Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Cheekin keikalla toksinen maskuliinisuus rehotti, Sanni osoitti olevansa kohta PMMP:n veroinen festarijyrä – Ruisrockin perjantai oli kotimaisten artistien ja EDM:n juhlaa

Suomenkielinen pop, rap ja iskelmä ovat nyt samaa puuta, josta vuollaan hittejä Ruisrockin ja Iskelmä-festivaalin lavoille. Kiinnostaville ulkomaalaisille räppäreille ei Ruissalossa riittänyt yleisöä.

Anna Abreu on harmillinen ja vähän hämmentävä tapaus. Hän on tehnyt jo hurjan pitkän uran suomalaisen popin parissa: albumeita on kuusi plus kokoelma ja niitä myyty yhteensä noin 200 tuhatta kappaletta.

Silti Ruisrockin perjantaissa käy kivuliaan selväksi, ettei Abreulla, joka brändäsi itsensä viime syksynä Abreuksi isoilla kirjaimilla, ole oikein biisejä.

Ehkä siksi hänen ensimmäinen päälavakeikkansa Ruisrockissa toteutuu perjantaina kello viisi.

Alku on jykevä: lavan taustanäyttö on punainen, isolla keltaisella fontilla lukee ABREU. Lavalla tanssii neljä mustiin pukeutunutta tanssijaa ja heidän keskellään avonaiseen glitterjakkuun pukeutunut Abreu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Biisi on Soo soo. Kappale, josta Abreun voi kuvitella salaa toivoneen omaa petoonirtiään – sähköshokkia, joka olisi nyrjäyttänyt hänen uransa raiteilleen.

Niin ei käynyt, ja syitä on monia. Ensinnäkään Abreun paluu ei ollut varsinainen paluu, eikä siihen siksi ladattu samalla mitalla merkitystä kuin erinäisten muiden artistien takaisintuloihin.

Toiseksi biisin ympärille rakennettu hype tuntui tunkkaiselta. Soo soo oli seksibiisi, jonka ilmeisin näkökulma oli se, että naisenkin pitää voida puhua seksistä.

Katso tästä fiilistelyvideo Ruisrockin avauspäivältä:


Kuten Oskari Onninen totesi Helsingin Sanomissa marraskuussa 2017, Abreun seksipositiivisuus tuntui vanhentuneelta. Olisipa hän pikkutuhmailun sijaan puhunut vaikka rasismin vastustamisesta tai hlbtiq-oikeuksista. Suomesta puuttuu yhä iso naispuolinen artisti, joka uskaltaisi olla myös feministi.

Sellainen kuin Silvana Imam, joka nousi Sateenkaarilavalle myöhemmin perjantaina.

Kolmanneksi Soo soo ei ollut riittävän hyvä kappale. Kertosäe oli mukiinmenevä, mutta räppiosuudet trap-vaikutteineen kuulostivat siltä, että Abreu on löytänyt Migos-yhtyeen ja innostunut.

Niittylavalla Soo soo soi silti paremmin kuin koskaan. Abreu on Suomen varmimpia esiintyjiä, ja laulajana hirveän lahjakas.

Jopa levyllä korvat punannut räppäys meni tällä lavakarismalla läpi.

Soo soon jälkeen oli vain hiljaista. Kumma juttu, ettei yli 10-vuotinen ura ole tuottanut enempää ikivihreitä.

Tai oikeastaan yhtäkään. Siis jos ikivihreällä tarkoitetaan koko kansan osaamia 2000-luvun anthemeita: Timantit on ikuisia, 2080-luvulla, Peto on irti, Päiväkoti ja niin edelleen.

Hyviä Abreulla kyllä riittää, jopa niitä suomenkielisiä. Räjäytä mun mieli, Kaikki mussa rakastaa kaikkea sun ja Abreun uran kohokohta Bandana.

On sääli, ettei jälkimmäisestä tullut jättihittiä, ja että Ruisrockin alkuillassa sitä bailaa sydämellä vain kourallinen ihmisiä. Eikä heistäkään sanoja osaa kuin osa.

Sanni otti niittylavan haltuun Abreun jälkeen ja osoitti, miten paljon voi saada muutamassa vuodessa aikaan. Debyyttilevy Sotke mut ilmestyi syyskuussa 2013, kuusi vuotta ja neljä albumia Anna Abreun debyytin jälkeen.

Nyt hän on kymmenen kertaa Abreun kokoinen artisti.

Niittylavalla Sanni näytti vihreässä aamutakissaan ja leveäresorisissa nyrkkeilyshortseissaan Sith Lordin ja Rockyn sekoitukselta. Lavalle raijatuilla screeneillä eli värejä ja muotoja ja tanssivia sanneja. Estetiikka oli 2010-lukulaista ja näytti harjaantumattoman silmään siltä, että ”kaikki käy”.

Keikka alkoi kevään paluubiisillä Pornoo. Se ei lukeudu Sannin kymmenen parhaan kappaleen joukkoon, mutta toisaalta kärkikymppiin on tunkua.

Keikalla parhaista kuultiin ainakin Vahinko, Me ei olla enää me, 2080-luvulla ja Sanni. Yleisö, jonka juontaja arvioi jopa 30-tuhatpäiseksi, lauloi nämä kaikki mukana intensiteetillä, joka muistuttaa PMMP:n viimeisistä vuosista.

Sanni työryhmineen on ehtinyt tehdä jo aika monta sukupolvilaulua, ja jos tälle vuodelle lupailtu uusi levy on menestys, saattaa hän olla kohta isompi kuin Paula Vesalan ja Mira Luodin bändi koskaan oli.

Yhtä biisiä Ruisrockin yleisökään ei ihan saanut sujumaan. Kesäkuussa julkaistu Jacuzzi on metka lomaralli, mutta jättihitiksi siitä ei ole. Kertosäe kun on italiankielinen fraasi: ”Mi scusi benvenuto nella mia jacuzzi”. Ei auttanut, vaikka Sanni yritti parhaansa mukaan opettaa sanat yleisölle.

Hittimusiikki toimii juuri nyt vain suomeksi. Siksi Abreukin on hylännyt englannin kielen.


Suomalaisten popparien illan huipensi Cheek, jonka päättymättömältä tuntuva päättäjäisturnee on viimein tulossa päätökseensä. Ruisrockin jälkeen on enää kourallinen keikkoja ennen kuin valot sammuvat Lahden mäkimontussa elokuussa.

Olen kirjoittanut arviot Cheekin levystä ja elokuvasta, mutta kokonaista keikkaa en ole koskaan nähnyt. Ruisrock oli hyvä paikka tilkitä sivistysaukko, sillä täällä artisti on mukavuusalueellaan. Jare Tiihonen on esiintynyt Ruissalossa myös vuosina 2013, 2014, 2016 ja 2017.

Musiikillisesti rantalavan esitys ei tarjonnut yllätyksiä. Paljon soitettiin biisejä, joissa ryypätään ja rellestetään ihan petrinygårdina. Ensimmäiset kolme biisiä olivat nimiltään Sokka irti, Fiiliksissä ja Liekeissä. Niitä seurasi Jenni Vartiaisen Maljasta sovitettu juomalaulu.

Tietyssä mielentilassa nämä laulut ovat parasta huumorimusiikkia. Toisessa ne väsyttävät ja inhottavat.

Cheek oli ehkä paras muistutus siitä, kuinka paljon Vain elämää on suomalaiseen popmusiikkiin vaikuttanut. Hän esitti keikallaan niin Vartiaista kuin Kaija Koota (Tinakenkätyttö), ja hätkähdin huomatessani, kuinka molemmat sujahtivat settiin säröittä.

Sama itse asiassa näkyi Cheekin ja Elastisen muodostaman Profeettojen Ruisrock-esityksessä viime vuonna. Räppibiisien välissä vedettiin muun muassa Naurava kulkuri.

Tuntuu, että kotimaiset popparit valuvat tyylillisesti koko ajan lähemmäs toisiaan, ja loputon Vain elämää -kierrätys vauhdittaa tätä sulautumista. Pop, rap ja iskelmä ovat nyt samaa puuta, josta veistellyt biisit sopivat niin Ruissiin kuin Iskelmä-festivaaleillekin.

Siksi Cheek on tehnyt biisejä Kaija Koon kanssa ja Haloo Helsinki hypännyt rap- ja EDM-vaunuihin.

Yleisömeren keskeltä Cheekin keikka oli koettelemus. Jos et ole varma, mitä viime aikojen muotisana ”toksinen maskuliinisuus” tarkoittaa, täällä sitä olisi ollut helppo demonstroida. Harvoin olen todistanut näin paljon miesoletettujen välistä nahistelua ja verbaalista öykkäröintiä.

Toksinen maskuliinisuus on juuri tätä: kovuutta, aggressiivisuutta ja kilpailuhenkeä, joilla rakennetaan ajatusta siitä, mitä on olla mies.

Se on sitä, että poikaporukan hierarkia koulunpihalla määrittyy sen mukaan, kuka hakkaa ja ketä hakataan. Kuka on hyvä futiksessa ja kuka ei. Kuka itkee ja kuka ei.

Tai kuka antaa festarikänneillä pataan ja kenen kumppania haukutaan rumaksi.

Aivan oma ilmiönsä on yläraajoilla tapahtuva manspreadaus eli ”äijähaara”. Otin jatkuvasti osumaa miesten olka- ja kyynärpäistä, jotka heiluivat ilmassa muista välittämättä. Tämä on ilmiö, jonka vähintään kaikki alle 180-senttiset tunnistavat, mutta josta ei juuri puhuta.

Yleisöaggressiot ja tilan vieminen eivät ole varsinaisesti Cheekin kontolla, mutta hänen kappaleensa ovat omiaan niitä lietsomaan. Eikä lavan tolkuton äijäilykään varsinaisesti liuota ilmassa leijuvaa testosteronimyrkkyä.

Aika eri sfääreissä liikuttiin hetkeä aiemmin Niittylavalla, jossa erittäin queerin Olly Alexanderin johtama, hienon uuden albumin Palo Santo samana päivänä julkaissut Years & Years juhlisti sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta.

Yhdessä huippukohdista Alexander nousi ilmaan metritolkulla jatkuneessa mekossa. Kohtaus toi mieleen Aamu Songin Little Red Dress -installaation, jossa yleisö istuu laulajan mekon halmeissa.

Perjantain ennakkoon kiinnostavimmat ulkomaalaisvieraat olivat kaikki räppäreitä.

Lil Xan esiintyi sateenkaarilavan alkuillassa pienelle mutta omistautuneelle yleisölle. Xan, oikealta nimeltään Diego Lanos, edustaa internet- eli Soundcloud-räppiä puhtaimmillaan. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että hänen biisinsä merkitsevät vähän isolle yleisölle, mutta hyvin paljon pienelle porukalle.

Sille samalle porukalle, joka murtui emoräppäri Lil Peepin kuolemasta viime marraskuussa.

Lil Xanin elokuussa 2017 julkaistu Betrayed-kappale nousi viraalihitiksi ja Billboardin Hot 100 -listalle. Sitä seurasi keväällä 2018 kokonainen albumi, jolla oli jo mukana Charli XCX:n, Diplon, YG:n ja 2 Chainzin kaltaisia nimiä.

Tätä on internetin nopea maailma.

Vaikutteikseen Lil Xan on nimennyt räppärit Draken ja Mac Millerin, mutta myös rock-yhtyeet Arctic Monkeys ja Queens of the Stone Age. Musiikissa on kaikuja nu metalista ja emo rockista. Oikea genremäärittely taitaa olla sad rap tai emo rap.

Xanin jälkeen festarikävijän piti tehdä valinta Tyler, the Creatorin ja Silvana Imamin välillä. Kummatkin tuntuivat häviävän katsojataistelun rantalavalla soittaneelle norjalais-dj Alan Walkerille: Tyler täytti teltan hädin tuskin puolilleen, Imamin keikalla ihmisiä oli vielä surkeammin.

Molemmat olisivat ansainneet enemmän. Imam on viime vuosien kiinnostavimpia ruotsalaismuusikoita ja voimakas yhteiskunnallinen ääni. Sateenkaarilavalla hän laulatti sekä tanssitti piskuista yleisöään ja esitteli koripallotaitojaan lavalle pystytetyllä korilla.


Tyler, the Creator puolestaan toi repertuaariinsa uusia sävyjä viime vuoden Flower Boy -albumillaan ja on nyt samastuttavampi kuin koskaan. Shokkiräppäri ei ole täysin päästänyt irti (itse-)inhostaan, mutta saa lyriikoillaan nyt jo kiinni sielunsa syrjästä.

Olen nähnyt Tylerin kahdesti osana Odd Future -kollektiivia, jonka tapana oli soittaa sumutorvea, kiroilla ja hyppiä uhkarohkeita pommeja yleisöön.

Pidin tästä uudesta Tylerista huomattavasti enemmän.

Kun Ruisrock-perjantain parhaat artistit saivat näin vaisun vastaanoton, nousi mieleen suruisa ajatus: kannattaako tällaisia esiintyjiä tuoda Ruissaloon lainkaan?

Sen sijaan illan viimeinen iso artisti The Chainsmokers rutisti valoillaan, savuillaan ja ilotulitteillaan kaiken irti EDM-musiikistaan, joka oli vielä pari vuotta sitten maailman isointa. Dj-kaksikko on kaikkien aikojen seitsemänneksi soitetuin artisti Spotifyssa.

Tällaisiin esiintyjiin Ruisrockin kannattaa selvästi panostaa, niin kuin se on kuluneina vuosina tehnytkin. Kuten takanani seissyt hyvin nuori miesoletettu totesi seuralaiselleen:

”Uppooko tällainen tekno? Hyvä. Mää en tiedä mitään parempaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruisrock
 • Festivaalit
 • Konserttiarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  2. 2

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Liikemies ammuttiin autosta, joka ajoi 200 kilometriä tunnissa – Pietarin erikoisen surman erikoisin piirre on tappajien auton suomalainen rekisterikilpi

   Tilaajille
  9. 9

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  10. 10

   Henkilöauto putosi Kehä III:n rampista kevyen liikenteen väylälle Vantaalla – kuljettaja arveli erehtyneensä jarru- ja kaasupolkimista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suurin osa miehistäkin jäi taakse – Alisa Vainio ylivoimainen maratonin Suomen mestari, mutta ennätys jäi haaveeksi
  3. Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja
  4. Baltian-kiertueella oleva paavi saapui Liettuaan ja varoitti vastakkainasettelusta – vierailu on juhla, joka peittoaa katolisen kirkon skandaalit
  5. Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys
  6. Yayoi Kusaman uuteen gallerianäyttelyyn pääsee vain ajanvarauksella
  7. Tyyni Kalervo matkusti laittomasti New Yorkiin, möi ravintolassaan kaalikääryleitä ja sai lopulta onnittelut George Bushilta – uusi kirja kertoo suomalaisyrittäjän uskomattoman tarinan
  8. Henkilöstövuokraus on nyky-Suomessa arkipäivää, ja se on 70 vuotta täyttävän Mauno Savolaisen ansiota
  9. Tunti sitten
  10. Rihanna nimettiin synnyinmaansa Barbadoksen lähettilääksi
  11. Henkilöauto putosi Kehä III:n rampista kevyen liikenteen väylälle Vantaalla – kuljettaja arveli erehtyneensä jarru- ja kaasupolkimista
  12. Nuori krimiläinen syyttäjä siirtyi Venäjän puolelle ja nousi tähdeksi – Nousukiito jatkui, kunnes hän päätti ryhtyä hankalaksi
  13. Näytä lisää