Kulttuuri

Japanilaisen mangataiteilijan suositusta sarjakuvasta voi löytää useita Suomi-viitteitä – Helsingissä vieraileva Kore Yamazaki ihastui muumeihin ja Lappiin

Koré Yamazakin Velhon morsian -sarjakuvassa ajellaan välillä porovaljakolla Lapissa. Yksi sivuhenkilöistä on suomalaistaustainen Lindel, joka nimeää seuralaisensa Merituuleksi.

”Saariselällä oli niin kaunista, että olisin voinut jäädä sinne asumaan”, Koré Yamazaki muistelee ensimmäistä matkaansa Suomeen. Tänne hänet houkuttelivat muumit, mikäs muukaan.

”Suomihan on muumien maa”, mangataiteilija toteaa. Toisella reissullaan viime vuonna Yamazaki kävi äitinsä kanssa Helsingin ja Hämeenlinnan lisäksi tietysti Naantalin Muumimaailmassa.

Nyt Yamazaki on Helsingissä Messukeskuksessa pidettävän Animeconin vieraana. Tällä kertaa häntä kiinnostaa etenkin päästä puhumaan paikallisten kanssa aiempaa enemmän, kun käytössä on tulkki.

Ensimmäisellä kerralla tunturien luonto lumosi Yamazakin, vaikka oli lokakuun loppu ja maisemien loisto ehkä vähän välitilassa. ”Ruska oli lopuillaan, mutta lunta ei vielä ollut, eikä enää marjojakaan, ikävä kyllä. Enkä nähnyt poroja, vain niiden jätöksiä!”


Yamazakin Velhon morsian -sarjakuvassa kumminkin ajellaan välillä porovaljakolla Lapissa. Yksi sivuhenkilöistä on suomalaistaustainen Lindel, joka nimeää seuralaisensa Merituuleksi – myös japaniksi. Merituuli on selkie, skottilaisesta mytologiasta tuttu hahmo, hylkeen ja ihmisen sekoitus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varsinaisesti sarja kertoo nuoresta naisesta Chisestä, jonka velho Elias ostaa oppilaakseen ja morsiamekseen.


Velhon morsianta on myyty pelkästään Japanissa viisi miljoonaa kappaletta ja sitä on käännetty 14 kielelle. Suomeksi on ilmestynyt kahdeksan osaa. Siitä on tehty myös televisioon 24-osainen animesarja.

Yamazakin (s. 1989) tarina muistuttaa monien muiden sarjakuvantekijöiden tietä niin Japanissa kuin muualla. Hän alkoi piirtää ahkerasti jo pienenä. Lukemaan opittuaan hän alkoi kuluttaa mangaa.

”Kaksi vanhempaa siskoani lukivat enimmäkseen tyttöjen juttuja, mutta minä tykkäsin varsinkin kauhusta. Lopulta hoksasin, että voin tehdä mangaa itsekin. Ensimmäiset niistä kertoivat enkelien ja paholaisten kohtaamisista.”

Yamazaki oli julkaissut hyvin vähän, kun hän teki ensimmäisen version Velhon morsiamesta omakustanteeksi tapahtumaan, jossa harrastelijat myyvät omia sarjakuviaan. Sieltä Mag Garden -mangakustantamo poimi sen julkaistavakseen vuonna 2013.

”Ensimmäisen omakustanneversion kyhäsin hätäisesti. Päähenkilöt olivat jo aika valmiita ja pääpiirteissään ensimmäinen luku on hiottu versio siitä”, Yamazaki muistelee.


Yamazaki on pysytellyt jo lapsena suosimassaan fantasian lajityypissä. Japanissa on eri sukupuolille suunnattuja sarjakuvia, mutta Yamazaki sanoo, ettei halua ajatella lukijoidensa sukupuolta.

”Luen mieluummin poikien kuin tyttöjen sarjakuvia, mutta Velhon morsian alkoi ehkä enemmän tyttöjen juttuna. Pian kumminkin huomattiin, että pojatkin tykkäävät siitä. Yritän yhdistellä siinä erilaisia aineksia.”

Velhon morsianta julkaistaan ensin jatkosarjana Monthly Comic Garden -lehdessä, jota ei ole lokeroitu tarkkaan lukijakunnan sukupuolen mukaan.

Naiset mangan tekijöinä eivät ole harvinaisia. Rumiko Takahashi on suomeksikin julkaistu supertähti, jonka sarjakuvia on myyty maailmalla 200 miljoonaa kappaletta.

”Sarjakuvaa voi tehdä kuka vain. Periaatteessa mies- ja naistekijöillä ei ole eroa”, Yamazaki toteaa. ”Mutta miesten ja poikien sarjakuvia myydään enemmän, joten niiden tekijät pääsevät paremmin esiin.”

Tosin myös naiset tekevät selkeästi pojille suunnattua shonen mangaa. Yamazaki mainitsee siitä esimerkkinä Hiromu Arakawan Fullmetal Alchemist -sarjan, jota on myyty 70 miljoonaa kappaletta. Sitäkin on julkaistu suomeksi.

Japani on kaukana tasa-arvon mallimaasta. Niinpä manga kuulostaa alalta, jossa naisilla on jopa poikkeuksellisen hyvät menestymisen mahdollisuudet. Sukupuolesta riippumatta menestys vaatii työtä. Mangataiteilijoiden hulluista työmääristä on kuultu lännessäkin.

”Vaatiihan tämä fyysistäkin kestävyyttä”, Yamazaki huokaa. ”Ruoka-aikojen lisäksi vietän illallisen jälkeen hetken perheen kanssa. Muuten teen töitä, kun olen valveilla. Nukun sentään kuusi tai seitsemän tuntia yössä. Muuten ei jaksa.”

Animecon-tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa 14.–15.7. Kore Yamazaki muun muassa kertoo työstään su klo 12.00. Tarkka ohjelma: animecon.eu/ohjelmisto


Fakta

Manga


 Japanilaisen sarjakuvan juuret juontuvat vuosisatojen takaa puupiirroksista. Termi vakiintui 1700-luvulla tarkoittamaan improvisoituja tai leikkisiä piirroksia.

 Nykyaikaisen mangan muovasi muun muassa Astro Boy -sarjasta tunnettu Osamu Tezuka 1940-luvulta lähtien. Manga kasvoi teollisiin mittasuhteisiin.

 Länsimaihin valtavirtamanga alkoi levitä 1980-luvulla ja vallata isoja markkinaosuuksia 1990-luvulla. Ranskassa mangan osuus on ollut noin kolmannes viimeiset kymmenen vuotta.

 Vuonna 1985 ilmestyi suomeksi Keiji Nakazawan Hiroshiman poika, joka kertoo atomipommituksen seurauksista.

 Monissa maissa valtavirtamangan ensimmäisiä näkyviä edustajia oli Katsuhiro Otomon Akira, Suomessa vuodesta 1995 alkaen.

 Mangan suurin aalto on Suomessa ohitettu, mutta sitä ilmestyy yhä noin 80 kioskipokkaria vuodessa. Muu käännössarjakuva hiipuu, mutta uusia manganimikkeitä ilmestyy yhä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sarjakuva
 • manga
 • Harri Römpötti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  2. 2

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  3. 3

   Suolan vaaroja liioitellaan, väittää suurtutkimus – Oikein käytettynä suola jopa vähensi sydän- ja verisuonitauteja

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   Soullegenda Aretha Franklin on kuollut – Ennätyksiä rikkonut laulajatar eli pettymyksien täyttämän elämän, mutta raivasi naisille tien

  6. 6

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  7. 7

   Yhdysvalloissa kuoli viime vuonna huumeisiin enemmän ihmisiä kuin koskaan – yksi selitys superhuumeen yleistyminen

  8. 8

   Antti Rinne sai Sdp:n nousuun, mutta onko hänestä pääministeriksi? Sitä puolueen kannattajatkin pohtivat, kun vaalikausi alkaa

  9. 9

   Yli kymmenen vuotta Suomessa asuneen kansalaisuushakemus hylättiin väärän syntymävuoden takia, vaikka mies yritti itse oikaista virheen

  10. 10

   Paavo Arhinmäki soitti Helsingin kaupungin puhelinvaihteeseen, mutta hukkuikin ”absurdiin limboon”, jonka aikana lomakin vaihtui eläkkeeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  9. 9

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  10. 10

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  6. 6

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  7. 7

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää