Kulttuuri

Frida Kahlon suosikkihuulipuna oli nimeltään ”Kaikki on ruusuista” – nyt feministitaiteilijan jalkaproteesi, meikit ja vaatteet ovat näytteillä Lontoossa

Omakuvistaan tunnettu meksikolainen Frida Kahlo rakensi identiteettiään alkuperäisväestön asujen, amerikkalaisen kosmetiikan ja jopa jalkaproteesinsa kautta. Kahlon tavarat ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä Euroopassa Lontoon Victoria & Albert -museossa.

Lontoo

Mikä on taidehistorioitsijan joulu? Se kun pääsee avaamaan Frida Kahlon salaisia laatikoita 50 vuotta taiteilijan kuoleman jälkeen.

Kun meksikolainen taiteilija Frida Kahlo kuoli vuonna 1954, määräsi hänen taiteilija-aviomiehensä Diego Rivera vaimonsa tavarat lukkojen taakse.


Piilossa ne pysyivätkin, taiteilijan kotitalon sinetöidyssä kylpyhuoneessa ja kellarissa, lähes puoli vuosisataa: 6 500 valokuvaa, 300 vaatekappaletta, piirustuksia, koruja, leluja, kipsikorsetteja ja jopa Kahlon vanhat meikit, lääkkeet ja jalkaproteesi.


Nyt Kahlon henkilökohtaisten tavaroiden kerma – 200 kappaletta – on ensimmäistä kertaa näytteillä Euroopassa. Lontoon Victoria & Albert -museon Frida Kahlo: Making Her Self Up -näyttely on auki marraskuun 4. päivään asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo näyttelyn nimi on monimerkityksellinen. Mitä Kahlo tekikään, paitsi maalasi kuuluisia omakuviaan?

Hän meikkasi, ehosti ja naamioi, keksi ja sepitti, antoi itselleen ja taiteelleen muodon ja teki siinä sivussa tilit selviksi oman menneisyytensä ja Meksikon historian kanssa. Hän itse, ei kukaan muu.

”Frida Kahlo on vastakulttuurin ja feminismin symboli, ja näyttely tarjoaa näkemyksen siitä, kuinka hän rakensi omaa identiteettiään”, toinen näyttelyn kuraattoreista, V & A:n muotikokoelmista vastaava Claire Wilcox ilmoitti avaussanoissa.

Elinaikanaan Kahlo taiteineen jäi aluksi aviomiehensä Riveran varjoon. Kahloon suhtauduttiin jopa vähätellen seinämaalauksistaan tunnetun Riveran sievänä pikkuvaimona.

Vuosikymmenien kuluessa voimasuhteet ovat muuttuneet. Kahlon tuiman tuijotuksen tunnistavat kaikki. Jopa he, jotka eivät tiedä hänen nimeään, törmäävät Kahloon jääkaappimagneeteissa ja kauppakasseissa.


Mutta kuka muistaa enää sata vuotta sitten juhlittua Riveraa?

Kahlosta ei pitänyt tulla taiteilijaa. Hän lähti lukemaan lääketiedettä. Saksalainen maahanmuuttajaisä oli ylpeä.

Vakava liikenneonnettomuus katkaisi kuitenkin Kahlon opinnot. Toipilaana hän alkoi maalata. Loppu on kirjaimellisesti taidehistoriaa.

V & A:n näyttely osoittaa, kuinka Kahlo rakensi visuaalista identiteettiään järjestelmällisesti jo nuoresta lähtien.

Hänen isänsä oli valokuvaaja, joten pikku-Frida oli tottunut olemaan kameran edessä. Kahlo–Rivera-taiteilijapariskunnan perässä taas juoksivat niin kuvaajat kuin kansainvälinen kulttuuriväkikin.

Kahlo tyylitteli ulkomuotoaan tilanteen mukaan. Nuorena hän pukeutui länsimaisittain. Joissain kotialbumikuvissa hänellä on jopa miehen puku.

Kun Kahlo ja Rivera osallistuivat kommunistien marssille, valitsi Kahlo ”toveri-lookin” kynähameineen, paitapuseroineen ja solmioineen.

Parhaiten Kahlo tunnetaan kuitenkin tyylistään, joka sekottaa Meksikon eri alueiden alkuperäisväestön perinteisiä asuja ja asusteita.

Gringat [amerikkalaiset naiset] pitävät minusta paljon ja kiinnittävät tarkkaan huomiota leninkeihini ja rebozoihini [liinoihini], joita toin mukanani. He ovat aivan äimistyneitä kun näkevät jadekaulakoruni”, Kahlo kirjoitti äidilleen San Franciscosta vuonna 1930.

Meksiko eli kulttuurirenessanssiaan 1920- ja 1930-luvuilla. Kahlo, Rivera ja muu vasemmistoälymystö romantisoivat alkuperäisväestön kulttuuria.

Jopa Kahlon isän 1904 rakennuttama eurooppalaistyylinen kotitalo ”Sininen talo” remontoitiin meksikolaistyyliseksi, kun siitä tuli taiteilijapariskunnan koti.

Kahlo löysi alkuperäiskulttuureista tukea myös feminismilleen. Muinaiset matriarkaatit tuntuivat omilta.

Alkuperäiskansojen asut auttoivat Kahloa myös ottamaan niskalenkin vammaisuudesta. Laatikkomainen puuvillapusero eli huipil jätti tilaa kipsikorsetille. Korsetin Kahlo koristeli vielä erikseen romanttisin ja kommunistisin symbolein.


Pitkät meksikolaishameet puolestaan kätkivät Kahlon jalat. Lapsena kärsitty polio ja vakava liikenneonnettomuus tekivät liikkumisen vaikeaksi.

Kahlon isä oli saksalais-unkarilaista alkuperää, ja hänen äitinsä juuret olivat Espanjassa sekä Meksikon alkuperäisväestössä. Omakuvissaan Kahlon keho rinnastui toisinaan Meksikoon, raiskattuun ja runneltuun kolonialismin uhriin.

Kunnon kommunisteina Kahlo ja Rivera eivät kuitenkaan voineet vastustaa Yhdysvaltain vetovoimaa. Kahlo tykästyi amerikkalaiseen kosmetiikkaan.

Suosikkimerkki oli Revlon, ja huulipunan sävy ”Kaikki on ruusuista”. Kosmetiikkamoguli Helena Rubinstein kuului pariskunnan ystäväpiiriin.

Mutta jälleen Kahlo määritteli itse, miten meikkasi ja miltä näytti. Hän ei esimerkiksi halunnut ajaa viiksiään. Yhteenkasvaneista kulmakarvoista tuli androgyynisen taiteilijan tavaramerkki.

”Kasvoissani pidän kulmakarvoistani ja silmistäni. Muuten en pidä juuri mistään. Minulla on viikset ja muutenkin naama kuin vastakkaisen sukupuolen edustajalla.”

Kuka

Taiteilija Frida Kahlo


 Taiteilija Frida Kahlo eli Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón syntyi Meksikossa 1907.

 Vuonna 1913 Kahlo sairastuu polioon. Toinen jalka jää heikoksi.

 Kahlo aloittaa valmistavat lääketieteen opinnot vuonna 1922. Koulun 2 000 oppilaasta tyttöjä on 35.

 Vuonna 1925 Kahlo joutuu koulumatkallaan pahaan liikenneonnettomuuteen. Opinnot keskeytyvät, mutta Kahlo alkaa maalata toipuessaan.

 Vuonna 1929 Kahlo nai meksikolaisen taiteilijan Diego Riveran, joka tunnetaan seinämaalauksistaan. Pariskunta erosi ja palasi yhteen useasti.

 Kahlon töitä on näytteillä Parisissa 1939, Bostonissa 1941 ja New Yorkissa 1943. Vuonna 1947 hänen teoksensa pääsee myös Meksikon kansalliseen taidekokoelmaan.

 Monet leikkaukset kärsineen Kahlon oikea jalka amputoidaan 1953. Taiteilija kuolee kotonaan seuraavan vuoden heinäkuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Lontoo
 • Meksiko
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  2. 2

   Äänestys Soinista repii rivejä – Jaana Pelkonen harkitsee ”lakkoilua” äänestyksen aikana, Sofia Vikman taipui ryhmäkuriin

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   Poliisi: ”Nasujaisten” jatkot kärjistyivät Vantaalla sivullisten hakkaamiseksi – juhlijoilla ollut mukanaan myös teräaseita

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Presidentti Niinistö lahjoitti Putinilta yllätys­lahjana saamansa Mannerheim-asiakirjat Kansallis­arkistoon

  7. 7

   Suomen ensimmäinen #metoo-oikeudenkäynti alkoi – Laulaja Tomi Metsäketoa koskevista kirjoituksista haetaan jopa ehdollista vankeutta

  8. 8

   Ravintolaketju Restamax aloittaa tuhatta henkeä koskevat yt-neuvottelut

  9. 9

   Yhdysvaltain lippu ei enää ”liehu” Kuussa – viiden dollarin nailonliput ovat vähintään haalistuneet valkoisiksi

  10. 10

   Helsingin päiväkotien aukiolo­aikoihin saattaa tulla muutoksia ensi viikolla järjestöjen mielen­ilmauksen takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  7. 7

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  8. 8

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  9. 9

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää