Kulttuuri

Akvarellinäyttely vetää yleisöä Liljevalchsiin – HS kertoo lisäksi neljä muuta tärppiä Tukholman näyttelyihin

Tukholma

Akvarellien mestari Lars Lerin (s. 1954) on saanut käyttöönsä koko Liljevalchsin taidehallin. Sinne kannattaa suunnistaa, vaikka tekeillä olevan lisärakennuksen takia taidehalli on piilossa aitojen takana.

Vaikuttavat Syyria-näkymät on ryhmitelty omaksi kokonaisuudekseen, samoin suositut linnut ja metrien levyiset kuvat kirjahyllyistä. Lerin saa näyttää monipuolisuutensa kokonaisuudessa, jonka hyvin teemoitetusta rytmityksestä vastaa taidehallin johtaja Mårten Castenfors. Näyttely on yksi kesän yleisösuosikeista, kunnon tapaus.

Lars Lerin 9.9. asti, Liljevalchs, ma–to 10–18, pe–su 11–17. www.liljevalchs.se

Prins Eugens Waldemars­udde jatkaa hiukan unohdukseen jääneiden naistaiteilijoiden esittelyä. Sigrid Hjertén (1885–1948) oli taitava koloristi, jonka elämää leimasi loppupuolella horjuva mielenterveys. Hjertén vietti viimeiset vuotensa Beckombergan mielisairaalassa.

Uuteen elämäkertaan perustuva sadan teoksen näyttely esittelee seikkaperäisesti Hjerténin tyylin muutosta, aivan viimeisiä maalauksia myöten. Hjertén oli naimisissa taiteilija Isaac Grünewaldin kanssa, ja puolisot joutuivat välillä myös kilpailemaan samoista tilaustöistä. Myös Grünewaldilta on kokonaisuudessa joitakin teoksia, samoin pariskunnan pojalta Ivan Grünewaldilta.

Prins Eugens Waldemarsudde, ti–su 11–17, to 20 asti. www.waldemarsudde.se
Thielska Galleriet Djurgårdenin kärjessä tarjoaa harvinaisuuden. Thyra Kleen (1874–1951), oli laajasti matkustellut taiteilijapersoona, joka jätti teoksensa ja kotinsa testamentilla Ruotsin valtionarkistolle määräten että niitä saa esitellä vasta 50 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Piirustusten viiva on eloisa, ja väkevistä akvarelleista ja öljymaalauksista henkii vahva suhde vuosi­sadan vaihteen symbolismiin.

Thielska Galleriet 23.9. saakka, ti–su 12–17, to 20 asti.

Fotografiskassa esittäytyvät muun muassa slovakialainen Evelyn Bencicova ja saksalainen Cathleen Naundorf, joka rakentaa suuret muotikuvansa maalausten tyyliin, työstämällä valokuvia huolella jälkikäteen. Valokuvajournalistina aloittanut Naundorf vaihtoi muotikuvaukseen 1990-luvulla ja on kuvannut muun muassa Chanelin, Diorin ja Valentinon muotitaloille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bencicovan (s. 1992) tyyli on riisutumpi, välillä liki mono­kromaattinen. Näyttelyn nimi Merror on yhdistelmä peilistä ja erheestä (mirror/error), ja jotakin vinksahtanutta ja häiritsevää monissa kuvissa onkin. Niissä on myös ankaruutta, tai täsmällisyyttä; riippuu katsojasta.

Linda ­Mc­Cartneyn (1941–­1998) ja Mary McCartneyn (s. 1969) yhteis­näyttely päästää kurkistamaan julkkis­perheen kulissien taakse. Paul McCartney on tallentunut moniin sympaattisiin ja henkilökohtaisiin kuviin, samoin parin toinen yhteinen tytär, muoti­suunnittelijana sittemmin tunnettu Stella McCartney (s. 1971).

Kuvilla ei ole nimiä, eikä mitään tietoja esimerkiksi kuvaus­ajan­kohdasta anneta, mikä häiritsee. Mieluusti tietäisi, missä esimerkiksi Mick Jagger, Aretha Franklin tai Jimi Hendrix on kuvattu. Fotografiska tarjoaa myös useita muita näyttelyitä ja on jälleen käynnin väärti, vaikka Slussenin remontin takia reitti onkin hiukan sekava.

Fotografiska, joka päivä 9–23. www.fotografiska.com

Norjassa 1934 syntyneestä Peter Dahlista tuli Ruotsissa omaperäinen taiteilija, joka kehitteli mielikuvitukselliseen Caribanien-maailmaansa. Siihen liittyvät teokset ovat hätkähdyttäviä pikkutarkkuudessaan. Sangen epäsovinnainen kuninkaalliskuva kohautti 1960-luvulla. Siinä prinsessa Sibylla nostaa hametta, ja häntä tervehtivältä herralta on jäänyt sepalus pahasti auki. Dahlin keskeisten töiden komeassa retrospektiivissa Sven-Harryn taidemuseossa on myös vaikuttava seinän­kokoinen Bellman-sarjaan kuuluva teos ja tuorein kolmois­omakuva vuodelta 2016. Se esitellään taiteilijan todennäköisesti viimeiseksi jäävänä työnä.

Peter Dahls världar 19.8. asti, Sven-Harry’s konstmuseum, ke–pe 11–19, la–su 11–17. www.sven-harrys.se

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Tukholma
 • Näyttelyt
 • Kulttuuri
 • Pirkko Kotirinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  8. 8

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  9. 9

   Tältä näyttää tamperelainen ratikka – se on ”konstailematon” ja ”aito”

  10. 10

   Vuosi sitten Aleksi Salonen oli jumiutunut kotiinsa ja sanoi kaikkeen ei – Hänen kaltaisiaan ”kadonneita nuoria” on Suomessa tuhansia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää