Kulttuuri    |   HS-analyysi

Laura Ingalls Wilderin nimen poistaminen lastenkirjapalkinnosta kertoo siitä, että Yhdysvalloissa on vihdoin otettu tosissaan kolonialististen kulttuurituotteiden ongelmallisuus

Yhdysvalloissa on herätty tarkastelemaan historiallista kuvausta vähemmistöistä kriittisesti, ja se on hyvä asia.

Vuonna 2015 yhdysvaltalainen sicangu lakota -intiaaniheimoon kuuluva räppäri Frank Waln julkaisi kappalleen nimeltään What Made the Red Man Red. Siinä luetellaan asioita, jotka ovat Walnin mielestä valheita.

Sellaisia kuten historian oppikirjat, ja juhlapäivät kuten kiitospäivä ja Kolumbuksen päivä.

Kappaleen alkuun räppäri on miksannut kohtia Disneyn elokuvasta Peter Pan (1953). Elokuvassa Mikä-mikä-maan Kadonneet pojat ja Peter Pan päätyvät intiaanien leiriin ja heimopäällikkö opettaa lapsille ”kaiken intiaaneista”. Kohtausta seuraa laulu, joka on samanniminen kuin Frank Walnilla: What Made the Red Man Red. Elokuvassa intiaanit tanssivat sulat päässään ja lapsille tarjotaan rauhanpiippua.

Kappaleen stereotyyppiset viittaukset ovat herättäneet keskustelua jo vuosia, ja laulua on muokattu tai se on jätetty pois elokuvan pohjalta tehdyistä televisio- ja teatterisovituksista. Kappale on tuomittu laajasti Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluvien keskuudessa iät ja ajat. Se, että asiaa on alettu käsitellä kansainvälisesti mediassa ja somessa, on kuitenkin 2000-luvun ilmiö. Samaa keskustelua on käyty Disneyn suositusta Pocahontas-elokuvasta ja siinä esitettävästä Savages-kappaleesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uusin alkuperäiskansoja koskeva kultuurikohu nousi maanantaina, kun amerikkalaisen kirjallisuusyhdistys American Library Associationin lastenkirjallisuuden osasto ilmoitti poistavansa kirjailija Laura Ingalls Wilderin nimen merkittävästä lastenkirjapalkinnosta. Syy nimen muuttamiseen on se, että Wilderin kirjoissa, erityisesti hänen tunnetuimmassa Pieni talo -kirjasarjassaan on rasistisia viittauksia sekä alkuperäiskansoihin että muihin vähemmistöihin. HS uutisoi asiasta maanantaina.

Laura Ingalls Wilder syntyi vuonna 1867 ja kirjoitti useita, omaan lapsuuteensa perustuvia kirjoja perheensä elämästä uudisraivaajina Amerikassa. Hänen kirjansa Pieni talo preerialla (1935) pohjalta on tehty myös samanniminen tv-sarja, jota on esitetty Suomessakin Ylellä. Kirjoissa, kuten televisiosarjassa, vilahtelevat keskeisimmät stereotypiset symbolit uudisraivaajien Amerikasta: vankkurit, erämaa, naisten pitämä hilkka-päähine ja preerialla ratsastavat intiaanit.

Jo vuonna 1953 Wilderin kirjojen kustantamo Harper vastaanotti lukijan valituksen, jossa pyydettiin muuttamaan Pieni talo Preerialla -kirjasta kohta, jossa sanotaan, että ”siellä ei ollut ihmisiä. Vain intiaaneja asui siellä.” Valituksen jälkeen kustantamo vaihtoi ”ihmiset”-sanan tilalle sanan ”uudisraivaajat”.

Mutta tämä yhden sanan hinkkaaminen on isossa mittakaavassa aikamoista piipertelyä, joka ei aikanaan saanut suunnattomasti huomiota.

Disney-elokuvat ja Wilderin kirjat sen sijaan ovat hillittömän suosittuja kulttuurituotteita, jotka on ensisijaisesti suunnattu lapsille ja lapsiperheille. Monen amerikkalaisen – ja varmasti suomalaisenkin – lapsen ensikosketus vieraisiin kulttuureihin syntyy viihdeteollisuuden tuotteiden kautta. Ainakin itse olen katsonut Pocahontaksen ennen tarttumistani yhteenkään alkuperäiskansojen kulttuuria käsittelevään tietokirjaan.

Siksi myös Wilderin nimeä kantava kirjallisuuspalkinto on ongelmallinen: se antaa vaikutelman siitä, että iltasaduissa välittyvä stereotypinen ja pelottava vähemmistöjen kuvaus on edelleen kunnioitettavaa. Tai ainakin kritiikittömästi ihan ok.

Näiden kulttuurituotteiden kautta siirtyvät myös stereotypiat. Navajo-heimon mailla Utahissa ja Arizonassa on edelleen tiipii-asutuksia. Ei intiaaneille itselleen, vaan turistien houkuttimiksi. Tarjotaan sitä, mikä kiinnostaa, eli omanlaistaan sirkusta. Ja kiinnostus on herätetty usein sellaisilla fiktiivisillä ja romantisoiduilla teoksilla kuin Tanssii susien kanssa -elokuva, Tex Willer -sarjakuvat – tai Pieni talo preerialla -sarja. Yhdysvaltain lounaisiessa reservaatissa asuville turismi taas on yksi ainoista järkevistä tulonlähteistä.

Laura Ingalls Wilderin kirjojen kuvausta vähemmistöistä on puolusteltu sillä, että kirjat ovat omaelämänkerrallista, historiallista kuvausta. Wilderistä elämänkerran kirjoittanut Caroline Fraser kommentoi Washington Postin kirjoituksessaan, ettei jälkikäteinen puhdistaminen tai kirjojen poistaminen hyllyiltä ole ratkaisu rasismiin.

Ei toki olekaan, eikä Wilderin kirjoja olla poistamassa myöskään kirjastojen hyllyiltä.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Kirjallisuusyhdistys linjaa, että Wilderin kirjat ”sisältävät stereotyyppisten asenteiden ilmauksia, jotka eivät sovi linjaan ALSC:n (Association for Library Service to Children) arvojen kanssa”.

Tämä linjaus ei ole enää vain piipertelyä, vaan hieno uusi avaus tasa-arvoisemman kulttuurin tekemisen puolesta Trumpin Amerikassa. Ehkä pian lapsille luettaisiin myös esimerkiksi alkuperäiskansoja edustavien kirjailijoiden lastenkirjoja.

Tai ehkä nuoriso löytäisi Eminemin lisäksi Frank Walnin, joka räppää, että:

”Hollywood portrays us wrong, like savages”, mikä kääntyisi suomeksi jotenkin näin:

”Hollywood esittää meidät väärin, kuin villeinä”.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  4. 4

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  7. 7

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  8. 8

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  9. 9

   Kahdeksan ihmistä sai tuomiot Turun parkkimittarijutussa – työntekijät veivät mittareista satojatuhansia euroja

  10. 10

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  7. 7

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää