Kulttuuri

Avajaiskonserttiin myytiin 12 lippua ja viulistilegendan konserttiin 4 – festivaalin alku oli pahaenteinen, mutta Kemiönsaaressa järjestetään musiikkijuhlat nyt jo 20. kertaa

Taiteilijapariskunta Katinka Korkeala ja Martti Rautio perustivat Kemiöön musiikkifestivaalin vuonna 1999. Nykyisin festivaalia johtavat Korkealan kaksoissiskot Katinka ja Sonja. Festivaalilla on jatkuvasti kantaesitetty uusia teoksia.

Kemiön kirkko heinäkuussa 1999. Viulisti Katinka Korkealaa ja hänen miestään, pianisti Martti Rautiota jännittää. He ovat perustaneet uuden musiikkifestivaalin Kemiöön, josta ovat juuri hankkineet kesämökin.

Kemiön musiikkijuhlien ensimmäisenä iltana kirkkokonsertissa esiintyvät sopraano Dilbèr ja pianisti Ilkka Paananen. Lippuja on myyty ennakkoon 12 kappaletta.

Pari päivää sen jälkeen luvassa on klassisen musiikin legenda­osastolle vankasti kuuluvan viulisti Ida Haendelin ja pianisti Itamar Golanin konsertti. Lippuja on mennyt etukäteen kaupaksi neljä kappaletta.

”Me olimme aivan kauhuissamme”, Katinka Korkeala muistelee 19 vuotta myöhemmin Kemiön kirkon takana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ollaan konsertin väliajalla. Ensimmäisellä puoliskolla on kuultu jo kolme teosta, muun muassa Aulis Sallisen Kahdeksan miniatyyriä pianolle -teoksen kantaesitys. Muusikot tulevat sakastista ulos, Aulis Sallinen kiittelee miniatyyrien kantaesittäjää Ralf Gothónia.

Katinka Korkeala itse odottaa omaa esiintymisvuoroaan konsertin toisella puoliskolla ja muistelee ensimmäisen kesän jännityksen hetkiä. Mitä festivaalille olisikaan tapahtunut, jos esimerkiksi Ida Haendelin konserttiin ei tosiaankaan olisi tullut kuin neljä kuulijaa?

”Mutta kirkko tulikin täyteen kummassakin konsertissa”, Korkeala sanoo.

Odottamaton yleisöryntäys aiheutti jonot kirkon lippuluukulle ja osoitti, että kesämusiikille oli selvää tilausta Kemiönsaaressa. Siksi näiden musiikkijuhlien ensimmäisten konserttien onnistuminen varmasti pelasti myös festivaalin jatkon.

Koska tapahtumien järjestäminen aloitetaan yleensä järjestysluvusta 1, niiden pyöreät vuodet kulkevat eri tahdissa kuin kalenterivuodet. Siksi Kemiönsaaren musiikkijuhlat järjestetään nyt jo 20. kertaa, vaikka kalenteria katsomalla voisi päätellä, että vuonna 1999 aloittanut festivaali juhlii pyöreitä vuosia vasta ensi vuonna.

Nelipäiväisenä vuonna 1999 aloittanut festivaali on kahdenkymmenen vuoden aikana laajentunut viikon mittaiseksi ja sen myötä myös festivaalilla esiintyvien taiteilijoiden määrä on kasvanut. Alunperin Kemiön musiikkijuhlien nimellä toiminut festivaali on muuttunut Kemiönsaaren musiikkijuhliksi vuoden 2009 kuntaliitoksen jälkeen.

Mitä seuraavalle 20 vuodelle on luvassa?

”Ainakaan ei ole tarkoitus laajentua tästä”, sanoo festivaalin toinen taiteellinen johtaja Sonja Korkeala, Katinkan kaksoissisko.

”Keskitymme edelleen kamarimusiikkiin.”

Siihen festivaali onkin keskittynyt alusta asti. Festivaalin olemukseen on myös kuulunut uusien teoksien tilaaminen ja niiden kantaesittäminen festivaalilla. Jo ensimmäisenä vuonna kantaesitettiin Mark Gothónin toinen jousikvartetto, ja sittemmin yksi tai useampi teos on kantaesitetty yleensä jokaisena vuonna. Tänä vuonna kantaesitetään kaksi Aulis Sallisen sävellystä, ja niiden myötä Kemiönsaaren musiikkijuhlien kantaesitysluku kasvaa 27:ään.

Ainoastaan vuonna 2007 kantaesityksiä ei ollut. Tuo vuosi on muutenkin käännekohta festivaalin historiassa, sillä sen jälkeen Martti Rautio jättäytyi pois taiteellisen johtajan tehtävistä. Katinka Korkeala jatkoi tehtävässä ja otti työparikseen kaksoissiskonsa Sonjan.

”Siihen aikaan festivaalin budjetti pieneni ja toiminnanjohtajat vaihtuivat koko ajan”, kertaa Martti Rautio poisjäämisensä syitä. ”Minulla loppui polttoaine.”

Sonja Korkeala tuli mukaan tuorein voimin vuonna 2008. Hän on asunut Münchenissa jo 32 vuoden ajan ja tuntee keskieurooppalaisia muusikoita. Heitä alkoikin pian näkyä festivaalin taiteilijakunnassa.

”Sonjan loistavat muusikkokontaktit ovat yleisöllekin varmasti virkistäviä, vaikka meillä on Suomessakin paljon hyviä muusikoita”, Katinka Korkeala sanoo.

Myös toiminnanjohtaja-asia on nykyisin kunnossa. Ensimmäisen kymmenen toimintavuoden aikana toiminnanjohtajat vaihtuivat parin vuoden välein, mutta nykyinen toiminnanjohtaja Jukka Mäkelä on viihtynyt tehtävässä jo vuodesta 2009.

”Jukkaa ei voi tarpeeksi kehua”, suitsuttaa Katinka Korkeala. ”Talvisin kutsumme itseämme Tupu, Hupu ja Lupu -ryhmäksi. Silloin me taiteelliset johtajat ja toiminnanjohtaja suunnittelemme kesän festivaalia keskenämme eikä muita ole töissä.”

Täksi kesäksi Tupu, Hupu ja Lupu saivat Kemiönsaaren musiikkijuhlille kaksi uutta sävellystä säveltäjä Aulis Salliselta. Avajaiskonsertin pianominiatyyrit hän kirjoitti ne kantaesittäneen Ralf Gothónin taiteilijanluonnetta ajatellen.

”Kyllä minulla oli Ralf mielessä. Meidän yhteistyömmehän alkoi jo 1960-luvulla”, Sallinen kertoo.

Gothóni nähdään festivaalin viimeisessä konsertissa myös toisessa roolissa, kun hän toimii kapellimestarina toisen Sallis-uutuuden kantaesityksessä. Sallisen 1970-luvulla aloittama Kamarimusiikki-teossarja on ehtinyt jo yhdeksänteen osaansa, ja Gothóni johtaa sen kantaesityksen sunnuntaina 15. heinäkuuta.

”En minä ensimmäistä Kamarimusiikkia säveltäessäni ajatellut, että siitä tulisi näin pitkä teossarja. Olikohan siinä ensimmäisessä edes järjestysnumeroa?” Sallinen pohtii.

Kamarimusiikki-teosten yhteisenä piirteenä on soitinnus: ensimmäistä lukuun ottamatta kaikissa on jousiorkesteri ja solisti.

”Kahdeksannen jälkeen huomasin, että laulu puuttuu vielä, joten miksipä ei”, Sallinen sanoo.

Kantaesityksessä laulaa sopraano Johanna Rusanen-Kartano, mutta Sallinen kertoo, ettei teosta ole tarkoitettu erityisesti sopraanolle.

”Se on sillä tavalla kirjoitettu, että se välttää äärirekistereitä. Siksi sen voivat laulaa monen eri äänialan laulajat, eikä mitään tarvitse transponoida.”

Tekstiksi Sallinen valitsi Eino Leinon Nocturnen. ”Varsinkin runon loppu puhutteli minua”, Sallinen sanoo.

”Edessäni hämäräinen tie / tuntemattomahan tupaan vie.”

Näin loppuu Leinon Nocturne. 83-vuotias Sallinen itse on viime vuosina puhunut ikääntymisestä ja vuosien vähenemisestä, mutta voimia on riittänyt kypsään ja täysipainoiseen tuotantoon.

Tie edessä on aina hämäräinen, kaiken ikäisillä. Katsotaan vaikka Kemiönsaaren musiikkijuhlia: alussa näytti ennakkomyynnin osalta pahaenteiseltä, mutta tulikin festivaali, joka jatkuu jo 20. vuottaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Festivaalit
 • Samuli Tiikkaja
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  2. 2

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisin ratsaama Airiston helmi on ollut Paraisilla esillä lähinnä myönteisessä valossa, sanoo kaupungin­hallituksen puheen­johtaja

  5. 5

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  8. 8

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  9. 9

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  10. 10

   Hämeen poliisi ”pyytää syvästi anteeksi” väärille omaisille vietyä kuolinviestiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  5. 5

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  6. 6

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  7. 7

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  8. 8

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pääministeriä informoitu krp:n operaatiosta Turun saaristossa: ”Ilmeisen vakavista talousrikkeistä, veropetoksista ja rahanpesusta puhutaan”
  3. Lehti: Britannian pääministerin Theresa Mayn avustajat valmistelevat yllätysvaaleja marraskuulle – Syynä umpisolmuun menneet brexit-neuvottelut
  4. Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet
  5. EräViikingit kampesi tasoihin ja päihitti Happeen rankkarikisassa – Mika Kohonen epäonnistui rankkarissaan
  6. Batman-kaapu paransi tutkimuksessa 4–6-vuotiaiden keskittymiskykyä – tuloksesta rohkaistuneena HS:n toimittaja ideoi Veijo Meri -asun
  7. Tunti sitten
  8. Hämeen poliisi ”pyytää syvästi anteeksi” väärille omaisille vietyä kuolinviestiä
  9. Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin
  10. Poliisin ratsaama Airiston helmi on ollut Paraisilla esillä lähinnä myönteisessä valossa, sanoo kaupungin­hallituksen puheen­johtaja
  11. Kaisa Collin tuikkasi PK-35:n voittomaalin ja arvosteli naisten liigakauden venymistä – ”Kausi on kestänyt ihan sika kauan”
  12. Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista
  13. Näytä lisää