Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Pink Floydin Roger Waters tuo Suomeen konsertin, jonka aikana keskisormet nousevat kohti maailman päättäjiä

Nouskaa vastarintaan, Pink Floydin entinen pääarkkitehti julisti Lontoon-konsertissaan. Elokuussa Roger Waters nähdään myös Helsingissä.

Lontoo

Rock

Roger Watersin Us + Them -konsertti Lontoon Hyde Parkissa perjantaina.

Roger Watersin kannalta harmillista on se, että hänen Lontoon-konserttinsa ajoitus osui tasan viikolla vikaan.

”Pois! Pois! Pois!” Waters laulaa Money-kappaleen tuttua loppuhokemaa, mutta taustalla tapahtuu jotain ihan muuta. Jättimäiselle valotaululle heijastuu maailman päättäjiä, joista brittiyleisölle tutuimpia ovat brexitin isä Nigel Farage ja kätilö Theresa May sekä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Watersin viesti ei voisi olla selkeämpi. Yleisössä nousevat keskisormet kohti valotaulua.

Ensi viikon perjantaina Trump saapuu puolitoista vuotta lykätylle vierailulle Lontooseen, kaupungin kaduille odotetaan mielenosoituksia ja taivaalle nousee jättimäinen Trump vaipoissa -ilmapallo. Roger Watersin konsertti kaupungin ytimessä Hyde Parkissa olisi sopinut kuin tilauksesta tämän kaiken ääniraidaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajankohtaisuus ei ole vähäpätöinen saavutus konsertilta, joka rakentuu suurimmalta osin yli 40 vuotta vanhan materiaalin varaan.

Nimellisesti Us + Them -kiertueen lähtökohtana on Watersin uusi sooloalbumi Is This the Life We Really Want? – hänen ensimmäinen rocklevynsä 25 vuoteen – mutta tosiasiassa areenoja, stadioneita ja ulkoilmafestivaaleja kierrätään Pink Floydin hittien voimalla. Uudelta levyltä kuullaan klassikoiden lomassa vain neljä kappaletta.

Pink Floydin entinen pääarkkitehti on rakentanut aiemmat kiertueensa The Dark Side of The Moon- ja The Wall -klassikkoalbumien varaan, mutta nyt kuullaan kooste 1970-luvun levyjen hiteistä. Niiden musiikillinen tenho ei osoita haalenemisen merkkejä.

Vaikka Pink Floyd tunnettiin ensin psykedeelisenä ja sitten progressiivisena taiderockyhtyeenä, se sortui kokeiluissaan vain harvoin ylettömyyteen. Kappaleiden melodisuus ja tarkkaan rakennetut konseptit ovat taanneet, että tunnelmapalat kuten Wish You Were Here ja Comfortably Numb tai iskusävelmät kuten Another Brick in the Wall ja Money koskettavat yhä uusia sukupolvia.

Hyde Parkissa keski-ikä on toki korkea, mutta yllättävän paljon joukossa näkyy myös katsojia, joille tämä on mahdollisesti ensimmäinen elävä kosketus Pink Floydiin.

Roger Waters jätti Pink Floydin riitaisasti jo vuonna 1985, mutta yhtyeen perintö elää nyt uljaimmin hänen käsissään.

Alkuperäisjäsenten yhteenpaluu näyttää aina vain epätodennäköisemmältä, joten hengissä olevat soittajat pitävät henkeä yllä kukin tahoillaan ja tavallaan. Kitaristi David Gilmour on ominut yhtyeen myöhemmät vuodet, ja rumpali Nick Mason on lähdössä intiimille kiertueelle yhtyeen 1960-luvun sävellysten kanssa.

Watersille on jäänyt kultakausi, mikä tarkoittaa myös suurimpia yleisöjä ja suurisuuntaisinta lavashow’ta: illan aikana nähdään monet Pink Floydin visuaalisesta ilmeestä tutut elementit, kuten laserpyramidi tai Battersean voimalaitoksen ylle nouseva sika. Yhtä dramaattista on monikanavaisten efektien käyttö. Kassakoneet kilisevät, hävittäjät tuntuvat lentävän päiden yli ja Welcome to the Machinen loppu kuulostaa siltä kuin koko lava romahtaisi.

Roger Waters, 74, itse juoksentelee pitkin lavaa minkä laulamiselta ehtii ja etenkin hänen bassonsoittonsa kuulostaa jäntevältä. Sen sijaan lauluosuuksia on nyt jaettu uusille amerikkalaistulokkaille: soolourallaan ansioitunut Jonathan Wilson sekä Lucius-yhtyeen Jessica Wolfe ja Holly Laessig muistuttavat, kuinka paljon peribrittiläisessä Pink Floydissa on myös kalifornialaisen rockin raukeaa lämpöä.

Watersin taustalla on alkuperäiselle uskollinen tribuuttiyhtye, mikä ei ole pelkästään pahasta. Kitaristi Dave Kilminster todistaa, että yhtyeen kuolemattomat soolot voi ja pitää soittaa nuotilleen.

Illan aikana kuultavat Watersin uudet kappaleet ovat Pink Floyd -henkisiä balladeja, mutta ilman edeltäjiensä suurieleisyyttä. Sanoittajana hän ei ole menettänyt tulisuuttaan, vaan kuulostaa välillä suorastaan hurjistuneelta. Picture Thatin aikana hän hakkaa etusormella ohimoaan ja raivoaa: ”Picture a leader with no fucking brains.”

Aivottoman päättäjän henkilöllisyyttä ei tarvitse kauaa arvailla, kun Pigs-kappaleen aikana valoseinälle heijastuu teksti ”Trump on sika”.

Waters on aina taistellut auktoriteetteja, totalitarismia, epäoikeudenmukaisuutta ja väkivaltaa vastaan, mutta nyt hän on ehkä poliittisempi kuin koskaan. Samalla Pink Floydin kappaleet on mukautettu suoraan tähän aikaan.

Kun konsertin ensimmäinen puoliaika päättyy, valotaululle jää vain yksi sana: ”Resist.”

Ja sitten seuraa lista, mitä kaikkea Waters vastustaa. Uusfasismista, antisemitismistä, luonnon turmelemisesta, poliisiväkivallasta ja valtioiden välisestä sapelinkalistelusta mennään aivan henkilökohtaisiin huomautuksiin.

Vasta aivan konsertin lopussa Waters myös puhuu, kääriessään kaulansa ympärille lahjaksi saamansa palestiinalaishuivin: ”Me kaikki voimme valita, uskommeko ihmisoikeuksiin”, hän aloittaa, ”me kaikki ansaitsemme yhtäläiset kansalais- ja ihmisoikeudet.”

Roger Watersin yli 50 vuotta jatkunut ura lähestyy vääjäämättä päätepistettään, mutta ennen sitä hän on ilmiselvästi päättänyt tehdä kaikkensa yhden asian puolesta: Että hän voisi tehdä maailmasta paremman meille muille.

Roger Watersin Us + Them -konsertti nähdään 21. elokuuta Helsingin Hartwall-areenassa.

Fakta

Nämä kappaleet Roger Waters esitti Lontoossa


1. Breathe (The Dark Side of the Moon, 1973)

2. One of These Days (Meddle, 1971)

3. Time (The Dark Side of the Moon, 1973)

4. Breathe (Reprise) (The Dark Side of the Moon, 1973)

5. The Great Gig in the Sky (The Dark Side of the Moon, 1973)

6. Welcome to the Machine (Wish You Were Here, 1975)

7. Déjà Vu (Is This the Life We Really Want?, 2017)

8. The Last Refugee (Roger Waters: Is This the Life We Really Want?, 2017)

9. Picture That (Roger Waters: Is This the Life We Really Want?, 2017)

10. Wish You Were Here (Wish You Were Here, 1975)

11. The Happiest Days of Our Lives (The Wall, 1979)

12. Another Brick in the Wall, Parts 2 & 3 (The Wall, 1979)

13. Dogs (Animals, 1977)

14. Pigs (Three Different Ones) (Animals, 1977)

15. Money (The Dark Side of the Moon, 1973)

16. Us and Them (The Dark Side of the Moon, 1973)

17. Smell the Roses (Is This the Life We Really Want?, 2017)

18. Brain Damage (The Dark Side of the Moon, 1973)

19. Eclipse (The Dark Side of the Moon, 1973)

20. Comfortably Numb (The Wall, 1979)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  4. 4

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Kahdeksan ihmistä sai tuomiot Turun parkkimittarijutussa – työntekijät veivät mittareista satojatuhansia euroja

  7. 7

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  8. 8

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  9. 9

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  10. 10

   Järjestö: Lesboksen pakolaisleirillä jopa lapset ovat yrittäneet itsemurhaa – ”En ole koskaan nähnyt samanlaista kärsimystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää