Kulttuuri

Simon Rattle jättää Berliinin filharmonikot suomalaisella riehakkuudella – HS seurasi Magnus Lindbergin kantaesitystä, kiitoskonsertin Sibelius-vitsiä ja Janne Saksalan sähköbassottelua

Berliinin filharmonikot uudistui ja vähän suomalaistuikin Paavo Berglundin oppipojan Sir Simon Rattlen 18 vuoden valtakaudella.

Berliini

Maailman rakastetuimpiin kapellimestareihin kuuluva Sir Simon Rattle vaihtaa Berliinin filharmonikot kuudentoista vuoden jälkeen London Symphony Orchestraan, ja jäähyväiset täällä Berliinissä ovat kahtalaiset.

Hän piti juuri torstaista lauantaihin riehakkaat juhlat, jotka olivat kuin keskisormenosoitus sille, mitä vanhoilliset häneltä Herbert von Karajanin sekä Claudio Abbadon seuraajana olettivat.

Hän johti ihan kaikkea Scott Bradleyn alkuperäisestä Tom & Jerry -animaatiomusiikista E. W. Korngoldin kuuluisaan Robin Hoodin elokuvamusiikkiin ja järjesti vielä tukun kantaesityksiä, joista yhden sävelsi suomalaissuuruus Magnus Lindberg.

Mitkä bileet!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta toisaalta: tällä viikolla hän johtaa vielä Gustav Mahlerin kuudennen sinfonian, jonka lisänimi ei turhaan ole Traaginen. Ja siunatuksi lopuksi hän johtaa viikonloppuna vielä Waldbühnen perinteisen puistokonsertin, jossa on niin kevyttä kuin seriöösiäkin ohjelmistoa.

Tämä moninaisuus ja jopa ristiriitaisuus kuvaa hyvin kuuttatoista vuotta, joiden aikana tämä Paavo Berglundin oppipoika uudisti Berliinin filharmonikot.

Simon Rattlen taival tähtiin aukesi, kun hän voitti 1970-luvulla John Player -kapellimestarikilpailun ja tuomaristossa istunut Paavo Berglund valitsi hänet assistentikseen Bournemouthin sinfoniaorkesteriin.

Se loi luontevan Suomi-yhteyden, jota Sir Simon ei ole koskaan katkaissut. Hän oppi Berglundilta valtavasti Sibeliuksesta. Berliinissä se näkyi niin, että hän johti peräti kahtena eri vuonna Sibeliuksen kaikki sinfoniat konserttisarjana, ja jälkimmäinen sarja myös levytettiin. Sir Simon Rattle puhui tuolloin Sibeliuksesta HS:lle hyvin kiinnostavasti. Jos sinulla on tunti aikaa, voit kerrata koko keskustelun tältä videolta:


Sir Simon esitteli myös Kaija Saariahon musiikin Berliinin filharmonikoille esimerkiksi Laterna Magican kantaesityksen myötä, mutta vielä tärkeämmäksi nousi Magnus Lindberg.

Kautensa alussa Rattle halusi Lindbergin Auran kiertueohjelmistoon. Muusikot protestoivat: pitäähän uuttakin musiikkia soittaa, mutta ei kai sentään perinteisen sinfonian pituista Auraa ja vielä kiertueilla? Sir Simon kutsui HS:lle silloin orkesterin tunnelmia jopa ”hysteerisiksi”, mutta lopulta Aura sai Japanissakin hienon vastaanoton.

Siksi Rattle piti päänsä ja tilasi Lindbergiltä myös Seht die Sonnen, joka on suomalaissäveltäjän ”toinen sinfonia”, jos Auraa saa pitää ensimmäisenä.

Berliinin filharmonikot esitti myös Lindbergin Gran duon ja 1980-luvun kokeellisen Kraftin, jonka lyömäsoittimia haetaan aina paikalliselta romuvarastolta.

Sekin sai vielä jotkut viulisteista tarttumaan Kraftin harjoituksissa viuluun vitsinä väärinpäin, koska suomalaisen avantgarde oli heistä niin nurinkurista (Voit seurata otteen Kraftista oheiselta videolta).Mutta uusi aika tarttui berliiniläisiin, jotka olivat tilaajaosapuolena myös Lindbergin toisessa viulukonsertossa ja lopulta nyt kantaesitetyssä Agilessa.

Silti ensimmäinen harjoitus Berliinissä oli New Yorkin ja Lontoon filharmonikkojen taannoiselle nimikkosäveltäjälle Magnus Lindbergille järkytys.

”En muistanut, kuinka levällään kaikki on Berliinissä harjoitusten aluksi. Lontoossa ja New Yorkissa kaikki on paljon valmiimpaa jo ennen yhteisharjoitusten alkua. Jouduin pelkäämään, saavatko Berliinin filharmonikot teoksen kokoon!”

Tietysti orkesteri onnistui, onhan berliiniläisten omaksumiskyky harjoitusten edetessä legendaarinen. Sitä paitsi Agile on vain kuusiminuuttinen teos. Tämä johtuu siitä, että Simon Rattle halusi itselleen läheisiltä säveltäjiltä pitkän kautensa päätökseksi kantaesitettäväksi lyhyitä ”musiikillisia tapas-herkkuja”.

Samalla Agile on osa suurempaa suunnitelmaa, Lindberg teki teki taannoin Kaksi episodia Beethovenin yhdeksännen sinfonian alkupaloiksi ja pikkuteoksen myös New Yorkin Carnegie Hallin vuosijuhlaan.

”Teen vielä kaksi noin kuusiminuuttista palaa, ja kaikesta tästä muodostuu noin 35–40 minuutin orkesteriteos”, Lindberg paljastaa.

Lindbergin Agile alkaa erinomaisen vetävästi hänen vanhan Feria-hittinsä hengessä, ja täydellinen mestaruus orkesterinkäsittelyssä on edelleen selviö.

Mutta kyllähän kappale seestyy kesken kaiken noin kuuden minuutin kohdalla, joten sen asettumista laajempaan kokonaisuuteen odottaa vesi kielellä.

Kolmen kantaesityksen ”tapas”-kokonaisuutena kuultiin ensin Lindbergiä, sitten nuoren Andrew Normanin rahinoista liike-energiansa löytävä ja seesteiseen sointuun päättyvä teos ja lopulta Brett Deanin säveltämä finaali, joka oli Lindbergin uutuuden tavoin oikein sävykäs ja ilahduttava kokonaisuus.


Epägermaaniseen jäähyväisohjelmaan kuului myös myös Leonard Bernsteinin satavuotisjuhlan kunniaksi soitettu nuoruudenteos eli toinen sinfonia nimeltä The Age of Anxiety solistina itse pianisti Krystian Zimerman.

Sekametelisopassa on makoisaa jazzia, nuoren Bernsteinin filosofisia pohdiskeluja ja miellyttäviä hetkiä. Pelkään silti tämän pianokonserton ja sinfonian sekamuodon olevan kokonaisuutena vähemmän kuin osiensa summa.

Zimermanista kuoriutui myös viihdyttäjä: hän hassutteli mikrofonin ääressä ennen ylimääräistä kuin koomikkopianisti Victor Borge aikoinaan ja soitti Borgen tapaan Beethovenin Kuutamosonaatin säestyksellä Paljon onnea vaan -synttärilaulumelodiaa.

Kaiken jälkeen lauantaina kuultiin vielä Danke / Thank You Sir Simon -myöhäiskonsertti, jonka oli tarkoitus hälventää väitteitä Sir Simon Rattlen uudistushalun ja Berliinin filharmonikkojen perinteisyyden aiheuttamista skismoista.

Tähtiloistoa riitti. Kokonaisuuteen kuului mitä tasokkain liedkonsertti, yhtenä pianistina itse Mitchuko Uchida ja yhtenä solisteista häikäisevä mezzosopraano Magdalena Kožená, joka loisti erityisesti Leoš Janáčekin lauluissa. Sir Simon Rattle tunnetaan myös Koženán puolisona, ja hän istui kiitoskonserttinsa yleisön joukossa aiheestakin ihastuneena.


Suomalaistenkin suosima supersopraano Barbara Hannigan on nykyisin myös käyttökelpoinen kapellimestari. Hän yhdisti roolinsa johtamalla filharmonikkoja ja henkäilemällä samalla mikrofoniin Sinatra-kauden ikivihreitä niin eroottisesti, että jopa Marilyn Monroen aikoinaan John F. Kennedylle laulama ”Happy Birthday Mr. President” -hupailu oli jäädä kakkoseksi.

Kuultiin myös Nixon in Chinan ja muiden merkkiteosten säveltäjän John Adamsin tervehdys vaskisoittimille ja sähköbassolle, jota soitti Berliinin filharmonikkojen ensimmäinen soolokontrabassosoittaja Janne Saksala.

Sir Simon Rattlellakin on jo oppipoikansa, joista menestynein taitaa olla Daniel Harding. Berliinin filharmonikot halusi kunnioittaa Rattle-kauden huippuhetkiä, mutta niitä oli orkesterin mukaan niin paljon, että kertauksena oli pakko soittaa sikermä. Hardingin johdolla kuultiin esimerkiksi Wagnerin Valkyyrioiden ratsastusta sekä Igor Stravinskyn Kevätuhria, joka vaihtui hauskasti Sibeliuksen viidennen sinfonian joutsenteemaan. (Voit kerrata Sibeliuksen joutsenteeman myös oheiselta videolta. Se puhkeaa soimaan kohdassa 1 minuutti ja 16 sekuntia).Eikö suomalaisuus tähän lopu. Sattumoisin juuri nyt tiistaina tässä samassa Philharmoniessa on ”suomalaisen tangon” ilmainen iltapäiväkonsertti, solistina Taneli Turunen ja kontrabassossa Berliinin filharmonikkojen soolokontrabasisti Esko Laine.

Miksi siis kaiken tämän riehan jälkeen myös Mahlerin traaginen kuudes sinfonia?

Ehkä siksi, että Berliinin filharmonikot ei vieläkään opettele stemmojaan ensimmäisiin harjoituksiin kuten Yhdysvaltain ja Lontoon huippuorkesterit. Onhan se ärsyttävää, vaikka lopputulos voi silti yltää näitäkin huippuorkestereja korkeammalle.

Ehkä myös siksi, että Sir Simon Rattle odotti luultavasti vielä innokkaampaa uudistushalua berliiniläisiltä.

Mutta kyllä hän voittajana lähtee: kuusitoista vuotta, ja käytännössä jokainen hänen johtamansa konsertti oli Berliinissä täysin tai lähes loppuunmyyty, vaikka ohjelmisto oli usein uudistusmielisempää kuin orkesteri ja sen yleisö olisi ainakaan vielä alkuaikoina toivonut.

Sir Simon itse sanoi taannoin HS:lle, että ennen hänen kauttaan Berliinin filharmonikot oli kuin ”rakastettu diiva kaupungin laidalla ilman mitään tekemistä jokapäiväisen elämän kanssa”. Hän sitoi orkesterin tiukemmin yhteisöön ja huomioi myös koululaiset, kuten seuraavalta arkistovideolta näkee ja kuulee.Orkesterin ja kapellimestarin välien lämpimyys alkoi vaikuttaa aidolta lauantain Thank You Sir Simon -myöhäiskonsertissa viimeistään silloin, kun Berliinin filharmonikot esittivät The Beatlesin hupailua When I’m Sixty-Four, koska Sir Simon Rattle täyttää ensi tammikuussa 64 vuotta.

Ihan lopussa Berliinin filharmonikkojen muusikot kokoontuivat lavalle laulamaan – ja sanat kertoivat ilkikurisesti myös siitä, miten laiskahkosti saksaa opetellut Sir Simon sai Berliinin filharmonikot myös englannin taitajiksi. (Tätä kirjoitettaessa Thank You Sir Simon -konsertin videotallennetta yhä editoitiin, mutta sen pitäisi tulla saataville filharmonikkojen maksullisella Digital Concert Hall -sivustolla tämän linkin takana).

Kiitos kaikesta! Kirill Petrenko on musiikillisesti loistava seuraaja, mutta noinkohan häneltä saadaan vastaavaa Sibelius–Lindberg–Saariaho-painotusta? Saati yhtä tärkeää vähän nuoremman suomalaissukupolven esilletuontia, vaikka niin monta huippua Sebastian Fagerlundista aina Outi Tarkiaiseen ansaitsee ja osin jo saakin yhä laajempaa kansainvälistä esilläpitoa.

Toisaalta Sir Simon lupaa vierailla jatkossakin Berliinin filharmonikkoja johtamassa ainakin kerran kaudessa, ja suomalaiskapellimestareitahan Berliinin filharmonikot suosivat tälläkin kaudella Susanna Mälkistä Dima Slobodenioukin kautta Mikko Franckiin. Lokakuussa orkesterin eteen palaa myös Sakari Oramo, ja ohjelmassa on esimerkiksi Sibeliuksen Lemminkäissarja.

Uudistustyö on nyt tehty.

Berliinin filharmonikot ei välttämättä käpristy sisäänpäin ja unohda saksalaisen kielialueen ulkopuolista musiikkia jatkossakaan.


Oikaisu 19. kesäkuuta klo 13.25. Waldbühnen puistokonsertti oli aluksi nimetty virheellisesti Schönbrunnin puistokonsertiksi.

Fakta

Sir Simon Berliinissä 2002–2018


 40 kantaesitystä Simon Rattlen johdolla, mukana kaksi Kaija Saariahon ja kaksi Magnus Lindbergin teosta.

 Digital Concert Hall -läpilyönti vuodesta 2008: maksullinen palvelu välittää verkossa konsertteja ja arkistomateriaalia hyvällä kuvan- ja äänenlaadulla.

 Kauden esitetyimmät teokset olivat Johannes Brahmsin toinen sinfonia (34 esitystä), Beethovenin yhdeksäs sinfonia (26 esitystä) ja Igor Stravinskyn Kevätuhri (21 esitystä).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  2. 2

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  3. 3

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  4. 4

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  5. 5

   Mäntyharjun kuolonkolarin aiheuttajaksi epäilty mies ajoi samaa tietä poliisia pakoon myös viime syksynä – tuolloin poliisi onnistui pysäyttämään kuljettajan

  6. 6

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  7. 7

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  8. 8

   Maa-ampiaiset hyökkäsivät päivä­koti­ryhmän kimppuun Lappeen­rannassa – ensihoitajat paikalle

  9. 9

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  10. 10

   Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  10. 10

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää