Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Sisaret 1918 -sarjakuva jättää väkivallan tietoisesti pieneen rooliin ja näyttää sisällissodasta inhimillisemmän puolen

Antologia Sisaret 1918 perustuu arkistoista kerättyihin muistelmiin.

Sarjakuva

Reetta Laitinen (toim.): Sisaret 1918. Arktinen Banaani. 110 s.

Sisällissota ei ole sankaritarinoita. Ei ole yhteistä suurta vihollista jota vastaan taistella; ei jälkipolvetkin kirkastavaa voiton huumaa, kun taistelu on ohi.

Reetta Laitisen toimittama Sisaret 1918 -antologia tarttuu sisällissotaan ainoalla oikealta tuntuvalla tavalla: yksilöiden kokemusten ja muistojen kautta. Arkistoaineistosta on poimittu kymmenen sodan kokeneen naisen kertomusta, jotka kymmenen naispuolista sarjakuvataiteilijaa ovat sitten tulkinneet kymmenen sarjakuvan muotoon.

Laitisen itsensä lisäksi tekijöinä ovat Warda Ahmed, Mari Ahokoivu, Ainur Elmgren, Annukka Leppänen, Reetta Niemensivu, Emmi Nieminen, Elina Ovaskainen, Hannele Richert, Aino Sutinen ja Tiitu Takalo.

Eri tyyleillä toteutettuja tarinoita sitoo yhteen albumin punaisen, mustan, valkoisen ja harmaan sävyissä kulkeva värimaailma.

Antologian toimittaja Reetta Laitinen on vasemmistolaisen työväenliikkeen Kansan arkiston tutkija, ja suurin osa antologian sarjakuvista perustuu arkistoon kerätyille punaisten puolella olleiden naisten kertomuksille. Mukana on vain kolme valkoisella puolella olleen naisen tarinaa, jotka puolestaan ovat peräisin Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laitinen selittää valkoisten ja punaisten tarinoiden epätasapainoa esipuheessaan sillä, että muistaminen ja kertominen ovat olleet tärkeämpiä hävinneelle kuin voittaneelle puolelle. Valkoisella puolella naiset eivät myöskään olleet mukana aseellisessa taistelussa kuin joskus harvoin. Sen sijaan he toimivat esimerkiksi muonitus-, sairaanhoito- ja huoltotehtävissä.

”Kymmenen kertomusta ei kuvaa koko sotaa tai sen kokeneita naisia eikä näin ole tarkoituskaan”, Laitinen kirjoittaa.

Kokonaisuus on kuitenkin yllättävän laaja ja monipuolinen – vaikka myös epätasainen. Kuva on monin paikoin tekstille turhan alisteinen, eikä mukana ole mitään kovin rohkeita kokeiluja.

Paljon hyviä oivalluksia ja hienoa viivankäyttöä kuitenkin löytyy.

Erityisen kaunis on Emmi Niemisen Hennalan vankileiristä kertova Mandi elävällä viivallaan ja kuvan ja tekstin vapaalla sommittelulla. Kannenkin tehneen Tiitu Takalon Ida puolestaan on puhdaslinjaisen tyylikäs: punaisen värin käyttö harmaan sävyissä kulkevissa kuvissa on dramaattisen tehokas.

Ainur Elmgrenin Huldassa kiehtoo tyylillinen viittaus Korkeajännitys-sarjakuviin. Intensiiviset mustavalkoiset kuvat tekevät klassikoille kunniaa aina tekojen ääniä, kuten oven hakkaamista ja konekivääritulta kuvaavia pam- ja taktaktak-imitatiiveja myöten.

Graafista väkivaltaa Huldassa on kuitenkin huomattavasti Korkkareita vähemmän kuten koko antologiassa ylipäätään. Tämä on tietoinen valinta, jonka Laitinen sanallistaa jo esipuheessaan.

Alkuun valinta hämmentää: eikö väkivalta ole varsin iso osa sotaa? Parin lukukerran jälkeen saan kuitenkin Laitisen ja työryhmän ajatuksesta kiinni. Jos väkivaltaa olisi enemmän, se nousisi pääosaan. Tällaisenaan Sisaret 1918 näyttää sisällissodasta sen arkisemman, inhimillisemmän puolen.

Se antaa sodan historiankirjoituksen tilastoille ja rajalinjoille kasvot. Nämä kasvot ovat välttämättömät, kun sodan haavoja parannetaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  8. 8

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Kaupat ovat paisuneet hehtaarihalleiksi, joissa tarvitaan suunnistajan taitoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää