Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Suomen sanan­vapauden historia ei olekaan niin kovin kunniakas – menneisyydessä ilmaisunvapautta on rajoitettu häpeällisen paljon

Riku Neuvosen kirja sananvapaudesta piirtää totuudenmukaisen kuvan aiheesta, jota käsitellään yleensä juhlapuheiden sävellajissa. Sananvapauden historia Suomessa kuvaa pitkiä sensuurikausia, joiden välissä pilkahtelee vain ohikiitäviä vapauden hetkiä.

Tietokirja

Riku Neuvonen: Sananvapauden historia Suomessa. Gaudeamus. 398 s.

Vuonna 2016 suomalaiset juhlivat maailman vanhimman lehdistönvapauslain 250-vuotis­juhlaa. Seuraavana vuonna Suomi putosi lehdistönvapausindeksin ykköspaikalta.

Nyt viestintäoikeuden dosentti Riku Neuvonen paljastaa, ettei menneisyytemmekään ole niin kunniakas kuin olemme kuvitelleet. Sananvapauden historia Suomessa kuvaa pitkiä sensuurikausia, joiden välissä pilkahtelee vain ohikiitäviä vapauden hetkiä.

Ruotsin valtiopäivien vuonna 1766 hyväksymä painovapaus­asetuskin oli voimassa vain kuusi vuotta – eli suunnilleen yhtä kauan kuin Suomi keikkui lehdistönvapausindeksin ykkösenä 2000-luvulla.

Suomalaisen Anders Chydeniuksen luonnostelema paino­vapausasetus oli omana aikanaan vallankumouksellisen radikaali. Neuvosen mukaan sen teki mahdolliseksi poikkeuksellinen aikaikkuna. Ruotsin kuningasvalta oli tilapäisesti heikentynyt epäonnisten sotaretkien vuoksi ja valtiopäivillä pääsi valtaan talonpoikainen myssypuolue. Myssyt halusivat kumota ylempien säätyjen harjoittaman sensuurin ja salailun, koska he eivät oppositiossa ollessaan saaneet nähdä virallisia asiakirjoja eivätkä kritisoida hallitusta julkisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sananvapauden synty ei siten ollut seurausta vääjäämättömästä edistyksestä tai kansan­luonteen vapaamielisyydestä. Kyse oli puoluepoliittisista intresseistä ja sattuman oikusta.

Kuusi vuotta kestänyttä painovapautta edelsi ja seurasi monimutkainen kudelma erilaisia Ruotsin ja Venäjän vallan aikaisia sensuurin muotoja. Papit, professorit, sensorit ja kirjan­painajat syynäsivät niitä vähäisiä painotuotteita, joita Suomessa julkaistiin.

Seuraavan kerran ikkuna aukesi vasta sata vuotta myöhemmin 1866. J. V. Snellmanin ja muiden suomalaisuusmiesten lobbaama uusi painovapaus­asetus oli voimassa vain vuoden.

Sen jälkeen Venäjän keisari palautti ennakkosensuurin, joka kiristyi pian entisestään. Kenraalikuvernööri Bobrikovin aikana Suomessa lakkautettiin 23 sanomalehteä ja kiellettiin Sibeliuksen Finlandian esittäminen.

Kolmas aikaikkuna avautui vuoden 1905 suurlakon jälkeen. Samalla kun Suomi sai modernin eduskunnan ja naiset ääni­oikeuden, myös ennakkosensuuri lakkautettiin. Tälläkin kertaa sanavapaus loppui lyhyeen. Vuonna 1908 alkoi toinen sortokausi, jolloin erityisesti keisariperheen arvostelusta joutui helposti vankilaan.

Sananvapauden historia Suomessa on niitä teoksia, joista käytetään yliopistomaailmassa nimitystä ”solidi”, vankka ja luotettava. Se käy säädöksiä läpi perusteellisesti. Paperikin on niin painavaa, että kirjaa on raskasta kuljetella.

Samalla se on otteeltaan moderni ja analyyttinen. Se piirtää totuudenmukaisen kuvan aiheesta, jota käsitellään yleensä juhlapuheiden sävellajissa.

Vaikka teksti on kuivakan oikeushistoriallista, se nostaa kylmiä väreitä. Neuvosen kuvaama Suomi on kautta aikojen ollut konservatiivinen maa, jossa julkisuutta määrittelee eliitti. Itsenäistymisvaiheessa asialla olivat suomalaisuusmiehet, jotka pyrkivät kasvattamaan kansasta ihanteidensa mukaisen.

Erityisen voimakkaasti sananvapautta rajoitettiin itsenäisyyden ensimmäisinä vuosikymmeninä. Vaikka painovapaus tuli muodollisesti voimaan 1919, lehtiä lopetettiin vähintään samaa tahtia kuin sortovuosina. Vuosina 1919–1939 nostettiin 356 painokannetta eli syytettä rikollisen materiaalin julkaisemisesta. Poliittisesta puheesta saattoi saada maanpetossyytteen. Tuomioita annettiin jopa Marxin kirjojen hallussapidosta.

Neuvosen mukaan 1800-luvun liberaali sananvapaus ja demo­kratiamalli ajautuivat 1920–30-luvuilla haaksirikkoon. Suomi pysyi hiuksenhienosti laillisuuden puolella, kun vasemmistoa varten laadittuja sensuurilakeja käytettiin lopulta myös ääri­oikeistoa vastaan.

Sotasensuurin jälkeen Suomi siirtyi itsesensuuriin.

Neuvostoliiton uhalla hiljennettiin niin ulko- kuin sisäpoliittistakin keskustelua. Urho Kekkonen ohjeisti päätoimittajia ja levy-yhtiö muutti Sleepy Sleepersin Karjala takaisin -albumin nimen muotoon Takaisin Karjalaan. Elokuvatarkastamo kielsi Renny Harlinin Jäätävän poltteen neuvostovastaisena niinkin myöhään kuin 1985.

Itsesensuuri ei perustunut säädöksiin vaan konsensukseen. Kuvaavaa on, ettei vuosisadan alussa säädettyjä viestintälakeja uudistettu. Eliitti sopi rajoituksista keskenään epämuodollisesti ja salassa.

Uusi aikaikkuna alkoi avautua 1990-luvulla. EU-jäsenyys ja Euroopan ihmisoikeussopimus edellyttivät Suomelta perus­oikeuksien vahvistamista. Niihin kuului myös sananvapaus.

Vanhentuneet viestintälait uudistettiin reilun vuosikymmenen aikana. Vuoden 1919 paino­vapauslaki korvattiin vuonna 2004 lehdistönvapautta vahvistavalla sanavapauslailla.

2000-luku onkin ollut sananvapauden kultakautta, jota on osaltaan tukenut Julkisen sanan neuvoston vahvistuminen. Itsesensuurista on siirrytty itsesääntelyyn. 2000-luvulla Suomi on noussut maailman huipulle sekä lehdistönvapausindekseissä että tutkimuksissa, joissa mitataan yleisön luottamusta mediaan.

Riku Neuvonen ei halua korostaa lehdistönvapautta, koska ei pidä perusteltuna, että journalisteilla olisi suurempi sanan­vapaus kuin muilla. Tässä hän mielestäni ajautuu hakoteille. Lehdistövapaudessa ei ole kyse toimittajien erityisvapauksista, vaan yleisön oikeudesta saada luotettavaa tietoa. Sananvapaudessa on kaksi puolta, jotka jo myssypuolue oivalsi: ilmaisunvapaus ja oikeus saada tietoa. Ilmaisunvapautta on rajoitettu Suomen historiassa häpeällisen paljon, mutta oikeutta saada tietoa on kunnioitettu.

Neuvosenkin mukaan vuoden 1766 painovapauden pysyvin perintö oli asiakirjajulkisuus eli periaate, jonka mukaan viranomaisten asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia. Muualla kuin Pohjoismaissa lähtökohtana on yleensä salaaminen. Jopa EU:n omien asiakirjojen julkisuus on rajoitettua.

Lopussa Neuvonen kysyy aiheellisesti, onko aikaikkuna sulkeutumassa uudestaan. Sananvapauden käsite on hämärtynyt ja sillä perustellaan vihapuhetta ja häirintää.

Äänekäs vähemmistö vaientaa muita keskustelijoita sekä tietoa jakavia journalisteja ja tutkijoita. Neuvonen muistuttaa, että jokainen voi vaikuttaa julkiseen keskusteluun omilla valinnoillaan.

Sananvapauden tarinan jatko riippuu meistä kaikista.

Kirjoittaja on Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  5. 5

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  7. 7

   Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä

  8. 8

   Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen

  9. 9

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  10. 10

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  4. 4

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  5. 5

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  7. 7

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  8. 8

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  9. 9

   Weekend Festivalin porteilla jouduttiin perjantaina jonottamaan tunteja – miksi tapahtuman ympärillä tuntuu kuohuvan vuodesta toiseen?

  10. 10

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  6. 6

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Valmentaja Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”
  3. Messi aloitti uuden kauden väkevästi – yllätti muurin täydellisesti ensimmäisellä sarjamaalillaan
  4. Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä
  5. Tunti sitten
  6. Tappiokausia tahkonneen Jokerien toimitusjohtaja tyrmää pakotepuheet – näkee Venäjälle lähtemisen edelleen mahdollisuuksien kautta
  7. Kahta EM-mitalia Berliinistä tähyävä Ronja Oja aikoo viihdyttää muuta Suomen joukkuetta mielenkiintoisella tavalla – ”Harkitsin, että pitäisikö ottaa luuttu Berliiniin mukaan”
  8. Rotusortajat ampuivat opiskelijoita tässä Soweton kirkossa – Nelson Mandela muutti kaiken, ja nyt Osmo Vänskä johti mustat ja valkoiset ekstaattiseen harmoniaan hänen satavuotisjuhlissaan
  9. Slovenian uudeksi pää­ministeriksi valittiin maan entistä pää­ministeriä matkinut koomikko
  10. Liukkosen veljekset Taisto, 79, ja Teuvo, 77, elivät lapsuutensa Suomen kuuluisimman mielisairaalan alueella – Nyt Lapinlahden ”kakarat” palaavat kotiin, joka on taas heräämässä
  11. Orava Asuntorahasto keksi nerokkaan keinon vakuuttaa sijoittajat, kun se vaihtoi nimekseen Avaro – voisiko myös Öitääsosiroun olla uskottava toimija?
  12. 2 tuntia sitten
  13. Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin Tilaajille
  14. Näytä lisää