Kulttuuri

Hulttiopojasta tuli menestynyt professori, joka vannoo huumorin ja vapaan ajattelun nimeen: ”Ihminen päättää aina tunteella, mutta päätöksen tekeminen tunteella ilman kokonaiskuvaa on vaarallista”

”Yhdessä nauramisen jälkeen yhdessä ideoiminenkin on helpompaa”, sanoo sovelletun matematiikan emeritusprofessori Raimo Hämäläinen.

Olisihan siinä voinut käydä niinkin, ettei Raimo Hämäläisestä koskaan olisi tullut tekniikan tohtoria ja professoria. Alku takkuili, kun hän ei meinannut päästä Suomalaiseen Yhteiskouluun. ”Olin vähän sellainen poikaviikari. Lukeminen ei kiinnostanut, koska minulla oli niin paljon muuta tekemistä.”

Hämäläisen sisko menestyi ja opettajat ihmettelivät ääneen, miksi niin hyvän oppilaan veli oli sellainen hulttio. Opiskelupaikan saatuaan hän ryhdistäytyi ja päätti näyttää: hulttio vaihtoi kutosen keskiarvon kuuteen laudaturiin.

Hämäläinen ymmärsi jo nuoresta asti sosiaalisen pääoman merkityksen. ”En ollut koskaan out, olin pikemminkin liian in kaikessa, ja teinikunnan puheenjohtajana järjestämässä monia juttuja. Koulu vaikutti minuun paljon. Opettajat loivat uskon siihen, että kaikki oli mahdollista.”

Hämäläistä pyydettiin jo lukioaikana kesälukioon matematiikan apulaisopettajaksi. Luottamuksen osoitus vahvisti itsetuntoa ja hän opetti siellä mielellään, useamman kesän. Huumori auttoi avaamaan ajatuksia ja asioiden välisiä suhteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lauloimme yhdessä assistenttini Erkki Liikasen [nykyinen Suomen Pankin pääjohtaja] kanssa matematiikan kaavat Yellow Submarinen sävelellä laskuharjoitusten aluksi.”

Uusi oivallus syntyy Hämäläisen mukaan siitä, kun tuttuja juttuja katsotaan eri suunnasta – vaikka vitsin kautta. ”Tylsyys on liimattu insinööreihin ulkopuolelta. Insinöörihän on ihmisen paras ystävä, joka yrittää koko ajan kehittää maailmasta paremman. Tietenkin kun työtään tekee tosissaan, voi kuvitella olevansa oikeassa. Ehkä silloin tarvittaisiin myös huumoria.”

Luova ja leikkisä ajattelu on auttanut Hämäläistä tarttumaan yllättäviinkin ilmiöihin hänen lempialueellaan, systeemimaailmassa. Innostus heräsi jo alaluokalla, kun opettaja käski piirtämään veden kiertokulun.

Otaniemessä opiskellessaan Hämäläiselle avautui mahdollisuus tutkia ihmisen hengitystä systeeminä yhdessä Helsingin yliopiston lääkäriopiskelijoiden kanssa.

Vuonna 1977 ilmestyneen väitöskirjan myötä Hämäläinen syventyi tutkimaan päätöksentekoa. Vielä silloin ajateltiin yleisesti, että vain faktat vaikuttavat. Hämäläinen oli eri mieltä.

”Myös arvot ja tunteet vaikuttavat, ei pelkkä data. Päätöksentekotieteen yksi teema on eristää tunteet ja tieto, jotka molemmat ovat totta ja välttämättömiä. Jos ihmisen aivoista puuttuu tunteita käsittelevä osa, ihminen ei pysty tekemään ratkaisuja.”

Ihminen päättää Hämäläisen mukaan aina tunteella. Tällä ei kuitenkaan tarkoiteta vaihtoehtoisia faktoja ja holtitonta hetkessä elämistä fiiliksen mukaan.

”Relevantin tunteen voi kokea vain todellisessa maailmassa. Päätöksen tekeminen tunteen pohjalta ilman kokonaiskuvaa on vaarallista. Systeemiajattelussa pyritään laajempaan hahmotukseen.”

Hämäläisestä tuli Teknillisen korkeakoulun sovelletun matematiikan professori 1981. Kolme vuotta sen jälkeen hän perusti Systeemianalyysin laboratorion ja toimi sen esimiehenä.

”Halusin luoda yksikön, joka ratkaisee oikeita ja arkisia pulmia, koska sitä insinöörin sielu haluaa. Pelkkä matematiikka on usein aika itseriittoista, keksittyjen ongelmien pyörittelyä.”

Yliopistomaailma on mustasukkainen. Hämäläinen kertoo, että jännitteisiä jakolinjoja oli ”oikean” matematiikan ja sovelletun välillä. Eikä tilannetta helpottanut, että vuosituhannen taitteessa hän houkutteli filosofi Esa Saarisen yhteistyöhön.

”Onneksi rehtori Paavo Uronen näki saman vision. Silloin syntyi laajan kaaren systeemikeskus, jonka toisessa päässä oli kova matematiikka, toisessa soveltava filosofia.”

Maailman hahmottaminen ja paremmaksi tekeminen eri ajattelumalleja tarjoamalla oli Saarisen filosofian ydin – samoin kuin Hämäläisenkin. Ja jos Saarinen kerran valmensi työyhteisöissä valmiita insinöörejä, olisi vain järkevää antaa samaa opetusta jo teekkarivaiheessa.

”Ihminen ratkoo asioita oppimansa mukaan ja pohja voi jäädä aika kapeaksi. Siksi pitää ymmärtää ja miettiä muitakin tapoja. Mallit tarjoavat eri näkökulmia.”

Jäätyään eläkkeelle Aalto-yli­opistosta 2016 Hämäläinen on jatkanut työtään ongelmien ratkaisun parissa. Nyt hän tutkii sitä, miten ihminen tuo itsensä ja taustansa mukaan prosesseihin.

”Nykymaailmassa numerot samaistetaan totuuteen, mutta päätöksiä tekevä ihminen ei ole neutraali. Mallit ovat ihmisen oman maailmankuvan vinouttamia ja toimivat vain tietyin edellytyksin.”

Hämäläisen mukaan ihminen on ymmärtänyt systeemiälyn intuitiivisesti aina, muuten emme olisi lajina menestyneet. Sanallistaminen on kuitenkin tehnyt sen näkyväksi ja helpottanut ajattelua.

Entä kuinka hallitusti ja kokonaisvaltaisesti Hämäläinen ymmärtää oman elämänsä? Hän nauraa. ”En ole kovin hyvä optimoija, pikemminkin suutari ilman kenkiä. On helppoa olla viisas, mutta soveltaminen on ihan eri juttu.”

Kuka?

Raimo P. Hämäläinen


 Syntynyt Helsingissä 1948. Diplomi-insinööri (1972) ja tekniikan tohtori (1977).

 Talousmatematiikan professori Vaasan kauppakorkeakoulussa 1979. Sovelletun matematiikan professori Teknillisessä korkeakoulussa, nykyisessä Aalto-yliopistossa 1981–2016.

 Perusti Systeemianalyysin laboratorion 1984.

 Vieraileva professori Loughborough’n yliopistossa Englannissa 2017. Vierailijana yliopistoissa Yhdysvalloissa, Uudessa Seelannissa, Etelä-Afrikassa, Singaporessa ja Australiassa.

 Yli 200 kansainvälistä julkaisua päätöksenteon, peliteorian, systeemien, fysiologian ja energian sekä ympäristömallintamisen alalta.

 Vuonna 2013 julkaistu artikkeli On the Importance of Behavioural Operational Research käynnisti uuden ihmisen roolia mallintamisessa käsittelevän tutkimuskentän.

 Edgeworth-Pareto Award 2004. Suomen operaatiotutkimusseuran kunniapuheenjohtaja.

 Asuu Helsingissä. Avoliitossa, kaksi lasta ja neljä lastenlasta edellisestä liitosta.

 Harrastaa ulkoilua, viehe- ja perhokalastusta, purjehdusta, sukeltamista, hiihtoa, lumilautailua sekä käsialatutkimusta.

 Täyttää 70 vuotta heinäkuun 7. päivä. Viettää merkkipäiväänsä kesämökillä suvun kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • 70-vuotias
 • Syntymäpäivät
 • Juha Riihimäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  7. 7

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  8. 8

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  9. 9

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  10. 10

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsinkielinen Pohjanmaa säteilee Peter Sandströmin novellikokoelmassa
  3. Miten vapautua lapsuuden traumoista? pohtii Pasi Pekkola uutuusromaanissaan, joka koskettaa ja ärsyttää
  4. Armoton katsaus yläluokan julmuuteen, ilmaista rahaa kaikille ja Suomenniemen ensimmäinen tähtitieteilijä
  5. Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina – yrityksen kiinteistöjen eristys Paraisilla lopetettu
  6. Henkilöstövuokraus on nyky-Suomessa arkipäivää, ja se on 70 vuotta täyttävän Mauno Savolaisen ansiota
  7. Anthony Joshua puolusti raivokkaasti mestaruuttaan Aleksandr Povetkinia vastaan – voitti teknisellä tyrmäyksellä: ”Tiesin, että hänen päänsä kestää iskuja”
  8. Iran syyttää Yhdysvaltoja, Saudi-Arabiaa, Persianlahden maita, EU:ta, Tanskaa, Hollantia ja Britanniaa Isisin tekemästä terrori-iskusta
  9. Tunti sitten
  10. Espoolainen Janne Lehto virittää Ryder Cupissa peliareenaa Tiger Woodsille ja muille huippugolffareille
  11. Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia
  12. Aloitimme autoilun Pekingissä, vaikka siinä ei ole järkeä: Kadut täyttyvät, ilma saastuu, ja siksi autollamme ei saa nyt ajaa ollenkaan perjantaipäivisin
  13. Näytä lisää