Kulttuuri

Helsinkiläinen ammattikorkeakoulu aloittaa maahanmuuttaja­taustaisen toimittajien koulutusohjelman –”Mediataloissa pitäisi miettiä, millaista osaamista sieltä puuttuu”

Haaga-Helia on saanut vuoden kestävälle koulutukselle valtionavustuksen.

Opetushallitus on myöntänyt 86 600 euron valtionavustuksen hankkeelle, jossa tarjotaan koulutusta maahanmuuttajataustaisille toimittajille. Päätavoite on tukea nimenomaan maahanmuuttajataustaisten journalistien työllistymistä Suomessa.

Koulutuskokonaisuuden toteuttaa ammattikorkeakoulu Haaga-Helia.

”Jotta voisimme kertoa yhteisistä asioista monimuotoisemmin, niin kertojaryhmänkin pitäisi olla monimuotoisempia”, toteaa ammattikorkeakoulu Haaga-Helian journalismikoulutuksen johtaja Anne Leppäjärvi.

”Maahanmuuttajien joukossa on myös journalisteja, mutta usein maahanmuuttajia käsitellään mediassa lähinnä kriisiuutisten yhteydessä. Olisi kiinnostavaa tietää, millaisia näkökulmia maahanmuuttajilla on arkisiin asioihin, jotka koskevat kaikkia suomalaisia. Esimerkiksi soteen”, Leppäjärvi sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuoden kestävän koulutuksen aikana opiskelijat suorittavat 35 opintopistettä. Jos opiskelijat hakevat ja pääsevät myöhemmin opiskelemaan suomalaisiin korkeakouluihin, vuoden aikana suoritetut opinnot voidaan sisällyttää uusiin opintoihin.

Leppäjärven mukaan koulutus tukee myös kaksisuuntaista kotoutumista.

”Maahanmuuttajien kotoututtaminen ei tarkoita vain sitä, että kun tulee ihmisiä muualta, niin he kotoutuvat tänne Suomeen. Kyllä silloin koko yhteiskunnassa ja suomalaisissakin tapahtuu muutoksia. Journalismi on meidän tapamme edistää tätä muutosta.”

Hankkeen rahoitushakemuksessa todetaan, että ”suomalainen journalismi on poikkeuksellisen yksiäänistä ja siitä puuttuu vielä maahanmuuttajien rooli aktiivisina toimijoina.”

Samaa mieltä on radiotoimittaja ja yrittäjä Renaz Ebrahimi.

”Naisia ja rodullistettuja suomalaisia on liian vähän muun muassa radiossa. Töitä ei välttämättä tarjota vaikka taitoja olisikin, mikäli esimerkiksi nimi ei ole kantasuomalainen. Silti tämä henkilö voi puhua suomea äidinkielenään”, hän sanoo.

Radio Helsingissä nykyisin ohjelmaa vetävä Ebrahimi tuli perheineen Suomeen vuonna 1993 Iranin kurdialueelta. Ebrahimi oli tuolloin viisivuotias.

”Minulle tai saman taustan omaaville tuttavilleni ei olisi tullut nuorena mieleenkään, että olisi edes mahdollista lähteä tällaiselle polulle. Päädyinkin alalle puoliksi vahingossa ja tajusin vasta tehdessä, että kyllähän minulla riittääkin tähän työhön rahkeet”, Ebrahimi kertoo.

”Olisi tärkeää, että täällä syntyneille tai koko elämänsä täällä asuneille ruskeille tai rodullistetuille suomalaisille osoitettaisiin, että he ovat täysin samalla lähtöviivailla kaikkien muiden kanssa”, hän sanoo.

Ebrahimi aloitti radiotyöt Bassoradiossa, jossa hän pääsi juontamaan ollessaan työharjoittelussa. Hän opiskeli tuolloin kulttuurituotantoa ammattikorkeakoulu Humakissa, mutta päätyi lopulta harjoittelussaan tekemään enemmän juontohommia kuin kulttuurituotantoa.

”Koulutuksessa tärkeää ovat hyvät suhteet työelämään. Varsinkin tällä alalla, jolla monet asiat etenevät suhteilla. Harjoittelut ovat paras tapa näyttää osaamista esimerkiksi radiossa.”

Haaga-Helian uuteen koulutuskokonaisuuteen suunnitellaan erilaisia yhteistyöprojekteja mediatalojen kanssa. Anne Leppäjärvi toivoo, että se parantaisi maahanmuuttajien kontakteja työelämään ja mahdollistaisi esimerkiksi freelancer- ja avustajasopimukset mediatalojen kanssa koulutuksen aikana ja sen jälkeen.

Aiemmin esimerkiksi Ruskeat Tytöt -media on järjestänyt maahanmuuttajataustaisille toimittajiksi haluaville ja muille rodullistetuille henkilöille kirjoituskursseja Suomessa. Ruskeiden Tyttöjen Rit Lit -akatemian seuraava journalistisen kirjoittamisen kurssi alkaa syyskuussa.

Silti Suomessa on melko vähän vakituisesti toimittajan tehtävissä työskenteleviä maahanmuuttajia tai maahanmuuttajataustaisia henkilöitä.

Ebrahimin mielestä siihen on monia syitä. Vaikka taitoa olisi, voi rodullistetuilta henkilöiltä puuttua uskallus töiden hakemiseen. Työpaikat, jossa lähes kaikki toimittajat ovat valkoisia kantasuomalaisia, eivät näyttäydy työpaikkoina, johon olisi mahdollisuuksia päästä tai jotka tuntuisivat omilta, Ebrahimi pohtii.

”Mediataloissa pitäisi istua alas ja miettiä, millaista osaamista meiltä tämän pöydän äärestä puuttuu. Siellä pitäisi tiedostaa oman porukan homogeenisuus ja madaltaa kynnystä esimerkiksi työkokeilujen avulla”, sanoo Ebrahim.

Samoilla linjoilla on Anne Leppäjärvi:

”Maahanmuuttajilla voi olla todella kiinnostavia taustoja ja he voivat rikastuttaa suomalaista journalismia omilla näkökulmillaan. Samalla he voivat avata suomalaista yhteiskuntaa omassa maahanmuuttajayhteisössään. He voivat myös auttaa kantasuomalaisia ymmärtämään maahanmuuttajien näkökulmaa ihan mihin tahansa asiaan. Mielestäni se vie kohti parempaa yhteiskuntaa.”

Haaga-Helian maahanmuuttajataustaisten toimittajien koulutuskokonaisuuteen valitaan 20 opiskelijaa ensi syksyn aikana. Ryhmä aloittaa opinnot osana Haaga-Helian toimittajakoulutusta keväällä 2019.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Koulutus
 • Maahanmuuttajat
 • Säde Mäkipää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  2. 2

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  3. 3

   Uusi lastensairaala on niin tolkuttoman hieno, että toivottavasti samaa ei tehdä enää ikinä

  4. 4

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Jono jo kello seitsemän, kauppakeskus Redi aukeaa kello 9 – HS:n suora lähetys Kalasataman kauppakeskuksesta käynnissä

  7. 7

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  8. 8

   Pienelläkin palkalla pitäisi voida elää

  9. 9

   Espanjan ulkoministeri: Trump esitti muurin rakentamista Afrikkaan – ”Saharan raja ei voi olla suurempi kuin meidän ja Meksikon raja”

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  10. 10

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota ja poliisikin saapui paikalle, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kasvojentunnistus on jo käytössä suomalaispankeissakin, vaikka siihen liittyy vielä isoja turvallisuuskysymyksiä – HS tutustui OP:n ”kasvomaksuun”
  3. Kun ura loppui, Pekka Koskelan päällimmäinen tuntemus oli helpotus – nyt hän ikävöi kovaa treeniä ja auttaa muita menestymään
  4. Jono jo kello seitsemän, kauppakeskus Redi aukeaa kello 9 – HS:n suora lähetys Kalasataman kauppakeskuksesta käynnissä
  5. Pilotit unohtivat ilmanpaineen – kymmenet matkustajat vuotivat verta Intiassa
  6. Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi
  7. Uusi Ilkka Remes on turboahdettu toimintacocktail – Perikato ammentaa Euroopan kriisistä tehokasta trilleriainesta
  8. Helsingin Palmia levittäytyy voimakkaasti pitkin Etelä-Suomea – veronmaksajien omistaman yhtiön tulos painui jo miljoona euroa tappiolle Tilaajille
  9. Bussi suistui tieltä Vantaalla, kynti piennarta satoja metrejä ja törmäsi puuhun – matkustajat eivät loukkaantuneet
  10. Stalinin terrori tukki venäläisten suut ja katkaisi yhteyden historiaan – Nyt dna-testien suosio Venäjällä kasvaa ja paljastaa monille yllätyksiä
  11. Yli 13 000 suomalaista on selvittänyt perimänsä dna-testillä, moni on antanut geenitietonsa yhdysvaltalais­yrityksille – Tietääkö kukaan, mihin niitä voidaan käyttää?
  12. Näytä lisää