Kulttuuri

Suomen sodissa on aina tapettu ihmisiä, jotka eivät olekaan suostuneet kuolemaan – kummitukset ovat pääosassa kansanperinteen sotatarinoissa

Sotiin sijoittuvissa kummitustarinoissa on kyse siitä, että sielu ei saa rauhaa.

Itseään purossa pesevät ruumiit. Maantieltä katoavat saksalaissotilaat. Elävältä haudattu ukko. Hymniään surkeina soittavat porilaishaamut.

Lappajärven valkea neito. Ämmäsuon aavenainen. Hangasten akka.

Mustalaispoika. Saaren Jallu. Sota-Jaakko.

Haapajärven Elisabet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brotågsgärdanin musta koira.

Suomalainen kansanperinne on täynnä sotatarinoita, joissa pääosassa ovat kummitukset. Näitä tarinoita käsittelee laajasti Riku Kauhasen teos Väärin haudattu sotamies (Atena, 2018), joka kattaa kummitusjuttuja nuijasodasta (1596–1597) aina jatkosotaan saakka.

Materiaali on saatu monista lähteistä, tärkeimpänä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistot.

Kirjan mukaan samat tarinat ovat toistuneet muunnelmina eri aikoina eri paikkakunnilla. Taistelukenttien ja hautapaikkojen lisäksi kummittelevat sotilaiden marssireitit, surmapaikat, teloituspaikat ja piilopirtit.

Tuloksena on sitten tullut sellaisia karmivia paikannimiä kuin Kuolemanlaakso, Kalmalahti ja Sortohaka.

Usein kummitusjutun taustalla on todellinen tapahtuma, joka on jäänyt kummittelemaan ihmisten mieleen.

”Mielenkiintoisinta olisi, jos kummitukselle tai kummituksille löytyisi nimet, eli olisi yksiselitteisen mahdollista saada selville ne sodan seurauksena menehtyneet, joiden aave ja samalla muisto on jäänyt piinaamaan ihmisiä”, Kauhanen kirjoittaa.

Tarinoiden sodat ja sävyt vaihtelevat. Yksi asia silti yhdistää suurinta osaa haudoistaan kummittelemaan nousseita vainajia.

Väärään paikkaan haudattu tai siunaamatta jäänyt vainaja on ollut halki vuosisatojen tragedia niin kuolleen omaisille kuin kylä­yhteisöllekin, ja sitä on käytetty eri aikoina myös hävityn puolen kurittamiseen.

Kirjan mukaan jo nuijasodassa aatelistoa edustanut sotapäällikkö Klaus Fleming rankaisi talonpoikia kieltämällä näiden ruumiiden hautaamisen kirkkomaalle. Myös venäläisiä sotilaita on haudattu eri puolille Suomea, ja tuloksena on ollut suuri määrä taruja rauhattomista sieluista, jotka kaipaavat kotimaan multiin.

Koivistolla kerrotaan seuraavaa tarinaa kerrasta, kun Lementtilän äijä sai maan puhumaan:

Meidän äijä se oli sellainen tietäjä, että se sai maankin puhumaan. Kerran heitä oli ollut suuri joukko miehiä selkärannoilla kalastamassa. Siellä on sitten yksi kohta, missä aina kummitteli. Niin äijä oli sanonut, että ’pittää kyssyy ku se on mikä kummittelloo’ ja hän oli käynyt maahan pitkälleen ja kysynyt, että ’kuka olet, joka et saa siellä rauhaa?’ Ja sieltä maan alta oli ääni kysymykseen vastannut, sen kaikki miehet kuulivat: ’Minä olen tähän haudattu venäläinen sotamies, joka en saa rauhaa kun hautani ei ole siunattu.

Suomessa onkin vuosisatojen ajan tapettu ihmisiä, jotka eivät ole suostuneet kuolemaan.

Miten aaveet sitten ovat epäreilua kohtaloaan jälkeensä jääneille valittaneet? Ainakin äänekkäästi. Kertomuksissa aaveet itkevät, veisaavat virsiä ja pitävät muutenkin ääntä itsestään.

Impilahdella pitäjän Hunttilan kylässä meteliä pitivät Isonvihan aikana kuolleiden soturien siunaamattomat sielut. Tarinan mukaan nämä pitivät onton Linnavuoren sisällä kemuja öisin, ja tuloksena oli rähinää.

Joskus kuulosti siltä kuin rattailla olisi ajettu ympäri vuorta.

Yleensä vainajat ilmaantuivat eläville sellaisina kuin olivat olleet kuollessaan. Toisilla oli päällään komea univormu, toisilla onnettomat rääsyt.

Joiltain puuttui käsi tai jalka.

Jotkut aaveet taas kulkivat ratsastaen. Kuten tässä nuoren koivistolaisnaisen kertomassa tarinassa:

Me olimme kerran naapurin Amalian kanssa marjassa. Se oli siihen aikaan kun Suomi oli vielä Venäjän vallan alla. Siellä oli meidänkin saaressa venäläisiä sotamiehiä ja ne oli tunnettu vähän hurjaluontoisiksi miehiksi, ainakin kun oli naisista kysymys. Kun kykimme siinä Lätviikin pellon syrjässä mustikoita poimimassa, niin yhtäkkiä alkoi sellaisen pienen metsätien päästä kuulumaan kavioiden kopsetta. Oli niin kuin useampikin mies olisi ratsastanut täyttä laukkaa sinne, missä me olimme.

Marjastajat sitten piiloutuivat katajapensaan taakse ja seurasivat kun joukko ratsasti komeaa laukkaa ohi. Uusi järkytys kohtasi, kun tytöt tulivat metsästä tielle palatakseen kotiin.

Kun tulimme siihen tielle, niin taisimme kalveta kumpainenkin. Viime yönä oli näet satanut ja sellaisessa vähän käytetyssä hiekkatiessä olivat pienet sadepisarat tehneet täyteen jälkiään, mutta kavioiden jälkiä ei ollut ensimmäistäkään. Vain jalkojemme jäljet jäivät hiekkaan kun tulimme minkä pääsimme eikä perään katsottu.

Kertojan mukaan hänelle kerrottiin myöhemmin, että paikalla oli ollut joukkohautoja.

”Ne vainajat ne siellä ratsastivat, ne haudassa olijat”, hän toteaa.

Kerrotaan myös Raatosaaren venäläisestä, joka ratsasti mustalla hevosella. Ratsu oli komea, mutta yksi puute siinä oli.

Sillä ei ollut päätä.

Vuoden 1918 tapahtumista on jo sata vuotta, mutta edelleen punaisten siunaamattomia hautoja on eri puolilla Suomea. Kummitusjuttuja ovat sitten kertoneet suremaan jääneet kyläyhteisöt ja omaiset.

Juuan Turunkankaalla kerrotaan juttua eräästäkin sisällissodan aikana surmatusta, joka juoksi aina tielle, kun näki siellä ruumisarkkua kuljetettavan.

”Antakaa arkku minulle!” vaati tuo ilmeisesti itse ilman arkkua jäänyt vainaja.

Kertomuksissa vainajat tulevat myös reen kannoille tai istuvat rattailla viereen, ja ohjastajan tunnelma on välittömästi pilalla.

Muutakin haittaa ilmeni. Koivistolla erästä mutapeltoa kutsuttiin veripelloksi, siihen kun oli kapinavuonna tapettu paljon ihmisiä.

Myöhemmin huomattiin, että pellossa kasvaneesta kaurasta tähkät taittuivat poikki.

Ne olivat niin verellä höystettyjä.

Joissain taloissa siirtyivät esineet. Eräässäkin sortavalaisessa suuressa huvilassa salin haamu siirteli kalustoa keskiyöllä niin, että huonekalut, yksinpä flyygelikin, oli aamuun mennessä muuttanut paikkaa.

Tässäkin puuhassa motiivina oli puuttuvat hautajaiset, ja ruumis siunaamattomana ilmaisi näin itseään.

Kuolemajärvellä punaiset toverit puolestaan veisasivat:

”Walittaa täytyy totta ja surra suuresti, kun vääryys vallan ottaa ja pahhuus paisuupi. Mykäks kun tuli kerran, ja koko Maailma Herran; kun sanaa ei kukaan julista.”

Kovimmilla olivat tietysti papit. He, jotka alunperin olivat jättäneet velvollisuutensa suorittamatta.

Suodenniemen pappi palasi kerran rouvansa kanssa visiiteiltä hevosella. Tie käy hautausmaan sivua, josta papin oli kuljettava. Kun he olivat kohdalla sen hautausmaaportin, tuli sieltä kaksi miestä juosten hevosen molemmille puolille pitäen aisoista kiinni. Pappia alkoi vähän pelottamaan, niin kuin rouvaakin, ja hän alkoi ajaa minkä jaksoi, mutta miehet seurasivat vain. Nyt pidätti pappi hevosta hiljaisempaan astuntaan ja kysyi miehiltä: ’Ketä te olette ja mitä tahdotte?’ Miehet vastasivat: ’Olemme tuolta punaisten haudoista. Kun siellä on paljon siunaamattomia ruumiita, että jos pappi tulisi ja siunaisi ne!’

Yhtä huono tilanne oli Hakosillan luona Orimattilassa tapetulla Viljolla, joka ilmestyi kolme kertaa Aaltosen Hannalle sanoen:

”Men sanoon äirelle, et korjaist mun pois, kun tääl on niin ikävä yksin olla.”

Hanna toimitti viestin ja Viljo siirrettiin muiden luokse hautausmaalle.

Hirvensalmella puolestaan kerrottiin Kustista, joka oli mennyt papin luo ”revolli” kädessään ja vaatinut tätä lähtemään tovereidensa hautapaikalle.

Kusti oli työmies, joka oli pidätetty ase kädessä ja tuomittu punakaartilaisena kuolemaan. Teloituksen jälkeen pappi ei ollut toimittanut siunausta vaan sanonut: ”Pannaa pois Kusti vua kaikkine konstiloinee muan mustii multii.”

Tarinassa Kusti oli siis tullut yösydännä ase kädessä oikeutta hakemaan.

Poikkeuksellista monissa sisällissodan aikaisissa tarinoissa olikin, että niitä kerrottiin todella eläneiden ihmisten oikeilla nimillä.

Kustin pakottamana hautuupaikalle lähteneen papinkin kerrotaan muuttaneen myöhemmin Paltamoon ja eläneen siellä kirkkoherrana 1950-luvun lopulle saakka.

Ehkä poikkeuksellisin kummitustarina on kuitenkin jatkosodasta vuodelta 1944. Tuolloin Maaselän kannaksella palvellut Aarne Virtanen heräsi yöllä korsussa, kun vartiovuoroaan suorittanut aliupseeri Onni Länkelin naputti häntä jalkaan.

Tämä näytti Virtaselle neuvostosotilaan, joka nojaili rauhallisesti suureen mäntyyn. Kun suomalaiset yrittivät vangita vihollisen, tämä katosi. Ilmestyäkseen jälleen.

Miehet ymmärsivät tavanneensa aaveen.

Virtanen ja Länkelin nousivat kumarasta ylös, sillä totesivat ettei tämä mies heitä ainakaan ammu. Virtanen muisteli äitinsä puheita siitä, miten yliluonnollista kohdatessaan oli lausuttava rukoussanoja. Jostain muistin syövereistä tuli vaimon opettama islaminuskoisten rukouslause, jonka tämä oli kertonut olevan peräisin Koraanista. Aarne Virtanen otti pari askelta aavetta kohti, pysähtyi ja lausui puoliääneen vaimon opettamat sanat: Bismillahin rahmanin rahim.

Vartiovuoron päätyttyä Virtanen meni tutkimaan mäntyä, jonka juurella kummitus oli näyttäytynyt. Puussa miehen rinnan korkeudella hän huomasi kaksi luodinreikää.

Aarne Virtasen tapaama muslimiaave kuuluu monellakin tavalla vähemmistöön, sillä toisesta maailmansodasta tarinoita on kerrottu huomattavasti aiempia sotia vähemmän. Korsuissa kyllä kerrottiin kummitusjuttuja, mutta omista kokemuksista niitä ei juurikaan siunaantunut.

Väärin haudattu sotamies -kirjan kirjoittajan Riku Kauhasen mukaan kummitusten vähyyteen on voinut vaikuttaa suomalaisten noudattama käytäntö, jossa vainajat tuotiin pääsääntöisesti haudattavaksi kotipitäjänsä multiin.

”Vainajat myös haudattiin yksilöinä perheen ja läheisten läsnä ollessa. Kaatuneen omaisen hautaaminen siunattuun maahan on ollut omaisille tärkeä ja terapeuttinen hetki, joka ehkä osaltaan on vähentänyt kummitusten näkemistä”, Kauhanen kirjoittaa.

Lopulta rauhan saivat myös tässä jutussa kerrottujen tarinoiden rauhattomat sielut.

Kuten Suodennniemen punaiset toverit. Kuten Kusti ja Viljo.

Ja kuten se Aarne Virtasen kohtaama venäläinen sotilas.

Aarne Virtanen otti pari askelta aavetta kohti, pysähtyi ja lausui puoliääneen vaimon opettamat sanat: Bismillahin rahmanin rahim.

Puuhun nojailevaan sotilaaseen tuli eloa. Silmät kirkastuivat ja kasvot muuttuivat lähes onnellisiksi. Puun rungosta näytti nousevan harmaata usvaa ja näky katosi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Historia
 • aaveet
 • Kulttuuri
 • Jussi Lehmusvesi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  5. 5

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  6. 6

   Tuomari nimesi Bill Cosbyn, 81, vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi – Tuomio luetaan tiistai-iltana Suomen aikaa

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  9. 9

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  10. 10

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää