Kulttuuri

Kauhukirjailija Lauren Beukes: ”Kukaan ei törmää sarjamurhaajaan toimistossa, mutta raiskaaja voi hyvinkin istua vieressäsi”

Etelä-Afrikan apartheid-menneisyys voi hyvin olla tulevaisuutta Yhdysvalloissa tai Euroopassa, jos väsymme ihmisoikeuspuheisiin.

Kauhukirjailija Lauren Beukes ymmärtää hyvin, että ainaiselta tuntuva puhe ihmisoikeuksista, naisten oikeuksista, vähemmistöjen oikeuksista ja eläintenkin oikeuksista voi välillä uuvuttaa.

”Maailma näyttää juuri tällä hetkellä monista ylivoimaiselta kestää. Konservatiivinen vastaliike uhkaa tukahduttaa #metoo-liikkeen, vähemmistöjen oikeuksia poljetaan monissa maissa, pakolaisia kohdellaan ala-arvoisesti”, hän luettelee.

Uupumuksessa piilee kuitenkin vaara, että hänen kotimaansa Etelä-Afrikan menneisyydestä tutun rotuerottelujärjestelmän käytäntöjä tulee jälleen käyttöön jossain muodossa esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Euroopassa.

Beukes uskoo, että fiktio on yksi keino voittaa tällainen uupumus. Hän on nähnyt, että se toimii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjailija täytti 18 samana vuonna, kun hänen kotimaassaan lakkautettiin vuosikymmeniä valtion toimesta ylläpidetty laillistettu rotusorto. Järjestelmällä pyrittiin ylläpitämään valkoisten ylivaltaa.

”Vanhempani olivat apartheidin aikaan liberaaleja. He eivät toimineet suoraan rotuerottelun lopettamisen hyväksi, mutta toivat maahan Habitat for Humanity -liikkeen, joka rakentaa köyhille taloja. He myös kustansivat mustan kasvattiveljeni yksityiskoulun”, Beukes kertoo.

”Itse koin syvää, kuluttavaa vihaa rotuerottelujärjestelmää kohtaan, kun kuljin lapsena rakennuksilla.”

Siihen aikaan Etelä-Afrikassa sensuroitiin muun muassa myöhemmin Nobel-palkinnon voittaneiden Nadine Gordimerin ja J. M. Coetzeen rotuerottelujärjestelmää kritisoineita romaaneja. Niitä pidettiin vaarallisina siksikin, että niiden avulla ihmiset pystyivät käsittelemään sellaisia kauheuksia, jotka olivat liian rankkoja arjessa kohdattavaksi – ja toimimaan niitä vastaan, Beukes kertoo.

”Kirjoissa katsotaan tosielämän kauheuksia matkan päästä. Sitä pystyy lukemaan sarjamurhaajista, koska ei todennäköisesti tapaa sellaista koskaan. Sen sijaan on lähes mahdotonta sietää ajatusta, että samassa toimistossa istuu raiskaaja, vaikka tilastollisesti se on todennäköistä”, Beukes pohtii.

Beukesille kirjoittaminen on tapa käsitellä omia kauhun ja vihan tunteitaan.

”Ne siirtyvät tavallaan lukijan ongelmaksi”, Beukes toteaa.

Toisaalta kirjallinen kauhutarina tarjoaa sekä kirjailijalle että lukijalle loppuratkaisun. Sellaista ei välttämättä tosielämässä tule.

”Rikollisuus on Etelä-Afrikassa niin paha ongelma, että siitä puhutaan kuin säästä”, Beukes kertoo. ”Eikä poliisi välitä selvittää erityisesti naisten kokemaa väkivaltaa”, hän sanoo.

Esimerkiksi Beukes nostaa tapauksen, jossa hänen siivoojansa tytär joutui poikaystävänsä väkivallan kohteeksi. Kesti viisi päivää, ennen kuin poliisit vaivautuivat vapauttamaan kolmannen asteen palovammoista kärsineen naisen lukkojen takaa.

Hän kuoli tulehtuneisiin vammoihinsa neljä kuukautta myöhemmin. Poikaystävä saatiin oikeuteen asti, kun Beukes valkoisena keskiluokkaisena naisena nosti tapauksesta julkisen metelin. Poliisin hutiloima esitutkinta tarkoitti kuitenkin, että syyttäjä luopui syytteestä ennen oikeudenkäyntiä.

Uhri oli köyhä musta nainen.

”Apartheid lakkautettiin, mutta maassamme on järkyttävä juopa etuoikeutettujen valkoisten ja köyhien mustien välillä. Siinä menivät minun viimeiset uskonrippeeni maamme oikeusjärjestelmään”, sanoo Beukes.

Hän kanavoi vihaisuutensa kirjan kirjoittamiseen.

Syntyi Säkenöivät tytöt (Schildts & Söderströms 2014, suom. Virpi Vainikainen). Kirja kertoo tytöstä, joka selviytyy sarjamurhaajan murhayrityksestä ja lähtee jäljittämään tätä. Vaikeutena on, että sarjamurhaaja kykenee matkustamaan ajassa.

Kauhuelementit syntyvät siitä, että murhat on kuvattu kuolevien naisten näkökulmasta.

”En yritä tarkoituksella järkyttää, mutta haluan luoda lukijassa tunnereaktion. Enkä missään nimessä hyväksy ajatusta, että naisen murhassa on jotain seksikästä tai kaunista”, Beukes sanoo.

”Tosielämän sarjamurhaajatkin ovat säälittäviä yksilöitä, eivät mitään Hannibal Lectereitä.”

Toinen Beukesin tuotannosta suomennettu teos on Zoo city: eläinten valtakunta (Aula & co 2016, suom. Tytti Viinikainen). Sen päähenkilö on tehnyt murhan ja joutuu kantamaan sen seurauksena merkkiä tekemästään rikoksesta. Tässä tapauksessa elävää laiskiaista. Jos laiskiaiselle käy huonosti, myös sen kantajalle käy huonosti.

Ajatus murhaajan merkitsemisestä nousi apartheidin lopettamisen jälkeisestä Totuus- ja sovintokomissiosta, joka armahti apartheidin toteuttajia.

”En ole oikein koskaan hyväksynyt, että apartheidin toteuttajille annettiin anteeksi. En kuitenkaan halunnut kirjoittaa suoraan uusapartheidista ja erottelusta, jotka ovat nousussa tällä hetkellä”, Beukes kertoo.

Beukesia kirjallisella uralla motivoi se mahdollisuus, että joku jaksaa jatkaa ihmisoikeuksien puolesta puhumista hänenkin teostensa avulla. Kauhutarinatkin ovat lopulta turvallisia tiloja, joihin voi paeta musertavaa todellisuutta.

Lauren Beukes on kunniavieraana Finnconissa. Science fiction- ja fantasiakirjallisuusfestivaalit järjestetään Turun yliopistossa 14.–15.7. Tapahtuma on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  3. 3

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  4. 4

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  6. 6

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  7. 7

   Jupiterilta löytyi 12 uutta kuuta ja niistä yksi on hyvin outo

  8. 8

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Yli 300 päivää ostamatta mitään turhaa – Heidi Juvonen haluaa elää ekologisesti ja siksi hän pesee hiuksensa pelkällä vedellä ja korvaa talouspaperin vaaterievuilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon

  8. 8

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  9. 9

   Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  10. 10

   12 kuvaa, jotka tiivistävät Helsingin historiallisen päivän parrasvaloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  11. Näytä lisää