Kulttuuri

Pori Jazziin saapuva Burt Bacharach säveltää 90-vuotiaanakin kunnianhimoista musiikkia, joka jää helposti soimaan korvamatona – kuuntele soittolistalta klassikot

Look of Loven, I Say a Little Prayerin ja Walk on Byn tekijä kiertää Eurooppaa vielä 90-vuotiaana.

Pori Jazzissa on nähty monenlaisia veteraaneja ja legendoja, mutta torstaina pianonsa ääreen istahtava Burt Bacharach on oma lukunsa.

Häntä nimitetään usein viihdemusiikin kuninkaaksi, mutta pitkällä urallaan Bacharach on vaikuttanut paljon siihen, millaista popmusiikista ja elokuvamusiikista on viimeisen 50 vuoden aikana tullut.

90-vuotias Bacharach aloitti Euroopan kiertueensa heinäkuun alussa Britanniasta ja antoi jo ensimmäisillä keikoillaan ymmärtää, että työura jatkuu edelleen.

”Minulta kysytään, että miksi sävellän vielä uutta musiikkia vielä tuossa iässä”, Bacharach kertoi Guardianin mukaan. ”Se on sitä, mitä teen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uutta musiikkia Bacharach on tosiaan tehnytkin koko ajan, mutta useimpien pitkän uran tehneiden artistien tavoin myös hänen tärkein ja käänteentekevin tuotantonsa löytyy menneisyydestä.

New Yorkissa kasvanut Bacharach on alun perin klassisen koulutuksen saanut muusikko ja säveltäjä. Hän opiskeli muun muassa New Mannes School of Musicissa ja kesäisin Berkshire Music Centerissä, joka tunnetaan nykyisin Tanglewoodina.

Bacharachin opettajina toimivat muiden muassa Bohuslav Martinů ja Darius Milhaud, joka sulatti omassa tuotannossaan jazzvaikutteita klassiseen taidemusiikkiin.

Ensimmäisiä popsävellyksiään Bacharach teki jo 1950-luvun lopulla, mutta niissä hänelle ominainen mutkikas sävelkieli ja monikerroksinen sovitustyyli eivät olleet vielä kehittyneet.

Hän työskenteli New Yorkissa hittitehtaana tunnetussa Brill Buildingissa, jossa hän tapasi myös tulevan lauluntekijäparinsa, tekstittäjä Hal Davidin.

Samoihin aikoihin Bacharach sai pestin Marlene Dietrichin yhtyeen johtajaksi. Bacharach kiersi maailmaa saksalaisdiivan kanssa kuuden vuoden ajan 1960-luvun alussa ja päätyi esiintymään myös Puolaan ja Neuvostoliittoon.

Bacharach oli 1950-luvulta alkaen paitsi pianisti ja popsäveltäjä myös sovittaja ja orkesterinjohtaja, ja nämä työnkuvat ovat hänellä edelleen.

Bacharach-David -hittien kuuluisa soundi alkoi hahmottua viimeistään vuonna 1962 ilmestyneellä kappaleella Make It Easy on Yourself. Alun perin sen levytti Jerry Butler, tunnetuimman version teki Walker Brothers kolme vuotta myöhemmin.

Hal Davidin lisäksi Bacharachin tärkeimmäksi työtoveriksi muodostui laulaja Dionne Warwick, joka oli alun perin taustalaulajana Bacharachin johtamissa levytyksissä.

Bacharach huomasi, että Warwick pystyi laulamaan vaivatta hänen melodioitaan, jotka kävivät koko ajan mutkikkaammiksi ja etääntyivät sekä countryn että rhythm & bluesin perinteistä.

Niinpä Bacharachin ja Davidin tunnetuimmista hiteistä moni on Warwickin laulama: Walk on By, What the World Needs Now, I Say a Little Prayer, Do You Know the Way to San Jose.

Mutta mikä Burt Bacharachista teki niin ainutlaatuisen, että häntä kuunnellaan yhä lumoutuneena?

”Hän on suurimpia elossa olevia säveltäjiä”, säveltäjä ja pianisti Kirmo Lintinen sanoo alkajaisiksi.

Jazzin ja modernin klassisen musiikin parissa ansioitunut Lintinen pitää monien muiden tavoin 1960-lukua ja 1970-luvun alkua Bacharachin uran kulta-aikana.

Lintisen mielestä Bacharachin sävellyksissä on käsityöläistaidon ja mielikuvituksen loistoa.

”Uskomattomat sävellykset ja sovitukset tekivät popmusiikista orkestraalitutkimuksellisen kohteen.”

Kun perinteisessä 1960-luvun popmusiikissa suosittiin nelijakoista tahtilajia ja fraasien ja melodioiden mitassa parillisia tahtimääriä ja kappaleet rakennettiin säkeistön (A), kertosäkeen (B) ja väliosan (C) vuorottelusta usein yleisimmällä ABABCB-kaavalla, niin Bacharach teki kaiken toisin.

”Epätavallisia tahtilajeja, epäsymmetrisiä tahtimääriä, hidastuksia ja kiihdytyksiä”, Lintinen luettelee. ”Niissä ei aliarvioitu yleisöä, mutta silti kaikki vihelsivät niitä melodioita.”

Lintinen muistuttaa, että Bacharach oli erittäin oppinut muusikko, joka oli ollut aikoinaan myös maineikkaan ranskalaissäveltäjän, Nadia Boulangerin oppilaana.

”On epätavallista, että tällainen talentti on siirtynyt popmusiikin puolelle.”

Boulangerin oppilaina on ollut Daniel Barenboimin, Philip Glassin ja Aaron Coplandin kaltaisia 1900-luvun taidemusiikin tähtiä.

”Niin olivat myös Quincy Jones ja Astor Piazzolla. Boulanger pisti heidät laulamaan Bachin kantaatteja”, Lintinen sanoo.

Bacharachin sävellysten poikkeavuus 1960-luvun muiden pophittien keskellä liittyy Lintisen mielestä myös siihen, että Bacharach on pianisti.

Paul McCartney ja John Lennon tekivät Britanniassa samaan aikaan myös loistavia popkappaleita, mutta niistä kuulee, että useimmiten ne on tehty kitaralla.”

Burt Bacharachista tuli myös dramaattisen ja suurieleisen orkesteroidun popin isä.

Hänen sointinsa lumosi 1960-luvun Britannian, ja Bacharach teki ja tuotti hittejä brittiartisteille, kuten Dusty Springfieldille, Cilla Blackille ja Tom Jonesille.

Myös Bacharachin ensimmäinen oma albumi Hit Maker! tehtiin Lontoossa vuonna 1965 ja se nousi Britannian top teniin. Yhdysvalloissa levyä myytiin vain 5 000 kappaletta.

Bacharachin hittituotanto hiipui 1970-luvun lopulla ja aina 1990-luvun loppuun asti hän esiintyi lähinnä vanhoja hittejään esittäen. Vuonna 1998 Bacharach löydettiin uudestaan – tälläkin kertaa osittain Britannian kautta – kun hän teki yhdessä Elvis Costellon kanssa paluulevyn Painted from Memory, josta tuli menestys.

Britit loivat jo 60-luvulla Bacharachin soundista oman, vähän karheamman tulkintansa, jonka vaikutus on kuulunut viime vuosiin asti niin elokuvamusiikissa, musikaaleissa kuin rockyhtyeiden balladeissa, joissa sameasti soivat jouset alleviivaavat alakuloisen romanttista tunnelmaa.

Sitä haetaan silloinkin, kun levytysbudjetti on pieni, ja oikea orkesteri korvataan elektronisesti.

”Bacharachilla oli hyvä tuntuma jousiorkesteriin, ehkä parempi kuin big bandiin. Nykyäänhän popmusiikissa on paljon tekijöitä, joille esimerkiksi alttohuilu on tuttu vain midillä ohjattavana sämplenä”, Kirmo Lintinen sanoo.

Burt Bacharach esiintyy orkestereineen Pori Jazzin päälavalla to 19.7. klo 19.45.
Kuuntele Burt Bacharachin parhaita sävellyksiä

Alla olevan linkin kautta voit kuunnella valikoituja kappaleita Burt Bacharachin laajasta sävellystuotannosta.

Mukana on alkuperäislevytyksiä, kuten Jerry Butlerin Make It Easy on Yourself ja Jackie De Shannonin What the World Needs Now, mutta myös muutamia myöhemmin tehtyjä tulkintoja.

I Say a Little Prayer oli alun perin Dionne Warwickin esittämä, mutta vuotta myöhemmin Aretha Franklin teki siitä komean version, josta tuli vähintään yhtä tunnettu kuin alkuperäisestä.

Bacharachin hitit ovat kiehtoneet myös myöhempiä sukupolvia yli genrerajojen.

Manic Street Preachers levytti Raindrops Keep Fallin’ on My Headin vuonna 1995. Se julkaistiin The Help Album -kokoelmalevyllä, jolla kerättiin rahaa Bosnian sodan uhrien auttamiseksi.

Irlantilaisen Boyzone-yhtyeen laulajana tunnetuksi tullut Ronan Keating teki vuonna 2011 soolourallaan kokonaisen albumin Bacharachin klassikoista, ja Bacharach itse toimi levyn tuottajana.

Kuka?

Burt Bacharach


 90-vuotias yhdysvaltalainen säveltäjä, pianisti ja orkesterinjohtaja

 Hänen säveltämistä kappaleistaan 73 on noussut top 40 -listalle Yhdysvalloissa, 52 Britanniassa.

 Bacharachin kappaleita on levyttänyt yli tuhat artistia.

 Hän on säveltänyt musiikin myös lukuisiin elokuviin, kuten Hei Pussycat (What’s New Pussycat), Casino Royale, Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat ja Arthur.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop
 • Kulttuuri
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Turun talousrikos­tutkinnassa pidätettyjä miehiä esitetään vangittaviksi – epäilty rahanpesurikos tapahtui jo 2007

  8. 8

   Tapon yritys Aleksis Kiven kadulla: 27-vuotias mies lähti seuraamaan itselleen tuntematonta miestä ja löi tätä teräaseella porttikäytävässä

  9. 9

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  10. 10

   Kokoomuspoliitikoilla on runsaasti viihdenäkyvyyttä Maikkarilla, joka sai valtiolta miljoonatuet – MTV:n mukaan ohjelmien tähdillä ja rahoilla ei ole tekemistä keskenään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  9. 9

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  10. 10

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Liikenneministeri Berner halusi parantaa lehtien ja kirjeiden jakelua – tänään selvisi, että yritys kaatuu ministerin oman puolueen vastustuksen takia
  3. Kun tunnettu ihminen kuolee, suomalaiset ryntäävät hänen Wikipedia-sivulleen – kokosimme tiedot kolmen vuoden ajalta nähdäksemme kuka kiinnostaa
  4. Suojelupoliisi on seurannut venäläisten maakauppoja yli 20 vuotta: Viitteitä vakoilusta tai piilotetusta vaikuttamisesta ei ole löytynyt
  5. Turun talousrikos­tutkinnassa pidätettyjä miehiä esitetään vangittaviksi – epäilty rahanpesurikos tapahtui jo 2007
  6. Tunti sitten
  7. Bill Cosby saa vankeustuomion seksuaalirikoksista, koomikko yrittää välttää nimeämisen ”väkivaltaiseksi seksuaalirikolliseksi” – suora lähetys oikeustalolta käynnissä
  8. TV-sarjan markkinointitempaus: Helsingissä tarjotaan kohta hampurilaisia, joiden väitetään maistuvan ihmislihalta – Mistä on kyse?
  9. Aamu Airistolla – Ratkaisetko ristikon?
  10. ”Kulttuuriprofiili” Jean-Claude Arnault vangittiin tuomionlukuun asti
  11. Serena Williams sanoo yrittävänsä vain toipua kohuottelun tapahtumista: ”Se on nyt todistettu, että emme ole samassa asemassa”
  12. Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti
  13. Näytä lisää