Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Nightwish teki Ilosaari­rockissa susi­paidat taas seksikkäiksi ja viimeisteli keikkansa nerokkaalla tempulla – festivaalin avauspäivä esitteli kolme kansallis­aarretta, joista yksi on pian poissa

Disco Ensemble esiintyi kuin viimeistä kertaa ja Nightwishin vuoden ensimmäinen Suomen-keikka päättyi ekologiseen manifestiin.

Yksi suurista on pian poissa. Tältä ajatukselta oli vaikea välttyä perjantaina, kun Disco Ensemble viritteli encoreaan Ilosaaren Rentolavalla.

Ulvilassa vuonna 1996 perustettu post-hardcoren tyylisuuntausta edustava yhtye ilmoitti alkuvuodesta lopettavansa. Viimeiset keikat nähdään joulukuussa Helsingin Tavastialla, jossa Disco Ensemble soittaa joulukuussa peräti kuusi keikkaa perättäisinä iltoina.

Kaikki Tavastian-keikat myytiin nopeasti loppuun, mikä kertoo yhtyeen vakaasta suosiosta ainakin yhden ikäpolven parissa. 2000-luvun taitteessa keikkaikään varttuneista ja äkäisempään rockiin viehtyneistä suomalaisista iso osa fanitti juuri Disco Ensemblea.

Syitä suosioon on helppo löytää: bändin soittama punk-rock on melodista ja tuskaista ja tuo mieleen Millencolinin sekä Refusedin kaltaiset yhtyeet. Monet kappaleista alkavat tunnistettavalla melodialla ja huipentuvat ärhäkkään kertosäkeeseen, joka jää kerrasta mieleen.


Tällaisia kappaleita ovat Ilosaaressakin kuullut Das Boot ja We Might Fall Apart. Ensimmäinen on bändin viimeiseksi jääneen Afterlifen (2017) huippuhetkiä. Solisti Miikka Koivisto viittasi välispiikissään sen syntikkamelodiaan puhuessaan hevimuusikosta ja Stratovariuksen entisestä kitaristista Timo Tolkista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

We Might Fall Apart on puolestaan Disco Ensemblen tunnetuin kappale. Se oli ilmestyessään vuonna 2005 täydellinen työkalu aikansa nuorisolle, joka janosi kappaletta, johon purkaa omia kasvukipuja.

Kappaleen kertosäe ”On any given day we might fall apart” toimii monella tasolla ja puhuttelee nuorta, paikkaansa maailmassa etsivää musiikkinörttiä.

22 vuoden jälkeen Disco Ensemblessä on väistämättä aimo kerros nostalgiaa. Se ei johdu siitä, että yhtye olisi jämähtänyt kierrättämään vanhoja hittejään – päinvastoin bändi on julkaissut First Aid Kitin (2005) jälkeen neljä levyä, joista viimeisimmän vuonna 2017. Enemmän kyse on siitä, ettei kukaan tee tällaista musiikkia enää. Englanninkielinen musiikki on Suomessa pannassa, englanninkielinen punk eritoten.


Miikka Koiviston, kitaristi Jussi Ylikosken, basisti Lasse Lindforsin ja rumpali Mikko Hakilan muodostama kvartetti on aikamoinen outolintu Suomessa. Ja kohta se on poissa.

Ilosaaren keikka osoitti, että yhtye on nyt kovemmassa iskussa kuin aikoihin. Bändin soitto oli tiukkaa ja virtaviivaista, ja esiintymisessä oli pitelemätöntä voimaa. Tuntui, että lopettamispäätös on vapauttanut muusikoissa energiaa, ja jokainen kappale soitettiin kuin viimeistä kertaa.

Ei ihme, että viimeksi Ruisrockissa kaikkensa antaneen yhtyeen solisti oli menettänyt äänensä.

Disco Ensemble ei totisesti tuntunut Rentolavalla 22-vuotiaalta konkarilta – paitsi osin. Kun Koivisto nakkasi vesipullon yleisöön, hän teki sen kohteliaasti ja piti huolen, että vastaanottaja saa sen myös kiinni.

Että on sitä vähän keski-ikäistytty.

Sama kohtalo on koetellut CMX:ää jo aiemmin. Yhtye lukeutuu kotimaisiin kansallisaarteisiin ja on ollut rockfestivaalien vakiokalustoa 1990-luvun alusta lähtien. Esiintyjänä se on usein vähän tylsä.

Ilosaaressa CMX sai rinnalleen Joensuun kaupunginorkesterin. Konsepti oli samanlainen kuin death metal -yhtye Insomniumilla, joka soitti vuosi sitten Ilosaaressa Winter’s Gate -albuminsa saman orkesterin kanssa.


CMX:n konsertti ei ollut niin hiottu tai teemoitettu, mutta hienon musiikkielämyksen se tarjosi. Lavalla nähtiin bändin lisäksi täysi 35-henkinen sinfoniaorkesteri, ja juontaja laski esiintyjien yhteenlasketuksi soittokokemukseksi toista tuhatta vuotta.

A.W. Yrjänän johtaman yhtyeen esiintymiset eivät aina ole nappisuorituksia, ja siksi tuntui virkistävältä, että bändi sysättiin lavan vasempaan laitaan. Tilan otti kapellimestari Krzysztof Dobosiewiczin johtama orkesteri.

Tällä käytännön pakottamalla tempulla myös CMX:n musiikki sai eri tavalla tilaa, kun se ei enää henkilöitynyt niin vahvasti Yrjänään. Eritoten etualalle ryhmiteltyjä ja kameran usein seuraamia viulisteja oli ilo katsoa.

Orkesterilla höystettyjen rock-konserttien ongelma on usein se, ettei monikymmenpäistä bändiä ole saatu nivottua luontevasti osaksi musiikkia. Ilosaaressa kärsittiin vähän samasta. Vaikka kappaleita oli sovitettu uusiksi, orkesteri tuntui saavan kunnolla tilaa vain siellä, mihin se oli jo alun alkaenkin kirjoitettu.

Kuten Ruoste-kappaleessa, jossa jouset toistavat säkeistön melodiaa pakahduttavasti. Ruosteeseen oli sävelletty myös alkusoitto, jonka ajaksi CMX siirtyi taka-alalle.

Tai Nahkaparturissa, jossa orkesteri huusi yhteen ääneen: Nahkaparturi! Nahkaparturi! Nahkaparturi! Tällaisia hetkiä olisi toivonut lisääkin.

Tähtiteltassa esitetyt kappaleet olivat pääosin tuttuja suosikkeja. Mikään ei vie sitä pois, Nainen tanssii tangoa, Kultanaamio, Fysiikka ei kestä ja Kuoleman risteyksestä kolme virstaa pohjoiseen soivat komeana yhteislauluna.

Faneille tarjottiin heti alkupuolella yksi erikoisuus: Rautakanteleen kauniisti keinuva Yöllisiä soitettiin Yrjänän mukaan ensimmäistä kertaa livenä.

Suomen kesä on ollut hurjan lämmin eikä rock ole sittenkään kuollut. Nämä kaksi toisiinsa liittymätöntä huomiota määrittivät Ilosaarirockin perjantaita.

Lämpötila kolkutteli Laulurinteen festivaalialueella kolmeakymmentä ja eritoten päälavan edessä aurinko tuntui tappavalta. Sääliksi kävi mustiin caprishortseihin ja Mokoma-paitoihin sonnustautuneita festarikävijöitä.


Lauantaille ja sunnuntaille on luvattu samanlaista säätä, mistä on silti vaikea olla pahoillaan. Mutavelleiltä saatetaan taas välttyä, kuten vältyttiin Ruisrockissakin viikko takaperin.

Sitten siihen toiseen huomioon. Isompiin kollegoihinsa Provinssiin ja Ruisrockiin verrattuna Joensuussa järjestettävä Ilosaarirock on yleisilmeeltään yhä huomattavasti raskaampi. Perjantain tärkeimmät artistit edustivat Jenni Vartiaista lukuun ottamatta rockia.

Ehkä tärkein kaikista oli Nightwish, joka huipensi festivaaliperjantain päälavalla varttia vaille puolenyön. Kyseessä oli yhtyeen vuoden ensimmäinen Suomen-konsertti. Seuraavaksi heidät nähdään Lahdessa 21. heinäkuuta.

Nightwish julkaisi keväällä uuden kokoelmalevyn Decades, joka sisälsi remasteroituja versioita yhtyeen kappaleista. Sekaisin oli tuttuja hittejä, kuten keikalla toisena kuultu Wish I Had an Angel ja Nemo, sekä harvinaisuuksia, kuten muinainen Nightwish-demo, jolla yhtyeen isähahmo Tuomas Holopainen sai vuonna 1996 levytyssopimuksen.


Maaliskuussa Yhdysvalloissa startannut kiertue seurailee Decades-albumin formaattia. Mukana on hittejä ja rariteetteja, kuten debyyttilevy Angels Fall Firstiltä (1997) poimittu The Carpenter, joka on ennen tätä kiertuetta kuultu livenä viimeksi vuonna 1998.

Festariperjantain päättänyt konsertti oli tarkkaan harkittu ja settilistaltaan samanlainen kuin kiertueen muutkin keikat. Se alkoi End of All Hopesta ja päättyi 80 minuuttia myöhemmin Ghost Love Scoreen ja ilotulituksiin. Lavalla nähtiin valtava määrä pyrotekniikkaa ja räjähteitä. Näytöillä pyöri videoita hautuumaista, metsässä ulvovista susista ja kansallisromanttisista talvimaisemista.

Yhtye soitti täydellisesti yhteen, kuin huippuunsa viritetty kone, jollainen se toki onkin. Kai Hahto takoi rumpujaan millintarkasti, kitaristi Emppu Vuorinen näytti nauttivan joka hetkestä kitaransa kaulassa ja basisti Marco Hietala vuorotteli laulajana sekä kakkossolistina varmasti.

Koskettimien takana lavan vasemmassa laidassa soitti Tuomas Holopainen, jonka ideasta tämä kaikki lähti, ja jonka säveltämää musiikkia on nyt myyty miljoonien albumien verran.


Laulaja Floor Jansenin kanssa yhtyeeseen vuonna 2013 liittynyt englantilainen Troy Donockley tuntuu jo elintärkeältä palaselta, eikä vähiten siksi, että hänen säkkipillimelodiansa varaan rakentuva hillitön I Want My Tears Back oli keikan ehdottomia kohokohtia.

Ja sitten on hollantilainen Jansen, joka on välittömämpi kuin yhtyeen alkuperäinen solisti Tarja Turunen ja monipuolisempi kuin vuodet 2007–2012 bändissä laulanut Anette Olzon. Sopraanoksi kouluttautunut Jansen taitaa esimerkiksi heviörinän.

Jansenin lavaspiikeissä on kummaa kornia magiaa. Gethsemanen alla hän puhui pirteän euroviisujuontajan intonaatiolla siitä, kuinka ”it’s great to be back in Ilosaari” ja ”it really is a homecoming”, näytti kaksin käsin peukkuja ja lupasi viedä kuulijat matkalle ”down memory lane”.

Myöhemmin hän alusti Slaying the Dreamer -kappaleen sanomalla ”kaikki uneksijat siellä, varokaa!”, ja vinkkasi silmää.

Ai kamala, kuinka ihanaa!

Oma suhteeni Nightwishiin on pitkään ollut tarkoituksellisen etäinen. Elin (varhais-)nuoruuteni aikana, jolloin Nightwishia joko fanitti tai karsasti. Valitsin jälkimmäisen, sillä yhtyeen fantasialarppi tuntui luotaantyöntävältä.

En kai pitänyt eskapismista enkä todellakaan pitänyt susipaidoista, ja kanavoin siksi oman fanitukseni bändeihin ja artisteihin, jotka puhuivat ”tästä maailmasta”. Eminemiin, Elliott Smithiin ja Disco Ensembleen.

Harmi, sillä säveltäjänä Nightwishin primus motor Tuomas Holopainen kykenee yhdistämään kunnianhimoiset ideat yksinkertaisiin popmelodioihin paremmin kuin useimmat. Monella tapaa Nightwish on täydellistä musiikkia.

Ilosaarirockin päälavalla Nightwish teki nerokkaan tempun, joka muistutti kaltaistani skeptikkoa siitä, ettei Nightwish myöskään ole silkkaa miekkaa ja magiaa.


Keikan toiseksi viimeisenä kappaleena kuultiin osa yhtyeen uusimman Endless Forms Most Beautiful -albumin (2015) päätöskappaleesta. Huima 24-minuuttinen The Greatest Show on Earth kiteyttää itseensä maailman koko historian ja ihmisen pienen roolin siinä. Kappale puhuu elämän luomisesta ja tuhoamisesta, sekä ihmiskunnan viehtymyksestä itsetuhoisiin aseisiin, kiiltäviin kiviin ja sienipilviin. Tarpeesta voida tuntea olonsa erityiseksi.

Teksti on täynnä isoja asioita: loputtomia horisontteja, kylmää äärettömyyttä ja satoja miljoonia vuosituhansia. Mutta Ilosaaren illassa mikään tästä ei tuntunut fantastiselta tai lapsekkaalta. Yhtye lauloi oikeasta maailmasta – siitä, jossa se esiintyy 20 tuhannelle festarikävijälle, ja jossa puolet Suomesta odottaa paraikaa kahden suurhallitsijan kohtaamista Sauli Niinistön työpaikalla.

Lopullinen naula arkkuun oli kappaleen kliimaksi ”we were here”, jonka aikana taustalle projisoitiin ihan tavallisten ihmisten kasvoja. Sitten kuvia tehtaista, öljyporista, autojen ruuhkauttamista moottoriteistä ja joka ilmansuuntaan leviävistä kaupungeista.

Mieleen tuli Godfrey Reggion dokumentti Koyaanisqatsi, joka kuvaa hidastuksilla ja time-lapse-videoilla muuttuvaa maailmaa ja ihmisen jälkeä siinä. Antroposeenia eli ihmisen aikakautta. Kaikesta huokui voimakas ekologinen viesti.

Toinen mieleen tullut teos oli David OReillyn luoma videopeli Everything, joka kertoo universumista ja sen rakenteista filosofi Alan Wattsin juontamana.

Ei yllätä, että Tuomas Holopainen on maininnut Richard Dawkinsin kirjat isoksi vaikuttimeksi Endless Forms Most Beautifulia tehdessä.

Ympäristöön ja maapalloon liittyvät kysymykset eivät ole Nightwishille uusia ja samat taustavideot ovat pyörineet The Greatest Show on Earthin taustalla jo pitkään, mutta sen ensi kertaa livenä kuulleelle kokemus oli vavahduttava.


Se myös asetti yhtyeen rakastamat fantasiakliseet – nahkakorsetit, petoeläimet ja kaiken nielevät tulilieskat – uuteen viitekehykseen ja muistutti siitä, kuinka satueskapismiin kuuluu aina pelko siitä, ettei reaalimaailma kannattele.

Tämä pelko tuntui Ilosaaren yössä hyvin konkreettiselta.

Valojen sammuttua ja ilotulitusten tauottua teki mieli mennä kotiin paitakaupan kautta. Make susipaita sexy again!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Festivaalit
 • Konserttiarvostelut
 • Ilosaarirock
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista

  10. 10

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  6. 6

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Matkustaja hutki taksia tuolilla Vantaalla – ei ollut tyytyväinen matkan hintaan
  3. Chas and Dave -yhtyeen laulaja Chas Hodges kuoli 74-vuotiaana – jalkapalloseura Tottenham suree kannatuslaulujensa tekijää
  4. Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista
  5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  6. Tunti sitten
  7. Arkkitehtien pelastuspartio haluaa tehdä Paimion parantolasta elämyskohteen – HS vieraili Alvar Aallon suunnittelemassa funkkisklassikossa
  8. Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta
  9. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  10. Sotta Pyttynen on yllättävän monitasoinen lastennäytelmä – se kertoo sotkuisesta ukista ja siististä pienestä pojasta
  11. Joe Bonamassan lento Helsinkiin muuttui vuorokauden mittaiseksi painajaiseksi – Jäähallin keikalla kitarasankari väläytti koomikon taitojaan ja säästi parhaat valttinsa loppuun
  12. HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi
  13. Näytä lisää