Kulttuuri

Leonard Cohen antoi siunauksensa kanadalaisteokselle, mutta ei ehtinyt nähdä valmista esitystä – Kuopio tanssii ja soi -festivaalin avasi kunnianosoitus Kanadan rakastamalle muusikolle

Kuopio tanssii ja soi esitteli avajaisiltanaan kanadalaisryhmän kunnianosoituksen laulajalle ja lauluntekijälle Leonard Cohenille.

Kuopio

Taiteellinen johtaja Louis Robitaille tarvitsee nyt tauon.

”Sopiiko, jos menemme ulos juttelemaan? Voisin polttaa tupakan”, hän sanoo.

Sopiihan se.

Robitaille on kanadalaisen Les Ballets Jazz de Montréal -tanssiryhmän taiteellinen johtaja. Keskiviikkona ryhmä harjoitteli Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämöllä Dance Me -esitystään. Harjoitusta varjostivat vastoinkäymiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ryhmän vierailu alkoi nimittäin pienellä draamalla. Ryhmä saapui Kuopio tanssii ja soi -festivaalille Romaniasta. Matkan aikana laitteisto oli vaurioitunut. Siksi valot ja videot eivät tahdo toimia harjoituksessa niin kuin pitäisi.

Näyttämöllä yhtä jos toista tanssijaa kismittää se, että kokonaisuus tökkii. Robitaille on päättänyt voittaa pienet vastoinkäymiset.

Sitä paitsi illan päähenkilö on niin suuri legenda, että tekniset ongelmat ovat sivuseikka. Dance Me on nimittäin nykytanssiteos Leonard Cohenin tuotannosta, kunnianosoitus kanadalaiselle laulajalle ja lauluntekijälle. Kanadalaiset puhuvat Montrealissa syntyneestä Cohenista kuin kansallisaarteestaan.

”Kanada rakastaa häntä. Se jo kertoo jotain, että emme ole ikinä saaneet mistään esityksestämme niin paljon palautetta kuin tästä”, Robitaille kertoo istuessaan Kuopion kaupunginteatterin ulkorappusilla.


Tanssiryhmä aloitti Cohenin tuotantoon perustuvan esityksen valmistelun neljä vuotta sitten. Robitaille ehdotti, että Montrealin 375-vuotisjuhlan kunniaksi Leonard Cohenista pitäisi tehdä esitys.

Taiteellinen johtaja antoi koreografian tehtäväksi kolmelle kansainväliselle koreografille, joiden juuret ovat Euroopassa: kreikkalaiselle Andonis Foniadakisille, kolumbialais-belgialaiselle Annabelle Lopez Ocholalle ja britti Ihsan Rustemille.

”Cohen itse hyväksyi projektin ja tuki sitä. Vain kaksi organisaatiota sai Cohenilta luvan tällaiseen kunnianosoitukseen: me ja se museo.”

Museolla Robitaille tarkoittaa Montrealin nykytaiteen museota, jossa avautui viime vuoden marraskuussa Cohen-aiheinen näyttely. Les Ballets Jazz de Montréalin tanssiteos sai ensi-iltansa joulukuussa 2017.

Cohen ei itse koskaan ehtinyt nähdä Les Ballets Jazz de Montréalin esitystä. Hän kuoli marraskuussa 2016.

”Se tuli yllättäen. Illan päähenkilö nukkui pois ja jätti meidät tyhjän päälle”, Robitaille sanoo.

Sitten hän nousee tumpatakseen tupakan tuhkakuppiin, kaivaa askistaan toisen, sytyttää sen ja istuu takaisin rappuselle.

Ja alkaa kertoa teoksen viidestä jaksosta. Neljä ensimmäistä jaksoa kuvaa ihmiselämän vaiheita. Viides on se, joka tapahtuu kuoleman jälkeen. Se, mistä emme tiedä.

”Viidennestä jaksosta tulikin sitten hyvin ajankohtainen.”


Cohen julkaisi urallaan 14 studioalbumia. Tanssiryhmä on pyrkinyt ottamaan teokseen kappaleita eri aikakausilta.

Teoksen dramaturgia etenee kuin rock-konsertissa konsanaan. Alussa helähtävät rytmikäs Lover, Lover, Lover ja keinuva Dance Me. Loppua kohden tahti tiivistyy: kauniin kuvallinen Suzanne, tunnelmallinen Famous Blue Raincoat, pumppaava First We Take Manhattan.

Lopuksi se Cohenin varmaan tunnetuin, tai ainakin versioiduin kappale: Hallelujah.

Kaikkiin kappaleisiin työryhmä ei lähtenyt koreografia edellä. Esimerkiksi So Long, Marianne viedään läpi kahden esiintyjän voimin niin, että toinen laulaa kappaleen ja toinen lukee väliin Cohenin kirjoittaman kirjeen vuonna 2016 kuolleelle muusalleen Marianne Ihlenille.

Sen kirjeen, jossa Cohen kertoo seuraavansa Mariannea hyvin pian.

”Cohen teki tekstejä ihmisyydestä, rakkaudesta, vihasta, konflikteista ja uskonnosta. Niissä vuorottelevat paha ja hyvä, tietynlainen huumori, kyynisyys ja turhamaisuus. Mutta ehdottomasti eniten niissä on rakkautta ja hellyyttä”, Robitaille sanoo.

Vaikean teoksesta tekee se, että jokaisella on oma näkemyksensä kappaleista. Ehkä joku aikakausi tai hetki, jonka ne tuovat mieleen. Tai kuvitelma siitä, mitä kappale tarkoittaa.

”Teos on siksi abstrakti, ja kaikilla on vapaus tehdä siitä omat johtopäätöksensä”, Robitaille sanoo.

Ainakin Kuopion keskiviikkoillassa tuntui siltä, kuin Cohenin varjo tai haamu olisi ollut jossain määrin läsnä. Vaikka ryhmän tekniikka takkuili vielä esityksessäkin, yleisö oli myyty. Yhdistelmä vangitsevaa nykytanssia ja Cohenin syvää ääntä sai katsojat ylistämään esitystä vielä lämpiönkin puolella.

Entä Robitaille itse. Mikä osa Cohenin tuotannosta on hänen suosikkinsa?

”Rakastan viimeistä You Want It Darker -albumia Se on mestariteos. Ja hän kirjoitti sen yli 80-vuotiaana. Se mies uudisti itseään jatkuvasti.”

Kuopio tanssii ja soi jatkuu 20.6. saakka.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  8. 8

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  9. 9

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  10. 10

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää