Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Björk hengästytti sensuellilla utopiallaan Finlandia-talossa – hinta oli suolainen, mutta keikka tarjosi myös suomalaisen yllätyksen

Björkin Utopia saatiin Helsingissä kokea poikkeuksellisen intiiminä sisäkonserttina. Kokonaisuus oli kuin kaunis uni ­–  tai voimaannuttava rituaali. Rumpuja soitti Samuli Kosminen.

Björk yhtyeineen Finlandia-talossa. Utopia-kiertue.

On hätätila, it is an emergency, lukee jättinäytöllä lavan takana ja rullaava teksti viittaa ilmastokatastrofiin ja Pariisin kokoukseen. Selviytyäkseen ihmiskunnan on kuviteltava jotain mitä ei ole olemassa ja löydettävä tapa yhdistää luonto ja teknologia.

Sille jollekin, Utopialle, islantilainen musiikki-ihme Björk on omistanut uusimman albuminsa. Ja tuota Utopiaa hän on nyt kierrättänyt kiertueella, jonka toiseksi viimeinen etappi oli Helsinki.

Björkin Utopia-visio on runsasaineksinen. Kunhan Finlandia-talon lavan eteen nostetut mustat kankaat on laskettu, silmien eteen avautuu ennennäkemätön, monikerroksinen vehreyttä juhliva rakennelma kimaltelevine jättikukan terälehtineen.


Kaikissa muissa kiertueen konserteissa se on rakennettu huomattavasti suuremmille festivaaliareenoille, ulkoilmaan. Helsingissä yleisö sai intiimimmän kokemuksen. Siitä piti myös maksaa: 109–194 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konsertti oli loppuunmyyty, ja yleisö poistui tyytyväisenä.

Mukavana suomalaisbonuksena tuli se, että rumpupatterin takana istui tutunnäköinen mies, joka konsertin lopuksi sai esitellä itse itsensä: Samuli Kosminen!

Islannissa paljon työskennellyt Kosminen näkyy nettitietojen perusteella hypänneen Utopia-remmiin viime lauantaina Dalhallan kalkkikivikaivoksella Ruotsissa pidetyssä konsertissa. Siihen asti rumpuja on kiertueella soittanut Björkin kanssa kauan yhteistyötä tehnyt Manu Delago. Elektroniikkaa hoiti Bergur Þórisson, harppua soitti Katie Buckley. Muusikot ovat vaikuttavasti kokonaisuuden palveluksessa, varsinaisia ”sooloja” ei kuultu.

Salin pimeyttä leikkaavat laserit hehkuvat kuin jättimäisen futuristisen jousisoittimen kielet, ja lukemattomat videoprojisoinnit ja valoefektit tehostavat kokonaisuutta. Björk nousee laulamaan keskeltä pyörivää puolikaaren muotoista viherlavaa, jonka reunoilla istuen islantilaisen Viibra-yhtyeen hentoon pinkkiin sonnustautuneet huilistit enimmäkseen soittavat, silloin kuin eivät tanssi. Koreografioista näki, että takana on useita esityksiä ja niiden alla pitkät harjoitukset.

Viibra on septetti, mutta ensin näkyvissä oli vain kuusi huilistia. Seitsemäs jäsen nousi toisena kuullun The Gaten aikana huiluineen kullanvärisen kukan terälehtien välistä.

Björk itse on sonnustautunut täysvalkoiseen asuun, jossa oli niin lateksia kuin valtavat harsomaiset puhvihihat. Kasvoja peittää koristeellinen maski, tässä konsertissa valkoinen. Keskellä lavaa huomion vetää puoleensa lavaste, jossa voi nähdä niin orkidean kuin vulvan. Ylipäätään kasvimaailman sensuellit muodot ovat inspiroineet kokonaisuutta, joka on niin sci-fi kuin, no, juuri sensuelli.

Siinä siis puitteet, entä musiikki?

Se on lyyristä, maalailevaa, vahvasti huiluvetoista ja elektronista – ja suurimmaksi osaksi Utopia-albumilta.

Jos joku odotti tanssittavaa keikkaa, saattoi pettyä.

Hypnoottinen Human Behaviour 25 vuotta sitten ilmestyneeltä Debut-albumilta oli kädenojennus siihen suuntaan, Isobel Post-albumilta (1995) toinen. Muuten vain kiitoksiin – Takk! Kiitos! ‑ välispiikeissään tyytynyt Björk totesi aivan konsertin lopussa, että jos haluatte nousta ylös, älkää estäkö itseänne. Ja pienestä käsiliikkeestä suuri osa yleisöstä pongahti huojumaan paikoillaan, epäsymmetrisesti poukkoilevan periaatteessa aika ei-tanssittavan biitin tahtiin. Toisessa encoressa (Notget) huojuimme jo kaikki, yhtä ei-tanssittavassa mutta kovin hypnoottisessa äänimaisemassa.

Björkin mielikuvituksella ei tunnu olevan rajoja. Jokainen albumi on tarkkaan mietitty ja huolella kypsytelty kokonaisuus. Konsertit ovat tämän ajan kokonaistaideteoksia, joiden tematiikka pyörii kahden kaikkein keskeisimmän asian ympärillä: luonnon ja teknologian.

Harvoin haastatteluja antava Björk ei paistattele tyhjänpäiväisessä julkisuudessa.

Hän on myös pitänyt projektinsa tuotannollisesti omissa käsissään, pienen islantilaisen ystäväpiirin otteessa. Kun Björk esittää uutta, hänellä on yleensä jotakin sanottavaa. Suuri kunnioitus siitä.

Utopiaa Björk on sanonut myös ”Tinder-levykseen” ja viime vuonna ilmestynyttä albumia on pidetty vuonna 2015 ilmestyneen Vulnicuran jälkeen erolevynä nro 2, valoisampana sellaisena. Vulnicura oli synkkävireinen ja rehellisen riipaiseva albumi, jolla islantilaistähti käsitteli eroa kymmenen vuoden liitosta yhdysvaltalaisen nykytaiteilijan Matthew Barneyn kanssa. Vulnicuralta konsertissa kuultiin vain encore Notget.

Oma kysymyksensä sitten on, kuinka hyvin tekstit avautuvat juuri konsertissa.

Tietyt iskusanat Björk korostaa alleviivaten ärrät tunnusomaisen charmikkaasti. Tapa venyttää vokaaleja ja käyttää vahvaa ääntä instrumentin lailla äänten maalaamiseen on vaikuttava, mutta sisältää saman ongelman kuin ooppera toisinaan: sanoista ei saa selvää. Joku vieressä ihmetteli, millä kielellä Björk mahtaa laulaa.

Teksteihin kannattaa paneutua erikseen, kaikessa rauhassa.

Utopian keskeisiin lauluihin temaattisesti kuuluva Tabula Rasa esimerkiksi toivoo puhdasta pöytää lapsillemme, sitä ettei ”isien virheitä toisteta”: Syvin toivoni on/ että sinua ympäröi armo ja arvokkuus… Sinulla on oikeus tehdä omat tuoreet virheesi/ eikä toistaa muiden tappioita…

Konserttikiertueen nimimelodia muistuttaa, että utopia on täällä. Vaikka ...Myrkyllinen kasvain sykkii maan alla/ Täytyy puhdistaa ilmaa.

Musiikki ja kaikki taide on omanlaistaan ilmanpuhdistusta. Björkin konsertti toteutui heti huippukokouksen jälkeen tilassa, josta uutiset Helsingistä maailmalle lähtivät. Siinä voi nähdä symboliikkaa.

Ja koko konseptin voi ottaa rituaalina.

Tuskin on sattumaa, että instrumentaatiossa korostuvat kaksi ihmiskunnan ensimmäistä soitinta, lyömäsoittimet ja huilut. Ja ne yhdistyvät 2010-luvun teknologian keinoihin ja näkyihin, jotka jäävät pitkäksi aikaa mielen pohjalle.

Aivan mahtavaa.

Korjattu 12:42: Konsertissa myös kuullut Wanderlust- ja Losss-kappaleet eivät ole Vulnicura-albumilta, toisin kuin aiemmin mainittiin. (Wanderlust on Voltalta, Losss Utopialta.)

Kuka?

Björk


 Björk Gudmunsdóttir s. 1965 Reykjavikissa.

 Laulaja, lauluntekijä, näyttelijä, levytuottaja, dj.

 Aloitti uransa musiikin parissa 11-vuotiaana.

 Nousi kansainväliseen maineeseen Sugarcubes-yhtyeen laulusolistina.

 Soolouralle 1993. Debut-albumi (1993) sai heti laajaa kansainvälistä huomiota.

 Muita albumeja muun muassa Post (1995), Vespertine (2001), Medúlla (2004), Biophilia (2011), Vulnicura (2015) ja Utopia (2017).

 Polar-palkinto 2010, 14 Grammy-ehdokkuutta.

 Parhaan naispääosan palkinto Cannesin elokuvajuhlilla 2000 Lars von Trierin elokuvasta Dancer in the Dark.

 Modernin taiteen museo MoMA New Yorkissa omisti Björkille ison retrospektiivin vuonna 2015. Se sai ristiriitaisen vastaanoton. HS

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Pop
 • Björk
 • Konserttiarvostelut
 • Kulttuuri
 • Pirkko Kotirinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  3. 3

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  4. 4

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  5. 5

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  6. 6

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  7. 7

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  9. 9

   IS: Tallink Siljan ruotsinlaivasta löytyi kuollut matkustaja hyttisiivouksen yhteydessä

  10. 10

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää