei ehtinyt nähdä valmista esitystä – Kuopio tanssii ja soi -festivaalin avasi kunnianosoitus Kanadan rakastamalle muusikolle

Kuopio tanssii ja soi esitteli avajaisiltanaan kanadalaisryhmän kunnianosoituksen laulajalle ja lauluntekijälle Leonard Cohenille.

Kuopio

Taiteellinen johtaja Louis Robitaille tarvitsee nyt tauon.

”Sopiiko, jos menemme ulos juttelemaan? Voisin polttaa tupakan”, hän sanoo.

Sopiihan se.

Robitaille on kanadalaisen Les Ballets Jazz de Montréal -tanssiryhmän taiteellinen johtaja. Keskiviikkona ryhmä harjoitteli Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämöllä Dance Me -esitystään. Harjoitusta varjostivat vastoinkäymiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ryhmän vierailu alkoi nimittäin pienellä draamalla. Ryhmä saapui Kuopio tanssii ja soi -festivaalille Romaniasta. Matkan aikana laitteisto oli vaurioitunut. Siksi valot ja videot eivät tahdo toimia harjoituksessa niin kuin pitäisi.

Näyttämöllä yhtä jos toista tanssijaa kismittää se, että kokonaisuus tökkii. Robitaille on päättänyt voittaa pienet vastoinkäymiset.

Sitä paitsi illan päähenkilö on niin suuri legenda, että tekniset ongelmat ovat sivuseikka. Dance Me on nimittäin nykytanssiteos Leonard Cohenin tuotannosta, kunnianosoitus kanadalaiselle laulajalle ja lauluntekijälle. Kanadalaiset puhuvat Montrealissa syntyneestä Cohenista kuin kansallisaarteestaan.

”Kanada rakastaa häntä. Se jo kertoo jotain, että emme ole ikinä saaneet mistään esityksestämme niin paljon palautetta kuin tästä”, Robitaille kertoo istuessaan Kuopion kaupunginteatterin ulkorappusilla.


Tanssiryhmä aloitti Cohenin tuotantoon perustuvan esityksen valmistelun neljä vuotta sitten. Robitaille ehdotti, että Montrealin 375-vuotisjuhlan kunniaksi Leonard Cohenista pitäisi tehdä esitys.

Taiteellinen johtaja antoi koreografian tehtäväksi kolmelle kansainväliselle koreografille, joiden juuret ovat Euroopassa: kreikkalaiselle Andonis Foniadakisille, kolumbialais-belgialaiselle Annabelle Lopez Ocholalle ja britti Ihsan Rustemille.

”Cohen itse hyväksyi projektin ja tuki sitä. Vain kaksi organisaatiota sai Cohenilta luvan tällaiseen kunnianosoitukseen: me ja se museo.”

Museolla Robitaille tarkoittaa Montrealin nykytaiteen museota, jossa avautui viime vuoden marraskuussa Cohen-aiheinen näyttely. Les Ballets Jazz de Montréalin tanssiteos sai ensi-iltansa joulukuussa 2017.

Cohen ei itse koskaan ehtinyt nähdä Les Ballets Jazz de Montréalin esitystä. Hän kuoli marraskuussa 2016.

”Se tuli yllättäen. Illan päähenkilö nukkui pois ja jätti meidät tyhjän päälle”, Robitaille sanoo.

Sitten hän nousee tumpatakseen tupakan tuhkakuppiin, kaivaa askistaan toisen, sytyttää sen ja istuu takaisin rappuselle.

Ja alkaa kertoa teoksen viidestä jaksosta. Neljä ensimmäistä jaksoa kuvaa ihmiselämän vaiheita. Viides on se, joka tapahtuu kuoleman jälkeen. Se, mistä emme tiedä.

”Viidennestä jaksosta tulikin sitten hyvin ajankohtainen.”


Cohen julkaisi urallaan 14 studioalbumia. Tanssiryhmä on pyrkinyt ottamaan teokseen kappaleita eri aikakausilta.

Teoksen dramaturgia etenee kuin rock-konsertissa konsanaan. Alussa helähtävät rytmikäs Lover, Lover, Lover ja keinuva Dance Me. Loppua kohden tahti tiivistyy: kauniin kuvallinen Suzanne, tunnelmallinen Famous Blue Raincoat, pumppaava First We Take Manhattan.

Lopuksi se Cohenin varmaan tunnetuin, tai ainakin versioiduin kappale: Hallelujah.

Kaikkiin kappaleisiin työryhmä ei lähtenyt koreografia edellä. Esimerkiksi So Long, Marianne viedään läpi kahden esiintyjän voimin niin, että toinen laulaa kappaleen ja toinen lukee väliin Cohenin kirjoittaman kirjeen vuonna 2016 kuolleelle muusalleen Marianne Ihlenille.

Sen kirjeen, jossa Cohen kertoo seuraavansa Mariannea hyvin pian.

”Cohen teki tekstejä ihmisyydestä, rakkaudesta, vihasta, konflikteista ja uskonnosta. Niissä vuorottelevat paha ja hyvä, tietynlainen huumori, kyynisyys ja turhamaisuus. Mutta ehdottomasti eniten niissä on rakkautta ja hellyyttä”, Robitaille sanoo.

Vaikean teoksesta tekee se, että jokaisella on oma näkemyksensä kappaleista. Ehkä joku aikakausi tai hetki, jonka ne tuovat mieleen. Tai kuvitelma siitä, mitä kappale tarkoittaa.

”Teos on siksi abstrakti, ja kaikilla on vapaus tehdä siitä omat johtopäätöksensä”, Robitaille sanoo.

Ainakin Kuopion keskiviikkoillassa tuntui siltä, kuin Cohenin varjo tai haamu olisi ollut jossain määrin läsnä. Vaikka ryhmän tekniikka takkuili vielä esityksessäkin, yleisö oli myyty. Yhdistelmä vangitsevaa nykytanssia ja Cohenin syvää ääntä sai katsojat ylistämään esitystä vielä lämpiönkin puolella.

Entä Robitaille itse. Mikä osa Cohenin tuotannosta on hänen suosikkinsa?

”Rakastan viimeistä You Want It Darker -albumia Se on mestariteos. Ja hän kirjoitti sen yli 80-vuotiaana. Se mies uudisti itseään jatkuvasti.”

Kuopio tanssii ja soi jatkuu 20.6. saakka.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää