Kulttuuri

Kuinka päästä eroon kirjahyllyssä pölyttyvistä tiiliskivistä? Kirjan uusi omistaja voi löytyä kirjaston vaihtohyllyltä, some-kirpputorilta tai uudesta Selaamo-sovelluksesta

Huhtikuussa julkaistussa Selaamossa näkee, mitä oman kaupunginosan asukkailla on kirjahyllyissään.

Klassikot, jotka on joskus tullut napattua mukaan kirpparilta, koska ne kuuluvat ”100 kirjaa, jotka täytyy lukea ennen kuin kuolee” -listalle.

Agatha Christien romaanit, jotka eivät enää kiinnosta, koska on jo kerran selvittänyt, kuka on murhaaja.

Lahjaksi saadut self-help-oppaat. Näin karppaat -teokset. Vanhat koulukirjat. Iijoki-sarja.

Näistä kaikista olisi päästävä eroon, ainakin itsepalvelukirpputorien kirjavalikoimista päätellen. Näillä kirpputoreilla myydään kuitenkin kaikkea muutakin, ja yleensä pöydästä on maksettava melkoinen vuokra.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muun muassa siksi kirjojen ilmaiselle kierrätykselle on kysyntää, ja kirjastojen vaihtokirjahyllyt pursuavat ainakin Helsingissä, kertoo kaupungin kirjastopalveluiden johtaja Katri Vänttinen.

”Ohjeemme on, että vaihtohyllyyn ei tuotaisi kassillista tai laatikollista vaan muutama kirja kerrallaan. Kirjastoissa siivotaan hyllyt lähes päivittäin, ja pitkään hyllyissä lojuneet kirjat laitetaan lopulta paperinkeräykseen”, sanoo Vänttinen.

Pääsääntöisesti kaikissa Helsingin kirjastoissa on vaihtohylly. Nyt kahdessa kirjastossa, Lauttasaaressa ja Kalliossa, on myös uudenlainen kirjojen kierrätyshylly.

Uudet hyllyt ovat Selaamo-sovelluksen asiakkaiden kirjojenvaihtopisteitä.

Selaamo on viime huhtikuussa julkaistu sovellus, jossa käyttäjät voivat myydä ja ostaa kirjoja suoraan toisiltaan. Se on neljän kaveruksen, Aleksi Immosen, Roman Zaynetdinovin, Simo Alarannan ja Tuomas Elon yhteinen projekti. Idea sovellukseen syntyi siitä tavanomaisesta ongelmasta: Mitä tehdä pursuavalle kirjahyllylle, joka on täynnä jo kertaalleen luettuja teoksia?

”Tulin kotiin reissusta, istahdin sohvalle ja katselin kirjahyllyäni. Totesin, että olen lukenut hyllyn kirjoista suurimman osan, joten miksi haluaisin säilöä suurta määrää niitä kotonani? Juttelin koulukaverini Tuomaksen kanssa tästä ja aloimme pohtia, mitä voisimme ongelmalle tehdä”, Aleksi Immonen kertoo.

Immonen on opiskellut kauppatieteitä Turun yliopistossa ja tehnyt aiemmin opintojensa aikana jo yhden sovellusprojektin. Myös muilta Selaamon tiimiläisiltä löytyy opintotaustaa joko markkinoinnista tai it-alalta.

Immonen kokee, että heillä on mahdollisuus tehdä aiempia kirjojen kierrätysmahdollisuuksia parempi palvelu. Tai ainakin aiempia helppokäyttöisempi.

”Esimerkiksi Torissa tai Facebookin kirppiksillä menee paljon aikaa siihen, että kirjoittaa kirjojen tiedot myynti-ilmoituksiin. Booky.fi ja Jamera taas ottavat käytettyjen kirjojen myynnistä välityspalkkiot. Me haluamme tehdä kirjojen kierrätyksestä mahdollisimman helppoa.”

Kuinka helppoa Selaamon käyttäminen sitten on? Testasin.

Sovelluksen saa ladattua sekä iOS- että Android-käyttö­järjestelmille sovellus­kaupasta. Kirjau­tuessa sisään täytyy palvelussa ilmoittaa puhelin­numero ja postinumero. Tämän jälkeen kirjoja pääsee selaamaan.

Kirjoja voi etsiä joko aiheiden, kategorian (kauno- tai tietokirjallisuus) tai kartan avulla. Vastikään sovellukseen lisätyltä kartalta voi valita oman alueen (postinumeron) tai muun haluamansa alueen, jolloin valikkoon aukeavat kyseisellä alueella myytävät kirjat.

Toisen turhake, toisen aarre. Valitsen ostettavakseni hinnan (1 euro) ja julkaisuvuoden (1851) perusteella ostajan jo kahlaamaksi klassikoksi uumoilemani Moby Dickin.

Kun lähetän ostopyyntöä, voisin valita joko tapaamisen sopimisen suoraan myyjän kanssa tai noutopisteen. Koska en ole avannut palveluun ”lompakkoa”, Moby Dickin myyjän kanssa ainut vaihtoehto on tapaaminen.

Kun klikkaan eteenpäin, ostopyyntö lähtee myyjälle. Kun myyjä hyväksyy pyynnön, näen Selaamosta hänen yhteystietonsa, ja kumpi vain voi laittaa toiselle viestin ja sopia kirjan ostamisen ajasta ja paikasta.

Melko helppoa.

Jos myyjä ja ostaja haluavat käyttää nouto­pistettä, täytyy sovelluk­sessa ottaa käyttöön ”lompakko”. Lompakon saa käyttöön lisäämällä Selaamoon maksukortin tiedot.

Jos sekä minulla että myyjällä on käytössä lompakko, myyjä voi viedä kirjan sovittuun noutopisteeseen, ja sovellus ilmoittaa, kun kirja on noutopisteessä. Mikäli en reklamoi ostosta mitään viiteen päivään, oletetaan minun hakeneen kirjan ja rahat siirretään kortiltani myyjän virtuaaliseen lompakkoon, josta hän voi siirtää rahat omalle tililleen.

Tällä hetkellä noutopisteitä on kaksi: Kallion kirjastossa ja Lauttasaaren kirjastossa. Noutopisteiden käytöstä Selaamo perii yhden euron per transaktio.

Hyvin helppoa.

Kun etsin kirjoja kartalta, omalla postinumerollani ei löydy ollenkaan kirjoja. Seuraavaksi lähimmältä alueelta Kalliosta löytyy sen sijaan paljonkin teoksia, erityisesti juuri tämän jutun alussa lueteltuja: keittokirjoja, suomalaisia klassikoita ja esimerkiksi Pysyvästi hoikaksi -kirja.

Mutta löytyy myös uusia ja kehuttuja teoksia, sellaisia kuten Pajtim Statovcin Tiranan sydän ja Saara Turusen Sivuhenkilö. Oletettavasti ne myös käyvät parhaiten kaupaksi, vaikka Aleksi Immonen sanookin, että Selaamo toimii kuin antikvariaatti – jonkin kiinnostavan teoksen voi löytää vain törmäämällä siihen, oli kyseessä sitten uusi tai vanha kirja. Siten minulle kyllä kävi Moby Dickin kohdalla.

Dekkarit ja hyvässä kunnossa olevat uudehkot kirjat kiinnostavat silti eniten, kuten Helsingin kirjastojen vaihtohyllyillä.

Kirjat vaihtavat omistajaa myös sosiaalisen median kirpputoreilla. Facebookin Kirjakirppis -ryhmässä on tällä hetkellä lähes 14 000 jäsentä, ja postauksia ryhmään tehdään päivittäin. Tässäkin ryhmässä omistajaa vaihtavat erityisesti dekkarit. Myynnissä on odotetusti myös Laila Hietamiestä ja Paulo Coelhoa. Myytäviä kirjoja on paljon enemmän kuin ostoilmoituksia.

Selaamosta voi jakaa sinne kokoamansa myytävät kirjat suoraan listana Facebookin kirpputoreille. Jotta jakaminen onnistuu, on Facebookissa oltava kyseisen ryhmän jäsenenä.

Kirjakirppis-ryhmän päivitysten nostoyrityksistä (kommenttikentässä lukee ”up” tai ”hep”) päätellen osa kirjoista jää myymättä. Niin käy väistämättä joillekin kirjoille myös Selaamossa.

Kirjaston vaihtohyllyyn lojumaan jääneet päätyvät paperinkeräykseen. Selaamossa kirja kuitenkin pysyy myynnissä siihen asti, kunnes sille löytyy ostaja tai kunnes myyjä poistaa sen Selaamosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Kierrätys
 • Sovellukset
 • Kirjastot
 • Säde Mäkipää
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Kauris tuijotti kahvilan asiakkaita ja karisti sen jälkeen poliisit kannoiltaan Katajanokalla – ”Se oli siinä ehkä minuutin verran”

  4. 4

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  5. 5

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  6. 6

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  7. 7

   Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin

  8. 8

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  9. 9

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  10. 10

   Maauimalat ovat yksi merkki kaupungistumis­trendistä – Tällainen tulee Tampereen ensimmäisestä uimalasta, jossa vettä puhdistetaan Särkänniemen delfinaarion vanhoilla suodattimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  5. 5

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  6. 6

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  7. 7

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja
  3. Venäjän näyteikkuna kehuttuna kisajärjestäjänä sulkeutuu – ennen seuraavia kisoja on selvitettävä dopingsotkut: ”Siinä on selvästi kahdet kasvot”
  4. Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla
  5. Toimittajan lukusuositus: Tunnetaitokirjat kannustavat lapsia rohkeuteen
  6. Sammutustyöt jatkuvat Varsinais-Suomessa: Maasto kytee jopa kymmenien senttien syvyydessä, ja uusia paloja voi vielä syttyä
  7. Europeleissään hävinneet suomalaisjoukkueet palaavat sunnuntaina arkeen – käteen euroseikkailusta jäi pettymys ja 240 000 euroa kullekin
  8. Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin
  9. Oliver Helander tähtää jo finaalipaikkaan EM-kisojen keihäsfinaalissa – sitä ennen hän ottaa ensimmäisen Suomen mestaruutensa
  10. Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, ukkosten pelätään pahentavan tilannetta – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa
  11. Tunti sitten
  12. Edes Ranskan maailman­mestaruus ei nostanut Macronia epäsuosion alhosta – ehkä hänenkin olisi pitänyt turvautua jalkapallopaitaan
  13. Näytä lisää