Kulttuuri    |   Kolumni

Jean Rhysin naishahmo itkee, ryyppää ja haaveilee hiusten värjäämisestä 1900-luvun alun Pariisissa – kirjailijan unohdetut teokset ovat oman aikansa ”sad girl” -estetiikkaa

Kirjailija Jean Rhysin angstisissa hahmoissa käsitteellistyy eksisten­tiaalinen ahdistus vuosia ennen Albert Camus’n Sivullista.

Pariisi maailmansotien välissä, tuo modernismin kiihkeä näyttämö, uuden epäjärjestyksen boheemi rellestyskenttä!

Tämä on se maailma, jonka ovat tehneet tunnetuksi lukuisat taiteilijat meillä ja maailmalla Hemingwaysta Picassoon ja Waltarista Paavolaiseen.

Tuo sama ilakoiva Pariisi on parhaillaan esillä myös Hamin Air de Paris -näyttelyssä galleristi Leonard Bäcksbackan (1892–1963) silmin nähtynä.

Muunkinlaisia kuvauksia tuon aikakauden Pariisista löytyy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brittiläiskirjailija Jean Rhys (1890–1979) tunnetaan palkitusta romaanistaan Siintää Sargassomeri (1966). Vähemmän tunnettuja ovat hänen varhaiset 1900-luvun alussa ilmestyneet romaaninsa.

Niissä Pariisin kultaiseen aikaan liitetty lähes hysteerinen elämän­jano loistaa poissaolollaan. Rhysin Pariisi on alusta asti totaalisen illuusioton ja iloton.

Teokset ovat hätkähdyttävällä tavalla aikaansa edellä. Esimerkiksi vuonna 1939 julkaistu Huomenta, keskiyö ennakoi toisen maailman­sodan jälkeistä ihmiskuvan kriisiä: päähenkilö Sasha kutsuu ihmisiä ­hyeenoiksi.

Sasha on vanhin versio kirjailijan Pariisi-teoksiin luomasta yhdestä ja samasta henkilöhahmosta: masentuneesta naisesta, joka vaeltelee yksin suurkaupungin katuja ja yrittää hukuttaa tyhjyyden tunnettaan giniin.

Myös Henry Miller (1891–1980), joka hengaili Pariisissa samoihin aikoihin kuin Jean Rhys, kuvasi kaupunkia vähemmän ihailevaan sävyyn klassikoksi julistetussa Kravun kääntöpiirissä (1934). Pariisi-illuusion puhjettua, hahmon pettymys purkautuu arroganttina vihana ja halveksuntana ympäröivää maailmaa kohti.

Rhysin hahmot taas kääntävät kärsimyksensä sisäänpäin, käpristyvät sikiöasentoon angstinsa ympärille luteisissa hotellihuoneissaan. Hahmoissa käsitteellistyy eksisten­tiaalinen ahdistus vuosia ennen Albert Camus’n Meursault’ta.

Aikalaislukijat eivät arvostaneet Rhysin urbaanin vieraantuneisuuden kuvausta tuoreeltaan. Nyt, noin 80 vuotta myöhemmin, Pariisi-teokset osuvat suoraan jälkiteollisen yksilökulttuurin ytimeen.

Yhteisistä arvoista tyhjentyneessä epävarmassa maailmassa Sasha voi turvautua (juomisen lisäksi) vain kahteen asiaan, kulutukseen ja ulkonäköönsä:

”Huomenna menen Galeries La­fayetteen, valitsen itselleni leningin, sitten jatkan Printempsille, josta ostan hansikkaat, ostan hajuvettä, ostan huulipunaa, ostan tavaroita jotka maksavat 6.25 frangia ja 19.50 frangia, kaikenlaista halpaa. Haluan tuntea, millaista on tuhlata, siinä koko vitsi.”

Kuljeskellessaan itsetuhoisissa mietteissään pitkin Pariisin katuja Sasha pysähtyy peilaamaan itseään kaikista heijastavista pinnoista. Hän janoaa ulkoista hyväksyntää ja tarttuu ajatukseen uudesta hatusta tai kampauksesta kuin hukkuva viimeiseen oljenkorteen.

Gustave Flaubert kirjoitti 1900-luvun vaihteessa, että ”Rouva Bovary haluaa sekä kuolla että asua Pariisissa”. Sasha on päässyt Englannista Pariisiin. Hän haluaa kuolla –  ja värjäyttää hiuksensa salongissa tuhkanvaaleiksi.

Kaltaistani millenniaalia pinnallisen ja melodramaattisen yhdistelmä naurattaa ja itkettää tunnistettavuudessaan. Jos Rhysin kärsivä naishahmo eläisi 2010-luvulla, hän kuuntelisi Lana Del Reyta, istuisi yöt läpeensä tietokoneellaan ja jakaisi synkkiä meemejä ja sad girl -estetiikkaa Tumblriin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kulttuuri
 • Kirjallisuus
 • Vanha helmi
 • Eleonoora Riihinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  3. 3

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”

  6. 6

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  7. 7

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  8. 8

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  9. 9

   Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella

  10. 10

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  4. 4

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  5. 5

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  6. 6

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  7. 7

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  8. 8

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  3. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  4. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  5. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  6. Tunti sitten
  7. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  8. Honka nollasi TPS:n, Macoumba Kandji pyssytti jo kauden yhdeksännen maalinsa – ”Kun miettii kaikkia tapahtumia, Honka ansaitsi voiton”
  9. Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”
  10. Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”
  11. Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, pelastuslaitos toivoo sateiden helpottavan sammutustöitä – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa
  12. 2 tuntia sitten
  13. Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?
  14. Näytä lisää