Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Saako Instagram sinutkin tuntemaan riittämättömyyttä? Los Angelesissa avattiin seinä, jonka edessä kuvaaminen vaatii 20 000 seuraajaa

Asiantuntijan mukaan vertailu on inhimillistä, mutta somessa se menee liian pitkälle ja aiheuttaa huonoa oloa.

Los Angelesissa maalattiin uusi muraali. Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, eikä kuvakaan ole tavallista mahtavampi. Poikkeuksellista seinässä on se, että sen edessä seisova vartija on seulomassa ihmisistä ne, joilla on lupa ottaa kuva sen edessä.

Kriteerit ovat, että kuvan sosiaalisessa mediassa jakavalla on joko julkiseksi mielenkiinnonkohteeksi verifioitu Twitter-tili tai yli 20 000 Instagram-seuraajaa. Twitterissä näitä tilejä ovat erilaiset julkiset toimijat ja julkisuuden henkilöt.

Jos kriteerit eivät täyty, ei seinän eteen ole asiaa.

Seinään on maalattu siivet, joiden edessä ihmiset voivat ottaa siivekkäitä kuvia. Seinän tarkoitus on ilmeisesti herättää keskustelua. Moni yhdysvaltalaismedia uutisoi aiheesta viime viikolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On selvää, että sosiaalisessa mediassa on seurattuja ja ihailtuja ihmisiä. Some työllistää lukuisia ihmisiä, ja heidän tehtävänsä on tuottaa inspiroivaa ja kateuttakin herättävää sisältöä. Mutta kun harkitun puunattuja kuvia ja videoita on paljon, voi oma arkinen sisältö alkaa näyttää someen kelpaamattomalta.

Minun ensimmäinen Instagram-kuvani viiden vuoden takaa on otettu risteilylaivan hississä, opiskelijaristeilyn toisen päivän aamuna. Nyt, vuonna 2018, en ikimaailmassa jakaisi kuvaa julkisesti.

Toimittaja-kirjailija-juontaja-esimies-mitäkaikkea Ronja Salmi teki viime talvena Mitä mietit, Ronja Salmi? -ohjelmassaan jakson siitä, kuinka riittämättömyydestä on tullut maailman ykkösneuroosi. Jaksossa muun muassa teatteriohjaaja Akse Pettersson sanoi riittämättömyyden kattavan koko yhteiskunnan.

Näinhän se tuntuu olevan. Emme aina vastaile viesteihin, näe ystäviä, jaksa antaa töissä kaikkeamme tai elää niin terveellisesti kuin haluaisimme. Uskon riittämättömyyden olevan varsinkin 2010-luvun nuorten vitsaus. Omat oireeni kuitenkin hieman pahenivat, kun kanssani samanikäinen Salmi jakson alussa luetteli, mitä kaikkea hän on saanut aikaan elämänsä aikana.

Sosiaaliset mediat ovat foorumeita, jotka esittävät oletuksia. Sosiaalipsykologin ja sometutkijan Suvi Uskin mukaan toisten ihmisten elämä nähdään mallina, johon voimme vertailla itseämme. Siihen perustuu myös somen koukuttavuus.

”Seuraamme ihannoimiamme henkilöitä, joiden sisältöjä katsoessamme syyllistymme ylöspäin suuntautuvaan vertailuun. Toisaalta samalla tavalla saatamme katsoa alaspäin niitä, joihin verrattuna oma elämämme vaikuttaa somen perusteella jollakin tapaa hienommalta”, Uski sanoo.

Oman riittämättömyyden tunteeni taustalla on suurilta osin varmasti kateus. Kun joku menestyy työssä tai opinnoissa, yritän olla pelkästään iloinen toisen puolesta, mutta mietin samalla, miksi tunnen riittämättömyyttä omasta työläismuurahaisuudestani.

Tuskailen, miksi keskiverto ei riitä, vaikka samalla tiedostan turhamaisuuttani myös etsiväni ärsyyntymisen kohteita ja aiheita somesta.

Uski kertoo, että vertaileminen on perustavanlaatuinen osa ihmisyyttä. Sosiaalisen median aikana siitä on vain tullut helpompaa ja vertailun kohteita on enemmän. Vertailusta voi hänen mukaansa tulla huono olo, sillä se sekoittaa pasmat.

Sosiaalisen median yhteyttä on tutkittu myös esimerkiksi masennukseen.

”Ihmiset tiedostavat sen, että somen esittämä todellisuus on joukkoharha, mutta silti vertailua tehdään jatkuvasti”, Uski kertoo.

Jos sosiaalisen median aikakaudella täysi ihmisarvo, vapaus ja kuvauslupa vaativat parikymmentätuhatta seuraajaa, on minulla vielä tekemistä. Kiiltokuvatodellisuuden tuijotteleminen vieraannuttaa ja aiheuttaa paineita.

Moni varmasti kokee välillä pystyvänsä liian vähään, oli kyse sitten sometilistä, opintomenestyksestä, työurasta, vanhemmuudesta tai parisuhteesta.

Tästä kertoo myös se, kuinka oman elämän rosoisuuden näyttämistä julkisesti pidetään erityisen rohkeana.

Esimerkiksi toimittaja Maria Veitolan itkuista, terapian jälkeen otettua Instagram-kuvaa tai bloggaaja Iida Åfeldtin blogikirjoitusta hänen raskaudestaan ja epävarmuudesta lapsen isästä kehuttiin poikkeuksellisiksi someteoiksi. Åfeldtin raskaudesta kirjoitti myös HS.

Vanhemmille ja opettajille Uski kertoo korostavansa, kuinka sosiaalisten suhteiden hoitoon kuuluvat suhteet verkostoihin ja läheisiin ihmisiin sekä suhde itseensä.

”Viimeistä hoidetaan nykyään huonosti, sillä oma aika käytetään yhä useammin juuri somessa. Siihen sortuminen on hyvin inhimillistä ja sitä tehdään esimerkiksi väsyneenä.”

Toisaalta vertailu voi myös toimia motivaationa, jonka voimalla omia toimintatapoja voi kehittää.

”Se on myös monien somesisältöjen pointti. Ne voivat inspiroida ja toimivat ylöspäin suuntautuvan vertailun kohteena. Jonkun muun antama malli voi motivoida, mutta usein vertailu menee liian pitkälle”, Uski pohtii.

Uskin mukaan riittämättömyyden tunne on sekä miesten että naisten ongelma. Sukupuolten välillä voi olla eroja mielenkiinnon kohteissa, joita somen kautta seurataan, mutta hänen kokemuksensa mukaan vertailun määrässä ei tuntuisi olevan radikaalia eroa.

Someriippuvuudesta ja siitä eroon pääsemisestä keskustellaan paljon, ja googlaamalla löytää siihen loputtomasti vinkkejä. Kun sometilien perään kuitenkin saatetaan kysellä esimerkiksi työnhaussa, voisi keskustelua ohjata uuteen suuntaan.

Miten somea voisi käyttää järjellisesti ja niin, ettei se aiheuttaisi tunnetta riittämättömyydestä ja alemmuudesta? Tai miten bikini- ja salikuvista saataisiin sellaisia, etteivät ne vaikuttaisi haitallisuudesta esimerkiksi nuorten mielikuviin normaalista tai oikeanlaisesta kehosta?

”Sosiaalisten medioiden seuraamisen vähentämisestä puhutaan paljon ja somen riskit tiedostetaan hyvin”, Suvi Uski toteaa.

”Silti fear of missing out eli pois jäämisen pelko on kova. Vastaliikkeenä moni on alkanut tietoisesti vähentää somen käyttöä. Vähentämisen vaikutukset on koettu positiivisina ja tätä kautta on syntynyt termi joy of missing out.”

Riittämättömyyden tunteesta ei siis välttämättä pääse kokonaan eroon. Jos jotain Uskin puheesta kannattaa painaa mieleen, niin se, miten tärkeää on hoitaa suhdetta itseensä. Voisin aloittaa keskittymällä enemmän itseeni kuin muihin.

Los Angelesissa avattu muraali sai rutkasti negatiivista palautetta ihmisten arvottamisesta somen perusteella. Sen tekijät yrittivät tyynnyttää ihmisiä korostamalla, kuinka he halusivat vain tehdä jotain eksklusiivista ja hienoa.

Loppu hyvin kaikki hyvin, seinä on nyt avoin kaikille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  5. 5

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  9. 9

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  10. 10

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää