Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Rikkinäiset perheet, eläinten kärsimys, sodan traumat – Sofokleen näytelmät kuulostavat ajankohtaiselta, vaikka hän kirjoitti ne yli 2 000 vuotta sitten

Nyt suomennettujen neljän tragedian taustalla onkin sota, jälkiseurausten selvittely ja tilinteko.

Näytelmät

Sofokles: Traakhiin neidot, Aias, Filoktetes ja Elektra. Suom. Tua Korhonen, Tommi Nuopponen, Vesa Vahtikari. Toim. Tua Korhonen. Teos. 457 s.

Rikkinäisiä perheitä, sodan traumoja, koston kierteen halvauttamia ihmisrau­nioita ja eläinten kärsimystä. Tässä Sofokleen juuri suomeksi ilmestyneiden näytelmien teemoja.

Sofokles (496–406 eaa.) oli klassisen
Ateenan tärkeimpiä tragedia­kirjailijoita. Suomessa hänen teoksistaan tunnetaan erityisesti Kuningas Oidipus, jota esitetään edelleen teattereissa. Nyt suomennetut Traakhiin neidot, Aias, Filoktetes ja Elektra ovat Suomessa lähes tuntemattomia.

Ympäri Eurooppaa niitä kuitenkin esitetään yhä teattereissa. Esimerkiksi näytelmiä Aias ja Filoktetes on tarkasteltu sotatraumojen näkökulmasta.

Nyt suomennettujen neljän tragedian taustalla onkin sota, jälkiseurausten selvittely ja tilinteko. Käännökset ovat napakoita, ja näen jo mielessäni, kuinka vaikuttavasti ne voidaan toteuttaa näyttämöllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Antiikin ajan tragediat ammensivat aiheensa kreikkalaisesta mytologiasta.

Sofokles tulkitsi vanhoja taruja tehden niistä merkityksellisiä oman aikansa ongelmien valossa. Juuri aina uusissa tulkinnoissa piilee myyttien voima.

Tragedioiden kantavana teemana on ihmisen avuttomuus kohtalon voimien armoilla. Ihminen on heikko ja kuolevainen. Antiikin tragediat tapahtuvat perhepiirissä tai lähipiirissä: perheenjäsenet pettävät ja ystävät jättävät.

Traakhiin neidot kertoo sodasta palaavasta Herakleesta, joka keski-iän villityksessään iskee silmänsä sotavangiksi ottamaansa teini-ikäiseen tyttöön. Deianeira yrittää saada miehensä takaisin sivelemällä taikarohtoa tämän pukuun.

Lemmenlääke osoittautuukin myrkyksi, joka liimautuu kylkiin ja syövyttää lihan. Näin vaimo tietämättään – tai ehkä ei niin tietämättäänkään, tämä jää katsojan mietittäväksi – aiheuttaa miehensä kärsimykset ja kuoleman.

Aias on tragedia mielenhäiriöön vaipuneesta Troijan sodan sankarista. Kateuden katkeroittama päähenkilö Aias aikoo hyökätä kreikkalaisia asetovereitaan, erityisesti Odysseusta, vastaan, mutta hulluuden vallassa luulee sotasaaliiksi joutunutta karjaa sotureiksi ja lahtaa viattomat eläimet.

Kun Aias tajuaa järjettömyytensä, hän häpeän vallassa surmaa itsensä.

Näytelmän loppuosassa kiistellään siitä, voiko omiaan vastaan kääntyneelle sotarikolliselle suoda kunnialliset hautajaiset.

Filoktetes-näytelmän päähenkilö on viettänyt yhdeksän vuotta Lemnos-saaren yksinäisyydessä ystävien hylkäämänä rampana – ainoana apunaan ihmejousi, jolla hän saa metsästettyä itselleen ravintoa.

Nyt Filoktetesta tarvitaan takaisin, koska on ennustettu, että Troijaa ei voida kukistaa ilman ihmejousta. Odysseus punoo juonen Filokteteen ja jousen hankkimiseksi ja lähettää nuoren Neoptolemoksen asialle – tämän täytyy saavuttaa Filokteteen luottamus ja sitten pettää tämä. Neoptolemos joutuu valinnan eteen: onko sopivaa valehdella yhteisen päämäärän saavuttamiseksi? Nuoren idealistin vastapoolina on kokenut Odysseus, joka tietää:

”Mutta nyt kokemuksen perusteella tiedän: / ihmisiä hallitaan juuri puheilla, ei teoilla.”

Elektra on kuvaus särkyneestä kodista. Äiti on rakastajansa kanssa tappanut sodasta palanneen miehensä. Heidän poikansa on kasvanut kostajaksi ja lopulta surmaa äitinsä ja tämän rakastajan. Tytär Elektra on omistautunut valittamaan isänsä kohtaloa ja vihaamaan äitiään.

Taustalla on Atreuksen suvun ikiaikainen vihanpito. Tätä voi verrata maailmanhistorian sisällissotiin ja konflikteihin, joissa viha periytyy sukupolvesta toiseen. Milloin voi unohtaa vääryydet ja aloittaa alusta?

Kreikkalaiset tragediat kertovat väkivallasta, murhista ja petoksista, mutta myös myötätunnosta. Deianeira tuntee sääliä sotavangeiksi joutuneita naisia kohtaan:

”Ja minut valtasi outo sääli, ystävät, / kun katselin näitä onnettomia naisia / pakolaisina vieraalla maalla, kodittomina, isätönnä.”

Filosofi Aristoteles (384–322 eaa.) kirjoitti puhdistumisesta (katharsis), jonka katsoja käy läpi myötätunnon ja kauhun tunteita kokiessaan.

Kommentti: Teatteria Ateenan demokratiassa

Maijastina Kahlos

Sofokles kirjoitti tragediansa Ateenan klassisella kaudella, jolloin kaupunki­valtiossa vallitsi demokratia. Hänen näytelmänsä heijastelevat demokratialle ominaista eri näkökulmien punnitsemista, neuvottelua ja vapaiden kansalaisten osallistumista päätöksentekoon.

Ateenan demokratia oli omana aikanaan poikkeuksellinen, sillä suuri osa antiikin yhteiskunnista oli itsevaltaisten monarkkien hallitsemia. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että Ateenan väestöstä kansalaisia oli vain murto-osa.

Ulkopuolelle demokratian päätöksenteosta jäivät ne, jotka eivät olleet vapaita miespuolisia kansalaisia, eli naiset, orjat, ei-ateenalaiset kreikkalaiset ja ulkomaalaiset.

Ero nykyisten demokratioiden ihanteeseen on siis radikaali, vaikka demokratian idea periytyy Ateenasta.

Sofokleen näytelmien kaksi hahmoa, Aias ja Odysseus kuvastavat antiikin Kreikan murrosta 400-luvulla eaa.

Aias edustaa perinteistä itseriittoista sankaruutta, kun Sofokleen kuvaama Odysseus ilmentää demokratian kaipaamia hyveitä: Odysseus on taitava neuvottelija ja suostuttelija, mutta myös myötätuntoa tunteva ihminen.

Aias ei sopeudu siihen, että ei saakaan kaikkea haluamaansa ja tuhoutuu.

Odysseus on antiikin Han Solo, joka vaihtaa asentoa tilanteiden mukaan ja nousee esiin nokkelana selviytyjänä:

”Olen sellainen mies jota kulloinkin tarvitaan. / Jos pitää olla oikeudenmukainen ja hyvä, / et minua hurskaampaa löydä. / No, luonnostaan minä haluan aina myös voittaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Draama
 • Antiikki
 • Kirjallisuus
 • Kirja-arvostelut
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  4. 4

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  5. 5

   Kertotaulun tankkausta ja ruotsin epäsäännöllisiä verbejä 70 euron tuntihintaan – maailmalla miljardiluokkaan paisunut yksityisopetusbisnes on rantautumassa Suomeenkin

  6. 6

   Weekend-festivaalin järjestäminen Hietaniemessä ei ollut viisasta: Näin omin silmin, kun nuoret juoksivat hautojen yli turvamiehiä karkuun

  7. 7

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  8. 8

   Lukittu mökkitie voi maksaa ihmishengen – pelastus­viranomaisten kulkua ei tule estää

  9. 9

   Tee päivän terveysteko ja nauti hitaasta lounaasta – Ruuan kunnollinen pureskelu on avain hyvinvointiin

  10. 10

   Anttilan konkurssin jäljiltä saataviaan kaipaa edelleen 1 500 kuluttajaa, sadat jäämässä ilman rahojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  3. 3

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  4. 4

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  5. 5

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  6. 6

   ”Menetin 25 Facebook-kaveria, kun sanoin sen” – Ruotsidemokraateille vyöryy ääniä Ruotsin ”ruostevyöhykkeeltä”, mutta kun Pär Åhrlin kertoi yhden niistä olevan hänen, kaverit kaikkosivat

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset sopimus­juristit olivat ovelampia kuin amerikkalainen jätti­yhtiö, ja se pelasti Uuden­kaupungin auto­tehtaan – Tällainen on Valmet Automotiven ihmeellinen tarina

  8. 8

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  7. 7

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  8. 8

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää