Kulttuuri

Avajaiskonserttiin myytiin 12 lippua ja viulistilegendan konserttiin 4 – festivaalin alku oli pahaenteinen, mutta Kemiönsaaressa järjestetään musiikkijuhlat nyt jo 20. kertaa

Taiteilijapariskunta Katinka Korkeala ja Martti Rautio perustivat Kemiöön musiikkifestivaalin vuonna 1999. Nykyisin festivaalia johtavat Korkealan kaksoissiskot Katinka ja Sonja. Festivaalilla on jatkuvasti kantaesitetty uusia teoksia.

Kemiön kirkko heinäkuussa 1999. Viulisti Katinka Korkealaa ja hänen miestään, pianisti Martti Rautiota jännittää. He ovat perustaneet uuden musiikkifestivaalin Kemiöön, josta ovat juuri hankkineet kesämökin.

Kemiön musiikkijuhlien ensimmäisenä iltana kirkkokonsertissa esiintyvät sopraano Dilbèr ja pianisti Ilkka Paananen. Lippuja on myyty ennakkoon 12 kappaletta.

Pari päivää sen jälkeen luvassa on klassisen musiikin legenda­osastolle vankasti kuuluvan viulisti Ida Haendelin ja pianisti Itamar Golanin konsertti. Lippuja on mennyt etukäteen kaupaksi neljä kappaletta.

”Me olimme aivan kauhuissamme”, Katinka Korkeala muistelee 19 vuotta myöhemmin Kemiön kirkon takana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ollaan konsertin väliajalla. Ensimmäisellä puoliskolla on kuultu jo kolme teosta, muun muassa Aulis Sallisen Kahdeksan miniatyyriä pianolle -teoksen kantaesitys. Muusikot tulevat sakastista ulos, Aulis Sallinen kiittelee miniatyyrien kantaesittäjää Ralf Gothónia.

Katinka Korkeala itse odottaa omaa esiintymisvuoroaan konsertin toisella puoliskolla ja muistelee ensimmäisen kesän jännityksen hetkiä. Mitä festivaalille olisikaan tapahtunut, jos esimerkiksi Ida Haendelin konserttiin ei tosiaankaan olisi tullut kuin neljä kuulijaa?

”Mutta kirkko tulikin täyteen kummassakin konsertissa”, Korkeala sanoo.

Odottamaton yleisöryntäys aiheutti jonot kirkon lippuluukulle ja osoitti, että kesämusiikille oli selvää tilausta Kemiönsaaressa. Siksi näiden musiikkijuhlien ensimmäisten konserttien onnistuminen varmasti pelasti myös festivaalin jatkon.

Koska tapahtumien järjestäminen aloitetaan yleensä järjestysluvusta 1, niiden pyöreät vuodet kulkevat eri tahdissa kuin kalenterivuodet. Siksi Kemiönsaaren musiikkijuhlat järjestetään nyt jo 20. kertaa, vaikka kalenteria katsomalla voisi päätellä, että vuonna 1999 aloittanut festivaali juhlii pyöreitä vuosia vasta ensi vuonna.

Nelipäiväisenä vuonna 1999 aloittanut festivaali on kahdenkymmenen vuoden aikana laajentunut viikon mittaiseksi ja sen myötä myös festivaalilla esiintyvien taiteilijoiden määrä on kasvanut. Alunperin Kemiön musiikkijuhlien nimellä toiminut festivaali on muuttunut Kemiönsaaren musiikkijuhliksi vuoden 2009 kuntaliitoksen jälkeen.

Mitä seuraavalle 20 vuodelle on luvassa?

”Ainakaan ei ole tarkoitus laajentua tästä”, sanoo festivaalin toinen taiteellinen johtaja Sonja Korkeala, Katinkan kaksoissisko.

”Keskitymme edelleen kamarimusiikkiin.”

Siihen festivaali onkin keskittynyt alusta asti. Festivaalin olemukseen on myös kuulunut uusien teoksien tilaaminen ja niiden kantaesittäminen festivaalilla. Jo ensimmäisenä vuonna kantaesitettiin Mark Gothónin toinen jousikvartetto, ja sittemmin yksi tai useampi teos on kantaesitetty yleensä jokaisena vuonna. Tänä vuonna kantaesitetään kaksi Aulis Sallisen sävellystä, ja niiden myötä Kemiönsaaren musiikkijuhlien kantaesitysluku kasvaa 27:ään.

Ainoastaan vuonna 2007 kantaesityksiä ei ollut. Tuo vuosi on muutenkin käännekohta festivaalin historiassa, sillä sen jälkeen Martti Rautio jättäytyi pois taiteellisen johtajan tehtävistä. Katinka Korkeala jatkoi tehtävässä ja otti työparikseen kaksoissiskonsa Sonjan.

”Siihen aikaan festivaalin budjetti pieneni ja toiminnanjohtajat vaihtuivat koko ajan”, kertaa Martti Rautio poisjäämisensä syitä. ”Minulla loppui polttoaine.”

Sonja Korkeala tuli mukaan tuorein voimin vuonna 2008. Hän on asunut Münchenissa jo 32 vuoden ajan ja tuntee keskieurooppalaisia muusikoita. Heitä alkoikin pian näkyä festivaalin taiteilijakunnassa.

”Sonjan loistavat muusikkokontaktit ovat yleisöllekin varmasti virkistäviä, vaikka meillä on Suomessakin paljon hyviä muusikoita”, Katinka Korkeala sanoo.

Myös toiminnanjohtaja-asia on nykyisin kunnossa. Ensimmäisen kymmenen toimintavuoden aikana toiminnanjohtajat vaihtuivat parin vuoden välein, mutta nykyinen toiminnanjohtaja Jukka Mäkelä on viihtynyt tehtävässä jo vuodesta 2009.

”Jukkaa ei voi tarpeeksi kehua”, suitsuttaa Katinka Korkeala. ”Talvisin kutsumme itseämme Tupu, Hupu ja Lupu -ryhmäksi. Silloin me taiteelliset johtajat ja toiminnanjohtaja suunnittelemme kesän festivaalia keskenämme eikä muita ole töissä.”

Täksi kesäksi Tupu, Hupu ja Lupu saivat Kemiönsaaren musiikkijuhlille kaksi uutta sävellystä säveltäjä Aulis Salliselta. Avajaiskonsertin pianominiatyyrit hän kirjoitti ne kantaesittäneen Ralf Gothónin taiteilijanluonnetta ajatellen.

”Kyllä minulla oli Ralf mielessä. Meidän yhteistyömmehän alkoi jo 1960-luvulla”, Sallinen kertoo.

Gothóni nähdään festivaalin viimeisessä konsertissa myös toisessa roolissa, kun hän toimii kapellimestarina toisen Sallis-uutuuden kantaesityksessä. Sallisen 1970-luvulla aloittama Kamarimusiikki-teossarja on ehtinyt jo yhdeksänteen osaansa, ja Gothóni johtaa sen kantaesityksen sunnuntaina 15. heinäkuuta.

”En minä ensimmäistä Kamarimusiikkia säveltäessäni ajatellut, että siitä tulisi näin pitkä teossarja. Olikohan siinä ensimmäisessä edes järjestysnumeroa?” Sallinen pohtii.

Kamarimusiikki-teosten yhteisenä piirteenä on soitinnus: ensimmäistä lukuun ottamatta kaikissa on jousiorkesteri ja solisti.

”Kahdeksannen jälkeen huomasin, että laulu puuttuu vielä, joten miksipä ei”, Sallinen sanoo.

Kantaesityksessä laulaa sopraano Johanna Rusanen-Kartano, mutta Sallinen kertoo, ettei teosta ole tarkoitettu erityisesti sopraanolle.

”Se on sillä tavalla kirjoitettu, että se välttää äärirekistereitä. Siksi sen voivat laulaa monen eri äänialan laulajat, eikä mitään tarvitse transponoida.”

Tekstiksi Sallinen valitsi Eino Leinon Nocturnen. ”Varsinkin runon loppu puhutteli minua”, Sallinen sanoo.

”Edessäni hämäräinen tie / tuntemattomahan tupaan vie.”

Näin loppuu Leinon Nocturne. 83-vuotias Sallinen itse on viime vuosina puhunut ikääntymisestä ja vuosien vähenemisestä, mutta voimia on riittänyt kypsään ja täysipainoiseen tuotantoon.

Tie edessä on aina hämäräinen, kaiken ikäisillä. Katsotaan vaikka Kemiönsaaren musiikkijuhlia: alussa näytti ennakkomyynnin osalta pahaenteiseltä, mutta tulikin festivaali, joka jatkuu jo 20. vuottaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Festivaalit
 • Samuli Tiikkaja
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  5. 5

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  6. 6

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  7. 7

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  8. 8

   Jupiterilta löytyi 12 uutta kuuta ja niistä yksi on hyvin outo

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Yli 300 päivää ostamatta mitään turhaa – Heidi Juvonen haluaa elää ekologisesti ja siksi hän pesee hiuksensa pelkällä vedellä ja korvaa talouspaperin vaaterievuilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon

  8. 8

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  9. 9

   Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  10. 10

   12 kuvaa, jotka tiivistävät Helsingin historiallisen päivän parrasvaloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  11. Näytä lisää