Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Koneet kannattaa buutata ja roudarinteippiä vetää tarpeeksi – Näiden elämänohjeiden varaan rakentuu The Rockin uusi elokuva ja vähän myös brändi

Dwayne ”The Rock” Johnsonista on puhuttu vakavissaan jo mahdollisena tulevana Yhdysvaltain presidenttinä. Uutuuselokuvassa hän pelastaa perhettä palavasta pilvenpiirtäjästä.

JÄNNITYS

Skyscraper, ohjaus Rawson Marshall Thurber, pääosissa Dwayne Johnson, Neve Campbell, Chin Han, Roland Møller, 102 min, K–12. ★★

Dwayne Johnsonilla on tarjota uudessa Skyscraper-elokuvassaan kaksi elämänohjetta.

Ensimmäinen liittyy roudarinteippiin. ”Et vaan ole vetänyt teippiä tarpeeksi”, Johnson murjaisee elokuvan kohtauksessa, kun teippikään ei enää tunnu auttavan. Verta on lattialla ja perhe kuolemanvaarassa niin kuin mies itsekin. (Johnson käyttää itse termiä duck tape, mikä on elokuvatekstityksessä suomennettu jesariksi, jeesusteipiksi).

Teippi kuitenkin pelastaa kutsuttiin sitä millä nimellä tahansa. Kun sitä siis vetää vaan tarpeeksi.

Toinen elämänohje, jonka Johnsonin elokuva antaa, on samaa arkista tasoa:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos jokin kone ei toimi, se kannattaa silloin käynnistää uudestaan.

Skyscraperissa saadaan buuttaamalla toimimaan sekä vaimon temppuileva puhelin että isompiakin tietojärjestelmiä.

Kuulostaako vähän helpolta? Jopa itsestäänselvältä? Nou. Dwayne Johnsonin tähtikuvaan tällaiset arjen viisaudet sopivat kuin vitsikäs tarra pick-upin takapuskuriin.

Kotimaassaan Yhdysvalloissa Dwayne ”The Rock” Johnson on nimittäin paitsi suosittu viihdyttäjä myös kysytty tsemppivalmentaja.

Treenaa enemmän kuin muut ja rakasta itseäsi ja lähimmäisiäsi, ovat Johnsonin – 46-vuotiaan entisen showpainijan – myönteisen ajattelun kulmakiviä. Suosio on sitä tasoa, että Johnson on nostettu jo mahdolliseksi presidenttiehdokkaaksi tulevaisuudessa.

Tämän brändin varaan on rakennettu myös Skyscraper, jossa Johnson on itse tuottajana.

Se on toimintaelokuvan ja tieteistrillerin sekoitus, joka tapahtuu lähes kauttaaltaan ”maailman korkeimmassa pilvenpiirtäjässä”. Dwayne Johnsonin esittämä symppisisä saa pelastaa rakennuksesta vaimonsa ja lapsensa.

Elokuvassa on nähty vaivaa ja poltettu rahaa, jotta pilvenpiirtäjä olisi kiinnostava. Se on sitä kovin vähän.

Rawson Marshall Thurberin käsikirjoituksessa (hän on myös ohjannut elokuvan) yli 200-kerroksinen futuristinen pilvenpiirtäjä pitää sisällään muun muassa paratiisillisen luonnonpuiston vesiputouksineen, oman energiaturbiinin, sekä taivaisiin kurottavan kattosalin, joka on täynnä kameroita ja näyttöjä, ja joka aukeaa kuin helmi. Lisäksi on tietenkin uhka: julmat roistot, jotka tarinan alkumetreillä sytyttävät rakennuksen tuleen.

Miksi, sitä ei kannata enempää pohtia, sillä pilvenpiirtäjätarina ei kestä syvempää järkeilyä eikä sen pidäkään. Hönttiä seikkailuahan tässä katsotaan ja sankarin selviämistä.

Ohjaaja Thurber ei ole mikään maailmanluokan kertoja, lähinnä ideoiden lainaaja. Mieleen tulevat Die Hard – vain kuolleen ruumiini yli, Liekehtivä torni sekä Nainen Shanghaista.

Bisneksen päälle hän ymmärtää tukijoukkoineen: pilvenpiirtäjä sijaitsee tarinassa nimittäin Hong Kongissa. Sijainnilla sekä aasialaistaustaisella sivuosanäyttelijöiden joukolla tämä kahden amerikkalaisstudion tuote kosiskelee elokuvayleisöä myös Aasian puolella. Tarinassa amerikkalaislapset haluavat nähdä Kiinassa niitä kivoja pandoja.

Elokuvan vetonaula on Dwayne Johnson, joka on noussut Hollywoodin myyvimpien nimien joukkoon. Johnson on näyttelijänä hyvä samalla tavalla kuin parhaimmat myyntimiehet. Hän on vakuuttava, tervehenkinen ja positiivinen. Lisäksi aseista riisuva hymy auttaa aina.

Draamaosaamisen kapeuden Johnson korvaa hartioiden leveydellä. Johnson on ilman epäilystä Hollywoodin miehekkäin tähti tätä nykyä, jos vanhakantainen ilmaisu sallitaan.

Skyscraperissa Johnsonin yläkropan lihaksia käytetään hyväksi pitkin matkaa. Hän roikkuu käsistään teräsrakenteissa, killuu putkissa, vetää vaijereita, lyö ja iskee, katkoo piuhoja, tarttuu köysiin sekä niihin, jotka ovat pudota kyydistä.

Johnson esittää isää ja entistä merijalkaväen sotilasta, jolta elokuvan alussa amputoidaan jalka säärestä. Lihaskimppu ja raajarikko onkin luontevaa yhdistää, jos tarvitaan sankaria, joka uhrautuu turhia valittamatta muiden vuoksi.

Tätä elokuvat ja etenkin Hollywood on tehnyt vuosikymmeniä, luonut tällaisia voimamiesten traagisia hahmoja ja tarinoita. Eikä fyysisten sankarien esilläolo näytä loppuvan vaikka ruumiillisen työn osuus koko ajan vähenee.

Usein näiden Weissmullerin, Stallonen, Chanin ja Schwarzeneggerin kaltaisen elokuvien voimamiesten kautta on käsitelty isänä ja miehenä olemista perheessä, miehen valtaa.

Niin nytkin.

Hollywoodin tavasta poiketen Skyscraperissa Dwayne Johnsonin hahmo pelastaa omia lapsiaan. Kun pelastetaan muiden lapsia, konflikti jää miehen ja maailman väliseksi. Nyt konflikti on yhteiskunnan ja perheen välille. Eli maailma on hullu, mutta mies sen kestää, jos saa perheen josta olla vastuussa.

Skyscraper poikkeaa kaavasta myös siinä, että pääparina on musta ja valkoinen näyttelijä. Naissivuroolissa on sivuraiteelle urallaan ajautunut Neve Campbell.

Hän on nyt Itä-Aasian kulttuurin tutkija ja lääkäri, joka elokuvan alussa kursii Johnsonin esittämän miehen kokoon kranaattiräjähdyksen jäljiltä. Kirurgista ja sotilaasta tulee pari.

Älypuhelimen käyttöön korkeakoulutettu naiskirurgi tarvitsee silti yhä The Rockin kaltaisen miehekkään miehen neuvoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  2. 2

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  3. 3

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  4. 4

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  6. 6

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  7. 7

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  10. 10

   Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  7. 7

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”
  3. Yksi kuoppa Kurvissa halvaannutti tuhansien ihmisten työmatkan maanantaiaamuna Helsingissä – Sähköverkkotyöt keskeytettiin ruuhkien takia ja urakkaa päätettiin jatkaa yöllä
  4. Näyttämötaiteilija Urho Somersalmi surmasi vaimonsa eläkelahjaksi saamallaan kirveellä, eikä jättänyt Kansallisteatteria kuolemankaan jälkeen – Uusi kirja kokoaa Helsingin hirveät kummitustarinat
  5. Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun
  6. Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa
  7. Uusi voimistelu­skandaali muhii Yhdysvalloissa: arvostettua valmentajaa syytetään henkisestä ja fyysisestä ahdistelusta – treenien aluksi kootaan ”läskiryhmä”
  8. Paavi julkaisi kirjeen, jossa hän tuomitsee lapsia hyväksi­käyttäneet papit: ”Hylkäsimme pienokaiset”
  9. Kokoomuksen ex-ministeri Lenita Toivakka ei lähde enää ehdolle vaaleissa – jättää politiikan kokonaan
  10. Espanjan poliisi ampui poliisi­asemalle veitsen kanssa hyökänneen miehen
  11. Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita
  12. Näytä lisää