Kulttuuri

Kuinka päästä eroon kirjahyllyssä pölyttyvistä tiiliskivistä? Kirjan uusi omistaja voi löytyä kirjaston vaihtohyllyltä, some-kirpputorilta tai uudesta Selaamo-sovelluksesta

Huhtikuussa julkaistussa Selaamossa näkee, mitä oman kaupunginosan asukkailla on kirjahyllyissään.

Klassikot, jotka on joskus tullut napattua mukaan kirpparilta, koska ne kuuluvat ”100 kirjaa, jotka täytyy lukea ennen kuin kuolee” -listalle.

Agatha Christien romaanit, jotka eivät enää kiinnosta, koska on jo kerran selvittänyt, kuka on murhaaja.

Lahjaksi saadut self-help-oppaat. Näin karppaat -teokset. Vanhat koulukirjat. Iijoki-sarja.

Näistä kaikista olisi päästävä eroon, ainakin itsepalvelukirpputorien kirjavalikoimista päätellen. Näillä kirpputoreilla myydään kuitenkin kaikkea muutakin, ja yleensä pöydästä on maksettava melkoinen vuokra.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muun muassa siksi kirjojen ilmaiselle kierrätykselle on kysyntää, ja kirjastojen vaihtokirjahyllyt pursuavat ainakin Helsingissä, kertoo kaupungin kirjastopalveluiden johtaja Katri Vänttinen.

”Ohjeemme on, että vaihtohyllyyn ei tuotaisi kassillista tai laatikollista vaan muutama kirja kerrallaan. Kirjastoissa siivotaan hyllyt lähes päivittäin, ja pitkään hyllyissä lojuneet kirjat laitetaan lopulta paperinkeräykseen”, sanoo Vänttinen.

Pääsääntöisesti kaikissa Helsingin kirjastoissa on vaihtohylly. Nyt kahdessa kirjastossa, Lauttasaaressa ja Kalliossa, on myös uudenlainen kirjojen kierrätyshylly.

Uudet hyllyt ovat Selaamo-sovelluksen asiakkaiden kirjojenvaihtopisteitä.

Selaamo on viime huhtikuussa julkaistu sovellus, jossa käyttäjät voivat myydä ja ostaa kirjoja suoraan toisiltaan. Se on neljän kaveruksen, Aleksi Immosen, Roman Zaynetdinovin, Simo Alarannan ja Tuomas Elon yhteinen projekti. Idea sovellukseen syntyi siitä tavanomaisesta ongelmasta: Mitä tehdä pursuavalle kirjahyllylle, joka on täynnä jo kertaalleen luettuja teoksia?

”Tulin kotiin reissusta, istahdin sohvalle ja katselin kirjahyllyäni. Totesin, että olen lukenut hyllyn kirjoista suurimman osan, joten miksi haluaisin säilöä suurta määrää niitä kotonani? Juttelin koulukaverini Tuomaksen kanssa tästä ja aloimme pohtia, mitä voisimme ongelmalle tehdä”, Aleksi Immonen kertoo.

Immonen on opiskellut kauppatieteitä Turun yliopistossa ja tehnyt aiemmin opintojensa aikana jo yhden sovellusprojektin. Myös muilta Selaamon tiimiläisiltä löytyy opintotaustaa joko markkinoinnista tai it-alalta.

Immonen kokee, että heillä on mahdollisuus tehdä aiempia kirjojen kierrätysmahdollisuuksia parempi palvelu. Tai ainakin aiempia helppokäyttöisempi.

”Esimerkiksi Torissa tai Facebookin kirppiksillä menee paljon aikaa siihen, että kirjoittaa kirjojen tiedot myynti-ilmoituksiin. Booky.fi ja Jamera taas ottavat käytettyjen kirjojen myynnistä välityspalkkiot. Me haluamme tehdä kirjojen kierrätyksestä mahdollisimman helppoa.”

Kuinka helppoa Selaamon käyttäminen sitten on? Testasin.

Sovelluksen saa ladattua sekä iOS- että Android-käyttö­järjestelmille sovellus­kaupasta. Kirjau­tuessa sisään täytyy palvelussa ilmoittaa puhelin­numero ja postinumero. Tämän jälkeen kirjoja pääsee selaamaan.

Kirjoja voi etsiä joko aiheiden, kategorian (kauno- tai tietokirjallisuus) tai kartan avulla. Vastikään sovellukseen lisätyltä kartalta voi valita oman alueen (postinumeron) tai muun haluamansa alueen, jolloin valikkoon aukeavat kyseisellä alueella myytävät kirjat.

Toisen turhake, toisen aarre. Valitsen ostettavakseni hinnan (1 euro) ja julkaisuvuoden (1851) perusteella ostajan jo kahlaamaksi klassikoksi uumoilemani Moby Dickin.

Kun lähetän ostopyyntöä, voisin valita joko tapaamisen sopimisen suoraan myyjän kanssa tai noutopisteen. Koska en ole avannut palveluun ”lompakkoa”, Moby Dickin myyjän kanssa ainut vaihtoehto on tapaaminen.

Kun klikkaan eteenpäin, ostopyyntö lähtee myyjälle. Kun myyjä hyväksyy pyynnön, näen Selaamosta hänen yhteystietonsa, ja kumpi vain voi laittaa toiselle viestin ja sopia kirjan ostamisen ajasta ja paikasta.

Melko helppoa.

Jos myyjä ja ostaja haluavat käyttää nouto­pistettä, täytyy sovelluk­sessa ottaa käyttöön ”lompakko”. Lompakon saa käyttöön lisäämällä Selaamoon maksukortin tiedot.

Jos sekä minulla että myyjällä on käytössä lompakko, myyjä voi viedä kirjan sovittuun noutopisteeseen, ja sovellus ilmoittaa, kun kirja on noutopisteessä. Mikäli en reklamoi ostosta mitään viiteen päivään, oletetaan minun hakeneen kirjan ja rahat siirretään kortiltani myyjän virtuaaliseen lompakkoon, josta hän voi siirtää rahat omalle tililleen.

Tällä hetkellä noutopisteitä on kaksi: Kallion kirjastossa ja Lauttasaaren kirjastossa. Noutopisteiden käytöstä Selaamo perii yhden euron per transaktio.

Hyvin helppoa.

Kun etsin kirjoja kartalta, omalla postinumerollani ei löydy ollenkaan kirjoja. Seuraavaksi lähimmältä alueelta Kalliosta löytyy sen sijaan paljonkin teoksia, erityisesti juuri tämän jutun alussa lueteltuja: keittokirjoja, suomalaisia klassikoita ja esimerkiksi Pysyvästi hoikaksi -kirja.

Mutta löytyy myös uusia ja kehuttuja teoksia, sellaisia kuten Pajtim Statovcin Tiranan sydän ja Saara Turusen Sivuhenkilö. Oletettavasti ne myös käyvät parhaiten kaupaksi, vaikka Aleksi Immonen sanookin, että Selaamo toimii kuin antikvariaatti – jonkin kiinnostavan teoksen voi löytää vain törmäämällä siihen, oli kyseessä sitten uusi tai vanha kirja. Siten minulle kyllä kävi Moby Dickin kohdalla.

Dekkarit ja hyvässä kunnossa olevat uudehkot kirjat kiinnostavat silti eniten, kuten Helsingin kirjastojen vaihtohyllyillä.

Kirjat vaihtavat omistajaa myös sosiaalisen median kirpputoreilla. Facebookin Kirjakirppis -ryhmässä on tällä hetkellä lähes 14 000 jäsentä, ja postauksia ryhmään tehdään päivittäin. Tässäkin ryhmässä omistajaa vaihtavat erityisesti dekkarit. Myynnissä on odotetusti myös Laila Hietamiestä ja Paulo Coelhoa. Myytäviä kirjoja on paljon enemmän kuin ostoilmoituksia.

Selaamosta voi jakaa sinne kokoamansa myytävät kirjat suoraan listana Facebookin kirpputoreille. Jotta jakaminen onnistuu, on Facebookissa oltava kyseisen ryhmän jäsenenä.

Kirjakirppis-ryhmän päivitysten nostoyrityksistä (kommenttikentässä lukee ”up” tai ”hep”) päätellen osa kirjoista jää myymättä. Niin käy väistämättä joillekin kirjoille myös Selaamossa.

Kirjaston vaihtohyllyyn lojumaan jääneet päätyvät paperinkeräykseen. Selaamossa kirja kuitenkin pysyy myynnissä siihen asti, kunnes sille löytyy ostaja tai kunnes myyjä poistaa sen Selaamosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Kierrätys
 • Sovellukset
 • Kirjastot
 • Säde Mäkipää
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  9. 9

   Venäläinen luonnonkosmetiikka tekee Suomessa kauppansa, ja yrityksen perustajalla on sille selitys: ”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan”

  10. 10

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  7. 7

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäläinen luonnonkosmetiikka tekee Suomessa kauppansa, ja yrityksen perustajalla on sille selitys: ”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan”
  3. Äänestys Soinin luottamuksesta teki railoa hallituksen sisälle – jos edustajat olisivat saaneet vapaat kädet, lopputulos olisi ollut paljon arvaamattomampi
  4. Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä
  5. Italian tähtihakkuri Ivan Zaitsev lähes pitelemätön – tyly tappio varmisti Suomen MM-urakan päättymisen sunnuntaina
  6. Tästä naistaiteilijasta olisi voinut tulla ”Saksan Picasso”, jos hän olisi saanut elää
  7. William Morrisin ajatukset itse tehdyn arvokkuudesta ovat jälleen ajankohtaisia – näyttely Tukholmassa perehdyttää Arts and Crafts -liikkeen dynamoon
  8. Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä
  9. Näin Venäjän vaikutusvaltaa lisäävä kaasuputki uppoaa Itämereen – HS seurasi Nord Stream 2:n rakentamista Saksan rannikolla Tilaajille
  10. Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?
  11. Lasten dekkarifestivaaleilla lapset pääsevät ratkomaan arvoituksia ja salaisuuksia ihan itse
  12. Näytä lisää