Kulttuuri

”Tulevaisuus ei tapahdu, me luomme sen”, futuristi Niko Herlin sanoo – Hän kehottaa ensin visioimaan villisti ja vasta sitten miettimään haaveen toteutusta

Niko Herlin on futuristi eli tulevaisuusvalmentaja, joka haluaa auttaa ihmisiä ja yrityksiä työelämän murroksessa.

”Suomen kielessä on paljon hyviä sanoja, mutta yksi on todella huono: valmistuminen”, futuristi Niko Herlin sanoo.

Hänen mielestään ihmisen ei pitäisi ajatella itseään valmiina. Oppiminen on elämän mittainen projekti. Muuhun tuudittautuminen merkitsee vaikeuksia – ja lyhyttä tulevaisuutta.

”Jos töihin päästyään luulee opiskelunsa lopullisesti päättyneen, voi olla varma, että juuri ne työt vie automaatio ja robotit. Koneet suorittavat, meidän pitää olla luovempia”, Herlin sanoo.

Työelämä siis muuttuu. Seuraavan kahden vuosikymmenen aikana puolet länsimaisten työmarkkinoiden nykyisistä tehtävistä tulee katoamaan. Tuota tulevaisuutta Herlin tähyilee, mutta ei tutkijana vaan Great Minds -yrityksen tulevaisuuskonsulttina, joka ohjaa organisaatioita ja ihmisiä näkemään omat mahdollisuutensa paremmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuorena Herlin ei ollut kiinnostunut tulevaisuudesta, edes scifistä. Hän halusi olla kokki tai diplomaatti, koska tykkäsi ­ruoanlaitosta ja kielistä.

Kotoa ei tullut paineita, tehdä sai mitä halusi. Ja niin Herlin muutti Espoosta Turkuun opiskelemaan.

”Seurasin isäni jalanjälkiä ja aloitin opinnot Åbo Akademissa 1995. Tulin lukemaan valtiotieteitä, mutta ne suunnitelmat muuttuivat nopeasti.”

Kansantaloustiede, laskentatoimi ja tietojärjestelmätieteet kiinnostivat enemmän. Viimeksi mainitun kautta Herlin päätyi graduvaiheessaan opiskelemaan ”kiehtovaa” tulevaisuuden tutkimusta.

Sisäsyntyinen optimismi sai Herlinin näkemään tulevaisuudessa mahdollisuuksia. Samalla hän myös ymmärsi sen olevan jotain, johon liittyisi vastuu.

”Tulevaisuus ei vain tapahdu, me luomme sen”, Herlin tiivistää elämänohjeensa.

”Ihmiset ja yritykset alkavat usein elää toiveidensa ja tulevaisuuteen liittyvien ajatustensa mukaan. Ja sitten synkistellään tajuamatta, että kyse oli omasta valinnasta.”

Kun Herlin saa asiakkaan ymmärtämään tämän, on otettu tärkeä askel.

Futuristin tehtävä on tehdä analyyttisia arvioita mahdollisuuksista ja ennakoida tulevia tapahtumaketjuja, kuten šakissa. Yksi oikeaan osunut arvaus ei ole tärkeä, prosessin jatkuminen ja kokonaisuuden ymmärtäminen ovat.

Tulevan arvioiminen on Herlinin mukaan ihmiselle hyvin vaikeaa. Ajattelussamme on vinoutumia, jotka harhauttavat helposti.

”Pitkällä aikajänteellä yliar­vioimme muutokset, ja lyhyellä aikajänteellä aliarvioimme ne.”

Lentävät autot eivät edelleenkään ole arkipäivää, mutta harva osasi ennustaa, kuinka nopeasti ja suvereenisti sosiaalinen media valtasi maailman – ja politiikan.

Herlin kertoo, että tulevaisuuteen ja sen vaihtoehtoisiin toteutumiin voidaan saada tuntumaa eri metodein. Yksi tapa on tarinallistaa tapahtumia nykyhetkestä eteenpäin, tai sitten toisinpäin.

”Kunnianhimoisiin unelmiin päästään käsiksi paremmin, kun ensin visioidaan villisti ja vasta sen jälkeen mietitään, miten tuollainen haave voitaisiin toteuttaa. Olemme usein aika vaatimattomia, joten se vaatii paljon”, Herlin naurahtaa.

”Arjessa emme useinkaan unelmoi siitä, mikä meille voisi olla parasta. Emme kehtaa tai uskalla.”

Positiiviselle mielikuvitukselle on muuttuvassa maailmassa entistä suurempi tarve. Jos suurta osaa lähitulevaisuuden ammattinimikkeistä ei vielä ole edes keksitty, on välttämätöntä pystyä ajattelemaan uramahdollisuuk­siaan ja osaamistaan mahdollisimman avarasti.

Vuonna 2014 yrittäjäksi ja futuristiksi alkanut Herlin ei anna valmiita vastauksia, mutta hän haluaa auttaa ihmisiä irti kaavamaisesta ajattelusta ja oivaltamaan. Opiskeltu tutkinto ei sanele tulevaisuutta.

”Opinnot valmentavat ajattelemaan tietyllä tavalla. Lopulta kyse on vain välineestä.”

”On pystyttävä tekemään itsensä tarpeelliseksi ja osattava myydä osaamistaan. Jos ei onnistu vakuuttamaan toisia, oma osaaminen ei ole hyödynnettävissä oleva taito. Tämän takia viestintää pitäisi opettaa kouluissa enemmän.”

Herlin uskoo, että intohimoisesti työhönsä suhtautuvilla on erinomaiset mahdollisuudet selvitä työelämän murroksesta. Muutoskuntoisuuttaan voi myös treenata opettelemalla vaikkapa vuorovaikutustaitoja, joustavuutta ja omien vahvuuksien tunnistamista.

Ja mitäpä elämä on ellei muutosta.

”Mielikuvissamme saattaa olla pysyviä ajanjaksoja, mutta ne eivät ole totta. Muutosta on aina ollut. Joskus se sattuu, mutta ilman sitä kuolisimme.”

Kuka?

Niko Herlin


 Syntynyt Espoossa, asuu avopuolisonsa kanssa Turussa.

 Valmistui valtiotieteiden maisteriksi Åbo Akademista 2002. Teki lopputyönsä globaaleista kuparimarkkinoista ja niiden kehityksestä.

 Työskenteli Finprossa 2004–2014. Useita eri tehtäviä, mm. Foresight Team Leader.

 Harrastukset: Crossfit, juoksu, koirat ja joutenolo.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • Tulevaisuus
 • Juha Riihimäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  7. 7

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  8. 8

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  9. 9

   Kommentoiko Venäjän pää­ministeri Medvedev krp:n operaatiota Turun saaristossa? HS:n suora lähetys ja hetki hetkeltä -seuranta juuri nyt

  10. 10

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalaiset saavat jälleen yhden amerikkalaisen pika­ruoka­brändin ihailtavakseen – Kauanko kiihtyvä pika­ruoka- ja kahvila­buumi voi vielä jatkua?
  3. Trump syytti YK:n turvallisuusneuvostossa Kiinaa sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin: ”He eivät halua, että minä voitan”
  4. Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa
  5. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – Whole Foodsin perustajan puhe HS:n digitilaajille suorana juuri nyt Tilaajille
  6. Lotta Lepistö ajaa sittenkin MM-maantiellä: päätti tukea nuorta ajajaa – ”Haluan olla hyvä esikuva”
  7. Tunti sitten
  8. Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen
  9. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  10. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  11. Eletyn elämän sivuoireita – Menneisyys on hieno art house -elokuva uusperhesotkuista
  12. Kommando­pipoon ja haalareihin pukeutunut ryöstäjä iski kahteen marketiin Porissa – poliisi pyytää yleisön apua
  13. Näytä lisää