Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

Ilosaaressa riittää kävijöitä, vaikka yleislinja tuntuu sekavalta. Tulevat vuodet näyttävät, sulautuuko festivaali osaksi kotimaisten festarien geneeristä massaa.

Identiteettikriisi on päällimmäisin sana, joka tulee mieleen vuoden 2018 Ilosaarirockista. Vuodesta 1971 järjestetty tapahtuma teki viime vuonna kävijäennätyksensä ja myi nytkin lauantain loppuun, mutta kävijän näkökulmasta tuntuu, että festivaali on hukkaamassa palasen sielustaan.

Ilosaaren imago perustuu ainakin omissa mielikuvissani raskaampaan musiikkiin ja rockiin. Viime vuosien isoimpia vieraita ovat olleet Placebo, The Pixies, Alice in Chains, Opeth ja Portishead.

Eräänlainen vedenjakajavuosi oli 2016. Silloin Ilosaareen buukattiin Cheek ja kansa raivostui. Internet täyttyi kommenteista, joissa kiitettiin kuluneista 24 vuodesta ja vannottiin, että tämä oli nyt tässä. Naisista, autoista ja rahasta räppäävä Jare Henrik Tiihonen ei sopinut Ilosaaren ”meininkiin”.

Toki räppäreitä oli Ilosaaressa nähty ennenkin, mutta he olivat edustaneet vaihtoehtoisempaa osastoa. Asap Ferg esiintyi Joensuussa vuonna 2014, Big Krit valtasi rentolavan vuotta myöhemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Cheek oli valtavirtaa ja nuorisomusiikkia, ja moni pelkäsi, että teinit valtaavat nyt Laulurinteen.

Niin taisi vähän käydäkin, ja se vaikuttaa olleen festivaalin kannalta hyvä uutinen. Kävijämäärä kasvoi edellisvuodesta, ja vuonna 2017 festivaali laajeni kaksipäiväisestä kolmepäiväiseksi. Tuolloin se teki luonnollisesti uuden kävijäennätyksen: 67 000 kävijää.

Vertailun vuoksi: loppuunmyydyllä Flow Festivalilla kävi viime vuonna 75 000 ihmistä.

Vuonna 2018 Ilosaaressa esiintyy taas Cheek, eikä sitä kummemmin enää protestoitu. Kun on kerran avannut ovensa jollekin, se pysyy auki.

Näyttää siltä, että selvitäkseen Suomessa isojen festivaalien täytyy buukata entistä enemmän takuuvarmoja nimiä. Ilosaaressa esiintyvät tänä viikonloppuna Cheekin lisäksi Apulanta, Evelina, Jenni Vartiainen, Juha Tapio, Reino Nordin ja Sanni.

Kolmipäiväisen Ilosaarirockinkin täytyy tehdä nyt myönnytyksiä ja seurata sitä, mitä Ruisrockin ja Provinssin kaltaisilla vielä vähän isommilla festivaaleilla tehdään.

Provinssi mittasi tänä vuonna 76 000 kävijää, mikä on festarin pitkän historian toiseksi suurin lukema. Ruisrock puolestaan myi loppuun jo huhtikuussa, sillä se on onnistunut maksimoimaan festaribrändin houkuttavuuden ja minimoimaan ohjelmistoon liittyvät riskit.

Suomeksi, ja kärjistäen: Ruissalossa on tosi kivaa ja musiikki on sellaista perusvarmaa taustamusiikkia, joka ei varmasti vieroksuta ketään.

Ruisrock ja Provinssi ovat ohjelmistonsa suhteen siirtymävaiheessa. Ruississa on yhä vähemmän rockia tai vaihtoehtomusiikkia, ja Provinssi pudotti rockin nimestään jo vuonna 2013.

Ilosaari on aloittanut saman siirtymän, eikä sen linja siksi tunnu nyt yhtenäiseltä. Jos tapahtuman headlinerit eli pääesiintyjät ovat Cheek, Nightwish, Zara Larsson ja Jack White, ei heitä oikeastaan yhdistä muu kuin se, että he ovat melko isoja.


Kakkossarjalaisia Joensuussa ovat muun muassa Behemoth, Dizzee Rascal, Gogol Bordello ja Zedd. Black metalia, brittigrimea, gypsypunkia ja EDM:ää.

Tuntuu, että Ilosaari haluaisi olla yhä tosi rock – ja sitä se toki on, ja sillä se myös erottuu kilpailijoistaan – mutta nuorisoa täytyy saada paikalle, jotta liput menevät kaupaksi.

Nuorisolaisuus kiteytyi tänä viikonloppuna Zara Larssoniin, jolle oli varattu lauantain pääesiintyjän paikka päälavalla. Ruotsalainen Larsson on vasta 20-vuotias ja julkaissut kaksi albumia. Suomessa hän oli viimeksi vuosi sitten Ruisrockissa.

Larssonin keikkaa katsoessa tuli ikävä edellisiltana kaikkensa antanutta Nightwishia.

Päälava tuntui väärältä paikalta artistille, jonka musiikki ei ole ehtinyt kasvaa lavojen mukana. Larssonilla on kourallinen todella kuunneltuja hittejä, mutta ei yhtään sellaista, joka puhkoisi sukupolvikuilut ja saisi koko yleisömeren sekoamaan.

Keikan avannut Never Forget You päsee varmaan lähimmäs. Tai alkupuolella kuultu What They Say, jonka Larsson esitti David Guettan kanssa jalkapallon miesten EM-kisojen avajaisissa toissakesänä vain 18-vuotiaana. Maailmaa syleilevän biisin tunnistaa hauskasti futistunnariksi, vaikka ei tietäisi aiheesta mitään.

Alkupuolella kuultiin myös kiva mashup Don’t Let Me Be Yoursista ja Ed Sheeranin Shape of Yousta. Sheeran oli mukana kirjoittamassa ensin mainittua, joka löytyy Larssonin kansainväliseltä debyyttialbumilta So Good (2017).

Esiintyjänä Larsson on raakile. Lavamaneerit tuntuivat opetelluilta ja kohmeisilta, eikä laulaja antanut jättiyleisön edessä tippaakaan persoonastaan. Paitsi sen, että kyseessä oli kesän ensimmäinen keikka, ja siksi vähän jännitti.

Asiaa ei auttanut se, että biisit tulivat Ilosaaressa alusta loppuun playbackina. Taustanauhat ovat popkeikoilla nykyään normi, mutta Larssonin kohdalla ne häiritsivät erityisen paljon. Show, jossa oli tanssijoita ja värivaloja, tuntui aivan liian harkitulta ja laskelmoidulta vedotakseen.

En usko, että monikaan muistelee Zara Larssonia Ilosaaressa tämän viikonlopun jälkeen.

M:n keikan tulen sen sijaan muistamaan yhtenä festivaalin kohokohdista. Pienelle Soundi-lavalle aiemmin illalla asettunut yhtye julkaisi viime syksynä erinomaisen esikoisalbuminsa Tehtaantyttö. Helsingin Sanomien kriitikko arvioi sen kolmen tähden veroiseksi, Soundin peräti viiden.

M on lauluntekijä Minja Kosken projekti. Sen musiikki on elokuvallista, mikä käy järkeen, sillä Koski on myös näyttelijä. Yhtyeeseen kuuluvat tuottaja Miikka Ahlmanin lisäksi kolme levyllä ja keikoilla soittavaa muusikkoa.


Kappaleet ovat Kosken säveltämiä ja sanoittamia. Keikoilla hän laulaa ja soittaa ainakin klarinettia sekä saksofonia.

Koskea on verrattu kritiikeissä ja lehtijutuissa milloin Iisaan, milloin Terhi Kokkoseen. Yhtymäkohtia kieltämättä on, niin hienosti hän nasaalia lauluääntään käyttää. Mieleen tulee myös Tiiu Helinä, jonka musiikissa on samaa pienimuotoisuutta.

Musiikillisesti lähin verrokki on juuri Terhi Kokkosen yhtye Scandinavian Music Group. M saattaa olla musiikillisesti kokeellisempi ja minimalistisempi, mutta sen tekstejä puhkoo sama kaiho ja kuluneen ajan tuoma patina. Tarinat menneistä kesistä ovat kuin auringossa kellastuneita kuvia.

Kesän alla julkaistu single Puhu mut pyörryksiin on silkkaa Missä olet Laila? -kauden SMG:tä, lähtien Kosken käyttämästä me-muodosta.

”Annoimme tyhjyyden kasvaa kesää oottaessa / annettiin pimeyden tulla, piileskeltiin koloissa.”

Jos järjestäisin musavisaa, olisi yksi tehtävistä sellainen, jossa pitäisi tunnistaa Kosken ja Kokkosen sanoituksia. Eikä tämä ole moite, sillä molemmat ovat ääritaitavia tarinankertojia.

Edellä mainittua säettä seuraavasta tulee puolestaan mieleen porilainen Eleanoora Rosenholm: ”Verkkokalvoillemme tulvi lopunajan kuvia”.

Rosenholmin tarinat maailmanlopuista ja murhaajista pyörivät päässäni pitkin M:n keikkaa. Otetaan esimerkiksi Kaarina, joka oli yksi M:n läpimurtokappaleista keväällä 2017. Siinä kertoja varjostaa, seuraa ja kyttää nimihenkilöä, kunnes lopulta onnistuu tämän kamppaamaan.

Sitten hän juo kupin kahvia, hakkaa halkoja, leikkaa hiuksia. Ja: ”Nyt on hiljaista, on aamuyö / Kannan Kaarinaa kanavaan.”

Eleanoora Rosenholm puhuu tappajan äänellä heti Vainajan muotokuva -albumin avausraidassa, jossa poliisi löytää ruohottuneen lammen ja sen pohjassa viruneet ruumiit. Kertoja aavistaa heidän olevan kannoillaan.

Paikoin tulee mieleen myös David Lynchin kauhistuttava tv-sarja Twin Peaks, joka onkin ollut yksi Kosken esikuvista musiikkia tehdessään.

Lauantain alkuillassa M annosteli draamaansa hienosti. Staattisesti lavalle asettunut yhtye malttoi rakentaa jännitteitään rauhassa, välittämättä siitä, jaksoiko harvalukuinen yleisö keskittyä.

Ja kyllähän se jaksoi. Vaatii taitoa luoda festarisisäänkäynnin ja t-paitakojujen viereen läntätylle lavalle näin intiimi tunnelma. M:n keikka tapahtui kuin suljetussa tilassa, ehkä vanhassa kainuulaistalossa, jonka oven kauniissa printtimekossa esiintynyt Koski oli laittanut säppiin.

Mestarillisin esimerkki tästä oli toisena kuultu Sillat, joka lisäsi äänikudelmaansa kerroksia harkiten kuin matonkutoja. Kun basso ja biitti lopulta iskivät mukaan parin minuutin kohdalla, se oli kuin kulaus lähdevettä helteessä nääntyneelle festariyleisölle.

”Jag var tjugotvå när jag lämnade Luleå / Men jag bär den stan i hjärtat var jag än går.”

Luulajasta Tukholmaan lähteneen Hans Robert Hurulan sukunimeä kantava yhtye soittaa melankolista punk rockia, joka tuo mieleen vuoroin varhaisvuosien Kentin, vuoroin amerikkalaisen Cloud Nothingsin.


Ilosaarirockin telttalavalla lauantaina soittanut viisihenkinen bändi oli samaan aikaan energinen ja välinpitämätön. Välispiikkejä ei juuri harrastettu, pääpaino oli musiikissa. Yleisöä ei ollut paljoa, mikä korosti nuorisotalofiilistä.

Se on hauskaa, sillä Hans Hurula on liki nelikymppinen konkari, joka on ansainnut kannuksensa Masshysterin ja The Viciousin kaltaisissa punkbändeissä. Masshysterissa soitti myös Hurula-bändin basisti Sara Almgren.

Hurulan parhaat kappaleet ovat sellaisia, joiden surumielisyyteen samastuu, vaikka kielimuuri välissä olisikin. 22:ssa Hurula laulaa siitä, millaista oli lähteä nuorena pienestä Luulajasta etelään. Hän tavoittaa jotakin, minkä voi jakaa, vaikka ei olisi Vantaata kauempaa tullutkaan.

Kom över nu puolestaan muistuttaa The Lollipopsin haikeasta I’ll Stay By Your Sidesta, jonka Hurriganes levytti aikanaan nimellä I Will Stay.

Ja sitten on Ont som jag, joka kanavoi riffillään Broder Danielia ja saa hyyn soimaan selkäpiissä. Ruotsalainen Broder Daniel on melankolisen punk-rockin suurnimi, joka lopetti toimintansa vuonna 2008, kun sen kitaristi Anders Göthberg hyppäsi Västerbronilta Tukholmassa.

Hurula on julkaissut kaksi pitkää albumia. Vuoden 2014 Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för on rosoisempi, Vapen till dom hopplösa (2016) siistitympi ja retrompi.

Suomessa Hurula on käynyt kahdesti aiemmin, Tavastialla vuonna 2016 ja Sidewaysissa seuraavana kesänä. Maaliskuussa julkaistun Oss är allt -EP:n myötä uudelle klubikeikalle voisi olla taas tilausta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilosaarirock
 • Konserttiarvostelut
 • Festivaalit
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  3. 3

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  6. 6

   Tutkijat antoivat mustekalalle ekstaasia, ja epäsosiaalinen eläin ryhtyi välittömästi halimaan

  7. 7

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  8. 8

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  9. 9

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  10. 10

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. MM-hopea riitti Fifan yllätysvalintaan, Luka Modric Vuoden pelaaja: ”On suuri kunnia ja kaunis kunnia seistä täällä”
  3. 2 tuntia sitten
  4. Teollisuushalli syttyi palamaan Turussa – asbesti hankaloittaa palon raivausta
  5. Brian Giontan yli 50 miljoonan dollarin NHL-ura päättyi: ”Toiveena oli pelata yksi ottelu liigassa”
  6. Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet
  7. Tähtien sota -tuottaja Gary Kurtz on kuollut – ”Ilman häntä ei olisi ollut voimaa”
  8. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  9. 4 tuntia sitten
  10. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  11. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  12. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  13. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  14. Näytä lisää