Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Nightwish teki Ilosaari­rockissa susi­paidat taas seksikkäiksi ja viimeisteli keikkansa nerokkaalla tempulla – festivaalin avauspäivä esitteli kolme kansallis­aarretta, joista yksi on pian poissa

Disco Ensemble esiintyi kuin viimeistä kertaa ja Nightwishin vuoden ensimmäinen Suomen-keikka päättyi ekologiseen manifestiin.

Yksi suurista on pian poissa. Tältä ajatukselta oli vaikea välttyä perjantaina, kun Disco Ensemble viritteli encoreaan Ilosaaren Rentolavalla.

Ulvilassa vuonna 1996 perustettu post-hardcoren tyylisuuntausta edustava yhtye ilmoitti alkuvuodesta lopettavansa. Viimeiset keikat nähdään joulukuussa Helsingin Tavastialla, jossa Disco Ensemble soittaa joulukuussa peräti kuusi keikkaa perättäisinä iltoina.

Kaikki Tavastian-keikat myytiin nopeasti loppuun, mikä kertoo yhtyeen vakaasta suosiosta ainakin yhden ikäpolven parissa. 2000-luvun taitteessa keikkaikään varttuneista ja äkäisempään rockiin viehtyneistä suomalaisista iso osa fanitti juuri Disco Ensemblea.

Syitä suosioon on helppo löytää: bändin soittama punk-rock on melodista ja tuskaista ja tuo mieleen Millencolinin sekä Refusedin kaltaiset yhtyeet. Monet kappaleista alkavat tunnistettavalla melodialla ja huipentuvat ärhäkkään kertosäkeeseen, joka jää kerrasta mieleen.


Tällaisia kappaleita ovat Ilosaaressakin kuullut Das Boot ja We Might Fall Apart. Ensimmäinen on bändin viimeiseksi jääneen Afterlifen (2017) huippuhetkiä. Solisti Miikka Koivisto viittasi välispiikissään sen syntikkamelodiaan puhuessaan hevimuusikosta ja Stratovariuksen entisestä kitaristista Timo Tolkista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

We Might Fall Apart on puolestaan Disco Ensemblen tunnetuin kappale. Se oli ilmestyessään vuonna 2005 täydellinen työkalu aikansa nuorisolle, joka janosi kappaletta, johon purkaa omia kasvukipuja.

Kappaleen kertosäe ”On any given day we might fall apart” toimii monella tasolla ja puhuttelee nuorta, paikkaansa maailmassa etsivää musiikkinörttiä.

22 vuoden jälkeen Disco Ensemblessä on väistämättä aimo kerros nostalgiaa. Se ei johdu siitä, että yhtye olisi jämähtänyt kierrättämään vanhoja hittejään – päinvastoin bändi on julkaissut First Aid Kitin (2005) jälkeen neljä levyä, joista viimeisimmän vuonna 2017. Enemmän kyse on siitä, ettei kukaan tee tällaista musiikkia enää. Englanninkielinen musiikki on Suomessa pannassa, englanninkielinen punk eritoten.


Miikka Koiviston, kitaristi Jussi Ylikosken, basisti Lasse Lindforsin ja rumpali Mikko Hakilan muodostama kvartetti on aikamoinen outolintu Suomessa. Ja kohta se on poissa.

Ilosaaren keikka osoitti, että yhtye on nyt kovemmassa iskussa kuin aikoihin. Bändin soitto oli tiukkaa ja virtaviivaista, ja esiintymisessä oli pitelemätöntä voimaa. Tuntui, että lopettamispäätös on vapauttanut muusikoissa energiaa, ja jokainen kappale soitettiin kuin viimeistä kertaa.

Ei ihme, että viimeksi Ruisrockissa kaikkensa antaneen yhtyeen solisti oli menettänyt äänensä.

Disco Ensemble ei totisesti tuntunut Rentolavalla 22-vuotiaalta konkarilta – paitsi osin. Kun Koivisto nakkasi vesipullon yleisöön, hän teki sen kohteliaasti ja piti huolen, että vastaanottaja saa sen myös kiinni.

Että on sitä vähän keski-ikäistytty.

Sama kohtalo on koetellut CMX:ää jo aiemmin. Yhtye lukeutuu kotimaisiin kansallisaarteisiin ja on ollut rockfestivaalien vakiokalustoa 1990-luvun alusta lähtien. Esiintyjänä se on usein vähän tylsä.

Ilosaaressa CMX sai rinnalleen Joensuun kaupunginorkesterin. Konsepti oli samanlainen kuin death metal -yhtye Insomniumilla, joka soitti vuosi sitten Ilosaaressa Winter’s Gate -albuminsa saman orkesterin kanssa.


CMX:n konsertti ei ollut niin hiottu tai teemoitettu, mutta hienon musiikkielämyksen se tarjosi. Lavalla nähtiin bändin lisäksi täysi 35-henkinen sinfoniaorkesteri, ja juontaja laski esiintyjien yhteenlasketuksi soittokokemukseksi toista tuhatta vuotta.

A.W. Yrjänän johtaman yhtyeen esiintymiset eivät aina ole nappisuorituksia, ja siksi tuntui virkistävältä, että bändi sysättiin lavan vasempaan laitaan. Tilan otti kapellimestari Krzysztof Dobosiewiczin johtama orkesteri.

Tällä käytännön pakottamalla tempulla myös CMX:n musiikki sai eri tavalla tilaa, kun se ei enää henkilöitynyt niin vahvasti Yrjänään. Eritoten etualalle ryhmiteltyjä ja kameran usein seuraamia viulisteja oli ilo katsoa.

Orkesterilla höystettyjen rock-konserttien ongelma on usein se, ettei monikymmenpäistä bändiä ole saatu nivottua luontevasti osaksi musiikkia. Ilosaaressa kärsittiin vähän samasta. Vaikka kappaleita oli sovitettu uusiksi, orkesteri tuntui saavan kunnolla tilaa vain siellä, mihin se oli jo alun alkaenkin kirjoitettu.

Kuten Ruoste-kappaleessa, jossa jouset toistavat säkeistön melodiaa pakahduttavasti. Ruosteeseen oli sävelletty myös alkusoitto, jonka ajaksi CMX siirtyi taka-alalle.

Tai Nahkaparturissa, jossa orkesteri huusi yhteen ääneen: Nahkaparturi! Nahkaparturi! Nahkaparturi! Tällaisia hetkiä olisi toivonut lisääkin.

Tähtiteltassa esitetyt kappaleet olivat pääosin tuttuja suosikkeja. Mikään ei vie sitä pois, Nainen tanssii tangoa, Kultanaamio, Fysiikka ei kestä ja Kuoleman risteyksestä kolme virstaa pohjoiseen soivat komeana yhteislauluna.

Faneille tarjottiin heti alkupuolella yksi erikoisuus: Rautakanteleen kauniisti keinuva Yöllisiä soitettiin Yrjänän mukaan ensimmäistä kertaa livenä.

Suomen kesä on ollut hurjan lämmin eikä rock ole sittenkään kuollut. Nämä kaksi toisiinsa liittymätöntä huomiota määrittivät Ilosaarirockin perjantaita.

Lämpötila kolkutteli Laulurinteen festivaalialueella kolmeakymmentä ja eritoten päälavan edessä aurinko tuntui tappavalta. Sääliksi kävi mustiin caprishortseihin ja Mokoma-paitoihin sonnustautuneita festarikävijöitä.


Lauantaille ja sunnuntaille on luvattu samanlaista säätä, mistä on silti vaikea olla pahoillaan. Mutavelleiltä saatetaan taas välttyä, kuten vältyttiin Ruisrockissakin viikko takaperin.

Sitten siihen toiseen huomioon. Isompiin kollegoihinsa Provinssiin ja Ruisrockiin verrattuna Joensuussa järjestettävä Ilosaarirock on yleisilmeeltään yhä huomattavasti raskaampi. Perjantain tärkeimmät artistit edustivat Jenni Vartiaista lukuun ottamatta rockia.

Ehkä tärkein kaikista oli Nightwish, joka huipensi festivaaliperjantain päälavalla varttia vaille puolenyön. Kyseessä oli yhtyeen vuoden ensimmäinen Suomen-konsertti. Seuraavaksi heidät nähdään Lahdessa 21. heinäkuuta.

Nightwish julkaisi keväällä uuden kokoelmalevyn Decades, joka sisälsi remasteroituja versioita yhtyeen kappaleista. Sekaisin oli tuttuja hittejä, kuten keikalla toisena kuultu Wish I Had an Angel ja Nemo, sekä harvinaisuuksia, kuten muinainen Nightwish-demo, jolla yhtyeen isähahmo Tuomas Holopainen sai vuonna 1996 levytyssopimuksen.


Maaliskuussa Yhdysvalloissa startannut kiertue seurailee Decades-albumin formaattia. Mukana on hittejä ja rariteetteja, kuten debyyttilevy Angels Fall Firstiltä (1997) poimittu The Carpenter, joka on ennen tätä kiertuetta kuultu livenä viimeksi vuonna 1998.

Festariperjantain päättänyt konsertti oli tarkkaan harkittu ja settilistaltaan samanlainen kuin kiertueen muutkin keikat. Se alkoi End of All Hopesta ja päättyi 80 minuuttia myöhemmin Ghost Love Scoreen ja ilotulituksiin. Lavalla nähtiin valtava määrä pyrotekniikkaa ja räjähteitä. Näytöillä pyöri videoita hautuumaista, metsässä ulvovista susista ja kansallisromanttisista talvimaisemista.

Yhtye soitti täydellisesti yhteen, kuin huippuunsa viritetty kone, jollainen se toki onkin. Kai Hahto takoi rumpujaan millintarkasti, kitaristi Emppu Vuorinen näytti nauttivan joka hetkestä kitaransa kaulassa ja basisti Marco Hietala vuorotteli laulajana sekä kakkossolistina varmasti.

Koskettimien takana lavan vasemmassa laidassa soitti Tuomas Holopainen, jonka ideasta tämä kaikki lähti, ja jonka säveltämää musiikkia on nyt myyty miljoonien albumien verran.


Laulaja Floor Jansenin kanssa yhtyeeseen vuonna 2013 liittynyt englantilainen Troy Donockley tuntuu jo elintärkeältä palaselta, eikä vähiten siksi, että hänen säkkipillimelodiansa varaan rakentuva hillitön I Want My Tears Back oli keikan ehdottomia kohokohtia.

Ja sitten on hollantilainen Jansen, joka on välittömämpi kuin yhtyeen alkuperäinen solisti Tarja Turunen ja monipuolisempi kuin vuodet 2007–2012 bändissä laulanut Anette Olzon. Sopraanoksi kouluttautunut Jansen taitaa esimerkiksi heviörinän.

Jansenin lavaspiikeissä on kummaa kornia magiaa. Gethsemanen alla hän puhui pirteän euroviisujuontajan intonaatiolla siitä, kuinka ”it’s great to be back in Ilosaari” ja ”it really is a homecoming”, näytti kaksin käsin peukkuja ja lupasi viedä kuulijat matkalle ”down memory lane”.

Myöhemmin hän alusti Slaying the Dreamer -kappaleen sanomalla ”kaikki uneksijat siellä, varokaa!”, ja vinkkasi silmää.

Ai kamala, kuinka ihanaa!

Oma suhteeni Nightwishiin on pitkään ollut tarkoituksellisen etäinen. Elin (varhais-)nuoruuteni aikana, jolloin Nightwishia joko fanitti tai karsasti. Valitsin jälkimmäisen, sillä yhtyeen fantasialarppi tuntui luotaantyöntävältä.

En kai pitänyt eskapismista enkä todellakaan pitänyt susipaidoista, ja kanavoin siksi oman fanitukseni bändeihin ja artisteihin, jotka puhuivat ”tästä maailmasta”. Eminemiin, Elliott Smithiin ja Disco Ensembleen.

Harmi, sillä säveltäjänä Nightwishin primus motor Tuomas Holopainen kykenee yhdistämään kunnianhimoiset ideat yksinkertaisiin popmelodioihin paremmin kuin useimmat. Monella tapaa Nightwish on täydellistä musiikkia.

Ilosaarirockin päälavalla Nightwish teki nerokkaan tempun, joka muistutti kaltaistani skeptikkoa siitä, ettei Nightwish myöskään ole silkkaa miekkaa ja magiaa.


Keikan toiseksi viimeisenä kappaleena kuultiin osa yhtyeen uusimman Endless Forms Most Beautiful -albumin (2015) päätöskappaleesta. Huima 24-minuuttinen The Greatest Show on Earth kiteyttää itseensä maailman koko historian ja ihmisen pienen roolin siinä. Kappale puhuu elämän luomisesta ja tuhoamisesta, sekä ihmiskunnan viehtymyksestä itsetuhoisiin aseisiin, kiiltäviin kiviin ja sienipilviin. Tarpeesta voida tuntea olonsa erityiseksi.

Teksti on täynnä isoja asioita: loputtomia horisontteja, kylmää äärettömyyttä ja satoja miljoonia vuosituhansia. Mutta Ilosaaren illassa mikään tästä ei tuntunut fantastiselta tai lapsekkaalta. Yhtye lauloi oikeasta maailmasta – siitä, jossa se esiintyy 20 tuhannelle festarikävijälle, ja jossa puolet Suomesta odottaa paraikaa kahden suurhallitsijan kohtaamista Sauli Niinistön työpaikalla.

Lopullinen naula arkkuun oli kappaleen kliimaksi ”we were here”, jonka aikana taustalle projisoitiin ihan tavallisten ihmisten kasvoja. Sitten kuvia tehtaista, öljyporista, autojen ruuhkauttamista moottoriteistä ja joka ilmansuuntaan leviävistä kaupungeista.

Mieleen tuli Godfrey Reggion dokumentti Koyaanisqatsi, joka kuvaa hidastuksilla ja time-lapse-videoilla muuttuvaa maailmaa ja ihmisen jälkeä siinä. Antroposeenia eli ihmisen aikakautta. Kaikesta huokui voimakas ekologinen viesti.

Toinen mieleen tullut teos oli David OReillyn luoma videopeli Everything, joka kertoo universumista ja sen rakenteista filosofi Alan Wattsin juontamana.

Ei yllätä, että Tuomas Holopainen on maininnut Richard Dawkinsin kirjat isoksi vaikuttimeksi Endless Forms Most Beautifulia tehdessä.

Ympäristöön ja maapalloon liittyvät kysymykset eivät ole Nightwishille uusia ja samat taustavideot ovat pyörineet The Greatest Show on Earthin taustalla jo pitkään, mutta sen ensi kertaa livenä kuulleelle kokemus oli vavahduttava.


Se myös asetti yhtyeen rakastamat fantasiakliseet – nahkakorsetit, petoeläimet ja kaiken nielevät tulilieskat – uuteen viitekehykseen ja muistutti siitä, kuinka satueskapismiin kuuluu aina pelko siitä, ettei reaalimaailma kannattele.

Tämä pelko tuntui Ilosaaren yössä hyvin konkreettiselta.

Valojen sammuttua ja ilotulitusten tauottua teki mieli mennä kotiin paitakaupan kautta. Make susipaita sexy again!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Festivaalit
 • Konserttiarvostelut
 • Ilosaarirock
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  2. 2

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  3. 3

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  4. 4

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  5. 5

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen – HS seuraa historiallista huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  6. 6

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  7. 7

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  8. 8

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  9. 9

   Uskontotutkija: ”Maallistuneet pohjoismaalaiset” ovat todellisuudessa paljon uskonnollisempia kuin kehtaavat myöntää

  10. 10

   Huippukokouspäivä on koittanut: Tänään Trump ja Putin tapaavat Helsingissä – mitä siitä voi oikeasti seurata? Asiantuntijat listasivat hyvät ja huonot lopputulokset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Alle kouluikäinen isoveli haki Annemari Karjalaisen kotiin pulkassa vetäen – Vasta aikuisena hän oppi, että pitäisi sanoa sijaissisarus ja sijaiskotiin

  10. 10

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Poikkeukset liikennejärjestelyissä vaikuttavat jo aamun työmatkaliikenteeseen Helsingin keskustassa – autosaattueet saattavat katkaista liikenteen pitkin päivää
  3. Huippukokouspäivä on koittanut: Tänään Trump ja Putin tapaavat Helsingissä – mitä siitä voi oikeasti seurata? Asiantuntijat listasivat hyvät ja huonot lopputulokset
  4. ”Venäjän uhka” on Trumpille vain pelinappula
  5. Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi Tilaajille
  6. Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa
  7. Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen – HS seuraa historiallista huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä
  8. Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”
  9. Saudi-Arabia ja Iran ovat alkaneet kilpailla naisten aseman vapauttamisella
  10. Matkustajadrooni voi olla odotettu lentävä auto – Hurjimmissa visioissa ihmiset voivat elää pitkän aikaa laskeutumatta kertaakaan katutasolle
  11. Suomen Pankin Olli Rehn on huolissaan maksuhäiriöistä ja vakuudettomista kulutusluotoista: ”Tarvitaan lisää valistusta”
  12. Näytä lisää