Kulttuuri

Provinssi aloitti eteläpohjalaisena Woodstockina, jonka huippuvuosina henkilökunta kahlasi rahassa – 40 vuotta täyttävä festivaali kuuntelee nykyään suurta yleisöä

Rock-sanan nimestään pudottanut Provinssi tarjoaa tänä viikonloppuna musiikkia eri genreistä, kuten 1980-luvun läpimurtovuosinaan.

Torstaina jo 40. kertaa Seinäjoella käynnistyvä Provinssi on Euroopan vanhimpia yhtäjaksoisesti toimineita rockfestivaaleja.

Se on kasvanut yksipäiväisestä ulkoilmakonsertista nykyiseksi kolmipäiväiseksi suurtapahtumaksi, jonka pääesiintyjät ovat areenaluokan nimiä.

Suomen festivaalikulttuurissa se on ollut suunnannäyttäjä, joka opetti yleisön viihtymään rockjuhlilla.


Alun perin Provinssirock oli eteläpohjalainen versio 1970-luvun rauhan ja rakkauden hippifestivaaleista, sittemmin se on profiloitunut ohjelmistonsa kautta ensin indierockilla ja maailmanmusiikilla, myöhemmin raskaalla rockilla ja metallilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyinen Provinssi on pudottanut nimestään rockin pois. Silti festivaalin ohjelmisto on edelleen monipuolisempi mutta myös kansanomaisempi ja perinteisempi kuin elektroniseen poppiin ja hiphopiin painottuneella Ruisrockilla.

Yleisön suosiolla mitattuna Provinssi ei ole ollut koskaan mikään vähäpätöinen pikkufestari. Jo ensimmäisenä kesänä vuonna 1979 yleisöä oli 5 000 ja viimeisessä yksipäiväisessä Provinssirockissa vuonna 1981 myytiin jo 8 000 lippua.

Vaikka 1980-luvun festivaaliyleisö muistaa The Smithsin vierailun vuonna 1984, niin yleisömäärän suhteen kyseessä ei ollut mikään ennätysvuosi.

Vasta ensialbuminsa julkaisseen The Smithsin kiinnittäminen pääesiintyjäksi oli kuitenkin ensimmäinen merkki siitä, että Provinssirock halusi profiloitua taiteellisesti rohkeana rocktapahtumana.

Provinssirock harppasi mestaruussarjaan kesällä 1986, jolloin pääesiintyjinä olivat Big Country, Fine Young Cannibals, The Cult ja The Pogues.

Festivaali laajeni Törnävän urheilukentälle, jonne nousi uusi päälava. Talous oli vielä tiukalla, sillä festivaalin rakennusryhmä joutui ostamaan nauloja omalla rahallaan, kunnes lippujen ennakkomyynti ylitti kannattavuusrajan.

Lopulta lippuja myytiin kahdelle päivälle yhteensä peräti 40 000. Järjestäjät olivat varautuneet tavallista vilkkaampaan kysyntään alueen portilla, ja päättivät myydä lippuja festivaalin aattona myös leirintäalueelle viedystä asuntovaunusta.

Tuohon aikaan käteinen raha oli käytännössä ainoa maksuväline, ja lippukassaan kertyneen rahan määrä tuli yllätyksenä.

Pitkään Provinssin tuotantopäällikkönä toiminut Petteri Karri muistelee lipunmyyntiruuhkaa vuonna 2000 ilmestyneessä Provinssirock, ihmisten juhla -kirjassa.

”Ensin täyttyi kassalipas noin varttitunnissa. Sitten otettiin käyttöön kaikki vaunusta löytyneet tavarat, joihin rahoja yleensä voi laittaa. Lopuksi ei ollut enää mitään tolkkua, vaan rahat oli yksinkertaisesti pakko heittää asuntovaunun lattialle. Puolen yön aikaan rahaa oli lattialla irrallaan ja poljettuna noin 30 sentin kerros.”

1980-luvun lopussa Provinssirock oli kirkkaasti Suomen suurin ja tärkein rockfestivaali. Samaan aikaan Ruisrock kärsi useana vuonna yleisökadosta ja sen aiheuttamista talousvaikeuksista.

Provinssirockissa taas suosio kasvatti budjettia, ja Seinäjoelle voitiin ostaa esiintyjiksi maailman tunnetuimpia rockartisteja, kuten Lou Reed, The Ramones, R.E.M., Elvis Costello tai Red Hot Chili Peppers, joka oli vuonna 1988 vielä matkalla suurimpaan suosioonsa.

Provinssirockin keikka jäi yhtyeen alkuperäisen kitaristin Hillel Slovakin viimeiseksi. Hän kuoli 25-vuotiaana heroiinin yliannostukseen vain runsaat kaksi viikkoa Provinssirockin jälkeen.

Festivaalilla oli Britanniassa oma edustaja, musiikkitoimittajanakin toiminut Esa Koivio, ja niinpä festivaalilla nähtiin artisteja, jotka olivat lyöneet läpi brittiläisessä musiikkimediassa, mutta olivat suurelle suomalaisyleisölle vielä uusia tuttavuuksia.

Björkin vanhana yhtyeenä nykyisin parhaiten tunnettu The Sugarcubes esiintyi Provinssirockissa ensialbuminsa julkaisun jälkeen, samoin britti-indien edelläkävijä The Stone Roses.

Vuosina 1988 ja 1989 Provinssirockin ohjelmaa täydensi vielä Womad-organisaation kokoama maailmanmusiikkiohjelmisto.

Lihavat vuodet päättyivät laman tuloon. Vuoden 1989 yleisömäärä puolittui kahdessa vuodessa, ja kolmen tappiollisen vuoden jälkeen festivaalia järjestänyt Kemu ry ajautui konkurssiin.

Lama näkyi yleisölle selvimmin siinä, että suuri päälava jäi pois pariksi vuodeksi. Uusi järjestäjä Selmu ry ei päässyt aluksi helpolla. Yksi ongelma oli Provinssirockin alkuperäinen ajankohta. Kesäkuun alussa ei ollut vielä eurooppalaisen festivaalisesongin aika, joten ulkomaisia esiintyjiä oli hankala saada. Lisäksi Etelä-Pohjanmaalla on siihen aikaan vuodesta usein vielä yöllä kylmää.

Festivaali siirrettiin järjestettäväksi viikkoa myöhemmin, ja vuonna 1997 Provinssirock oli ensi kertaa kolmepäiväinen. Vuosikymmenen lopussa se oli taas maan suurin rockfestivaali, ja vuoden 1999 esiintyjälista oli kuin brittirockin opaskirjasta: Blur, Suede ja Manic Street Preachers.

2000-luvulla Provinssi­rockin ohjelma­profiili muuttui raskaam­maksi, ja 1990-luvun indiebändit jäivät vähitellen pois. Pääesiintyjät olivat raskaan rockin a-sarjaa, sellaisia kuin Slayer, Audioslave, Marilyn Manson, Within Temptation ja Lamb of God. Vuoden 2002 jälkeen Rammstein on käynyt Provinssissa kolmesti.

Nykyisin Provinssin järjestäjinä toimivat Selmu ry ja Fullsteam Agency, joka on saksalaisen FKP Scorpion tytäryhtiö.

Viime vuosina festivaali on rakentanut ohjelmistonsa yleisön toiveiden mukaisesti, ja lopputulos on taas kirjava kuin 1980-luvun lopussa, tällä kertaa kuitenkin suuren yleisön ehdoilla, ei musanörttien.

Provinssi on kiinnittänyt pääesiintyjikseen Antti Tuiskun ja Cheekin kaltaisia kotimaisia suosikkeja ja toisaalta kansainvälisiä edm-tähtiä. kuten Steve Aokin ja Calvin Harrisin.

Se on ärsyttänyt joitakin indie-Provinssia muistelevia vanhempia kävijöitä sekä 2000-luvun metalli-Provinssin ystäviä, mutta useammille se on kelvannut: viime vuonna festivaalin päätöspäivänä paikalla oli 25 000 ihmistä, eli viisi kertaa enemmän kuin ensimmäisessä Provinssirockissa.

Provinssirock Seinäjoen Törnävänsaaressa 28.-30.6.. Pääesiintyjinä French Montana, The Offspring, Arch Enemy, Volbeat, Madness, Biffy Clyro, Run the Jewels, Antti Tuisku ja Cheek.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Junaliikenne käynnistymässä kaaoksen jälkeen, häiriöitä tiedossa loppuillaksi – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  5. 5

   Päiväkotien rahankeruussa on kirjavat käytännöt – ”Yksi vanhempi laittoi sähköpostilla kaikille oman tilinumeronsa ja pyysi kymmentä euroa kuukaudessa”

  6. 6

   Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä

  7. 7

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  8. 8

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  9. 9

   Junakaaoksen seuraus: Radion sinfoniaorkesterin soittaja joutui opettelemaan kollegansa osuuden väliajalla – Prokofjevin vaikein sinfonia onnistui silti

  10. 10

   Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  6. 6

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  7. 7

   Junaliikenne käynnistymässä kaaoksen jälkeen, häiriöitä tiedossa loppuillaksi – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  10. 10

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Junakaaoksen seuraus: Radion sinfoniaorkesterin soittaja joutui opettelemaan kollegansa osuuden väliajalla – Prokofjevin vaikein sinfonia onnistui silti
  3. Ajax palasi huimilla maaleilla Mestarien liigaan – yhdessä oli jopa häivähdys Marco van Bastenin klassikkomaalia
  4. Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä
  5. Vantaan seurakunnat kaavailevat Lehtisaaren asukkaille entistä isompia vuokria, jättikorotukset saattavat kuitenkin peruuntua – ”Kokonaisuus on auki asukkaiden kannalta”
  6. Junaliikenne käynnistymässä kaaoksen jälkeen, häiriöitä tiedossa loppuillaksi – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille
  7. Kaksi mielenterveyspotilasta hukkui tulvaveden temmattua poliisiauton Yhdysvalloissa
  8. Narripaidat jatkaa yhä voittamattomina kotikaukalossaan – Savosta tuli parisataa katsojaa kannustamaan Metallurgin pelaajaa
  9. Tunti sitten
  10. Arvi Savolainen teki suomalaista painihistoriaa voittamalla alle 20-vuotiaiden MM-kultaa
  11. Pääministeri Sipilä suhtautuu harkiten tuhansiin uusiin EU-rajavalvojiin: valtuudet ovat vielä epäselvät – Euroopan johtajat etsivät yhteisymmärrystä maahanmuutosta
  12. Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian
  13. Näytä lisää