Kulttuuri

”Alokas Uusitalo, äänesi kuulostaa sialta, joka raiskataan!” – Näyttelijä Juho Uusitalo ei kokenut äänenmurrosta, ja opettajat neuvoivat käyttämään matalaa miehen ääntä

Full Pull, Woyzeck -näytelmä esitetään tekijöiden kodissa. Se näyttää, millaista on kasvaa tanssijapoikana Pohjois-Pohjanmaalla, jossa palvotaan tractor pullingia ja jääkiekkoa.

Lavalla seisoo mies työhaalarissa, Hankkija-lippis päässä. Hän selittää tractor pullingia eli ”pullinkia” – lajia, jossa traktori vetää lavettia reilun sadan metrin mittaisella radalla. Voittaja on se, joka saa ajoneuvonsa vetämään lavetin pisimmälle.

Sadan metrin kohdalla traktori saavuttaa täyden vedon, jota kutsutaan termillä ”full pull”.

Pulling on varustelulaji. Traktoreita tuunataan ja hoonataan, niihin lisäillään turboja ja jopa rakettimoottoreita. Välillä kone on niin viritetty, että se räjähtää kesken pullingin.

Istun kruununhakalaisessa kerrostaloasunnossa ja katson näytelmää, jonka nimi on Full Pull, Woyzeck. Lavalla seisova mies on Juho Uusitalo, ja esitys hänen opinnäytteensä Teatterikorkeakouluun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asunto on Uusitalon ja tämän puolison, ohjaaja Laura Mattilan.

Full Pull, Woyzeck kertoo rinnan Uusitalon ja Woyzeckin tarinoita. Siksi on syytä kerrata lyhyesti molemmat.

Friedrich Johann Franz Woyzeck on Georg Büchnerin vuosina 1836–37 kirjoittaman näytelmän päähenkilö, saksalainen mies. Woyzeckillä on tyttöystävä Marie ja lapsi.

Rahaton Woyzeck toimii apulaisena julmalle kenraalille ja koekaniinina vielä julmemmalle tiedemiehelle. Kenraalin simputus ja tutkijan kokeet ajavat hänet hulluuden partaalle, lopulta sen yli.

Mustasukkainen Woyzeck surmaa puolisonsa.

Juho Uusitalo syntyi Haapavedellä Pohjois-Pohjanmaalla vuonna 1993.

Hänen perheensä harrasti intohimoisesti tractor pullingia. Isä ja veljet rukkasivat ja ajoivat koneita, äiti ja sisko grillasivat makkaraa.

Kahdeksanvuotiaana Juho hääräsi grillin ääressä äitinsä kanssa. Äiti kysyi, haluaisiko poika tanssia.

Juho halusi.

Hän liittyi Tanssiteatteri Tilleri Talleriin. Ryhmässä piipahti muutama poika, mutta valtaosan ajasta Juho oli ainut 25 tytön seassa.

Se ei harmittanut. Hän sai kaikki prinssin roolit, ja tanssiminen oli hauskinta, mitä oli.

Reilun kymmenen vanhana Uusitalo sai suunnitella ensimmäisen tanssikoreografiansa. Sen nimi oli Yksinäisen miehen polku. Taustalla soi Tarja Turusen I Walk Alone.

Syksyllä 2014 Uusitalo aloitti näyttelijäntyön opinnot Teatterikorkeakoulussa.

Hän tutustui ohjaajaopiskelija Laura Mattilaan ja teki tämän kanssa neljä vuotta myöhemmin lopputyönsä Full Pull, Woyzeck. Työssä Uusitalo kertoo varttumisestaan Haapavedellä ja siitä, miltä tuntuu elää jatkuvan väkivallan uhan alla.

Työryhmän muut jäsenet ovat äänisuunnittelija Markus Tapio ja valo-, video- ja lavastussuunnittelija Sami Roikola.

Teos sai ensi-iltansa Uusitalon ja Mattilan kodissa Kruununhaassa maanantaina 2. heinäkuuta. Esityksiä on seuraaviksi kahdeksi viikoksi.

”Tiesin Juhon tractor pulling -jutusta ja minulla oli teesi, että se on täydellinen kuva toksisesta maskuliinisuudesta”, Laura Mattila selittää ensi-illan alla.

”Ne traktorit viritetään niin tappiin, että ne ovat tuhon partaalla. Ne vetävät sen sata metriä, mutta koko ajan on mahdollista, että kone räjähtää. Jäin kiinni kuvaan koneesta, jonka sisällä on liian iso moottori. Kun esittelin tämän opettajalleni, hän huusi, että tämä on Woyzeck.”


Georg Büchnerin näytelmä oli pyörinyt Mattilan mielessä pitkään. Kyseessä oli yksi teksteistä, jotka Teakin opiskelijoi­den piti lukea ennen opintojen alkua. Se oli kaunis teksti, ja Mattilasta tuntui usko­matto­malta, että se on niin vanha.

Mattila vitsaili kurssikaverinsa kanssa ”miesteatteriklassikoista”, jotka on ”pakko tehdä”, jos on nuori vihainen miesohjaaja. Listalla olisivat ainakin Shakespearen Hamlet, Aleksis Kiven Kullervo ja Woyzeck.

Mattila koki, ettei hän naisena saisi ohjata Woyzeckiä. Mutta koska teksti oli kaunis ja koska teatterin historian pitäisi olla kaikille avoin, hän päätti tarttua siihen.

”Haluan tehdä klassikoita, koska minusta tuntuu, että ne sulkevat minut ulos. Haluan riipiä kulttuuriperimää itselleni vaikka väkisin ja tehdä sitä toisin. Niin, että minäkin saan siitä jotain katsojana ja tekijänä.”

Keväällä 2017 Mattila yritti kirjoittaa Woyzeckia, mutta kolmen rivin jälkeen ällötti.

Repliikit kuten ”luja järeä taivas, tekisi mieli iskeä siihen väkipyörä ja hirttää itsensä” ja ”minä juoksen maailman läpi kuin avattu partaveitsi, varo, ettet satuta itseäsi” tuntuivat korkealentoisilta ja pompööseiltä. Vaikka Mattila kuinka vilpittömästi yritti, hänen versionsa tuntui pilkkaavan pohjatekstiä.

”Teksti kantaa muassaan valtavan esitystradition. Kun kirjoitin repliikkejä, en nähnyt muuta tapaa kuin ne lukuisat versiot, jotka Woyzeckistä on tehty. Jos kirjoitat Googlen kuvahakuun ’Woyzeck’, sieltä tulee 500 samanlaista kuvaa”, Mattila sanoo.

Niinpä hän kääntyi työryhmänsä puoleen ja alkoi haastatella Uusitaloa, Tapiota ja Roikolaa. Jos Woyzeck on kuva toksisesta maskuliinisuudesta, Mattila halusi tietää, miten tämä teema resonoi heidän elämissään.

Työryhmän miehet löysivät nopeasti yhteisiä kokemuksia.

Pakko pelata pallopelejä koulussa. Nöyryytystä ja ulkopuolelle sysäämistä. Erilaisuuden vimmaista vastustamista. Pienempiin ja heikompiin kohdistuvaa väkivaltaa tai sillä uhkaamista, mikä piti yllä poikaporukoiden hierarkioita.

Ylen Taneli Heikka kirjoitti samoista teemoista maaliskuisessa kolumnissaan. Heikka ehdotti #mentoo-kampanjaa, joka auttaisi lopettamaan miesten väkivaltaisen ja alistavan käytöksen.

HS:n haastattelussa Poikien talon johtaja Kalle Laanterä totesi keväällä, että poikien maailmassa korostuu kovuus, kilpailu ja väkivalta.

”Kun puhun naispuolisten kollegoideni kanssa patriarkaatista, me puhumme paljon ulkonäköön liittyvästä itseinhosta”, Mattila sanoo.

”Juhon, Markuksen ja Samin kanssa nousi esiin älytön väkivallan pelko, joka kulkee käsi kädessä sen kanssa, ettei uskalla olla erilainen. Se oli silmät avaava huomio.”

Haapavedellä Juho Uusitalo oli erilainen, ja siksi hän vietti päivänsä yksin tai mielikuvitusystäviensä kanssa. Hän ei perustanut jääkiekosta, mutta tykkäsi kaadella ämpäreitä jäällä mailan kanssa. Välillä hän kyseli velipojilta, että ”voitasko olla hippasta”.

Vastaus oli yleensä ei.

”Jotain majavaleikkejä leikin. Sitten, kun kyllästytti, niin luistimet pois ja mäenlaskuun”, Uusitalo sanoo.

Perhettä yhdisti traktoriharrastus. Uusitalo maalasi perheen ylpeyttä, Twister-nimistä traktoria, ja länttäsi siihen sponsoriteippejä. Päätehtävät olivat silti keittiön puolella.

Tanssiteatterista Uusitalo löysi väylän toteuttaa itseään. Hän tanssi ja suunnitteli koreografioita tyttöjen kanssa.

”Saatoin joskus ajatella, että olisiko pitänyt tehdä kuin muutkin. Mennä pelaamaan jalkapalloa ja jääkiekkoa. Mutta tanssitunnille oli ihanaa mennä, koska siellä oli aina kivaa. Mikä lie pirukin siinä heräsi sisällä, että tämä on, mitä minä teen, ja katsokaa vaan, kohta saatte olla pyytelemässä anteeksi, kun johonkin täältä pääsen”, Uusitalo sanoo.

”Ja nythän asiat ovat kääntyneet, kun olen päässyt tekemään ja esiintymään. Se on jännä, miten sitä onkin yhtäkkiä jotain, kun ei ole joskus ollut mitään.”

Teini-iässä Uusitalon erilaisuus otti taas uusia kierroksia. Muut pojat kylillä notkahtivat yksi kerrallaan möreään alarekisteriin, mutta Uusitalo piti kiinni korkeasta äänestään.

Hän ei ole vieläkään varma, jäikö häneltä äänenmurros kokonaan väliin vai eikö hän vain huomannut sitä.

Tyttöjen kanssa tuntui luontevalta puhua ylärekisterissä. Silloin sopi paremmin joukkoon.

Poikien keskuudessa se tietenkin tarkoitti päinvastaista.

Uusitalo sai kuulla homottelua koko nuoruutensa, tappouhkauksiakin. Armeijassa hänelle uudettiin: ”Alokas Uusitalo, äänesi kuulostaa sialta, joka raiskataan!”

Myöhemmin Uusitalo löysi itsestään myös matalamman äänen, josta on ollut hyötyä näyttelijän työssä. Se kantaa lavalla paremmin ja kuulostaa ”klassisemmalta” miehen ääneltä.

Eräs opettaja kommentoi Teatterikorkeakoulussa, että matala ääni on Juhon oikea ääni, ”kaunis miehen ääni”.

Full Pull, Woyzeckissä ohjaaja Laura Mattila halusi haastaa Uusitaloa käyttämään normaaliääntään.

”Tämä on eka esitys, missä hän puhuu 75-prosenttisesti nimenomaan sillä. Yleensä Juho valitsee näyttämöllä sen matalan äänen. Ylärekisteri on varattu nörteille ja muille alastatuksen omaaville. Haastoin Juhoa tekemään korkeasta äänestään sen normin, koska sillä hän kommunikoi läheistensä kanssa.”

Palataan vielä teatteriesitykseen. Lavalla mies, Juho Uusitalo, demonstroi tractor pullingia lampunvarjostinten avulla. Hän nostelee niitä teatraalisesti paikoilleen, tekee kirjoista lavetin ja pumppaa ilmaa niin äijämäisesti kuin vain voi kuvitella.

Traktorit ovat isoja ja kovia, pulleita kuin olisivat viettäneet ikänsä salilla bodaten. Suomessa on tällä hetkellä kaksi naiskuskia, Uusitalo sanoo.

”Kyllä sen on aina tiennyt, että se on tämmöstä saatana lihasta ja verta ja hikiä, ja vähän haavaa tulee ja sinne menee pensaa ja käet turpuaa ko on kaikki paskasena. On se aina ollut miehinen juttu. Kenellä on isoin turbo traktorissa. Mutta vasta Teakiin tullessa sitä alkoi miettiä maskuliinisuuden näkökulmasta.”

”En minä ole mistään toksisesta maskuliinisuudesta Haapavedellä tiennyt”, Uusitalo sanoo ja nauraa.

”Onhan siellä yksi hollantilainenkin traktori, jolla on metallikuulat laitettu perään kiveksiksi. Ei niistä todellakaan ole käytännön hyötyä. Ajatus on, että tämä näyttää nyt kovalta peliltä, kun tällä on munat.”

Haapavedellä Uusitalon kotona perinteiset sukupuoliroolit korostuvat. Naiset laittavat ruokaa, kun miehet hääräävät koneiden kimpussa. Pikkusisko on ainoa, jolla ei ole ollut polkutraktoria.

Kaikesta tästä huolimatta Full Pull, Woyzeck ei kritisoi tai moralisoi.

Juho Uusitalo rakastaa tractor pullingia ja käy yhä kisoissa kannustamassa perhettään. Viimeksi toukokuussa tuli voitto Honkajoella järjestetyissä SM-osakilpailuissa.


Esitys käsittelee kaupunki­lais­ten ja maalais­ten välisiä ennakko­luuloja.

Siinä on kohtaus, jossa Uusitalo näyttää, millainen hänestä olisi tullut, jos hän olisi jäänyt Haapa­vedelle ja koulut­tau­tunut puu­sepäksi – helsinki­läi­sen mielestä. Kyse on juntti­karikatyy­rista, jota Uusitalo ei maalla kasvaneena jaa.

Katsomossa järkytyn omista ennakkoluuloistani ja happamuudestani seitsemän tuhannen asukkaan kaupunkia kohtaan.

Jos Full Pull, Woyzeck jotain tuntuu sanovan, niin sen, ettei happamuudella pääse pitkälle. Siksi se päättyy lauluun, jonka voimaa ei voi sanoin kuvata. Se täytyy kokea itse.

Eturivissä istuvat Juho Uusitalon vanhemmat, jotka käyvät kuuliaisesti katsomassa kaikki hänen esityksensä. Äiti itkee joka kerta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Näytelmä
 • Pohjois-Pohjanmaa
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  7. 7

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  7. 7

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  8. 8

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  9. 9

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klubi hakkasi päätä seinään 90 minuuttia, Kemi taisteli pisteen Helsingistä – ”Emme saaneet horjuvaa vastustajaa kaadettua nurin”
  3. Genovan silta­turman etsinnät on päätetty, kuolleita 43
  4. Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon
  5. Sara Kuivisto päihitti 1000 metrin juoksun 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen – ”Olisin voinut juosta kovempaakin”
  6. Varamiehinen IFK taisteli Veikkausliigassa pisteen Honkaa vastaan – espoolaissydämet pomppasivat ottelun lopussa toden teolla
  7. Tunti sitten
  8. Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”
  9. Manchester United kompuroi Valioliigassa Brightonin vieraana – Laukoi vain kaksi kertaa maalia kohti
  10. 2 tuntia sitten
  11. Pystyykö kunto­pyörää polkemalla tuottamaan sähköä kotiin? Entä riittävätkö kodin aurinko­paneelit sähköauton lataamiseen? Asian­tuntija vastaa
  12. Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen
  13. Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja ottaa kantaa Mesut Özil -kohuun: ”Minun olisi pitänyt ottaa selkeämpi rooli, kun joistakin suunnista tuli rasistisia hyökkäyksiä”
  14. Näytä lisää