Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Alma ilmoitti Ruisrockin lavalla albuminsa olevan viimein valmis – Vuoden ensimmäinen Suomen-keikka oli kuin Irc-Gallerian livetoisinto

Ruisrock oli Alman ensimmäinen päälavakeikka Suomessa.

Alma on viime vuosien suitsutetuimpia suomalaisia poppareita, eikä syyttä. Hittikappaleet kuten Chasing Highs ja Karma ovat kansainvälisen tason pop-priimaa, josta Charli XCX ja Tove Lo saavat olla kateellisia.

Molemmat edellä mainitut kuuluvat tietenkin Alman lähipiiriin. Tove Lon Bitches-kappaleesta julkaistiin alkukesästä uusi versio, jossa kuullaan kolmikon lisäksi Icona Popia ja Elliphantia.

Tällä hetkellä koko suomalaisen musiikin vienti ulkomaille kiteytyy juuri hirveän hyvin verkostoituneeseen Almaan. Hänen harteillaan on valtava taakka kotimaisen popin kansainvälistämisestä.

Yksi asia Almalta kuitenkin puuttuu: studioalbumi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaan ei enää. Ruisrockin sunnuntai-illassa esiintynyt Alma ilmoitti viimeisen biisin alla, että levy on viimein syntynyt.

”En osaa antaa haastatteluja enkä osaa puhua niissä. Minulla on ollut vaikeaa. On pitänyt tehdä rohkeita päätöksiä”, Alma sanoi.

”Albumi on nyt valmis. Ottakaa se lämmöllä vastaan.”

Alma kertoi myös ottaneensa levyllä uuden suunnan.

Millaisen? Se jää vielä nähtäväksi. Julkaisuaikaa ei kerrottu ja Ruisrockissa kuultiin kokoelma vanhoja hittejä sekä lohkaisuja Alman Dye My Hair -EP:ltä (2016) ja Heavy Rules Mixtapelta (2018).

Yhden asian hän kuitenkin lupasi: tuleva albumi on ”vanhan loppu ja uuden alku.”

Niittylavan äärellä tällainen väite ei tunnu edes markkinapuheelta, niin taidokkaasti Alma on jatkuvasti raikastanut omaa musiikkiaan ja esiintymistään. Vuoden 2017 Flow Festival -keikan jälkeen on taas otettu uusia kierroksia.

Dye My Hair, Ruisrockissa lauantaina esiintyneen Tove Styrken tähdittämä Good Vibes ja Chasing Highs piirtävät kuvan modernista, aikaansa seuraavasta artistista, joka suhtautuu hyvällä tavalla välinpitämättömästi muiden odotuksiin.

Alman artistipersoonasta on kirjoitettu viime vuosina paljon. Kuukausiliite kertoi hänen tarinansa vuonna 2017.

Alma ei sovi perinteisen naispuolisen pop-artistin muottiin ulkoisesti eikä livekäytökseltään. Hän viljelee v-sanaa ja puhuu dokaamisesta.

Niittylavalla hän sanoi kaipaavansa Suomea. Sitä, että täällä voi mennä Aleksanterinkadulle sunnuntaina, ”eikä siellä ole ketään, kun kaikki on krapulassa. Ja se on siistiä.”

Hetkeä aiemmin siskonsa Annan kanssa esiintyvä Alma oli kehottanut yleisöä ottamaan piilopullonsa esiin.

”Juissipurkit, kyllä me tiedetään!”

Visuaalisesti Niittylavan esitys oli huima ja muistutti siitä, ettei hieno show aina kaipaa pyrotekniikkaa. Savukoneet olivat lopussa muodon vuoksi.

Alma aloitti vuoden ensimmäisen Suomen-keikkansa sängyllä maaten kuin Madonna ikään. Lavaa hallitsi valtava dj-koroke, jollaiset on yleensä varattu The Chainsmokersin kaltaisille suurnimille.

Parin biisin jälkeen Alma arveli 7 päivää -lehden kirjoittavan, että onpa wäkki muija, kun ei ottanut bändiä mukaan.

”Fuck Seiska ja fuck media. Sanokaa moi mun bändille!”

Dj-korokkeen reunat laskeutuivat ja paljastivat takaansa livebändin, jonka paitoihin oli kirjailtu teksti ”Cyber Security”.

Tällaisilla pienillä asioilla voi tehdä ihmeen paljon.

Kaikki Alman esityksessä tuntui samaan aikaan spontaanilta ja täydellisen harkitulta. Tällaista on zeitgeistin visuaalinen kanavointi puhtaimmillaan. Oli värikkäitä sporttilaseja, beiget liivit suoraan Varustelekasta tai Partioaitasta, videoissa eri ysärifilttereitä ja screeneillä tutut tribaalikuviot.

Vuosituhannen alussa suosittu nuorten nettiyhteisö Irc-Galleria näkyy juuri nyt Alman, Cledosin ja Tipan kaltaisten Suomi-artistien tyylivalinnoissa.

Ei ole sattumaa, että Irc-Gallerian Instagram-tilillä on liki 30 tuhatta seuraajaa. Siellä kierrätetyt arkistokuvat näyttävät, miten nuoriso esitti itseään verkossa 15 vuotta sitten.

Nuo kuvat toimivat nyt uutena inspiraationlähteenä taiteilijoille.

Irc-Gallerian ajat itse eläneelle tämä tuntuu samaan aikaan nostalgiselta ja koomiselta. 2000-luvun alku ei ollut auvoista aikaa kaikille, vaikka aika muistot kultaakin. Suomi oli vielä enemmän monokulttuuri ja vähemmistöillä oli vaikeaa.

Pride-kulkueelle osallistui vielä vuonna 2010 vaivaiset viisi tuhatta ihmistä, kun tänä vuonna paikalla oli 20 kertaa sen verran.

Tärkeää Almassa onkin se, että hän tuo menneen ajan merkit uuteen kontekstiin.

Kaulassa riippuva Leijona-koru on tästä kuuluisin esimerkki. Sen on tiedetty symboloivan kansallismielisyyttä, joka lipsuu ääritapauksissa vaaralliseksi nationalismiksi, mutta Alman yllä se on jotain aivan muuta: symboli uudenlaisesta Suomesta, joka on tasa-arvoinen ja avoin.

Good Vibesin aikana Alma komensi, että kaikki homofobiset ihmiset voivat painua vittuun yleisöstä – temppu, joka tuo mieleen Paperi T:n uuden levyn kappaleen Jay-Z. Lavalla liehui Pride-lippu.

Esiintyjä lupasi, että jonain päivänä koko planeetta on tasa-arvoinen. Isoja sanoja, mutta ainakin kuluneen tunnin ajan väitteeseen pystyi uskomaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alma
 • Ruisrock
 • Konserttiarvostelut
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Trump allekirjoitti vapaakauppa­sopimuksen Etelä-Korean kanssa ja ylisti Pohjois-Korean diktaattoria

  5. 5

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  6. 6

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  7. 7

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  10. 10

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  10. 10

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  3. Trump allekirjoitti vapaakauppa­sopimuksen Etelä-Korean kanssa ja ylisti Pohjois-Korean diktaattoria
  4. Erkki Tuomioja paljastaa päiväkirjassaan, miten suurta tuskaa ministeripestin vastaanottaminen Paavo Lipposen hallituksessa tuotti hänelle
  5. Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva
  6. Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää
  7. Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan Tilaajille
  8. Kannattaako talvirenkaat ostaa verkosta vai liikkeestä? HS kokosi tietopaketin, jonka avulla valitset sinulle sopivan renkaan ja edullisimman myyjän Tilaajille
  9. Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua
  10. Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen Tilaajille
  11. 4 tuntia sitten
  12. Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä
  13. Näytä lisää