Kulttuuri

Kaikissa taidenäyttelyissä pitäisi olla söpöjä eläimiä, sanoo Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori – ja tarjoaa niiden lisäksi myös Kaj Stenvallia

Kesänäyttelyiden sesonki alkaa viikonloppuna, kun Mäntän kuvataideviikot avaa 25-vuotisjuhlanäyttelynsä.

On monia asioita, joita itsensä vakavasti ottavissa taidenäyttelyissä ei useinkaan näe. Kuten vaikka maakuntien keski-ikäisten naistaiteilijoiden vahvaa edustusta, söpöjä eläimiä tai ankoistaan tunnetun Kaj Sten­vallin maalauksia.

Mutta jo Anna Pekkalan hukkamateriaalidinosaurukset Mäntän Pekilon edustalla vihjaavat siitä, että Mäntän perinteikkäillä kuvataideviikoilla ollaan tänä vuonna kiinnostuneempia jostain muusta kuin viileästä tyylikkyydestä.

Tätä ei pidä tulkita niin, että näyttely olisi tyhmä. Sen kuraattori, galleristi ja Helsingin Sanomiakin avustanut kriitikko Veikko Halmetoja selittää linjaansa:

”Täällä on aika suora­viivaisia teoksia, niin kuin Aleksi Liima­taisen ja Mikko Paak­kosen ratapiha­installaatio. Teosten takana ei tarvitse olla niin hirveän moni­mutkaista älyllistä konstruktiota. Haluan että näyttelyyn tulevat ihmiset voivat kokea asioita: tuntea soran jalkojen alla, kävellä ratakiskoja pitkin tai kuulla lehmän mylvintää”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä näyttely on tehty yleisölle, ja juuri yleisönsä useat suomalaiset taideorganisaatiot Halmetojan mukaan unohtavat. Moni taidenäyttely tehdään ensisijaisesti museoväelle ja taiteilijoille. Näyttelyjen sisältöjä Halmetoja kutsuu ”taidetuotteiksi”, jotka näyttävät oikeilta nykytaideteoksilta, mutta ovat kuin Saara Aallon euroviisu: ”Jos tehdään tuote jossa on kaikki kohdallaan, se ei herätä kenenkään tunteita.”


Ja tässä näyttelyssä saa tunteilla.

Näyttelyn nimi on Kartasto, ja se käsittelee ihmisen tarvetta kartoittaa ympäröivää todellisuutta sekä löytää uusia näkökulmia ihmisenä olemiseen.

”Ajattelen taiteilijoiden olevan nykyajan tutkimusmatkailijoita, joiden tavat katsoa maailmaa hyödyttävät meitä kaikkia”, Halmetoja kirjoittaa näyttelykatalogin esipuheessa.

Muun muassa Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen videoinstallaatio Tracking Dar es Salaam vie suoraan matkalle tansanialaisten ihmisten arkeen, ja Jarno Vesalan pimeä installaatio tiputtaa katsojansa hetkeksi toiseen ulottuvuuteen. Kirsi Pitkäsen lankainstallaatio luo polkuja ilmaan, ja Timo Wrightin videossa ollaan tulevaisuuden kynnyksellä.


Islantilaiselta Rannveig Helgadóttirilta on mandalamaalauksia. ”Halusin ehdottomasti mukaan maailmankaikkeuden kartan, mutta en löytänyt Suomesta mandaloiden tekijää”, Halmet­oja selittää islantilaisvahvistusta.

Näyttelyn yllättävämpiin nimiin kuuluu Halmetojan ystävä, tutkija Saara Särmä, joka on tehnyt Pekiloon vihapuhetta käsittelevän kollaasin.

”Hän kartoittaa, miten me voisimme olla toisillemme parempia ihmisiä. Sitä kautta joutuu kohtaamaan internetin pelon maantieteen”, Halmetoja sanoo.

Moni saattaa yllättyä myös siitä, että näyttelyssä on mukana Kaj Stenvall. Hän on maalannut viime vuosina Ankkalinnan asukkaiden sijaan kansainvälisen politiikan huippunimiä: Putinia, Trumpia, Sauli Niinistön Lennu-koiraa.


Moni pitää Stenvallin maalauksia kitschinä, mutta Halmetoja puolustaa niitä. Stenvallin genre – valtakriittiset karikatyyrit – ovat suomalaisessa nykykuvataiteessa harvinaisuus.

Halmetoja pitää Stenvallin vilpittömyydestä ja yleisölähtöisyydestä.

”Ja pidän hänen maalausjäljestään. Se on hyvin eleetön ja rauhallinen”, hän sanoo.

No entä söpöt eläimet, kuten Hannamari Matikaisen mono­typioiden hivenen muotopuolet puput ja muut metsän tyypit?

”Mielestäni söpöjä eläimiä pitää olla kaikissa näyttelyissä”, Halmetoja sanoo ja nauraa.


Söpöillä eläimillä Halmetoja sanoo haluavansa kutitella ihmisten empatiantunnetta.

”Jos eläin on outo ja muotopuoli, koemme sen helpommin söpöksi kuin ihmisen, joka on outo ja muotopuoli”, Halmetoja perustelee.

Samaa teemaa jatkavat Outi Heiskasen monille rakkaat grafiikanvedokset, jotka nekin Halmetoja on onnistunut mahduttamaan näyttelyynsä.

Halmetojalle on ollut tärkeää sisällyttää näyttelyyn myös taiteilijoita, joiden nimet eivät ole pääkaupungin gallerioiden kiertäjille välttämättä ollenkaan tuttuja. Mukana on outsider-taiteilijoita, nuoria taideopiskelijoita ja maakuntien keski-ikäisiä naisia, jotka ovat Halmetojan mukaan ”Suomen taidekentän eniten outsider-ryhmä”.

Sekä taiteessa että poli­tiikassa kiinnostavat nuoret naiset ja keski-ikäiset miehet.

”Suomalaisessa taiteessa vannotaan nuoruuden nimiin, vaikka mielestäni maalari on parhaimmillaan sitten, kun hän on maalannut 30 vuotta”, Halmet­oja sanoo.

”Täällä on kaksi hienoa taiteilijaa, Moosa Myllykangas ja Kirsimaria E. Törönen-Ripatti, jotka molemmat ovat pitkän uran tehneitä, kansainvälisesti toimineita tekijöitä, jotka työskentelevät jatkuvasti mutta ovat näkyneet kansallisissa näyttelyissä vähän. On kivaa päästä tuomaan esiin heidän teoksiaan.”

Mäntän kuvataideviikot ovat Mäntässä kasvaneelle ja pitkään kuvataideviikkojen kanssa työskennelleelle Halmetojalle henkilökohtainen projekti. Niinkin henkilökohtainen, että hän on valinnut näyttelyyn myös entinen työväenopiston maalauk­senopettajansa Riitta Rannan.

Miksi ei? Sillä Halmetoja ha­luaa muistuttaa taidekasvatuksen merkityksestä.

Perinteisesti kukin kuraattori on kutsuttu kokoamaan Mäntän kuvataideviikot vain kerran.

Tapahtuma täyttää tänä kesänä 25 vuotta.

”Toivon, että saisin tehdä 25 vuoden kuluttua 50-vuotis­juhla­näyttelyn. Se on pitkän aika­välin tavoitteeni”, Halmetoja sanoo.

Mutta nyt on tärkeintä, että katsojat saavat tästä näyttelystä nautintoa ja uusia elämyksiä, positiivisia tai negatiivisiakin.

”Toivoisin, että ihmiset ensi talvena tulisivat töistä kotiin ja miettisivät teekupin ääressä, että silloin kesällä näin Mäntässä hyvän teoksen.”

Mäntän kuvataideviikot 17.6.–31.8.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä

  2. 2

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  3. 3

   Elon Musk sanasodassa Thaimaan sankarisukeltajan kanssa: haukkui luolapoikien pelastajaa ”pedofiiliksi” – Sukeltaja harkitsee oikeustoimia

  4. 4

   Uutiskanava CNN vieraili Hakaniemen pommisuojassa katsomassa, miten Suomi valmistautuu ”Venäjän uhkaan”

  5. 5

   Presidenttien aamiainen Mäntyniemessä päättyi, Trump kehui Natoa ja Suomen vieraanvaraisuutta – ”Suomi on mahtava maa”

  6. 6

   Sauli Niinistö on malttanut olla neuvomatta isompiaan, ja se on yksi syy Trumpin ja Putinin tapaamiseen Suomessa – nyt Niinistö voisi myös korottaa ääntään

  7. 7

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  8. 8

   Tiesitkö? Näin äännät tasavallan presidentti Sauli Niinistön nimen oikein, jos amerikkalaista uutistoimistoa on uskominen

  9. 9

   Poliisi sulkee Presidentinlinnan ja Esplanadin ympäristöä liikenteeltä, vaikuttaa koko Helsingin keskustaan – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta

  10. 10

   Unohtakaa Trump ja Putin – maailman todellinen suurvaikuttaja on lähes näkymätön änkyrimato

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  7. 7

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  8. 8

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin suosikkikanava Fox News kertoi kuopiolaisen pienpanimon oluesta ja kieltäytyi syömästä poroa – ”En voinut kajota Petteriin”
  3. Presidentti Niinistön mukaan keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen, Putinin kone laskeutuu pian – HS seuraa huippu­kokousta hetki hetkeltä, suora lähetys käynnissä
  4. Kaupungin ääni on helikopterin läpsytys, poliisi opastaa presidenttibongareita parhaille paikoille – Lue tästä, miten ja millaisissa oloissa helteinen kaupunki valmistautui kohtaamaan kaksi superjohtajaa
  5. Näin kärkipoliitikot kommentoivat Trumpin ja Putinin tapaamista – Petteri Orpo tviittaili naisten oikeuksista ja ilmastonmuutoksesta: ”Olemme valinneet puolemme”
  6. Poliisi sulkee Presidentinlinnan ja Esplanadin ympäristöä liikenteeltä, vaikuttaa koko Helsingin keskustaan – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta
  7. Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”
  8. Huippukokous sähköistää Helsingin – päivittyvä kuvakooste seuraa presidenttien tapaamista ja kaupungin kuhinaa
  9. Sauli Niinistö on malttanut olla neuvomatta isompiaan, ja se on yksi syy Trumpin ja Putinin tapaamiseen Suomessa – nyt Niinistö voisi myös korottaa ääntään
  10. Elon Musk sanasodassa Thaimaan sankarisukeltajan kanssa: haukkui luolapoikien pelastajaa ”pedofiiliksi” – Sukeltaja harkitsee oikeustoimia
  11. Putin saapuu pian Suomeen – Venäjän presidentti toivoo Trumpin tapaamisesta jatkoa MM-jalkapallon myönteiselle julkisuudelle
  12. Näytä lisää