Kulttuuri

Kiinnostaako ihmisiä enemmän somejulkisuus kuin musiikin tekeminen, kysyy räppäri Ruudolf, joka ajautui taiteelliseen kriisiin ja vaihtoi riimittelyn laulamiseen

Laulajan uran aloittanut artisti vierastaa nykyistä musiikkikenttää, jossa täytyy olla somejulkkis.

Jos en tietäisi paremmin, voisin kuvitella että Ruudolf haluaa tarjota Herttoniemessä sijaitsevaa studiotilaansa vuokralle. Hän kiertelee tilassa kuin asunnonvälittäjä: esittelee tunteisiin vetoavia yksityiskohtia, kuten led-valoista tehtyä tähtitaivasta studion katossa ja ”James Bond -henkistä baarikaappia”, joka nousee napista painamalla lipaston sisältä. Studiopöydän lisäksi tilaa hallitsee kirkkaanpunainen nahkasohva.

”Sohvaankin on asennettu kaiuttimet”, Ruudolf esittelee.

Hänenlaisiaan hahmoja on tavattu kutsua suomiräpin pioneereiksi. Nykyräppäreistä esimerkiksi Gettomasan musiikissa kuulee selvästi Ruudolfin vaikutuksen.

Oikealta nimeltään Rudy Kulmala, 34, nousi räppiä seuranneen yleisön tietoisuuteen viimeistään vuonna 2001, kun hän voitti Rapin SM-kisat. Kiiteltyjä omakustannejulkaisuja seurannut Doupeimmat Jumala seivaa (2004) on kotimaisen räpin keskeisimpiä teoksia, jolla hän sinetöi esikuvan asemansa. Edellinen levy Asfalttisoturin viimeinen hidas ilmestyi kahdeksan vuotta sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se jää myös näillä näkymin artistin viimeiseksi hiphop-levyksi. ”Se oli todellakin Asfalttisoturin viimeinen hidas”, artisti sanoo painokkaasti ja hymyilee sohvallaan.

Toukokuussa Ruudolf yllätti kaikki ja julkaisi levyllisen uutta musiikkia kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Ootsä nähny musta unta on modernia r’n’b:ta, jossa ei juustoa ja lattarivaikutteita säästellä. Yllättävää levyllä on, että siinä ei räpätä ollenkaan.

Ja tämä levy tuli siltä samalta Ruudolfilta, jossa tuntui ruumiillistuvan karikatyyrimäisyyteen asti kaikki räpin perinteeseen kuuluvat asiat, kuten jazz- ja soulsamplet sekä freestyle-räppääminen. ”Musta tuntuu, että räppi petti minut. Se oli mun identiteetti. Kun olin nuori, räp lupasi mulle kaiken, mutta eihän se ollutkaan niin”, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten Ruudolf yritti tehdä räppilevyä, mutta huomasi ettei siitä tullut mitään. Genre oli hänen mielestään muuttunut täysin eikä hän löytänyt enää siitä itseään. “Alkoi tuntua, että en tykkää tästä uudesta räpistä yhtään. Nykyräppi on tunnekylmää ja vihaista. Tuntuu myös, että sen kaiken on jo kuullut aiemmin, mutta eri paketissa.”

Myös nykyinen musiikkikenttä alkoi tuntua vieraalta. ”Silloin kun mä olin nuori, niin jengi teki musaa, koska halusi ja se oli hauskaa. Silloin ei ollut mitään somejulkisuutta tai välitöntä hyötyä, mitä musiikista voisi saada.”

Ruudolf haluaa kuitenkin korostaa, että ymmärtää nykyisten nuorten paineet somehuomioon liittyen ja tarkoitus ei ole kritisoida nykyartisteja tai haikailla takaisin 2000-luvun alkuun. Silti hän ei voi olla kysymättä: “Jos musiikissa ei olisi niin nopeat välittömät palkinnot, kuten somejulkisuus, niin kiinnostaisiko jengiä itse musa ja sen tekeminen?”

Ruudolf sanoo olevansa nykytilanteessa tyytyväinen ainakin siihen, että enää keikkapaikoilla henkilökunta ei katso räppäreitä kieroon. ”Sukupolvi on vaihtunut. Ei tarvitse enää nöyristellä, vaan räppi on musaa siinä missä muukin.”

Hän itse kuitenkin tunsi, että oli aika siirtyä eteenpäin. ”Sitä oli tosi vaikea hyväksyä, koska kakarasta asti olen tehnyt riimejä. Piti miettiä täytyykö mun olla ikuisesti tätä samaa. Samaan aikaan koin ettei mulla ollut kykyjä. En osaa laulaa tai säveltää.”

Aluksi Ruudolf ajatteli ettei julkaisisi enää itse musiikkia, vaan hän tekisi ainoastaan kappaleita muille. Vuoden 2017 alussa hän kuitenkin alkoi kasata muille tehdyistä lauludemoista omaa levyä. Albumin tekoprosessia Ruudolf kuvaa raskaaksi, sillä hän koki aloittaneensa kaiken alusta. Jos räpissä hänet tunnettiin ”suomenmestarina”, nykyisissä tv:n lauluohjelmissa hän jäisi karsintoihin. ”Välillä luovutin täysin, että ei tästä tule mitään.”

Silti levyä tehdessä hänellä oli pitkästä aikaa sitä samaa riemua, jolla hän teki musiikkia aiemmin. ”Löytyi se sama nuoruuden kipinä ja palo tehdä musiikkia”, Ruudolf sanoo.

Kun levy lopulta lähti Spotifyihin julkaistavaksi, olo oli helpottunut. ”Paskat oli jo housussa, turha pidätellä enää. Ja palaute on ollut hyvää, etenkin miehiltä on tullut pitkiä palautteita Instagramissa. Se on muistuttanut, että miksi tätä tehdään.”

Nyt Ruudolf on jo muutaman kerran esittänyt keikoilla uusia kappaleita. Ensimmäisten keikkojen hän sanoo olleen jäisiä. ”Tuntui, että tämä laulaminen on ihan hirveetä, vaikeeta ja kuulostaa kamalalta. En edes tiennyt miten näiden biisien tahdissa pitäisi liikkua. Mä vaan seisoin kuin jossain karaokessa.”

Vaikka hän aluksi ajatteli toisin, niin lopulta Ruudolf päätti ettei käytä keikoilla autotunea, joka korjaa laulun epäpuhtauksia. Hän aikoo opetella laulamaan ilman apuvälineitä. “Tuntuu siltä, että asettaa itsensä mahdollisesti naurunalaiseksi ja se on tosi pelottavaa.”

Ruudolf sanoo ottavansa keikat laulutreeneinä. “Ekat 50 keikkaa on varmaan vähän vaikeita, se 51:s on jo varmaan ihan jees. Ihmisten täytyy vaan kestää.”

Nyt muutama viikko levyn julkaisun jälkeen Ruudolf sanoo olon olevan outo. Sanoja ei löydy ja kädet pyörivät ilmassa. Hetken miettimisen jälkeen hän jatkaa: “Mä pitkään odotin, että mun elämä paranee. Levyn tekoon liittyi niin paljon ahdistusta ja turhautumista.”

Uuteen levyyn hän oli ladannut paljon henkilökohtaisia odotuksia. ”Ehkä mä odotin enemmän henkistä vapautumista. Isompia tuntemuksia, joita ei tullut. Mutta sehän on vain musiikkia.”

Kuka?

Ruudolf


 Oikealta nimeltä Rudy Kulmala.

 Uusi levy Ootsä nähny musta unta julkaistiin toukokuussa 2018.

 Voittanut Rapin SM-kisat vuosina 2001 ja 2005.

 Tunnetaan myös Vähäiset Äänet -yhtyeestä.

 Pyörittänyt vuodesta 2015 alkaen omaa levy-yhtiötä Lihamyrsky, jonka artisteihin kuuluvat muun muassa Musta Barbaari, Prinssi Jusuf ja Seksikäs-Suklaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Kulttuuri
 • Arttu Seppänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  2. 2

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  3. 3

   Trump heräsi nöyryytykseksi kuvaillun päivän jälkeen ja alkoi twiitata: ”Putinin kanssa oli mahtava kokous, mutta valeuutiset menivät siitä aivan sekaisin”

  4. 4

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  5. 5

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  6. 6

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  7. 7

   Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä

  8. 8

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  9. 9

   Sdp:n kannatus jatkaa kasvuaan, keskustan suosio yhä laskussa – Sipilä: Kannatuksen lasku on vain kestettävä

  10. 10

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  8. 8

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  9. 9

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  9. 9

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta
  3. Myrskyn merkit näkyivät, kun sote-valiokunta kohtasi kesken kesän – ministeri varoittaa syksyllä tulossa olevasta lakisumasta
  4. Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä
  5. HS seuraa: Mestarienliigan karsinta-ottelussa maali-iloittelu jo ensimmäisellä puoliajalla – HJK johtaa 3–1
  6. ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon
  7. Tunti sitten
  8. Sylikoira talutus­nuorassa – nämä kolme asiaa jäivät ulkomaisten tiedotus­välineiden mieleen Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä
  9. Rinne ja Orpo sanailivat ensi vaalikauden menoista, ensimmäinen tentti ennen huhtikuun vaaleja sujui rauhallisesti – HS seurasi hetki hetkeltä
  10. Kaksi nuorta miestä vangittu epäiltynä Joensuun Ilona-yökerhossa tapahtuneesta puukotuksesta – epäillään iskeneen kolmea puukolla
  11. EU:lta lisää miljardisakkoja Googlelle, kertovat lähteet – pakotti valmistajat asentamaan yhtiön sovelluksia puhelimiin
  12. IS: Putin lipsautti Helsingissä Venäjän järjestäneen Krimin kansan­äänestyksen – Kreml sensuroi puheen virallisen version
  13. Näytä lisää