Kulttuuri

Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

”Riku ei haluaisi, että mä kerron tätä juttua, mutta kerron kuitenkin.” Pekka Ruuska sanoo ja polttaa samanlaista pikkusikaria kuin kappaleen syntyaikaan.

Rafaelin enkeli paljastaa salaisuutensa: Videolla kuunnellaan masternauhoja raita kerrallaan, ja Pekka Ruuska kertoo, mikä tekee kappaleesta niin valtavan suositun.

Halki tuhannen savuisen salongin neiti tanssii gasellin askelin.

Ensimmäiset kaksi riviä löytyivät jostakin muistivihkosta, ja niiden päälle Pekka Ruuska alkoi kirjoittaa biisiä.

Hän oli 31-vuotias ja sulkeutunut vaatimattomaan kahden tähden Le Home Latin -hotelliin Pariisin latinalaiskortteleissa.

Oli huhtikuu vuonna 1989. Saman vuoden tammikuussa ympäristöjärjestö Greenpeace ilmoitti perustavansa toimiston Helsinkiin. Helmikuussa Iranin johtaja Ajatollah Khomeini kehotti muslimeja tappamaan kirjailija Salman Rushdien.

Maaliskuussa Veikko ”Jammu” Siltavuori sieppasi ja murhasi kaksi 8-vuotiasta tyttöä Helsingin Myllypurossa. Huhtikuussa Neuvostoliitto aloitti joukkojensa kotiuttamisen Puolasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pariisissa Eiffelin torni oli juuri täyttänyt sata vuotta.

Ruuska istui hotellihuoneessa, poltti pikkusikaria ja kirjoitti. Pariisiin hän oli karannut biisintekoon, pakoon perheenisän arkea, joka esti keskittymisen.

Paineet olivat kovat, sillä vaimo oli jo pitkällä raskaana.

”Ei voinut tulla himaan ja todeta vaimolle, että ei oikein syntynyt mitään”, Ruuska sanoo.

”Oli pakko painaa duunia ihan kunnolla.”

Lauluntekijää ahdisti. Tuolloin elettiin varhaisemman ekokatastrofiuutisoinnin huippuaikoja ja uutiset tulvivat kuvia happosateiden tärväämistä puista. Yksi uusista termeistä oli harsuuntuminen, mikä tarkoittaa esimerkiksi happamoitumisen havupuissa aiheuttamaa neulaskatoa.

”Silloin kerrottiin, että muutaman vuoden kuluessa Suomessa joudutaan todennäköisesti turvautumaan hätähakkuisiin harsuuntumisen takia”, Ruuska muistelee.

”Minusta se tuntui aivan hirvittävältä. Että metsät kuolee pystyyn ja linnut katoaa, minulla on pieni lapsi ja toinen tulossa.”

”Myin sitten autonikin sen ekoherätyksen seurauksena.”

Tärkeä teos hänelle oli pari vuotta aiemmin suomennettu Huvitamme itsemme hengiltä, jossa Neil Postman tarkastelee televisioviihteen täyttämää mediakulttuuria.

Postmanin mukaan politiikka oli viihteellistynyt iskulauseiksi. Hän sanoi television myös lyhentävän lapsuutta, ja piti sitä erittäin vahingollisena.

Tämä kaikki siis kolmisenkymmentä vuotta ennen presidentti Donald Trumpia, nykyistä Youtubea ja sosiaalista mediaa.

Ruuska luki Postmania ja fanitti Pentti Linkolaa.

”Linkola oli sellainen herättelijä”, hän muistelee.

Hotellissa Ruuska kävi läpi elämäntuskaansa, ja mietti. Hän halusi tehdä kappaleen, joka kaatuu kuulijan päälle kuin mediatulva. Siinä onnistuakseen hän yritti kirjoittaa lauseita, jotka olisivat mahdollisimman kaukana toisistaan,

Se oli yllättävän vaikeaa.

”Ihmisen mieli on niin rationaalinen, että se ei oikein suostu tuottamaan irrallisia kuvia”, hän selittää.

Ruuska hylkäsi lauseita ja kirjoitti uusia. Hotelli sijaitsi Seinen lähistöllä, mutta pitkiin joenrantakävelyihin ei ollut aikaa. Koti pysyi mielessä Pariisissakin.

”Istuin perseelläni ja kidutin itseäni. Kirjoitin kurinalaisesti kahdeksan tuntia päivässä. Välillä tuntui, etten jaksa enää, mutta sitten ajattelin, että kun olen jo kaksi päivää jo tässä istunut, niin pakko tämä on loppuun tehdä.”

Rafaelin enkelin assosiatiiviselta kuulostavan lyriikan saattaa kuvitella syntyneen nopean inspiraation tuloksena, mutta mikään ei ole kauempana totuudesta.

Jokaisessa rivissä on mukana paljon työtä. Ja kaipuutakin.

Vähitellen lauseet sitten kelpasivat. Syntyi kappale, jossa mediassa välähtelevät synkät kuvat yhdistyvät muihin, vieläkin unenomaisimpiin näkyihin. Laulajan päässä taistelua käyvät vastakkaiset voimat, elämä ja kuolema, jotka jättävät kuulijan nälkäiseksi.

Elokuvien Pariisista muistuttavat ainakin porttikongeissa kuiskivat huorat. Kodista taas muistuttaa vaimolta lahjaksi saatu harmaa jumpperi.

Laulaja on kevyt kuin sudenkorento.

Ja maa käärmeitä mustanaan.

”Kun biisi oli valmis, nauhoitin sen dat-nauhurille ja olin tyytyväinen”, Ruuska sanoo.

Tuolloin lähinnä gospel-piireissä tunnetun lauluntekijän unelmana oli, että kappale soisi vielä ihan oikealla radiokanavalla. Mitään sen suurempaa hän ei siitä odottanut.

Ja vähällä olikin, ettei kappale päätynyt ikuisesti unohdettujen laulujen joukkoon.

Nyt 59-vuotias levy-yhtiöpomo istuu Finnvoxin legendaarisen studion pihamaalla. Olemme juuri kuunnelleet Rafaelin enkelin masternauhan yläkerran B-studiossa, samassa paikassa, jossa levy aikoinaan tehtiin.

Etukäteen Ruuska pelkäsi nauhojen tuhoutuneen kuuntelukelvottomiksi, mutta niin ne vain paljastivat salaisuutensa.

Hän polttaa pikkusikaria, kuten 29 vuotta sitten Pariisissakin.

”Ystäväni Riku Mattila ei tykkää tästä tarinasta, mutta kerron sen silti”, hän sanoo sitten.

Ruuskan mukaan kotiinpaluu Pariisista sujui suunnitellusti, ja hän teki soittajakavereiden kanssa demonauhan kappaleesta. Seuraavana sen kuuli Polygramiin siirtynyt tuottaja Riku Mattila, jonka ensimmäisiä projekteja Ruuskan levy oli.

Mattila ei Rafaelin enkelistä innostunut.

”Hän haukkui sen tekstiä pompöösiksi enkeleineen, huorineen ja New Yorkin viemäreineen. Myös laulun demonauha sai huutia. Oli muovisia dx-7-syntetisaattoreita ja liikaa meteliä.”

Lauluntekijälle se oli kova paikka. Ruuska sanoo siihen aikaan lähes jumaloineensa 22-Pistepirkkoakin tuottanutta Mattilaa.

”Ajattelin että se siitä vaivannäöstä ja Pariisin reissusta.”

Kappaleen tie hitiksi ei kuitenkaan pysähtynyt, sillä Mattila ehdotti levyn tuottajaksi pari vuotta aiemmin Lentäjän poika -kappaleellaan kuuluisuuteen ponnahtanutta Edu Kettusta.

Ruuska kertoi Kettuselle, että pelkää Mattilan haluavan jättää Rafaelin enkelin pois levyltä.

”Todellakin otetaan mukaan!” Kettunen oli sanonut kappaleen kuultuaan, ja siihen Mattila empimättä suostuikin.

Ruuskan merkittävin kappale oli saanut armahduksensa.

Siivet se sai vasta myöhemmin.

Syksyllä 1989 Ruuskan elämä oli vauva-arkea ja töitä. Hän palasi opettajaksi Suutarilan ala-asteelle, vaikka unelmoikin salaa muusikon ammatista.

Opettajan homma oli jo jonkin aikaa tuntunut puisevalta.

”Se tunne kiteytyi siihen, kun eräässä opettajakokouksessa keskusteltiin otsa kurtussa siitä, että minkä värisiin muovikoreihin jumppavaraston pallot laitetaan. Se oli pitkä ja vakava keskustelu, jossa otettiin kantaa puoleen ja toiseen voimakkaasti.”

Ekoahdistuskin nosti taas päätään. Syksyllä ilmestyi Linkolan kirja Johdatus 1990-luvun ajatteluun, johon Ruuska haki kirjakaupassa esiintyneeltä kirjailijalta omistuskirjoituksen.

Ruuska opetti ja haaveili.

Sitten kaikki muuttui. Varovaisen alun jälkeen Rafaelin enkeli sai jatkuvasti enemmän radiosoittoa ja keikkamyyjä ilmoitti myyneensä kalenterin täyteen.

Ruuska irtisanoutui.

”Mä sanoin koululla, että nyt mä lähden. Sinne jäi heitteille ne lapset.”

Ruuska myöntää, että ilman Rafaelin enkeliä hän tuskin olisi koskaan työpaikkaansa jättänyt.

”Mä olen aina ollut jalat nivusia myöten maassa oleva tyyppi. Voi sanoa, että se biisi pelasti mut.”

Opettajan työtä Ruuska sanoo arvostavansa, ja vähän on pakkokin. Hänen vaimonsa on Helena Ruuska on äidinkielenopettaja ja tietokirjailija, nuorempi tytär Kerttu Rahikka taas lastentarhanopettaja ja lastenkirjailija.

Se sama tytär, joka silloin Pariisin-aikaan odotti syntymistään.

Pariisista alkaneita biisintekomatkojaan hän jatkoi myöhemminkin.

”Täytyy olla kiitollinen, että ihana vaimoni ymmärsi jo siihen aikaan niitä tarpeitani”, Ruuska kiittelee.

Itse Ruuska seurasi Rafaelin viitoittamalla tiellä. Opettajasta tuli keikkaileva artisti ja myöhemmin musiikkituottaja, jolla on ollut suuri vaikutus muun muassa Juha Tapion, Samuli Putron ja Laura Voutilaisen uraan.

Nykyään Ruuska pyörittää omaa levy-yhtiötä.

”Minulla se opettajuus toteutuu nyt siten, että sparraan muita ja yritän auttaa heitä toteuttamaan unelmiaan.”

Vuonna 2018 eletään uutta ilmastokriisiä. Happosateista ei enää puhuta mitään, mutta monet Linkolan ennustukset ovat taas ajankohtaisia.

Runsaan neljän minuutin Rafaelin enkelin kuuntelun aikana meriin on kertynyt yli sata tonnia uutta muoviroskaa. Sellainen vetää intohimoisen purjehtijan hiljaiseksi.

Ruuska on silti päättänyt uskoa tulevaisuuteen.

”Jos käytetään Linkolan termejä, niin uskon, että elonkehän elämänvoima voittaa”, hän sanoo.

”Ja koko ajan kuitenkin tapahtuukin. EU esimerkiksi kielsi pillit ja muovilusikat tosi nopeasti tämän muovijäteuutisoinnin jälkeen. Jotenkin vain uskon, että kuilun reunalta viimeisellä hetkellä pelastutaan, poliittisilla päätöksillä."

Nykyään Rafaelin enkelissä olisi ehkä rivi muoviin tukehtuneesta valaasta.

Sokkihoidon lisäksi tarvitaan kuitenkin myös toivoa. Sitä samaa mikä Rafaelin enkelissä kuulijaa ravitsee.

”Minusta siinä on mukana puhdistautumisen kokemus, ja lohtuakin. Ajattelen, että jos olet saanut itkeä laulun kanssa oikein hyvän itkun, niin ehkä pääset sitten elämässä eteenpäin.”

”Itse olen ihan älyttömän kiitollinen siitä, että olen onnistunut tekemään biisin, joka on jäänyt elämään.”

Rafaelin enkeli paljastaa salaisuutensa jutun alussa olevalla videolla. Videolla Pekka Ruuska ja Jussi Lehmusvesi kuuntelevat masternauhoja raita kerrallaan.

Pekka Ruuska: Rafaelin enkeli

Halki tuhannen savuisen salongin neiti tanssii gasellin askelin.

Mulla yllä on harmaa jumpperi, sain sen jouluna vaimolta lahjaksi.

Tämä neonsade silmää kirvelee. Diesel lemahtaa yö kun yskäisee.

Anna minulle armahduksesi, ole minulle Rafaelin enkeli.

Huorat kuiskivat porttikongeistaan, ujo poika ei sinne katsokaan.

Ne sirosti niskojaan niksauttaa. Äiti sanoi että tuijottaa ei saa.

Kurkku kipeänä aamuun ankeaan, kuka käski mennä alasti nukkumaan.

Anna minulle armahduksesi, ole minulle Rafaelin enkeli.

Lapset hinaavat kohmeisin sormin lippuja salkoihin. Kuka laittaisi niille edes kengät pieniin jalkoihin. Viime yö veti routaan tämän maan, ja se maa on käärmeitä mustanaan.

Hermokaasuja olohuoneisiin. Krokotiilejä New Yorkin viemäriin.

Kuvia vielä kuvien jälkeenkin, videotykillä suolaa haavoihin.

Kuka sanoi että askel painaa jo, olen kevyt kuin sudenkorento.

Anna minulle armahduksesi, ole minulle Rafaelin enkeli.

Uutispuuroa aamupöydässä, mies tarvitsee kunnon evästä.

Kumpi voittaa, karhu vai leijona, kysyi minulta töissä johtaja.

Mikä minä olen sille vastaamaan, multa luvut jäi kesken aikanaan.

Anna minulle armahduksesi, ole minulle Rafaelin enkeli.

Lapset hinaavat kohmeisin sormin lippuja salkoihin. Kuka laittaisi niille edes kengät pieniin jalkoihin. Viime yö veti routaan tämän maan ja se maa on käärmeitä mustanaan.

Anna minulle armahduksesi, ole minulle Rafaelin enkeli.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mikä teki hitin
 • Kulttuuri
 • Jussi Lehmusvesi
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  3. 3

   Kuiva ja kuuma kesä paljasti arkeologeille ennennäkemättömiä merkkejä Britannian esihistoriasta – ilmakuvista löytyi myös roomalaisten maatila

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  6. 6

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  7. 7

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  8. 8

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  10. 10

   Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  5. 5

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Poikkeuksellisen rankat monsuunisateet piinaavat Intian Keralaa – tulvissa on kuollut kymmeniä ihmisiä ja yli 50 000 on evakuoitu
  3. Kuiva ja kuuma kesä paljasti arkeologeille ennennäkemättömiä merkkejä Britannian esihistoriasta – ilmakuvista löytyi myös roomalaisten maatila
  4. Suomi nousi vakuuttavasti voittoon oltuaan ensin täysin sillassa – Viro kaatui EM-karsintojen avauksessa viidessä erässä: ”Olisi ollut paikka hävitä 0–3, mutta se ei kuulu joukkueen tapoihin”
  5. Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua
  6. Luisuuko syöksyvän liiran kanssa kamppaileva Turkki Venäjän syliin? HS keräsi vastaukset olennaisiin kysymyksiin valuuttakriisin seurauksista
  7. Tunti sitten
  8. Otavamedia aloittaa jälleen yt-neuvottelut
  9. Sauli Niinistöä käsittelevän kirjan tekijä pitää kiinni väitteistään – ”Jos tasavallan presidentti antaa ymmärtää, se voidaan kokea painostamisena”
  10. Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta
  11. Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuu EU-puheenjohtajamaa Itävallan ulkoministerin Karin Kneisslin häihin
  12. 2 tuntia sitten
  13. Mestarisuosikki Manchester Citylle ikäviä uutisia heti kauden alkajaisiksi – belgialaistähti Kevin De Bruyne mahdollisesti kuukausia sivussa
  14. Näytä lisää