Kulttuuri

Tuure Kilpeläinen ja Manuela Bosco menivät kaikessa hiljaisuudessa naimisiin – nyt pari kertoo HS:n haastattelussa, mikä kaikki heitä yhdistää

Taidemaalari ja näyttelijä Manuela Bosco ja muusikko Tuure Kilpeläinen matkustivat Vaasaan festivaalille ja ottivat HS:n mukaan.

On lauantai-iltapäivä ja ­aurinko paistaa Helsingin rautatieaseman laituri­katoksen läpi. Vaasaan lähtevän pendolino-junan vieressä odottaa tavaroineen kaksi henkilöä, jotka erottuvat joukosta.

Hoikka nainen, jolla on pitkät, huolettomasti luonnontilaisen näköiset hiukset, vieressään ryhdikäs hattupäinen mies.

Kumpikin on pukeutunut vanhahtavan romanttisiin vaatteisiin. Aurinkolasit päässään he näyttävät 1950-luvun italialaisen taide-elokuvan boheemeilta henkilöiltä, ja ohikulkijat haluavat ymmärrettävästi ottaa kaverikuvia heidän kanssaan.

Tosiasiassa taide-elokuva­hahmoista toinen on kotoisin Kouvolasta ja toinenkin on vain puoliksi italialainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

He ovat taidemaalari ja näyttelijä Manuela Bosco ja laulaja ja lauluntekijä Tuure Kilpeläinen. Taiteilijapariskunta on lähdössä Vaasaan festivaaleille, ja heidän mukaansa on päästävä.

Kilpeläinen on juuri palannut ensi syksynä esitettävän Vain elämää -kauden kuvauksista, mutta niistä hän ei aio nyt puhua, eikä ohjelmaan kuuluvan sopimuksen mukaan saakaan. Bosco taas kysyy, että ”ei kai me käydä taas läpi mun menneisyyttä?”.

No ei nyt kauheasti ainakaan.

Jätetään siis laukut hattuhyllylle ja mennään ravintolavaunuun.

Bosco ottaa vettä ja appelsiini­mehua, Kilpeläinen cavaa. Sen perusteella on helppo päätellä stereotypioiden mukaan, kumpi heistä on entinen huippu-urheilija ja kumpi rockmuusikko.

Kuten moni urheilua seuraava muistaa, niin Manuela Bosco oli vuosituhannen taitteessa Suomen nopein naispuolinen aitajuoksija. Hänen sadan metrin ennätyksensä on yhä kaikkien aikojen tilastossa sijalla kymmenen.

Lopetettuaan kilpauransa vuonna 2006 hän muutti Italiaan ja opiskeli Roomassa näyttelijäksi.

Harrastuksena nuoresta asti jatkuneesta kuvataiteesta tuli Boscolle toinen päätyö nelisen vuotta sitten.

Tuure Kilpeläinen opiskeli 1990-luvun puolivälissä Taideteollisessa korkeakoulussa kuvaamataidon­opettajaksi. Hänellekin päätyö tuli harrastuksesta, musiikista.

Suurelle yleisölle Kilpeläinen tuli tunnetuksi laulajana vasta kahdeksan vuotta sitten, kun hänen Kaihon karavaani -yhtyeensä teki läpimurron ensilevyllään.

Viime lokakuussa Bosco ja Kilpeläinen kertoivat julkisesti seurustelevansa. Myöhemmin syksyllä kerrottiin heidän olevan kihloissa.

Bosco oli kuullut Kilpeläisen musiikkia jo vuonna 2010 muutettuaan takaisin Suomeen, mutta keikalla hän näki Kaihon karavaanin ensi kertaa vasta juhannuksena 2015. Alun perin hän halusi vain tilata Kilpeläiseltä musiikkia ja ääntä suunnittelemaansa taideteokseen.

”Se on installaatio, jonka nimi on Your Highness”; Bosco kertoo. ”Siinä on 20-metrinen alttarikäytävä, johon on maalattu seitsemän eri elementtiä, ja niiden teosten päällä kävellään. Se on eräänlainen meditaatiotila.”

Installaatiolle etsitään yhä näyttelytilaa, mutta tekijöistä tuli pariskunta.

He pukeutuvat samalla tyylillä, ja hassua kyllä, olivat tehneet niin jo kauan ennen tutustumistaan.

”Kun muutettiin yhteen, niin tavaroista löytyi meidän ylioppilas­kuvat, ja ne on ihan samanlaiset. Kummallakin on seepiakuva, mulla on päällä miesten puku, kummallakin lakki kädessä ja ihan identtinen asento. Äitinikin ihmetteli, että miten tämä voi olla mahdollista”, Bosco sanoo.

Kilpeläinen oli vuosia aikaisemmin matkustanut Kouvolasta Helsinkiin Play It Again Sam -vintagevaatekauppaan hankkimaan ylioppilaspukua.

”Halusin itselleni Mika Waltari -lookin: sellainen vanha 30-luvun puku, brylcreemiä tukkaan, keskelle jakaus ja kohtalokas ilme.”

Nyt Kilpeläisellä on yllään valkoisen paidan päällä viininpunainen liivi. Se on Kilpeläisen ja Boscon yhteisen Boskil-malliston ensimmäisiä vaatteita.

Pariskunta ideoi ja piirtää vaatteet, ja muut tekevät niistä kaavat ja ompelevat vaatteet valmiiksi ylijäämä- ja kierrätyskankaista. Tyylissä on vaikutteita 1800-luvun lopusta ja 1900-luvun alusta. On röyhelöpaitaa ja kulkurihenkeä.

”Ei niistä ole tarkoitus tehdä massatuotantoa, vaan vaatteita tehdään kysynnän mukaan”, Bosco täsmentää ja toppuuttelee. ”Tämä on enemmän yksi kuvataiteen haaroista.”

Tyyli kuulostaa olevan samoilla linjoilla myös Kilpeläisen yhtyeen ulkoasun kanssa. Kaihon karavaanin näköinen ryhmä olisi hyvin voinut nousta lavalle jossain päin Eurooppaa jo 1940-luvulla.

Sivusta katsoen tulee mieleen, että Kilpeläinen ja Bosco ovat mahdollisesti syntyneet väärällä vuosikymmenellä.

”Tiedän, että se kuulostaa siirappiselta, mutta me ollaan molemmat romantikkoja. Jonkinlaiseen kauneuteen on kaipuu, ehkä siinä on jotakin vanhaa aikaa myös, kaihoa ja kauneutta. Tässä ajassa se tuntuu freesiltä,” Kilpeläinen sanoo.

Juna kiitää läpi Hämeen ja Pirkanmaan. Kurki laskeutuu radanvarren pellolle. Ulkona on niin kesäisen kaunista, että silmiä särkee.

Kilpeläinen ja Bosco löytävät lisää yhtymäkohtia elämästään.

Kumpikin on päätynyt tekemään jotain muuta kuin mitä alun perin suunnitteli. Bosco on jättänyt urheilun elämästään ja seuraa jalkapallon MM-kisojakin vailla suurempaa intohimoa, koska moninkertainen maailmanmestari Italia karsiutui kisoista.

Näyttelijän ammattiin kouluttautuminen oli hänelle ensimmäinen tietoinen valinta urheilun täyttämän lapsuuden ja nuoruuden jälkeen.

Bosco näyttelee edelleen, hän sai vastikään päätökseen Ylen Aikuiset-komediasarjan kuvaukset. Sarja nähdään televisiossa ensi keväänä.

Nelisen vuotta sitten hän alkoi myös maalata, koska tajusi, että näyttelijän työtä ei voi tehdä jatkuvasti, mutta tarve maalaamiseen oli polttava.

”Värit vain alkoivat tulla sormista. Oli pakko ottaa sisäinen kutsu tosissaan”, hän sanoo.

Nyt Boscolla on ollut jo 18 näyttelyä ja maalauksia on myyty satoja.

Hän opiskeli nuorempana yli­opistossa taidekasvatusta ja taidehistoriaa, mutta taidemaalarina hän on itseoppinut.

Kilpeläinen taas ansaitsee leipänsä tekemällä musiikkia, vaikka hän ei osaa nuotteja.

Lisäksi kumpikin on menettänyt isänsä aikuisuuden kynnyksellä.

Boscon isä oli kansainvälisesti tunnettu urheilutieteiden tutkija Carmelo Bosco, joka työskenteli Suomessa Jyväskylän yliopistossa ja Kuortaneen urheiluopistossa. Hän toimi asiantuntijana maailman menestyneimmille yleisurheilijoille, mutta myös Italian jalkapallomaajoukkueelle ja Juventuksen ja Interin kaltaisille suurseuroille.

Manuela Bosco sanoo, että hänen urheilu-uraansa siivittänyt menestys perustui itseluottamukseen, joka oli oikeastaan hänen isänsä itseluottamusta. Isän mielestä Manuela oli maailman paras.

”Niin pitkään kun isä oli siinä mukana mulla ei ollut mitään epäilyä itseni suhteen”, hän sanoo.

Vuonna 2012 Manuela Bosco kirjoitti omaelämäkerrallisen kirjan nimeltä Ylitys, jossa hän kertoo urheilu-uransa noususta ja lopusta.

”Kun isä sairastui syöpään, etääntyi tästä maailmasta ja kuoli, aloin tietoisesti etsiä, mihin voin luottaa. Siinä meni aikaa, mutta aloin vähitellen tunnistaa samaa iloa, mitä mulla oli ollut urheilussa. Se tuli teatterista.”

Tuure Kilpeläisen isä teki työnsä autokaupan toimitusjohtajana ja ­autokauppiaana ja koki lamavuosina konkurssin.

”Se oli aika stressaantunut, ja ekan sydärin jälkeen se alkoi puhumaan mulle, että sun kannattaa tehdä jotain työtä, jossa et ole minkään koneiston osa, koska vapaus on tärkeää. Ne oli outoja juttuja sen suusta, koska se oli ollut säntillinen mies, jolla oli kynät pituusjärjestyksessä”, Kilpeläinen muistelee.

Isä kuoli puoli vuotta myöhemmin, ja poika päätti valita luovan työn. Lopulliseen uravalintaan meni tosin aikaa.

”Joskus 20–30-vuotiaana oli sellainen olo, että voi tehdä kaikkea, ja siinä iässähän nykyäänkin kaikki näyttelee ja laulaa ja on oman elämänsä roopesalmisia.”

Nyt kun Kaihon karavaanilla on takanaan kohta kahdeksan lihavaa vuotta, ja puoliso on antanut rohkaisevaa esimerkkiä, niin myös Kilpeläisen suhde kuvataiteeseen on lämmennyt.

”Taikissa sain päähäni, että nämä kaikki maalaa todella hyvin ja mä olen aivan paska. Kyllä mä piirtää osaan, mutta ehkä se maalaaminen on vielä tulossa. Täytyy vaan alkaa tekemään.”

Mutta nyt ollaan perillä Vaasassa, ja hotellilla odottaa Kaihon karavaani -yhtyeen oma minibussi ja joukko hyvin levänneitä muusikoita, jotka eivät tuoksu niin sanotusti rockilta vaan saunanpuhtailta.

Karavaanin kesäkeikkojen putki on alkanut vasta edellisenä iltana, jolloin soitossa oli tekijöiden oman arvion mukaan vielä pientä kankeutta.

Nyt keikka on Vaasan Hieta­lahdenpuistossa järjestettävässä Festivilla-tapahtumassa. Hiljattain entisöidyn Villa Sandvikenin puistossa esiintyy Kaihon karavaanin lisäksi muitakin Suomen ykkösnimiä: Mira Luoti, jo vertauskuvana esiin tullut Roope Salminen sekä Reino Nordin.

Festivaalin porttia lähestyttäessä Bosco näkee auton ikkunasta väkijoukossa tutun ihmisen.

”Heli!”

Vanha maajoukkuekaveri Heli Koivula voitti EM-hopeaa kolmiloikassa vuonna 2002. Bosco ei ole nähnyt Koivulaa vuosikausiin.

”Mun täytyy löytää hänet tuolta.”

Festivaalille mahtuu 4 000 ihmistä, ja yhtyeen jäsenet epäilevät tapaamisen onnistumista.

Muuten kaikki sujuu kuin vain muutaman kilometrin päässä sijaitsevassa Strömsössä. Henkilökunta on tehokasta, ystävällistä ja avuliasta, artistialueella muusikot läiskyttelevät toisiaan selkään, ja snack-tuotteet ja juomat ovat kauniisti esillä pukuhuoneteltassa.

Kun tulee Kaihon karavaanin vuoro, lavan edusta täyttyy ihmisistä. Yleisön keski-ikä näyttää alkavan ainakin nelosella, mutta se ei kangista tunnelmaa.

Vaasalaiset laulavat Kilpeläisen sielukkaita ja sydänsuruisia lauluja kovaan ääneen, ja yhtye soittaa vaivattomasti ja väkevästi niin kuin ei edellisiltaa olisi ollut nähnytkään. Muusikoita naurattaa, vaikka Valon pisaroita ja muut hitit soitetaan ties kuinka monetta sadatta kertaa.

Bosco löytää kuin löytääkin väkijoukosta Heli Koivulan. Entiset urheilijat tanssivat ja ottavat yhdessä selfieitä.

Aikataulu antaa myöten vain tunnin mittaiseen konserttiin, vaikka yleisölle kelpaisi pidempikin. Lavan takana Karavaanin muusikot puhisevat intoa kuin olisivat soittaneet uransa ensimmäisen onnistuneen keikan.

Bosco ja Kilpeläinen halaavat pitkään. Paljastuu, että pariskunta on mennyt hiljattain naimisiin. Asiasta ei vain ole pidetty suurempaa ääntä.

Kilpeläinen pyyhkii hikeä päästään. Pukuhuoneen pöydällä olevassa biisilistassa lukee muiden kappaleiden seassa Manuela. Se oli illan väkevimpiä tulkintoja.

Kappale levytettiin jo vuonna 2014.

”Se oli joku etiäinen”, Kilpeläinen sanoo ja nauraa.

Ketkä?

Manuela Bosco


 36-vuotias suomalais-italialainen taidemaalari ja näyttelijä.

 Aktiiviurheilijana vuoteen 2006, päälajina 100 metrin aitajuoksu. Edusti Suomea Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000.

 Näytellyt mm. tv-sarjoissa Nymfit, Karppi, Syke ja Kotikatu.

 Kirjoittanut muistelmakirjan Ylitys (2012) ja Vegemania -keittokirjan (2016) sekä yhdessä Pamela Tolan kanssa lastenkirjan Pöytä joka tahtoi kodin (2015)

 Kaksi lasta edellisen puolisonsa kanssa.

Tuure Kilpeläinen

 47-vuotias laulaja ja lauluntekijä.

 Julkaissut kolme soolo­albumia ja viisi albumia Kaihon karavaani -yh­tyeen kanssa.

 Tunnetuimpia kappaleita ovat Autiosaari, Valon pisaroita, ja Ystävänpäivä.

 Tehnyt kappaleita muun muassa Jonna Tervomaalle, Anna Puulle ja Vesa-Matti Loirille.

 Kaksi lasta edellisen puolisonsa kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juhannus
 • Kuvataide
 • Kulttuuri
 • Musiikki
 • Festivaalit
 • Ilkka Mattila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

  7. 7

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  10. 10

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  9. 9

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää