Kulttuuri

Suomalaisten sankaridiplomaattien salaisista toimista Chilessä kuvataan parhaillaan tv-draamasarjaa Ylelle – Mukana on myös tunnettu ruotsalaisnäyttelijä Mikael Persbrandt

Chilen sotilasvallan aikana tuhansia ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja tapettiin. Samaan aikaan kaksi suomalaisdiplomaattia, Tapani Brotherus ja Ilkka Jaamala, päätti auttaa vainottuja turvaan vastoin ulkoministeriön tahtoa.

Eihän sitä ensimmäisenä osaisi ajatella, että Chilessä vuonna 1973 tapahtuneella sotilasvallankaappauksella olisi mitään tekemistä Suomen kanssa.

Maan veriseen historiaan liittyy kuitenkin julkisuudessa hyvin vähäisen huomion saanut tositarina, jonka päähenkilöitä ovat suomalaiset diplomaatit.

Kenraali Augusto Pinochetin noustua valtaan maassa alkoi ennennäkemätön poliittisten vainojen aikakausi, jonka seurauksena tuhansia ihmisiä pidätettiin, kidutettiin ja tapettiin. Hallituksen tukijat etsivät epätoivoissaan pelastusta ja turvaa ulkomaisista lähetystöistä.

Samaan aikaan nuorehkot suomalaisdiplomaatit ryhtyivät auttamaan vainottuja ulos Chilestä – salaa. Suomalaislähetystöä perustamaan saapuneet Tapani Brotherus ja tämän vaimo Lysa sekä varakonsuli Ilkka Jaamala auttoivat aikoinaan tuhansia pakolaisia turvaan vastoin Suomen ulkoministeriön tahtoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt suomalaissankareista on valmistumassa Ylelle kuusiosainen televisiosarja. Sitä kuvataan parhaillaan Santiagossa.


Tositapahtumista inspiraa­tionsa saanut poliittinen draamasarja Invisible Heroes (suom. Näkymättömät sankarit) on Ylen kansainvälinen suurtuotanto. Sen kuvaukset alkoivat nelisen viikkoa sitten. Mika Kurvisen ohjaaman sarjan pääosia Tapani ja Lysa Brotherusta näyttelevät tosielämän aviopari Pelle Heikkilä ja Sophia Heikkilä ja Ilkka Jaamalaa Ilkka Villi sekä hänen vaimoaan Vuokko Hovatta.

Yhdessä keskeisessä roolissa nähdään myös ruotsalainen Mikael Persbrandt, joka esittää silloista Ruotsin suurlähettilästä Harald Edelstamia. Edelstam oli näkyvä hahmo, joka auttoi satoja ihmisiä pakenemaan diktaattori Pinochetin vainoja, eikä yrittänytkään toimia piilossa.

”Kun suomalaiset tekivät työtään matalalla profiililla ja ilman ulkoministeriön hyväksyntää, Edelstam teki sitä näkyvästi ja oli lähes päivittäin yhteydessä pääministeri Olof Palmeen”, Ylen tuottaja Pekka Ruohoranta kertoo.

Edelstam joutuikin pian karkotetuksi Chilestä. Myöhemmin hän on kertonut, että ainoa henkilö, joka häntä auttoi pakolaisten pelastamisessa oli Tapani Brotherus.

Edelstamin tarina tunnetaankin Chilessä paremmin kuin suomalaisten salainen työ.

”Syy, jonka takia erityisesti Brotherukset pystyivät tekemään pelastustyötä niin pitkäjänteisesti oli, että Edelstam uhkui suurta egoa ja näyttävyyttä, kun taas suomalaiset toimivat enemmän varjoissa ja julkisuutta välttäen. Tämä myös mahdollisti, että he pystyivät toimimaan pitkään sen jälkeenkin, kun Edelstam karkotettiin”, tuotantoyhtiö Kaiho Republicin tuottaja Liisa Penttilä-Asikainen kertoo.

Penttilä-Asikainen näkee tapahtumissa jotain hyvin rehellistä suomalaisuutta. ”Jotenkin tunnistettava suomalainen luonteenpiirre tämäkin, että ei tehdä tästä nyt numeroa.”

Persbrandt liittyy kuvauksiin elokuun alussa. Näyttelijä tunnetaan kotimaassaan hieman kyseenalaisesta maineestaan, mutta kaikki vaikuttaisi taustaselvittelyjen mukaan olevan nyt kunnossa. Persbrandt on tehnyt viime aikoina tiivistä teatterityötä Ruotsissa.


Sarjassa näyttelee myös saksalainen Sönke Möhring, jonka on voinut nähdä aiemmin esimerkiksi Quentin Tarantinon elokuvassa Kunniattomat paskiaiset (2009).

Suomi hoiti sotilasjuntan vallan aikana myös Itä-Saksan asioita, ja Suomen kautta Itä-Saksaan päätyi yli kaksi tuhatta pakolaista. ”Kun DDR poistui Chilestä, Suomesta tuli sen suojeluvaltio, ja DDR:n tilat ja henkilöstö jäivät Suomen vastuulle. ”Heistä suomalaisten kanssa töitä teki lähimmin Arnold Voigt (sarjassa Andreas Voss), jota Möhring näyttelee”, Ruohoranta kertoo.

Suomalaisdiplomaattien toiminta jäi vuosiksi julkisuudelta pimentoon, kunnes sosiaalipolitiikan professori, tietokirjailija Heikki Hiilamo kertoi tapahtumista vuonna 2010 ilmestyneessä kirjassaan Kuoleman listat (Otava). Tv-sarja perustuu samaan kirjaan.

Poliittista terroria kesti Chilessä koko diktatuurin ajan eli 17 vuotta. Virallinen kuolleiden luku on 3 000. Pidätettyjen ja kidutettujen määräksi on kerrottu noin 150 000–200 000. Chileläiset kokevat 1970-luvun tapahtumat yhä voimakkaasti. Televisiosarjan teko onkin herättänyt paikallisissa paljon kiinnostusta.

”Monilla on erittäin selkeä ja voimakas poliittinen kanta. Aiheestahan on tehty toki Chilessä useita elokuvia ja sarjoja, mutta chileläiset ovat tervehtineet ilolla sitä, että tällä kertaa näkökulma vallankumouksen tapahtumiin on heille ulkopuolisen ihmisen näkökulma”, Penttilä-Asikainen sanoo.

Jokaisella chileläisellä tuntuukin Penttilä-Asikaisen mukaan olevan tarinoita siitä, mitä omalle suvulle, ystäville tai tutuille on tapahtunut, mihin kaikkialle ihmiset ovat joutuneet pakenemaan, tai jos ovat jääneet Chileen, miten elämä on sen jälkeen asettunut.


Suomalaisia sankaritarinoita ei tule vastaan kovin usein. Siksi ei ole yllättävää, että Yle draaman päällikkö Jarmo Lampela halusi tarttua siihen. Hän toi idean sarjasta Ylelle aloittaessaan pestissään vuonna 2015. Aihe tuntui erityisen ajankohtaiselta juuri silloin, sillä Suomessa otettiin samana vuonna vastaan suuri pakolaistulva.

”Kun sisältöryhmissä mietittiin, millaista historiallinen draama Ylessä voisi olla, otin esimerkkinä tämän tositarinan. Että jos kannattaisi käsitellä tuoreempaa historiaa kuin toista maailmansotaa”, Lampela kertoo.

Lampela sai luvan lähteä tutkimaan, olisiko tällainen kansainvälinen hanke mahdollinen. Yle toteuttaa tuotannon yhdessä Chilevisionin kanssa, ja Chilessä tuotannosta vastaa tuotantoyhtiö Parox S.L.A. Suomalainen Kaiho Republic valikoitui tuotantoyhtiöksi kilpailutuksen kautta.

Sarjalla on myös kaksi käsikirjoittajaa, pääkäsikirjoittaja Tarja Kylmä sekä paikallinen käsikirjoittaja Manuela Infante.

Kuusiosaisen sarjan kokonaiskustannukset ovat 3 600 000 euroa, noin 600 000 euroa per jakso. Yle on sarjan päärahoittaja 46 prosentin osuudellaan. Lampelan mukaan valtaosa rahoituksesta tulee Ylen ulkopuolelta.

Lähes koko sarja kuvataan Chilessä, eikä siinä tulla seuraamaan Suomeen 1970-luvulla saapuneiden chileläisten tarinoita.

”Heitä tuli tänne noin kaksisataa. He olivat ensimmäiset pakolaiset, eikä heidän tuloonsa oltu varauduttu mitenkään. Vastuuta sysättiin SPR:lle ja ulkoministeriölle. Se oli ensimmäinen kerta, kun Suomi toimi pakolaisten kanssa”, Pekka Ruohoranta kuvailee.

Hän muistaa nuo ajat erittäin hyvin, koska oli silloin lu­kioikäinen.

”Minua itseäni kiehtoo ihan hirveästi sen ajan fiilis Suomessa, se vahva solidaarisuusliike Chilen puolesta. Silloin täällä oli sellainen fiilis, että me pystymme muuttamaan maailmaa, että nyt perhana järjestetään Chile-symposium, mutta sitä puolta ei millään saatu mahtumaan tarinaan.”

Suomalaiseen solidaarisuusliikkeeseen ja sen vaikutuksiin liittyy läheisesti toinen sarjan keskeisistä tarinoista. Se kertoo suomalaisesta naisesta, joka yrittää saada vankileirille joutunutta chileläismiestään pois maasta.

Tarinan inspiraationa on toiminut Seija Paakkunainen-Padillan ja hänen miehensä Alfonso Padillan rakkaustarina, josta myös Hiilamon kirjassa kerrotaan. Sarjassa heidän nimensä on kuitenkin muutettu.

”Ihmisten nimiä on muutettu, koska kyse ei ole yksi yhteen oikeista tapahtumista”, Penttilä-Asikainen sanoo.

Suomalaisen vaimon roolin näyttelee Aksa Korttila.

Sarjan kuvaukset päättyvät lokakuussa ja sen on tarkoitus tulla ulos ensi vuoden huhtikuussa.

Tuottaja Liisa Penttilä-Asikaista kiehtoi tarinassa suomalaisen perheen ja diplomaattien siviilirohkeus toimia inhimillisin eikä poliittisin perustein.

Hän näkee tapahtumissa yhtymäkohtia myös nykypäivään, sillä Euroopassakin monet kotimaistaan paenneet pakolaiset hakevat nyt turvaa.

”Sarja asettaa tavallaan sen mielenkiintoisen moraalisen kysymyksen ihmisten mieleen, että mitä kukin on valmis tekemään muiden eteen uhraten omaa yksityisyyttään ja mukavuuttaan ja jopa turvallisuutta.”

On arvioitu, että Tapani Brotherus järjesti Chilestä vapauteen noin 2 500 pakolaista, joista 1 800 pää­tyi Itä-Saksaan, 182 Suomeen, ja noin 500 muualle.

Brotherus muisteli tapahtumia hiljattain Helsingin Sanomille antamassaan 80-vuotishaastattelussa.

”Poikkesin työnantajani linjasta ja totta kai pelkäsin reak­tioita, enhän tavoitellut mitään vapaaehtoista harakiria. Se oli nuorallakävelyä.”

Fakta

Invisible Heroes


 Poliittinen kuusiosainen draamasarja. Rooleissa mm. Pelle ja Sophia Heikkilä, Ilk­ka Villi, Vuokka Hovatta, Aksa Korttila ja Mikael Persbrandt.

 Sarja kertoo Suomen Chilen asiainhoitajan Tapani Brotheruksen ja lähetystön kakkosmiehen Ilkka Jaamalan toimista vallankumouksen aikana 1970-luvulla. He auttoivat tuhansia pakolaisia pakenemaan maasta.

 Käsikirjoitus Tarja Kylmä ja Manuela Infante, ohjaus Mika Kurvinen ja Alicia Scherson, tuottajat Pekka Ruohoranta Yle, Liisa Penttilä-Asikainen ja Pete Eklund Kaiho Republic sekä Leonora González ja Sergio Gándara Parox S.L.A.

 Yle näyttää sarjan keväällä 2019.

 Invisible Heroes on Ylen satsaus uuteen pohjoismaiseen Nordic 12 -strategiaan, jonka tarkoituksena on vahvistaa ja lisätä julkisen palvelun yleisradioyhtiöiden yhteistyötä draaman tuotannossa ja vaihdossa. Sen päämääränä on, että kukin yhtiö saisi 12 kuukauden yksinoikeudet pohjoismaisen draaman esittämiseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisiosarjat
 • Yle
 • Riitta Koivuranta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  4. 4

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  8. 8

   Naistyöntekijä puukotti kolmea vastasyntynyttä New Yorkissa – Kukaan ei kuollut kiinalaistaustaisten vauvojen ja äitien hoivakodissa

  9. 9

   Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää